Nem tetszik ez nekem.
Nyeszter melléken, már a moldávok is mozgolódnak, román bevonulásról hallani, közben az ukrán haderő próbálja kettévágni Starobesevo felé a DNR-t, közben folyamatosan mozgósít ukrajna 300 000 katona van felszerelve és további 100-150 000 van tervben, az IMF pedig fizeti a költségeket, rakéta rendszer telepítése Európába és a védelmi vonal építése az ukrán-orosz határon (ahol a katonák nagy része el van helyezve), fehérorosz különleges alakulatok a határon.
Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy mivel jelenleg az európai közvélemény nem akar az oroszok ellen menni, megteremtik az alapját a konfliktus eszkalációjának.
Jelenleg az oroszok biztosan megnyerik a helyzetet, mivel több hadianyagot tudnak juttatni a szakiknak, mint amennyire a másikoldal hajlandó Ukrajnáért.
Egy megoldás van a helyzet feloldására.
A helyzet eszkalációja.
Román támadással lelövöldözni pár orosz katonát a nyeszter melléken, ezt nem hagyhatja politikailag szótlaul Putyin (ha meg van tűzdelve némi etnikai tisztogatással, akkor még annyira sem), mert az biztosan a hatalmába kerül és mivel Ukrajna nem engedi már a nyesztermellék ellátását ezért gyakorlatilag egy ilyen helyetben védtelen lenne a nyesztermellék, ehhez hozzájön szakácsvili barátunk, aki nem véletlenül került oda ahova és magasról tesz rá, hogy melyik vidék ég hamuvá, az sem véletlen, hogy pont ott lett öszevonva egy komolyabb uki kontingens.
Egy ilyen helyzetben, ha az oroszoknál elszakad a cérna és farokra akarják húzni az ukránokat, máris lengyel-román-ukrán-litván-"moldáv" és talán grúz-észt közvetlen ellenségeskedés is születhet.
Ezek közül már NATO tagok is vannak, ami a NATO korlátozott segítségnyújtását is maga után vonhatja, közvetlen USA-Orosz konfliktus nélkül.
<i>Ezt ugyebár pl. az indexen meg lehet magyarázni, hogy hát a nyesztermellék szakadár és még Oroszország sem ismeri el, akkor most miért indultak meg, mert agresszorok és védekezni kell......</i>
Majd szépen mennek az erdélyi magyarok védeni az EU-t a don partjára, mi meg adónk X%-ával hozzájárulhatunk az erőfeszítésekhez. Remek.
(Ez a helyzet kicsit olyan védjük Ausztriát 1848-ban Lombardiában és Velencében feeling lenne.)
Azt mondanom sem kell gondolom, hogy egy ilyen helyzet mit vonna magával és én a magam részéről köszönöm, de nem szeretnék egy 3. világháborút megélni.
Se a NATO, se semmilyen szláv nép védelme vagy eltakarítása érdekében. De főleg nem a bocskorosok védelmében, sőt nyerészkedésében.
(Abban az egyben biztos vagyok, hogy a románok a konfliktus kirobbanása óta keresik az újabb rablás lehetőségét, akár egyik, akár másik oldalról.)
Még az is elképzelhető szerintem, hogy Beloruszia a mérleg nyelve most és ezért lett "Európa utolsó diktátora" hiteles vezető és barát a nyugat szemében. Lehet, hogy ha kiszáll, vagy legalább is különutas politikára vált, akkor már nincs visszatartó erő és bekövetkezik egy eszkalálódás.
A másik variáció, hogy "független" Lugansk és Krímért cserébe a nyugat a nyesztermelléket és Donyecket kérte.
Ezt az támasztja alá, hogy a DNR infrastruktúra szétlövése ebben a helyzetben pont Putyinnak kedvezne.
Meg az is, hogy mint ha "Novorossia" nevű masszának az egyik fele nem túl aktív és még a vezetői is hiteltelenek lettek hirtelen...stb, stb.
Így Putyin stabilizálja a helyzetét és 5-10-15 év múlva újra lehet Donyeck/Novorossia kérdés, ezúttal tiszta lapról indulva, Krím(stb) nélkül.
Kiváncsi lennék, hogy érzitek ti ezt így összefüggéseiben, csak én szaladok nagyon előre?