JACENYUKBÓL ÚJRA BANKÁR LESZ?
A sajtóban felröppent a hír, hogy az ukrán miniszterelnök a továbbiakban az Ukrán Nemzeti Bank elnöki tisztét töltené be, az ajánlatot az elnöki adminiszráció vezetője tette Jacenyuknak – írja a Lenta.ru.
A hírek szerint az ajánlat hátterében az állhat, hogy amennyiben Jacenyuk elfogadja, úgy pártja, a „Nemzeti Front” a „Petro Porosenko blokkja” párttal együtt előnyös helyen indulna az őszi helyhatósági választásokon. Ez esetben a miniszterelnököt Natalja Jareszko, a jelenlegi pénzügyminiszter váltaná fel székében. A politikai jellegű sakkhúzás hátterében Washingtont sejtik a szakértők.
Augusztus 11-én a sajtóban napvilágot látott hírek szerint nyomozás indult a Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, Valeria Gontareva ellen. Avakov belügyminiszter szerint a vád szolgálati viszonnyal történő visszaélés.
Ezt megelőzően augusztus 9-én Jacenyuk már megszellőztette a hírt, miszerint változások történhetnek a miniszteri székek körül, és szeptemberben a parlamentben új kormány felállítását fogja kezdeményezni. Május végén már el kívánta mozdítani helyéről az egészségügyi minisztert, Alekszandr Kvitasvilit, és lemondásra szólította fel a védelmi minisztert, Sztepan Poltarakot, valamint a belügyminisztert, Arszen Avakovot is.
Június elején egy érdekes levél került a sajtó tulajdonába, amelyben Richard Dzhejj-Durbin amerikai szenátor elégedetlenségét fejezi ki Jacenyuknak az ukrán politikai kádermozgatások kapcsán. E levélben Dzhejj biztosítja Jacenyukot a szenátus bizalmáról, és osztja annak aggodalmát az ukrán miniszterek nagyfokú fluktuációja miatt, de egyetért vele abban, hogy sem az ukrán belügyminiszter, sem az energetikai és széngazdálkodási miniszter, sem a gázgazdálkodásért felelős államtitkár nem alkalmas posztjának ellátására. A belügyminiszter személyével kapcsolatban azonban Dzhejj óvatos kivárást javasol Jacenyuknak.
Arszenyij Jacenyuk 2014. február 24-én került Ukrajna miniszterelnöki székébe, és még az év szeptemberétől a „Nemzeti Front” párt elnökévé is megválasztották. 2007-2008-ban a Rada elnöki tisztét töltötte be.
Forrás: Lenta
http://rapidpress.info/jacenyukbol-ujra-bankar-lesz/
----------------------------------------------------
MOZGÓSÍTÁS UKRAJNÁBAN: BŰNÖZŐK ÉS A DIÁKOK IS BEHÍVÓT KAPNAK
Ukrajnában véget ért a hatodik mozgósítás, de csak az előzetes terv 40-50 százalékát sikerült teljesíteni – írja a LifeNews. Nem kizárt, hogy újabb mozgósítási hullám kezdődik a hiány pótlására.
Legrosszabbul a legpatriótábbnak tartott nyugati régiók teljesítettek. Harkovban azzal rémisztgetik a diákokat, hogy ha nem veszik át a behívókat, nem kapnak diplomát.
Kárpátalja kormányzójának az az ötlete támadt, hogy csempészeknek is behívókat kézbesítsenek. Ukrajnában először nyújtanak behívókat bűnözőknek. Kijevi rendőrök elkaptak egy férfit, aki gyerekekre lövöldözött egy tó partján, de letartóztatás helyett katonai értesítőt adtak neki. Anton Gerascsenko parlamenti képviselő szerint a frontvonalon legalább megválthatja a bűnét.
A hatodik mozgósítási hullám június 19-én kezdődött és augusztus 17-én ért véget. Az ukrán katonai parancsnokság korábbi nyilatkozatai szerint ez volt az utolsó behívó hullám, de egyben azt is kiemelték, hogy a donbásszi konfliktus megújulása után újabb, hetedik hullám is lesz.
Forrás: LifeNews
http://rapidpress.info/mozgositas-ukrajnaban-bunozok-es-a-diakok-is-behivot-kapnak/