<blockquote rel="antigonosz"><blockquote rel="rumcajsz">Konkrétan a "klasszikus" magyar-török várostromokra gondoltam, ahol sokszor 8-9 szeres túlerőben lévő seregeknek kellett visszavonulniuk (Szigetvár első ostroma és felmentése, a bécsi fiaskók, Kőszeg, stb) mert hiába volt fanatikus a janicsár és jól felszerelt a szpáhi ha a lónak nem jutott zab, a katonának meg kenyér. Egy valami pedig nem változott a történelem folyamán: éhes hastól támolyogó katona kezében leget damaszkuszi szablya vagy AK, az eredmény hasonló lesz.
Igen, 3 nap víz nélkül elég egy sereg megszűnéséhez. A hideg viszont még rosszabb. Az aki fázik órák óta az nem tud harcolni eredményesen, pláne ha át is ázott. Semmi más nem érdekli csakhogy szélvédett árnyékos helyre ,kicsit melegebbre vonuljon. Nem fog az figyelni, a kalán a ravaszt sem úgy húzza az elgémberedett ujjakkal, a remegő kézzel célozni sem tud. Az ukrán katonák + martalócok sátortáborai télvíz idején tökéletesen lenullázzák a sereg harcképességét. Nem kell ahhoz 3 nap, elég 1 éjszaka.</blockquote>
Ezt csak megerősíteni tudom.
Voltam egyszer egy olyan éles lövészeten, ahol miután "sikeres" volt a szervezés, nagyjából mindenki szart bele mindenbe, az általában lelkes emberek is, akik még néha versenyeztek is egymással, azon voltak, hogy minnél hamarabb kiszórják a tárkapacitást, azt lehessen indulni befelé a menetgyakorlat részeként, a fűtött helyekre. Aki nem tudja, hogy milyen amikor hozzáfagy az ujja az elsütő bill-hez, az sosem fogja igazán megérteni, hogy miért kaphattak ki az egyébként kiváló Napóleoni, meg Német Barbarossára induló csapatok. Hát ezért. Mert valóban elég hozzá egy éjszaka, és onnantól az emberek 99% a csak össze akar kuporodni valami szélvédett fűtött helyen...
</blockquote>
en is voltam egy sikeres loveszeten...december kozepen, tok hidegben. meg vartunk a sorra, a tuz melet aldogaltunk. adig jo volt, de amikor elsetaltal 100m arrebb hogy lojel az mar katasztrofa volt.
lehet olyankor loni ...de amikor elkezd rezegni a kezed es a tested a francot sem fogod eltalalni. es nem lehetet egybol kiuriteni a tarat mert a tiszt ott logot a fejed felet es orditot mint a majom ha nem egyesivel lotel, szepen celozva.
de erdekes, amikor megszokod a hideget, akor total mas, estelig vartunk, mert este is kellet lonni, tuzrevalo elfogyot, es adiggra megszoktam a hideget - mindent eltalaltam.
kulonben, telen, mind a 2 ellenfel egyforma szarban van.
nem igaz hogy csak az egyik fazik meg at van azva.
inkabb kenyelem kerdese az egesz. aki el van kenyeztetve a jo elettel annak a 5 fok is sok, annak meg aki mindig szarban van, annak -15 sem problema. napoleon idejeben is, meg a masik vilaghaboruban is az oroszok majdnem ugyan ugy eheztek mint a tamadok, mert nekik sem volt semmijuk. de azok megelegedtek egy db szarazkenyerrel, emezek meg nyarvogtak hogy nincs pizza meg speghetti.