Videók a linken lévő cikkben mivel facebookos videó nem akartam buveszkedni a beillesztésével , az egyik muksónak tényleg eléggé fel van dagadva az arca....
Az SBU bemutatta még két fogoly kihallgatását: az Orosz Gárda alezredese megadta magát
DENIS KARLOVSKY – 2022. FEBRUÁR 26., SZOMBAT, 19:31
A biztonsági szolgálat nyilvánosságra hozta a Kemerovói területen lévő Rosgvardiya két további orosz katona kihallgatásának videofelvételeit.
Forrás: Az SBU videója Dmitrij Sztakov alezredes kihallgatásáról, az SBU videója Evgeny Spiridonov rendőr százados kihallgatásáról.
Részletek: Mindkét Rosgvard-tiszt nagyjából ugyanazt a történetet meséli el a Kemerovói területről Szmolenszken át a Gomeli területre, Novaja Greblja faluba való költözésükről, ahol közel egy hónapig sátrakban éltek az ukrán határ közelében.
Sztakov szerint mielőtt Szmolenszkből Gomelbe indultak volna, elvették tőlük mobiltelefonjaikat és személyi igazolványaikat, és nem tájékoztatták őket a fehéroroszországi tartózkodásuk részletes indokárol. A fogságban lévő tiszt szerint először azt mondták nekik, hogy az orosz és a fehérorosz biztonsági erők közös gyakorlatára mennek.
Február 24-én reggel azonban parancsot kaptak, hogy lépjék át az ukrán határt, és segítsenek az orosz megszálló erőknek az ukrán városok elfoglalásában. Különösen belső csapatként kaptak utasítást, hogy a városokban harcoljanak a polgári ellenállás ellen.
Február 24-én éjjel egységük az oroszok által megszállt CsNPP területére érkezett, ahonnan Kijev felé indultak. Miközben Kijev felé tartott, konvojukat az ukrán fegyveres erők tűz alá vették, aminek következtében megsebesült és fogságba esett.
Sztakov bocsánatot kért az ukrán állampolgároktól "az ukrán területre való alattomos bejutásukért", de azt mondta, hogy nem tájékoztatták őket teljes körűen fehéroroszországi tartózkodásuk céljáról. Továbbá felszólította az orosz fegyveres erők megszállóit és az orosz Szövetségi Gárdaszolgálat tagjait, hogy tegyék le a fegyvert, és hagyjanak fel az ukránok elleni fegyveres agresszióval. Azt mondta, hogy ellenkező esetben "cinkkoporsóban" térnek vissza szüleikhez, feleségeikhez és gyermekeikhez.
Spiridonovnak a videón nagyon eltorzultak a végtagjai és az arca. Azt állítja, hogy a Kemerovói területen lévő Novokuznetskban lévő OMON egység tagja. Spiridonov azt állítja, hogy rendőrkapitány és az információs és dokumentációs osztály felügyelője.
Az ő beszámolója annyiban különbözik, hogy február 3-án küldték Novokuznyeckből, míg Sztakhov szerint januárban küldték őket. Megismételte, hogy Szmolenszkben elvették az összes telefonjukat.
Spiridonov azt is elmondta, hogy február 22-én Novaja Poljana faluban szállásolták el őket, míg Sztakov és az orosz gárda egy másik foglya azt mondta, hogy "akár 20 napot" is sátrakban töltöttek a terepen.
Hasonlóképpen felszólította az orosz megszállókat, hogy hagyjanak fel Kijev rombolásával és bombázásával. Azt mondta, hogy ez nem "a mi háborúnk".
Служба безопасности опубликовала видеозаписи допросов еще двух российских военных из Росгвардии в Кемеровской области.
www.pravda.com.ua