Ez aranyos, de a gépek nagy része arra sem alkalmas, hogy a hajtóművét beindítsák. Az ukrán légierőben 2014 után rohammunkában indult be a jóideje leállított gépek reaktiválása, de ezek zöme "politikailag" lett újra repülőképesnek minősítve, különösen ami a hajtóműveiket illeti. A lengyelek ezt meg is tapasztalhatták, mikor náluk zuhant le, illetve gyulladt ki és égett az állóhelyen porig MiG-29-es az ukrán nagyjavítási módszer miatt.
Amikor az ukránok 2014-ben a maguk valós lehetőségei mellett nekiláttak a gépek reaktiválásnak, az is bő két év volt, orosz támadás nélkül.
Maradjunk egy reálisabb alapon. Én nem veled vitatkozom, mert te is, én is csak abból az infóból főzünk, amink van. De én azt mondom, hogy ez egy látszólag alacsony kockázatú PR-blöff, ami elviekben könnyen visszacsinálható, de akár meg is valósítható, akkor sem fogja érdemben az ukrán-orosz erőegyensúlyt jóformán semmiben sem befolyásolni.
Én elsősorban csak azon vitatkoztam volna, hogy ne tudnák őket viszonylag rövid idő alatt röpképessé tenni. (Más kérdés, hogy egyáltalán ez a rövid idő rendelkezésre fog-e állni)
Abban egyetértünk, hogy ez egy elég rossz üzenetű és szájízű PR mozzanat csupán.
Különben a lengyel 29-esek tragédiáit nem pont az otthoni hajtóműfelújítás okozta. Úgy tudtam, hogy azokat a problémákat már megoldották, és emiatt már szolgálatot is adtak egy ideje a lengyel 29-esek.
Igazság szerint azon csodálkoztam, hogy lengyel Su-22-eseket miért nem tolták be a csomagba. Kb. ugyan annyi értelme lett volna. Nembaj, ha nem tudnak mit kezdeni a szerencsétlen ukránok vele, de legalább jópénzt keresnek velük.
Szerintem, mind a 3 államnak azonnalra ajánlottak az amerikaiak ingyen használt F-16-osokat.
Csak így van értelme. A bolgárok és a lengyelek már korábban deklarálták, hogy kell még nekik plusz F-16.
A pilótáik képzése meg már folyik odakint.
F-16-ból meg van dögivel letárolva az AMARG-ban is.
De én egyre biztosabb vagyok abban a forgatókönyvben, hogy a konfliktus utánra kellenek ezek a gépek az ukrán légierő újraélesztéséhez. Mert olyan gyorsan, amilyen gyorsan kellenének, akkor sem tudnak belőlük rendes gépet kalapálni az egész csomagból, ha megfeszülnek.