Én sem, a véleményemet írtam le.
Eleve az a tény, hogy Putyin a sártengerbe küldte be a hadsereget, ami miatt a támadó formációba felfejlődés is nehézkes, arra enged következtetni, hogy nem is számoltak jelentős, védvonalba rendeződött ellenállással az ukrán reguláris erőktől. Ez részben be is jött, legalábbis északkeleten. Mire számíthattak akkor? :
1., megadásra
2., városi harcokra/ostromra. Ezt hogyan képzelték el, ha az első napokban transzparens módon nem akartak civil célpontokat támadni? Szerintem úgy, hogy itt is az 1. pontra alapoztak. Úgy tűnik, hogy ez egyelőre nem jött be.
Na akkor ez most hosszú lesz.
A helyzet a következő, gyakorlatilag minden elemző, és a közvélemény is azt várta, Oroszország úgy fog harcolni, mint az Egyesült Államok. Ennek amúgy semmi realitása nem volt, de mondjuk oké, tekintve, hogy 1945 óta mennyiszer láthattuk háborúban az Egyesült Államok Hadseregét, így érthető.
Mivel az oroszok nem úgy kezdték el a támadást, az elemzők el kezdtek találgatni, hogy vajon miért. Az a kézenfekvő magyarázat, hogy másik ország, más elvek fel sem merült, rögtön jött az elmélet arról, hogy biztos valamit elszámítottak. Csak ez nem az egyetlen lehetőség. Lehetőség lenne arra, hogy elkezdjünk az oroszok fejével gondolkodni, megvizsgálni az alapot, amiből feltehetőleg az orosz hadsereg stratégái is tanulnak, és tovább látni Szun-Cén, meg az amerikai brit alapú gondolkodáson. Nekünk itt Magyarországon ez ráadásul nem is lenne olyan nehéz, hiszen a magyar katonai hagyományok pontosan ugyanazon a kontinentális hatalmi alapon nyugszanak, mint az orosz. Ráadásul a németekkel szemben, akiknek a huszárság csak átvett, bár kétség kívül magyar eredetű csapatteste volt, sokkal inkább a nehézpáncélos lovasságra építette a gyors mozgású erőinek taktikáját, addig az oroszok hozzánk hasonlóan rendelkeztek deklaráltan portyázó, felderítő csapatokkal, a kozák lovasság ugyanúgy véres hírnevet szerzett magának Európai csatamezőin mint a magyar huszárság. Ehhez képest eddig egy darab Izraeli elemzést olvastam csak, ami túllépett a de miért nem légierő, tüzérség, felperzselt holdbéli táj kérdéskörön.
Na most az én véleményem az, hogy az orosz stratégák a hadművelet tervezésekor pont hogy azzal számoltak, hogy az ukrán csapatok ellenállnak, az ukrán lakosság erőszakos semleges lesz, és a csapataik visszahúzódnak majd a városokba. Majd erre építettek fel egy haditervet, ami egy klasszikus, 18-19. századi területszerző hadművelet alapjaiból táplálkozott. Azt mondod, hogy a sárba bezavarta a csapatait. Igen, és szinte biztos, hogy számolt is a sárral, az ott esetleg elakadó technikával, és még sok mindennel. Ugyanis a sár nem csak a saját erőit gátolja, hanem az ukrán mozgásokat is. Gyakorlatilag nem kell akkora területen hadműveletet folytatnia, hiszen az ellenség is csak az utakon tud átcsoportosítani, és olyan területen kénytelen harcba szállni, ahol nincs meg az az előnye, hogy jól kiépített állásokban manőverezni tud. A városok védelmére persze vissza lehet húzódni, és meg is tették az ukránok, de itt megint nem a mindenki által várt lehengerlő tűzeső jött, hanem hátrahagyott kisebb egységek, amik elég erősek ahhoz, hogy nyílt ütközetben ne tudják szétverni őket, de sejtésem szerint sok helyen csak akkora erőt, amit nem tudnak szétverni mielőtt erősítést kap.
Közben a helikopteres, légimozgékony és egyéb gyorsmozgású erők lényegében mint a huszárság vagy a kozákok le le csapott, zavart keltett, majd elhúzott a területről, vagy megtartotta, ha volt rá lehetősége. Hogy ez mennyire "hatástalan" jól mutatja, hogy több nap is voltak úgy harcok városokban, hogy egy darab orosz nem volt a közelben. Iszonyatos mennyiségű baráti tűzről jött valóban bizonyítható jelentés.
Na most ha így nézed a dolgokat, az orosz kudarc akkor lett volna, ha nem tudják áttörni a kiindulási pontokkal szembeni védelmi vonalakat, csakhogy megtették. És azóta is majdnem az elméleti maximum közelében tolják a hadműveleti sebességet. Közben azért azok a városok, amiket látványosan el akartak foglalni el lettek. Az nem elfoglalási kísérlet, hogy naponta bemennek, megnézik, hogy na még lőttök? Akkor vissza. Az az ellen lőszerének a fogyasztása.
És így eljutottunk a mostba, ahol is ha nézed már alig érkezik ukrán győzelmi jelentés az első napokhoz képest, amire mondhatod, hogy rádiócsend, csak szerintem meg azt jelenti, hogy mostanra a puha hozzáállás, az arcvesztés nélküli megadási lehetőség, és a civil struktúra oroszok általi kímélése, míg az ukrán hadvezetés által élő pajzsnak használása lassan meghozza az eredményt, azaz az ukrán morál bezuhanóban van.
Ez persze magánvélemény szintén, de én nem érzem alátámasztottnak ezt a hurráoptimizmust, hogy na az orosz hadsereg fogatlan oroszlán. Merthogy én azt látom, hogy létszám hátrányból, nagyrészt másodvonalas technikával, önként megbénított légierővel, és tüzérséggel mennek keresztül egy jól képzett, jól felfegyverzett látszólag túlerőben lévő ellenségen mint kés a vajon.
És hogy közben vannak bebukott részküldetések? Persze, de ezzel biztos vagyok hogy számoltak, hiszen az ellenség jelenleg nem három kecskeszexualizáló turbános, hanem egy profi hadsereg.
de azért
@Filter véleményére is kíváncsi vagyok a témában.