Vannak emberek, akiknek komoly indulatkezelési problémáik vannak, és ha hergelik őket, elmegy az eszük. "Maunika, hát idegállapotba gyütteeem..!"
Vannak jelképek, amik még az átlagemberből is dühöt váltanak ki, és kiválóan alkalmasakak az ilyen indulatos arcok hergelésére.
Vannak a szabadságjogok, amik lehetővé teszik, hogy amíg törvényt nem sért, mindenki szabadon jöhessen idegállapotba, illetve hergelhessen másokat.
És vannak az ősi törvényszerűségek, miszerint folt a zsákját megtalálja, és addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.
Mi volt a cél ezzel a Z-betűvel? Valószínűleg nem a Zorro előtti tisztelgés és nem is az orosz csapatok tüze elleni védelem, hanem egy markáns kiállás, nem, nem az oroszok, az orosz nép, Oroszország mellett, merthogy ezeknek nem a Z a jele, hanem az orosz invázió mellett: Ide nézzetek, én támogatom az oroszok háborúját Ukrajna ellen!
Magyarországon, magyar állampolgárként, miért hirdeti valaki, hogy ő aztán kiáll az orosz invázió mellett, ha nem azért, hogy provokáljon? Ugyanarról van szó, mint amikor ronda, homokos faszik rózsaszín bikiniben, kirúzsozva vigyorogva rázzák a Bibliát az Andrássy-n a kopaszok előtt, vagy mint amikor Lenin, Hitler vagy bin Laden arcképével ékesített pólóban ül be valaki a kocsmába.
Látják ezt sokan, de a többség egyszerűen leszarja, észre sem veszi, hogy itt valaki feszeng. Aki észreveszi, az is inkább szánja szegényt, akinek biztosan rossz kapcsolata volt a szüleivel, nincs barátnője, azért feccöl a figyelemfelkeltésbe ennyi energiát. De még akit föl is húzza magát a provokatíve kipakolt vöröscsillagon, horogkereszten, UTE-sálon, szivárványzászlón, az is vesz egy nagy levegőt, magában elmormog egy "fordulnál fölt" és tovább lép.
De ha elég sokáig szaladgál az ember provokatív jelképével a világban, előbb-utóbb bele fog futni abba az idegállapotba gyött túlérzékeny bunkóba, akinél végre sikere lesz, és akkor megkapja azt a támadást, amitől pszichéje kb. gyerekkora óta rettegett. Helyére kerülnek a dolgok.
Nagy általánosságban ez így néz ki.
Szerintem egyaránt megkérdőjelezhető a magyarsága, a tisztessége, és a szellemi színvonala annak az embernek, aki ma, Magyarországon fontosnak érzi, hogy az Ukrjana elleni orosz háborút nyilvánosan és provokatív módon támogassa.
Mégis, mi volt a cél ezzel a hülye Z-betűvel? Milyen hatást várt?
A másik oldalról meg: Az ukránok nem rossz emberek, de átlagban, mondjuk ki, bunkóbbak, tuskóbbak, faragatlanabbak, mint a tőlük nyugatabbra élők. Nem volt gyerekszobájuk, vízöblítéses WC-jük, náluk az erőszak sokkal általánosabb, elfogadottabb, mint nálunk. Náluk jobban benne van a pakliban, hogy anyám elveri a seggemet, a tanár felképel, a rendőr végigvág rajtam a gumibottal, én részegen lezúzom a kirakatot, rásózok Natasára, a képviselőink meg néha bunyóznak a Radában. Az oroszok is ilyenek! Ezek idegállapotba jönnek. (Erősen ajánlott olvasmány: Solohov - Csendes Don!)
Mi meg nem igazán. Mi kulturáltabbak, cizelláltabbak vagyunk. Mi nem sózunk oda, csak fölkúrjuk a Z-betűt a verdánkra, aztán várjuk a hatást.