2022. március 11 (Piorun)
Lengyel MANPADS „Piorun” Harkiv régióban..
Sikerült megtalálni és kommunikálni a MANPADS számításaival, amelyek megsemmisítettek egy orosz vadászgépet Harkov felett.
Ezt a Militarny közölte az Ukrán Nemzeti Gárdára
hivatkozva .
Harkiv az egyik leginkább érintett város Ukrajnában a légicsapásoktól.
Az orosz repülőgépek számos bombatámadást hajtottak végre polgári infrastruktúrára, katonai létesítményekre és lakóházakra.
A légvédelmi egységek harci szolgálatban vannak, hogy megvédjék egységeket az ellenséges légicsapásoktól.
Március 6-án körülbelül 18:15 órakor két MANPADS ellenséges légi célpontot észlelt.
Ezt követően két indítást hajtottak végre. És két rakéta
megsemmisítette a légi célpontot .
Az egyik csapat a sorkatonákból, a másik csapat a hivatásos katonákból állt.
„Este hat körül pozíciót váltottunk, és azonnal azt a tájékoztatást kaptuk, hogy van egy légi célpont
Gyorsan felfegyvereztük magunkat, hőkamerát szereltünk a Piorun MANPADS-hez , és felkészültünk a harcra. Tisztában voltam a célponttal, és azonnal szóltam a feletteseimnek, majd a "Tűz" parancs után kilőttem a rakétát, és az eltalálta a célt. Abban a pillanatban nem éreztem magam rosszul, mert készültem rá, tudtam, hogy ha van célpont, akkor lesz kilövés" - mondta Maxim NSU-s katona.
Piorun MANPADS
Szerinte a Piorun MANPADS-nek vannak bizonyos előnyei szovjet analógjához képest.
Maxim aznap este a lengyel Piorun MANPADS-t használta, a második lövést a szovjet Igla adta le.
Egy tartalékos hajtotta végre, aki egykor három évig a nemzetőrségben szolgált.
„Volt egy Air Target csapat. Többen kijöttünk, a megfigyelő kiadta a parancsot, hogy UAV. Egy másik kiadta a parancsot, hogy ez egy repülőgép. Megragadtam a MANPADS-emet, célba vettem, és a rakéta célba ért" - mondta a tohai NMU egyik katonája.
Eddig ezek az első MANPADS harci indítások, amelyeket a gárda hajtott végre. És sikerrel jártak.
Ennek következtében egy Szu-34-es pilóta életét vesztette, egy másikat, Makszim Krištop alezredest katapultált, a Nemzeti Gárda fogságába esett, majd átadták az ukrán különleges szolgálatoknak.
Az orosz Szu-34 roncsai Harkovban. 2022.03.07
A Piorun MANPADS egy lengyel gyártmányú hordozható légvédelmi rakétarendszer, amelyet alacsonyan repülő célpontok elleni küzdelemre terveztek.
Вдалося знайти та поспілкуватися з розрахунками ПЗРК, які знищили над Харковом російський бойовий літак. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Національну гвардію України. Харків – одне з найбільш постраждалих […]
mil.in.ua