Na úgy néz ki komolyan gondolják..
S-300 LÉGVÉDELMI RENDSZER, FOTÓ: GETTY IMAGES
A NATO kérésére Hollandia és Németország amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Szlovákiának az Ukrajnába szállítandó S-300-as légvédelmi rendszerei helyett.
Erről az " European Truth " számolt be az
Interfax-Ukrajnára hivatkozva.
"Németország és Hollandia a Patriot légvédelmi rendszereket telepíti a közép-szlovákiai Sliač légibázis közelében. A mai napon megszületett a végső döntés a rendszerek bevetéséről. Ukrajnával. A Patriot SAM április közepétől teljesít szolgálatot" - hangzott el a Hollandia katonai osztályának nyilatkozata
Az előző nap Jaroslav Nagy szlovák védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, Szlovákia cseréje esetén átadja szovjet gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának.
"Megértem, mire van szüksége Ukrajnának. Mindannyian megpróbálunk segíteni Ukrajnának, amennyire csak tudunk. De én Szlovákia védelmi minisztere vagyok, és először Szlovákia védelmi szükségleteit kell kielégítenem. Jelenleg egyetlen S-300-as rendszerünk van Szlovákiában, így Nem adhatom ki. nincs alternatívája" – kommentálta Nagy a tárgyalásokat, miszerint az S-300-ast Szlovákiából Ukrajnába szállíthatják át.
Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov ugyanakkor kijelentette, hogy a
szovjet és az orosz rakétavédelmi rendszereket nem lehet harmadik országokba átvinni.
Szerinte az S-300 más országokból Ukrajnába történő átszállítása illegális lesz, Moszkva nem enged ilyen akciókat. Hozzátette azt is, hogy minden nyugati fegyverrel Ukrajnába behozott rakomány az orosz haderő célpontjává válik
Dmitrij Kuleba külügyminiszter erre reagálva kijelentette, hogy nem Moszkva
fogja eldönteni, milyen katonai segítséget kaphat Ukrajna, hogy ellenálljon az orosz inváziónak.
Нідерланди та Німеччина на прохання НАТО поставлять Словаччині американські зенітні ракетні комплекси Patriot замість її систем ППО С-300, які передаються Україні.
www.pravda.com.ua