Találtam egy elég érdekes angol nyelvű cikket, amely egy elég neves oknyomozó újságíró, Robert Parry szerzeménye. Őszintén szólva én is ma találkoztam először a nevével, de aki utána néz a hátterének az látja hogy tényleg van múltja a szakmában:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Parry_%28journalist%29
A cikk:
http://www.opednews.com/articles/What-Did-US-Spy-Satellites-by-Robert-Parry-Journalism_Putin_Russia_Satellites-140720-864.html
Egy kis összefoglaló:<b> Mit láttak az amerikai kémműholdak Ukrajnában?</b>
Az amerikai média a legújabb háborús hisztéria közepette igyekszik a katasztrófa kapcsán minden felelősséget az orosz elnökre hárítani. Egy nagyon fontos kérdés: mit mutatnak az amerikai hírszerzési műholdak felvételei? Annak fényében, hogy az amerikai hírszerzés milyen különös figyelmet fordít a kelet-ukrajnai eseményekre, nehéz elhinni hogy Buk rendszer Ukrajnába csempészésere és visszacsempészésére nincs képes bizonyíték, még akkor is ha a műholdak nyilván nem látnak mindent.
A főbb amerikai médiák a kormányzat vádjait hangoztatják anélkül, hogy a bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát igényelnék a kormánytól.
Egy informátor, aki korábban már szolgáltatott pontos információkat hasonló ügyekben, arról tájékoztatta a szerzőt, hogy az amerikai hírszerzési ügynökségeknek részletes műholdfelvételek állnak rendelkezésre arról a rakétaütegről [„missile battery”], amelyről feltételezhetően a végzetes rakétát indították, de a felvételek alapján az üteget az ukrán kormány katonái tartják ellenőrzésük alatt. Bár a CIA elemzői nem zárják ki, hogy felvételen látható katonák valójában felkelők akik az ukrán katonákéhoz hasonló egyenruhát viselnek, az első értékelés szerint ukrán katonákról van szó. Találgatások vannak továbbá arról is, hogy az említett katonák fegyelmezetlenek és/vagy részegek, mert a helyszínen sörösüvegekhez hasonló tárgyak vannak szétszóródva.
Az amerikai fősodratú médiák különféle trükkökkel próbálják Oroszország ellen hangolni a közvéleményt, például annak hangoztatásával, hogy a Buk rakétarendszer orosz gyártmányú, miközben ez a tény nyilvánvalóan semmit sem bizonyít. Továbbá kritika nélkül átveszik az ukrán kormány vagy az USA külügyminisztériuma által terjesztett propagandát.