[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Súlyos robbanás a salétromsavtartályon Rubizhne-ban
Az LNR szerint ukrán harcosok álltak a robbanás mögött.

--
Hogy ezeket mi a fszért kell csinálni, nem értem...

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
Már volt, de most magyarul:

Megsemmisült a dnyiprói repülőtér az orosz erők légi csapásában
Ismét légicsapást mértek az orosz erők vasárnap Dnyipro városára, ahol a támadásokban teljesen megsemmisült a repülőtér - közölte Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója.
A helyi vezető kifejtette, hogy a rakéták a repülőtéren kívül egy mellette lévő infrastrukturális létesítménybe is becsapódtak. Megjegyezte, hogy már másodjára érte támadás a megyeszékhely repülőterét. Mikola Lukasuk, a megyei tanács elnöke később nyilvánosságra hozta, hogy az előzetes információk szerint öt határőr sérült meg a rakétatámadásokban.

(PS)

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
innen továbbítva őrnagy és tábornok
Nem lesznek tárgyalások Ukrajna és Oroszország között - legalábbis egyelőre

"Ukrajna már készen áll a nagy csatákra. Ukrajnának meg kell nyernie ezeket a csatákat, beleértve a Donbászt is. Ukrajna pedig ezt követően lényegesebb tárgyalási pozíciót kap, ahonnan diktálhat bizonyos feltételeket Ezt követően az elnökök találkoznak. Lehet, hogy ez két hétig, háromig is eltarthat "- a tárgyalócsoport tagja, a Zelenszkij OP tanácsadója, Mihail Podoljak
Nem tudom mit szív de ütős cucc.
Érdekes, tök mást mond mint a főnök. A főnök tárgyalna. :D

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 749
51 033
113
Bayraktar TB2 török csapásmérő UAV mobil irányítópontot észleltek Odessza közelében

A videót az odesszai régióban, Juzsnij városában forgatták.
/ Donbass férfiklubja /
t .me/RVvoenkor

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
128
451
63
@blogen.....:)

Részletek a cikkből....

„Az irreguláris hadviselés működik egy hagyományos haderővel szemben”​

Wagner Péter

2022. 04. 10. 06:49​

"A több amerikai egyetemen is tanító Fábián Sándor katonai szakértőt kérdeztük a saját elméletéről, amely szerint egyre nagyobb szükség van a modern hadviselésben az irreguláris, mégis professzionális haderőre. Mint mondja, ennek jelentőségét épp most bizonyítja be az ukrajnai háború. "

"Röviddel a cikk megjelenése után a West Point katonai akadémia Modern Háború Intézetének egyik kutatója megjelentetett egy írást, amelyben azt taglalta, hogy az amerikai katonai berkekben jelenleg zajló elméleti vitát jelenleg a konvencionális hadviselés védelmezői és az én koncepcióm szembenállása uralja, egyúttal megjósolta, hogy az ukrajnai konfliktus nagy szerepet játszik majd ennek a vitának az eldöntésében.

Én talán nem mennék ilyen messzire, de tény, hogy néhány nagyon fontos tanulság már most leszűrhető a háborúból. Ezek a következők:

1. Igen, az ellenállás és az irreguláris hadviselés működik egy hagyományos haderővel szemben (bár, ugye, ezt már Irak és Afganisztán óta tudjuk).
  2. Az országoknak van lehetőségük ezt a megközelítést még hatékonyabbá tenni, ha időben átszervezik védelmi struktúrájukat, és professzionális irreguláris haderőt hoznak létre.
  3. Mivel a harcok a lakott területek védelmi előnyeit kihasználva főleg a városokban zajlanak, ezért a jövőbeli városfejlesztési terveknek figyelembe kell venniük az irreguláris védelmi igényeket, követelményeket.
  4. Irreguláris hivatásos haderőnek a hadviselési forma sajátosságainak megfelelő felszerelésre és fegyverzetre van szüksége, amely a hadiipar teljes átalakítását és nemzeti tulajdonban vételét követeli.
  5. Katonai szövetségeknek, például a NATO-nak teljesen új alapokra kell helyeznie a terveit és a koncepcióit. A sztenderdizáció és az interoperabilitás helyett és mellett a különböző országok egyéni stratégiáinak integrálására és maximális támogatására kell fókuszálnia, és ennek megfelelően kialakítani a képességeit.
  6. Az Egyesült Államoknak újra kell gondolnia a szerepét, és át kell szerveznie a külföldi hadseregek számára nyújtott támogatási programját. Az eddigi irányító-megmondó szerepkör helyett a támogató, lehetővé tévő szerepkörre kell átalakítania rendszerét."

Nem értem a gondolatmenetét a tisztelt szakértőnek

Valóban, már több mint 200 éve tudjuk, hogy az irreguláris csapatok hatékonyak a hagyományos katonai egységek ellen (Félszigeti-háború 1808-1814). Azonban azt fontos hozzátenni, hogy a reguláris csapatok nélkül csupán megdrágítja a megszállást, de nem képes megállítani (üllő és kalapács). Ráadásul rendkívüli atrocitásokat tud kiváltani mindkét féltől.

Gondolom ez a professzionális irreguláris haderő lényegében azt akarná jelenteni, hogy az adott ország minden lakosa katonai kiképzést kap és védekező háború esetén hatékony milíciává lehetne változtatni a lakosság jó részét. Mondjuk itt nem vagyok biztos, kérlek világosítsatok fel.

A városokból ne hozzunk létre erődöt, mert lehet az ostromló fél nem házról házra fog menni, hanem kijelenti, hogy a megerődített település katonai célpont és a földdel teszi egyenlővé. Bár ez nem valószínű csak jelentős bombázó és tüzérségi kapacitásokkal rendelkező ellenség esetén. Akkor viszont, ilyen ellenfél ellen készülünk háborúra? Ráadásul kik akarnak háborút a földjükön, ez kinek lenne hasznos? USA, Németország? Lengyelek? Hol építsük ezeket a városokat?

A gerillákban pont az a jó, hogy minimális felszereléssel képesek veszteségeket okozni a mozgó, de lassúbb ellenséges egységeknek, a terepismeretükre hagyatkozva. Nem értem emiatt miért kell átalakítani a hadiipart.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 405
36 391
113
Bayraktar TB2 török csapásmérő UAV mobil irányítópontot észleltek Odessza közelében

A videót az odesszai régióban, Juzsnij városában forgatták.
/ Donbass férfiklubja /
t .me/RVvoenkor

Észlelték és még nem semmisítették meg? Mondtam, ez az orosz egy arab-afrikai szintű haderő... az ukránok fényes nappal mozgatják a könnyen azonosítható kulcsfontosságú technikát a frontvonaltól nem túl távol, teljes biztonságban. Akár helikopterekkel is érdemes lenne megpróbálni kiszedni, ha veszélyes is a MANPADS miatt. De valószínűleg a morállal is gondok vannak, nem hajlandók a veszélyes bevetésekre a pilóták. Továbbá a hírszerzési, felderítési információk is valószínűleg lassan jutnak el az illetékesekhez.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 749
51 033
113
Észlelték és még nem semmisítették meg? Mondtam, ez az orosz egy arab-afrikai szintű haderő... az ukránok fényes nappal mozgatják a könnyen azonosítható kulcsfontosságú technikát a frontvonaltól nem túl távol, teljes biztonságban. Akár helkopterekkel is érdemes lenne megpróbálni kiszedni, ha veszélyes is a MANPADS miatt. De valószínűleg a morállal is gondok vannak, nem hajlandók a veszélyes bevetésekre a pilóták.
Mivel ott nincsenek oroszok valszeg ukrán készítette a felvételt. Koordinátákat már Szásának el küldtem:p

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 618
22 660
113
Boki ezt a felvételt már amikor felkapta a média Buchát akkor beraktam a topikba,azért mozgatták kötéllel a holttesteket mert attól tatottak , hogy a holttestek alá vannak aknázva....Ebbe a videóba 1:20 tól kezdődően ott van ez a jelenet ráadásul egy más szögből is látszik sokkal közelebbről is...
Igazad lehet, ha egy holttest alá van aknázva, akkor kötéllel mozgatják 2-3 méterről... :D Megjegyzem tíz-tizenöt méternél közelebbről meg sem mozdítanám, egy csapdázás 3 méterről szitát csinálna belőlem. Ennyit arról, hogy miért mozgatják. Azt meg végképp nem értem, hogy miért kell az útra is kivonszolni? A csapda az első elmozdulásra működésbe lép, a további vonszolás ökörség. Ezt a magyarázatot magadtól találtad ki? És kipróbálnád a gyakorlatban? Az első éles csapda után nem lenne több Wilson-hír...

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 934
13 547
113
A rakéta pályaívének 45-45 fokkal történő kinyitását én Rácz András oldaláról hoztam Azzal indokolták ezt, hogy a becsapódási helyről nincsenek fotók, s így csak feltételezni lehet a rakéta kilövésének területét. Én viszont azt nem érte, hogy miért nincsenek fotók. Mi az akadálya annak, hogy lefotózzák a becsapódási pontot, s ezzel egyértelmű válaszhoz jussanak a rakéta kilövési helyéről?
Már hogyne lennének fotók? A fotókon láthatók az áldozatok is. Ismertek a pontos koordináták. A többi meg általános iskolás fizika. Az a vicc, hogy aki azt a szögtartományt rajzolta az is pontosan a szörnyű orosz propagandisták (és az aljas módon orosz párti fizika) által megadott egyenes köré rajzolta a szögtartományát. A középvonal nála is ugyanaz.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
"
Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy április 8-án az orosz fél ingyenesen és feltétel nélkül átadta Ukrajnának a Sapphire mentőhajót. Az ukrán hatóságok ezt megerősítették"
Ez azt jelenti, hogy az oroszok nem akarják elfoglalni a teljes ukrán tengerpartot?

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Igazad lehet, ha egy holttest alá van aknázva, akkor kötéllel mozgatják 2-3 méterről... :D Megjegyzem tíz-tizenöt méternél közelebbről meg sem mozdítanám, egy csapdázás 3 méterről szitát csinálna belőlem. Ennyit arról, hogy miért mozgatják. Azt meg végképp nem értem, hogy miért kell az útra is kivonszolni? A csapda az első elmozdulásra működésbe lép, a további vonszolás ökörség. Ezt a magyarázatot magadtól találtad ki? És kipróbálnád a gyakorlatban? Az első éles csapda után nem lenne több Wilson-hír...
Az a durva, hogy erre az aláaknázásra még a bucsai elkövetők sem gondoltak szerintem.
Ha oroszok voltak az elkövetők, akkor ha már kinyírtak sok-sok embert, pár akna elfért volna (meglepinek). Egyelőre nem láttunk ilyen videót. (Jajj, csak ne adjunk ötleteket)
Ha az ukránok kovették el, akkor max azért raknának aknát a halottak alá, hogy.. még nagyobb PR legyen, viszont ahoz katonáknak kellene meghalni, mert ők mozgatják meg aknakeresés céljából.. ha nem katonák mozgatták pl valamelyiket, hanem civil... videóanyagnak jó...