Az Állami Duma nagyra értékelte Zelenszkij feltételét, hogy Ukrajna megtagadja a tárgyalásokat Oroszországgal
2022. április 24., 12:48
Fotó: Global Look Press/Volodymyr Zelensky
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozata arról, hogy Kijev kilép a
Moszkvával folytatott tárgyalásokból, ha az orosz hadsereg által ellenőrzött régiókban népszavazást tartanak, őszinte ultimátum. Ezt Dmitrij Belik, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja jelentette be április 24-én.
Megjegyezte, hogy az ukrán elnök "nyíltan köp saját népe érdekeit az óceánon túli parancsok végrehajtása érdekében".
„Bármilyen feltételeket is javasol országunk, nem várhatunk megfelelő választ Kijevtől: a végsőkig eltökélt hatóságok emberei feláldozására nem kifizetődő a konfliktus gyors lezárása” – idézi őt az
RT .
Belik szerint Zelenszkij már aláásta tekintélyét a nép előtt.
„Egyetlen ukrán elnök sem tud beavatkozni akaratnyilvánításukba, aki ne értékelné országa polgárainak szükségleteit. Szevasztopol és
Krím ennek ékes példája” – zárta gondolatait.
Zelenszkij egy nappal korábban, április 23-án nyilatkozott
Kijevnek a tárgyalásokból való kilépéséről az ukrán területen tartandó népszavazás esetén.
Április 21-én a harkovi régió ideiglenes polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev azt mondta, hogy a térség helyzetének stabilizálódása után
polgári közvélemény-kutatást vagy népszavazást tarthatnak a térség politikai jövőjéről. az ukrán fegyveresek alól felszabadított területek. Ezt azzal indokolta, hogy a demokratikus társadalom magában foglalja a lakosság döntéseit.
Szintén az előestéjén vált ismertté, hogy a Zaporozsje régió Rozovszkij körzetének képviselői egy önállóan szervezett találkozón egyhangúlag a DPR-hez való csatlakozás mellett szavaztak – írja a
Gazeta.Ru. Válaszul a DPR vezetője, Denis Pushilin biztosította, hogy
nem marad észrevétlen a vágyuk, hogy a DPR részévé váljanak .
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 22-én azt mondta, hogy az orosz és az ukrán fél közötti tárgyalások zsákutcába jutottak.
Oroszország nem várta meg Ukrajna kielégítő válaszát a korábban előterjesztett, a
donbászi helyzet megoldására tett javaslatokra . Aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy Kijevnek
nincs szüksége tárgyalásokra Moszkvával .
Az orosz és az ukrán delegáció négy személyes találkozót tartott: március 29-én Isztambulban, ezt megelőzően - március 3-án és 7-én, valamint február 28-án - Fehéroroszországban. A tárgyalások online is zajlottak.