[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
19 022
55 322
113
Miért kéne a német polgárnak bármilyen áldozatot is hoznia az ukránokért? :)

 
 • Tetszik
Reactions: paul64

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
844
6 760
93
Elmondtam neked az előbb,hogy ezt még márciusban nyilatkozta le az ukrán mezőgazdasági miniszter.Akkor ennyit erről.

Örülök, hogy segíthettem...:)
Köszönöm, akkor csak annyit mondok, hogy ezentúl ne hivatkozz évekre elegendő élelmiszerkészletekre, mert az butaság, egy országot nem lehet készletekből ellátni. A miniszter nagyot akart mondani, hogy megnyugtassa a népet. Sajnos élelmiszerhiány nagyon gyorsan kialakulhat, pláne akkor amikor a vezetésnek inkább érdeke a külföldi igények ellátása mint a hazai. Majd jövőre az lesz, hogy a nemzetvesztő kormány sehol, készletek eladva, és jöhet az EU meg orosz élelmiszersegély. Bár tényleg amilyen sok gabonát termelnek Ukrajnában, nagy művészet lenne egy újabb holodomort összehozni, de hát azt sem gondolta volna senki hogy lesz olyan kormány amely USA érdekekért szétlöveti az országot.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
12 328
18 349
113
Ehhez a cikkhez mit szólsz :D ?!

Egyébbként kiépitett védelmi helyzetben,tartós tűzigény esetén ezek a régi gp-k jobbak,mint a maiak.Nem melegszenek túl folyamatos tüzelés közben sem.(Browning úgy bizonyitotta az M1917 minőségét,hogy összefűzött hevederekkel órákon keresztűl folyamatossan lőtt vele).IDF is addig használta az M1919A4 gp-t (már léghűtéses model),mig végleg le nem amortizálódtak,mert járműfedélzeti fegyverként jobbak voltak az FN MAG-nál,amit különben licencben gyártanak.SAAD ugyanezt csinálta-sőt,ők még utángyártottak is az avitt Browningbol,Ratelek fedélzeti gp-i is azok voltak.
 
 • Tetszik
Reactions: paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 479
13 206
113
tényleg nem akarlak megbántani,de felvázoltam a magyarországi ukrán pártolók talán összes vízióját amit eddig itt elsütöttek a topicban .. tényleg ,én igyekeztem,elnézést ha valamit kihagytam ..

minden rendben ? kérdezed .. és megint elnézést kérek hogy vissza kell kérdeznem, de szerinted ukrán oldalon minden rendben van ?

nem az oroszok vannak Ukrajnában ? nem az oroszok foglalnak el területeket ? nem az ukránok vannak hadisegélyre szorulva ? nem az ukránok végeznek kényszersorozásokat ? nem az ukrán elnök kilincsel mindenkinél némi alamizsnáért ?

tényleg minden rendben van akkor Ukrajnában ?? :D

mi volt a terv ?

egy tervet mindig az adott helyzethez kell igazítani .. ezért változhat,ellenben az a terv nem változott amit Putyin kihirdetett Ukrajna demilitarizálását,és náci mentesítését illetően,ennek megfelelően járnak el az oroszok. (és ennek függvényében az adott helyzet tükrében változhat a terv..)

de írd meg nyugodtan ha tévedtem valamiben .. vagy nem fedi a valóságot amit írtam. (pl nincsenek az oroszok Ukrajnában,nem harcolnak stb stb .. )

de annak is örülnék,ha felvázolnád akkor te hogy mi volt a terv ? hiszen úgy nyilatkoztok meg itt a topicban mint az Isteni sugallat tudói,akik 100%-ban biztosak vagytok abban,hogy tudjátok mi volt a terv .. már elnézést a kifejezésért,de kb lófaszt tudtok arról,hogy mi volt a terv,sem ti sem én,se a külföldi elemzők(de inkább azt írom,hogy spekulánsok) nem tudjuk hogy mi volt a terv .. csak találgatunk, elméleteket gyártunk,próbálunk a magunk kis világnézete szerint állást foglalni egy olyan dolgokban,amiről igazából halványlila gőzünk nincs .. akik tudják mi volt a terv,azok egyedül az orosz vezérkari tisztek,senki más .. akik a hadihelyzetnek megfelelően valószínűleg sokszor improvizálnak.

baromi vicces amikor itt a topicban olvasom emberektől a "100% true" kijelentéseket,hogy "a külföldi megfigyelők szerint", az "ukrán titkosszolgálat jelentése szerint", "a NATO hírszerzése szerint", "XY biztonságpolitikai szakértő szerint" ,amerikai vagy brit vezérkari tisztek szerint" ,"a pentagon szerint" stb stb .. ömlik a bullshit ..

ha ennyire tisztában voltak/vannak/vagytok (pláne ti a fotelstratégák ..magamat is beleértve,aki szintén csak találgat,de legalább nem jelent ki valamit 100% bizonyossággal !!!) azzal mit az oroszok tervei .. akkor egyáltalán mi a búbánatos cifra faszt keresnek még ott az oroszok,ha minden lépésüket előre ismerik/ismeritek ?

ha meg nem,akkor honnan tudjátok mi a terv ?
Tévedésen alapul a megközelítésed.

 • Azért Ukrajnában vannak a harcok, mert oda tört be a ruszki. :eek:
  [*]
  Azért van romokban, mert a ruszkinak fejletlen, korszerűtlen a hadereje, ezért sem a szükséges információkat (intell, célkezelés, stb.) nem tudja megszerezni, se a célokat precíziós eszközökkel megsemmisíteni. Emiatt barbár módjára rombol mindent. o_O
  [*]Az oroszok március eleje óta folyamatosan szorulnak vissza.
  Először Kijev környékéről verték ki őket, ahol még menekülés közben is jelentős veszteségeik voltak, majd Harkov környékéről is kipucolták a képzetlen orosz csapatokat.
  [*]
  Az ukránok a gyengébben felszerelt, de hazájukat védő haderő, ezért a világ segíti őket. A segélyékkel előbb, és jobb eredménnyel győzhetnek. A segélyek egyben üzenet is Putyinnak, hogy agresszióval, fenyegetőzéssel, zsarolással nem érhet el semmit, hiszen gyenge, lemaradó középhatalommá vált.
 • A célok elérésének eszközeit lehet vitatni, ha Ukrajnában van sorkötelezettség, akkor természetesen úgy egészítik ki a haderő állományát. A ruszki nem, vagy nem hivatalosan, de ez meg a ruszki dolga.

A tervet illető kritikák, legalább is részemről szakmai megközelítésűek, azokról szakmai vitára vevő vagyok:
 • Ha Kijevnél nem az volt a cél, amit sejtünk, akkor igen nagyon rosszul kivitelezett "elterelő hadművelet volt". Olyan anyagi és emberi veszteségeket szenvedtek, ami önmagában is megkérdőjelezi a további orosz célok elérhetőségét.
 • Az, hogy a vezetési rendszert teljesen át alakította Putyin a kijevi kudarc után, szintén arról árulkodik, hogy nem terv szerint alakultak a dolgok. A leváltott tábornokok szintén ezt erősítik.
 • A VDV légiroham műveleti alkalmazása egy elterelő művelethez teljesen felesleges, viszont rendkívül kockázatos. Ez szintén arra utal, hogy komoly célja volt a Kijevi műveleteknek.
 • A wágner csoport nevű szervezet tagjai, illetve a Kijevi ukrán nyilatkozatok és tudósítások Kijev külvárosaiban erős orosz diverzáns tevékenységet feltételeztek. Sokan meghaltak az első napokban Kijevben és környékén, mert ukrán egyenruhás ruszki csoportok szivárogtak be, nyilván valamilyen céllal. Ez szintén nem egy elterelés része, hisz a kockázatos, és mint az látszik sikertelen művelet, eredmény nélkül. Tudósítások alapján megpróbálták Zselét elkapni, de nem jött össze.
 • Lehet komolytalannak venni, de Lukasenkó balfék módon bemutatott egy térképet, melyen a műveletek tervezett irányai látszódtak. Nos, azon volt Odesszai partraszállás, majd Moldávia megtámadása. Az nem valószínű, hogy a bajszos paraszt rajzolta... :D Akkor ki, és miért? Ha az eredeti terv volt rajt, akkor egyértelműen bukott az első pár napban. Ha nem, akkor ki és kit akart félrevezetni egy ilyen zseni előadásával. :rolleyes:

Mindezek, valamint a hatalmas orosz veszteségek, a látványos harcászati és hadműveleti szintű kudarcok alapján, nem lehet azt állítani, hogy valószínűleg minden egy fantasztikusan jól kidolgozott és jól kivitelezett mesterterv szerint zajlik.
o_O

Aki ilyet mond, az sajnos nem akarja elfogadni a valóságot, a tényeket. Ez nem tűnik sikeres katonai műveletnek. Tervezettnek semmiféleképpen nem.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 693
31 385
113
Egyébbként kiépitett védelmi helyzetben,tartós tűzigény esetén ezek a régi gp-k jobbak,mint a maiak.Nem melegszenek túl folyamatos tüzelés közben sem.(Browning úgy bizonyitotta az M1917 minőségét,hogy összefűzött hevederekkel órákon keresztűl folyamatossan lőtt vele).IDF is addig használta az M1919A4 gp-t (már léghűtéses model),mig végleg le nem amortizálódtak,mert járműfedélzeti fegyverként jobbak voltak az FN MAG-nál,amit különben licencben gyártanak.SAAD ugyanezt csinálta-sőt,ők még utángyártottak is az avitt Browningbol,Ratelek fedélzeti gp-i is azok voltak.
Nekem nincs bajom a Maximmal sem, kiépített pozícióban ahol nem számít hogy közel 70 kg még be is válhat, persze. Akit ezzel lőnek le nem fog reklamálni, biztos vagyok benne.


Viszont egy távcsöves Moszin-Naganttal akit kilőnek az ablak mögül, szerintem az sem fog reklamálni érte hogy milyen lófasz régi puskával akasztották fejen, ez így nem ér!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
12 328
18 349
113
Tévedésen alapul a megközelítésed.

 • Azért Ukrajnában vannak a harcok, mert oda tört be a ruszki. :eek:
  [*]
  Azért van romokban, mert a ruszkinak fejletlen, korszerűtlen a hadereje, ezért sem a szükséges információkat (intell, célkezelés, stb.) nem tudja megszerezni, se a célokat precíziós eszközökkel megsemmisíteni. Emiatt barbár módjára rombol mindent. o_O
  [*]Az oroszok március eleje óta folyamatosan szorulnak vissza.
  Először Kijev környékéről verték ki őket, ahol még menekülés közben is jelentős veszteségeik voltak, majd Harkov környékéről is kipucolták a képzetlen orosz csapatokat.
  [*]
  Az ukránok a gyengébben felszerelt, de hazájukat védő haderő, ezért a világ segíti őket. A segélyékkel előbb, és jobb eredménnyel győzhetnek. A segélyek egyben üzenet is Putyinnak, hogy agresszióval, fenyegetőzéssel, zsarolással nem érhet el semmit, hiszen gyenge, lemaradó középhatalommá vált.
 • A célok elérésének eszközeit lehet vitatni, ha Ukrajnában van sorkötelezettség, akkor természetesen úgy egészítik ki a haderő állományát. A ruszki nem, vagy nem hivatalosan, de ez meg a ruszki dolga.

A tervet illető kritikák, legalább is részemről szakmai megközelítésűek, azokról szakmai vitára vevő vagyok:
 • Ha Kijevnél nem az volt a cél, amit sejtünk, akkor igen nagyon rosszul kivitelezett "elterelő hadművelet volt". Olyan anyagi és emberi veszteségeket szenvedtek, ami önmagában is megkérdőjelezi a további orosz célok elérhetőségét.
 • Az, hogy a vezetési rendszert teljesen át alakította Putyin a kijevi kudarc után, szintén arról árulkodik, hogy nem terv szerint alakultak a dolgok. A leváltott tábornokok szintén ezt erősítik.
 • A VDV légiroham műveleti alkalmazása egy elterelő művelethez teljesen felesleges, viszont rendkívül kockázatos. Ez szintén arra utal, hogy komoly célja volt a Kijevi műveleteknek.
 • A wágner csoport nevű szervezet tagjai, illetve a Kijevi ukrán nyilatkozatok és tudósítások Kijev külvárosaiban erős orosz diverzáns tevékenységet feltételeztek. Sokan meghaltak az első napokban Kijevben és környékén, mert ukrán egyenruhás ruszki csoportok szivárogtak be, nyilván valamilyen céllal. Ez szintén nem egy elterelés része, hisz a kockázatos, és mint az látszik sikertelen művelet, eredmény nélkül. Tudósítások alapján megpróbálták Zselét elkapni, de nem jött össze.
 • Lehet komolytalannak venni, de Lukasenkó balfék módon bemutatott egy térképet, melyen a műveletek tervezett irányai látszódtak. Nos, azon volt Odesszai partraszállás, majd Moldávia megtámadása. Az nem valószínű, hogy a bajszos paraszt rajzolta... :D Akkor ki, és miért? Ha az eredeti terv volt rajt, akkor egyértelműen bukott az első pár napban. Ha nem, akkor ki és kit akart félrevezetni egy ilyen zseni előadásával. :rolleyes:

Mindezek, valamint a hatalmas orosz veszteségek, a látványos harcászati és hadműveleti szintű kudarcok alapján, nem lehet azt állítani, hogy valószínűleg minden egy fantasztikusan jól kidolgozott és jól kivitelezett mesterterv szerint zajlik.
o_O

Aki ilyet mond, az sajnos nem akarja elfogadni a valóságot, a tényeket. Ez nem tűnik sikeres katonai műveletnek. Tervezettnek semmiféleképpen nem.
Hozzáfűzés.Az orosz erők is döntőem sorozott állománnyal harcolnak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 284
14 732
113
Foszfor bomba, látszik, hogy izzik még miután földet ért. Ez az anyag a vízzel lép reakcióba, ha egy ember hozzá ér akkor az egész emberi test szénné ég. Egyes országokban tiltják a használatát.
Már ne is haragudj, de rohadtul nem :) Amit látsz az 9M22Sz vagy 9M28Sz termit szubmuníció.
03._maket_gch_9m22s_grad_cs.v.gurov_.jpg

A fehérfoszfor égésekor sűrű fehér füst keletkezik, ezért is volt használatos ködgránátokban.
És mielőtt egy szót szólnál :
viber-k-p-2022-05-15-13-46-52-312.jpg

Sajnos már láttam fehérfoszfort égni, nagyon közelről...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 479
13 206
113
Készletekről volt szó, minek kell mindig hozzászólnod ha olvasni sem tudsz? Ráadásul mindig akkor amikor Wilson van megszólítva. Vagy erről a névről szoktál durván provokálni, Wilson meg a biztonságibb játékra van?

Wilson mindig meg van szólítva. :)
Valamiért mindig bele akarsz kötni ezzel a neveddel. :oops:
A válaszom a magyarázat arra, hogy a 25 millió tonna gabona elég lehet-e egy 30 milliós országnak. De mivel bárhonnan kaphatnak gabonát, semmi értelme a kiéheztetésükön agyalnotok.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
371
827
93
Gyemokracija....Ide velük, itt a helyük, Brüsszel várja őket.
Háboróban állnak... a Nagyoroszok már tucatnyi éve hintik/finanszírozzák a viszály magvait a Kisorosz kissebségi politikában.

Valószínűleg lesz még az EU-ban pár körünk ezzel a következő évtizedekben... mint a Magyar korrupcióval (és médiafelvásárlásokkal), a Lengyel bíróságok nemfüggetlenedésével... stb.
Egy még relative fiatal szervezet... fejlődik.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
Köszönöm, akkor csak annyit mondok, hogy ezentúl ne hivatkozz évekre elegendő élelmiszerkészletekre, mert az butaság, egy országot nem lehet készletekből ellátni. A miniszter nagyot akart mondani, hogy megnyugtassa a népet. Sajnos élelmiszerhiány nagyon gyorsan kialakulhat, pláne akkor amikor a vezetésnek inkább érdeke a külföldi igények ellátása mint a hazai. Majd jövőre az lesz, hogy a nemzetvesztő kormány sehol, készletek eladva, és jöhet az EU meg orosz élelmiszersegély. Bár tényleg amilyen sok gabonát termelnek Ukrajnában, nagy művészet lenne egy újabb holodomort összehozni, de hát azt sem gondolta volna senki hogy lesz olyan kormány amely USA érdekekért szétlöveti az országot.
Berakom neked a forrást amelyben márciusban lenyilatkozza, az ukrán mezőgazdasági miniszter ,hogy évekre elég készletük van gabonából, de te meg az ő nyilatkozatát is kétségbevonod.
És nála is jobban tudod mi a helyzet ez ügyben Ukrajnában,