TÉRKÉP AZ ISW-TŐL 2022.05.14-én LEARNINGWAR.ORG
A Szeverszkij-Donyec folyón való átkelési kísérlet során május 11-én az orosz hadsereg az oda küldött 550-ből 485 katonát veszített el a 74. Gépesített Lövészdandárból (azaz 88%), és több mint 80 orosz harcjármű/fekszerelés megsérült.
Forrás: American
Institute for War Studies (ISW)
„Az orosz csapatok jelentős
taktikai hibákat követtek el, amikor a Kreminna által a Szeverszkij-Donyec folyón nagyszabású átkelést kíséreltek meg.
A jelentések szerint az orosz parancsnokság a 41. összkatonai hadsereg 74. gépesített lövészdandárának 550 katonáját küldte ki, hogy a Szeverszkij-Donyec folyót északnyugat felől kényszerítsék az ukrán csapatok körülvételére Rubezsnij közelében.
Május 11-én az ukrán tüzérség megsemmisítette az orosz pontonhidakat, és erősen koncentrálta körülöttük az orosz csapatokat és felszereléseket, ami állítólag 485 fős veszteséget és több mint 80 felszerelési egység megrongálódását okozta.
Részletek: Elemzők megjegyzik, hogy március 8-án a 74. gépesített lövészdandár Csernyihiv térségében megpróbált átkelni a Deszna folyón – de nem sikerült.
"Az egység parancsnoksága és parancsnoksága valószínűleg nem fogta fel, hogy Ukrajna tüzérségi képességeinek két hónap alatti javulása milyen veszélyt rejt magában, vagy egyszerűen alkalmatlan vagy képtelen volt irányítani csapatait" - javasolják.
Ehelyett a Szeverszkij-Donyec átkelő ügyében a jól ismert, mintegy 300 000 előfizetővel rendelkező oroszbarát Telegram csatornák kritizálni kezdték az orosz vezérkarat, amiért nem tanult a korábbi hibákból, és aggodalmát fejezték ki amiatt, hogy a cenzúra és az öncenzúra megfosztotta őket a tudatosságtól.