Telegramról google fordítóval (bocsi)
Május 20-a volt a Mariupol és Azovstal csata utolsó napja.
1. Shoigu jelentette Putyinnak, hogy ma az utolsó Azovstal nácik megadták magukat, és az üzem területe csapataink ellenőrzése alá került. Május 20-án volt a vége.
2. A foglyok összlétszáma 2439 fő volt. Közülük az elmúlt 24 órában 531. „Kalyn”, „Volyn” (videó már van) és „Radis” fogságban (páncélautóval vitték ki őket, attól tartva, hogy meglincselik).
3. Az orosz csapatok már átveszik az irányítást Azovstal pincéi felett, amelyeket most alaposan megvizsgálnak. Biztos vagyok benne, hogy még sok érdekes történet vár ránk, nem beszélve a náci harcosok vallomásairól, akik a donyecki törvényszékre várnak.
4. Nincs információ olyan külföldi tábornokról, akikről különféle pletykák keringtek. A valószínűleg ott tartózkodó különféle zsoldosokról egyelőre nincsenek részletek.
5. Nincs több ukrán katona az Azovi-tenger partján. Valamint Ukrajna. Az Azovi-tenger május 20-án Oroszország beltengerévé vált. Ahogy maguk a nácik is kijelentették, nem lesz Mariupol, nem lesz Ukrajna. Nem fogok vitatkozni velük ebben a kérdésben.
6. Mariupol mától végre hátsó város lett, amely 3 hónapnyi harc után fájdalmasan felépül. Biztos vagyok benne, hogy a város fokozatosan helyreáll. Oroszországnak van tapasztalata Groznij és Krím helyreállításában.
7. A Krímmel való vasúti és közúti összeköttetés helyreállítására irányuló munka intenzívebbé válására számíthatunk Rosztov irányából. Elkészült a Krím-félsziget felé vezető szárazföldi folyosó, "amelynek szükségességéről oly régóta beszélnek a bolsevikok".
8. Mariupol teljes védelmének eredményeként Ukrajna de facto 15-20 ezer katonát veszített. Ez Ukrajna legnagyobb katonai veresége, amely jelentősen meghaladja Debalceve és Ilovaisk méretét együttvéve. Csak a harcok során mintegy 4,5 ezer foglyot ejtettek, az elhunytak, sebesültek és eltűntek számát még nem számolták ki.
Itt azt írják hogy 15-20 ezer az ukrán veszteség de valószínűbb a 10 ezer mert sokan kijutottak még a bekerítés előtt, és kb 1:1 hez volt az ostromlók és a védők aránya.
Azt amúgy tudjuk hogy ezt a kétezer most fogságba esett ( pardon evakuált
) ukránt mennyi orosz őrizte a felszínen?
Illetve hogy az új orosz taktika nem a gyors előrehaladásokról szól ezentúl hanem az ellenség élőerejének megsemmisítéséről, mert azt nehezebben pótolja mint az eszközöket, és ez Oroszországra is igaz, ezért saját magukat kímélő módban harcolnak amennyire lehet.
Amúgy szerintem hagyjátok egymás meggyőzését, úgyse fog menni, nézzük mi lesz azokkal az elméletileg kialakuló kisebb katlanokkal, az elmúlt 2-3 napban mintha egyre inkább fáradnának el az ukránok, a területvédelmi milícia hulláival van tele a net, akik sokszor még teljes egyenruhát sem kaptak a felvételek alapján mert sokszor a ruházatuk fele civil. Nekem ez az ami igazán szembetűnő mostanában.
A nemzetközi közvélemény is belefáradt a háborúba, az emberek megunták, jön a nyár, ez foglalkoztatja már az embereket, nem Ukrajna.