Gondolkodtam egyet Putler meg a bohóc stratégiai céljain, a következőkre jutottam:
Zelenszkij szerintem már lemondott Kelet-Ukrajnáról. Erre utal, hogy erősítést nem nagyon küld már oda, és az oroszok meglehetősen stabil tempóban haladnak. A hohol vezérkar azért húzza az időt, hogy kitalálják, hol van még értelme belemenni valami érdemi védelembe (Harkov? Odessza?).
Illetve van egy olyan érzésem, hogy az AFU erők magja ott csoportosul Kijev körül és ott is fog maradni.
Zelenszkij, urbánus humánértelmiségiként, aki elnöksége előtt kizárólag a szórakoztatóiparban dolgozott, jó eséllyel beleszarik az ukrán keleti vidék további sorsába. Képzeljétek csak el, ha nálunk valami belpesti tévés (vagy színházi!) személyiség lenne egyszer miniszterelnök, nekik vajon mennyire számítana, hogy egy esetleges háború esetén mi történik mondju Szabolcs megyével?
Putyin pedig arra játszik, hogy a szankciók csak még jobban fájjanak az EU-nak - Lavrov ezért turnézta körbe azokat az országokat, ahonnan az EU még vásárolhat szénhidrogéneket, hogy biztosítsa őket: itt az idő pofátlanul árat emelni, az EU most kényszerhelyzetben bármit kifizet nekik, csak hogy leszakadjon a csúnya orosz gázról/olajról.
És ha már lesz így pluszbevételük (mondjuk Algériának), itt a remek alkalom felfegyverkezni, amelyhez az oroszok készséggel biztosítják majd az árut.
Bónuszpont: az oroszok rekordmennyiségű gabonát fognak idén aratni. Szerintem az esetleges éhező országoknak boldogan adnak belőle majd (nyilván pénzért). Akikkel ezután szintén csak szorosabbra fogják húzni a kapcsolataikat.
És még (ma hallottam róla, de a cikk még a háború előttről van): az ukrán lobbisták konkrétan négyszer annyi mérhető lobbitevékenységet folytattak az USÁban 2021-ben, mint az egyik legnagyobb lobbista ország, Szaúd-Arábia.
A cikkben lekövették pár, az ukrán helyzethez köthető törvényjavaslat születését is...
An analysis of FARA filings shows they contacted members of Congress and others over 10,000 times.
theintercept.com