A kérdésedre a válasz félig benne van a hivatkozott hozzászólásomban. Az EU csak a szankciók lebegtetésével elérte, hogy az orosz energiahordozó- és nyersanyag esetén "kilőnek az árak". Azaz éppen gennyesre keresi magát ... Továbbá ahogy írtam kisebb részt azért, mert az EU -hoz hasonlóan igazából az Ő oldalukon is évek amire átállnak. Persze egy teljes elzárás esetén elmebeteg árak lennének mindenhol és ezen is megkeresne nagyon sok mindent, de ez azért a világ többi részén is "rossz szájízt" hagyna ... Persze, ha az EU zárna (nem fog), akkor az EU -val szemben lenne az a "rossz szájíz" (+ akkor mindenki nagyon kapálózna a muszka cuccokért) ...
A másik dolog meg EU -s aggyal nehezen felfogható, de azért szintén utaltam rá.
A világ összes többi része számára érték, ha:
- mindig és bármilyen esetben is megbízhatóan teljesít. Soha nem használja az energiát vagy nyersanyagokat "fegyverként" illetve nem szankcióz valamilyen "ködös" ideológiák alapján,
- nemzetközi szerződésekhez a legutolsó betűig mereven ragaszkodik,
- szavát mindig tartja ...
Ezt EU -ban nem - de máshol azért pozitív módon nyomhat a latban ...
Putyler nem pánikol. Felkészült és teszi a dolgát. End of story ...
Én nem hiszek semmit. Általánosságban a muszka olyat csinál most - ráadásul igen magas szinten - amit az EU réges-régen elfelejtett:
KÜLPOLITIKÁT .
Lavrov nem is olyan régen fejezte be a "világkörüli turnéját" (Észak-Afrika, Közel-Kelet, Közép-Ázsia). Tudod merre járt? Például mindenhol (kivéve USA) ahonnan az EU olajat/gázt remél a jövőben. Mindenhol nyalták-falták az embert ...
Mindeközben az EU? Rugdalja fel az energetikai szerződéseit, százmilliárd USD -ket "lopikál", nem fizet kapott energiahordozókért, cégeket/finomítót/tározókat/infrastruktúrát államosít, szankciózgat ... Továbbá minden gondolata egy Magyarországot csuklóztatni, a lengyelek az összes szomszédjukkal tengelyt akasztottak (+ mindenkibe belerúgnak "aki szembejön"), a törököt tervezzük/hajszoljuk NATO -ból kilépésre (akiken keresztül remélnénk a Kaukázusi/Közép-Ázsiai olajat/gázt, meg ugye az Izraeli/Ciprusi gáz is errefelé menne), Algéria (illetve környékén) éppen felrobbanni készül a puskaporos hordó (ahonnan jelenleg EU gáz igények 7% -a jön), továbbá mindenkire fröcsög mindenféle homályos "ideológiákra" hivatkozva ...
Hát én - pláne EU -s polgárként - valahogy pont nem a muszkáért aggódok ...