Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem Liman várható eleste jelentősen megváltoztathatja a dolgokat Izjúm környékén.
1, Az orosz erők nagyon rá vannak utalva a vasúti szállításra, ezzel most megnyílik a lehetőség, hogy nagyon lerövidüljenek a szállítási utak. (Igaz, ehhez a pálya teljes szakaszát el kéne foglalni, de lentebb kifejtem, hogy ebben milyen előrelépés lehetséges.)
2, Nagyon rövid lőtávolságon belülre kerül az M3-as, és a folyó túloldaláról már kézi mini drónnal is elérhető, ellenőrizhető lesz. (Ez különösen igaz, hogy Szvjátogirszkbe menő két híd is tüzérségi tűz alatt tartható. Ott szerintem ha ukrán erők maradnak a túlparton, elvágták magukat az ellátástól és a visszavonulás lehetőségétől.)
3, D-20-as tüzérségi távolságába kerül Szlovjánksz, az igazi cél.
Fotel tábornokként szerintem az oroszok tovább fogják erőltetni a folyópart és az M3-as mellett az előre nyomulást. Eddig is ezt tették, bármennyire is ajánlottam nekik Barvinkovjét, mint célt. De a Donyeck nem hátráltatni, hanem segíteni fogja őket mostantól, ha az egyik partját fixen ők uralják. A tüzérséget ott oda pakolják, ahová ők szeretnék, és a sovány disznó vágtában ukrán gépesített lerohanás nem fenyegeti őket. (Igaz tüzérségi ellencsapás ellen ugyan úgy kell védekezniük és az ukrán UAV-ok is átrepülhetnek.)
Illetve a másik parton előre nyomulók ellen oda csoportosított védők utánpótlását könnyen ellenőrizni tudják.
Szerintem érdemes lesz majd az elemzések margóján azt is átgondolni, hogy milyen szerepük lehet a folyóknak bizonyos helyzetekben az UAV taktikák szempontjából. Hiszen ugyan ezt láthatjuk, szerintem, a Donyeck-folyó kicsit lentebbi szakaszán. A napokban a Bahmut-Liszicsanszk út elvágásával az ukránoknak a katlan mélyén egyetlen útvonal maradt, a Sziverszk-Liszicsanszk. Ami 10 km-re fut a Donyeck-folyótól, a túlpartról meg a ruszkik kb bárhonnan indíthatnak kis méretű drónt és tüzérséget is telepíthetnek a lerohanás kockázata nélkül. Miközben látva azt, hogy mekkora erők harcolnak Izjúmnál a folyóparton, Szeverodonyeckben és Popászna közelében, ezek elég jelentős csoportok lesznek az elkövetkező napokban, amit az ukránok csak ezeken a folyótól belőhető útvonalakon tudnának ellátni lőszerrel és miegymással.