@nyugger kollégának ajánlanám, bár nem vehetem fel a versenyt az ő elemzéseivel,
@Filter t kérném fel arra, hogy független szemmel ránézzen, és
@Negan kollégát az ellenvélemény alkotására. Mindenki másnak a szokásos felütés, ez az én véleményem az eseményekről, és nyugodtan vitatkozz vele, a te hülye vagy is vélemény, de jobb szeretem a valós vitákat.
Avagy egy kis fotelzsukovkodás a Centaorumból:
Az elmúlt időszak eseményei érdekesek voltak, és azért ez már indok, hogy megpróbálkozzak egy véleménnyel, most, hogy a ma reggeli események alapján az egész frontvonalon feldübörögtek az orosz ágyúk. Ez alapján nehéz még jósolni, de akár egy egészpályás letámadás kezdetét is jelentheti, hogy nem csak a Donyecki, hanem a Harkovi, és Herszoni frontszakaszon is tüzérségi előkészületek kezdődtek. Amennyiben így lesz, az nagyon felgyorsíthatja az eseményeket, de akár egy Kijev környékéhez hasonló visszavonulás is lehet a vége. Az utóbbi amúgy meglehetősen nagy presztizs veszteséget jelentene az oroszoknak. Ezzel kapcsolatban kíváncsian várom a hadműveleteket.
Azonban próbálok találgatni az események miértjeire is, és itt több lehetséges megoldás is felmerül.
Az első ahol elfogadom, hogy az orosz csapatok szinte teljes hadműveleti szünetbe mentek át, a harcesemények szinte csak erőszakos felderítésben, tüntetésekben merültek ki, tényleges támadásokat csak a szakadárok indítottak, de ők is kis erőkkel.
Ha ezt elfogadjuk, akkor több olyan esemény is zajlott, ami megmagyarázza a hosszabb hadműveleti szünetet, és azokat a híreket, hogy az orosz minden frontszakaszon erősít, ami a háború eddigi eseményei alapján offenzívát vetít előre.
Az első a Herszon környéki ellentámadások vér szivattyúvá vállása, avagy a folyamatos erőlködés közben az ukránok nagyobb technikai és humán veszteségeket szenvedtek, mint amennyit a propaganda célok megengedtek. Ez azt jelenti, hogy a frontvonal mindenhol elvékonyodott.
Ez esetben érthető az is, hogy miért szorultak ki az ukránok Harkov környékén a visszavett területekről, illetve az azóta elért, igaz minimális, de látványos térnyerést, amit ott az oroszok elértek, illetve azt is, hogy a hadműveleti szünet bejelentése után a tapogatózó támadások, tüntetések miért értek el mégis sikereket Szeverszk irányába. Konkrétan szinte egy napon belül ott voltak, és részben ki is lökték az ukránokat onnan. Itt ugyan később stabilizálódott a helyzetük, de azóta se sikerült visszaszerezniük a kezdeményezést.
Ez esetben azt kell mondani, hogy megalapozott egy nagyobb szabású hadművelet gondolata, hiszen ez azt jelenti, hogy az ukrán csapatok töréspontig hajlottak, és színte esélytelen, hogy minden vonalon meg tudják állítani, az arányaiban gyengébb orosz rohamot is.
A második esetben is elfogadom az orosz csapatok hadműveleti csendjét, azonban itt azt gondolom, hogy a HIMARS támadások miatt lett meghosszabbítva a szünet, míg a teljes pályás támadás elterelésül szolgál, amivel erőket akarnak elvonni a fő támadási irányból. Azt gondolom ez az irány Donbassz lesz, de lehetségesnek tartok még egy Odessza irányú műveletet is. Valószínűsítem, hogy Harkov jelenleg még nem cél, mivel annak az elfoglalása ilyen körülmények között túl sok erőt kötne le, de teljesen kizárni sem tudom.
A harmadik esetben az oroszok valójában folytatták a rohamot, csak kisebb erőkkel, viszont az ukrán támadások miatt úgy döntöttek, hogy a logisztikai bázisoktól távolabb kell nyomni az ellenséget, bármi áron. Ez esetben két dolgot tudok elképzelni, az egyik egy hasonló offenzíva amit februárban láthattunk, ami vékonyítja az orosz vonalakat, és szinte biztos, hogy nagy veszteségekkel jár. A másik esetben a kiszorítósdi egy egész frontos változatát fogjuk látni, ami lassú lesz, keserves, és rengeteg átmozgatással, átcsoportosítással jár. Fontos leszögezni, akármelyik eshetőség is lesz, az oroszok itt improvizálnak, ami a hadi kultúrájuknak kevésbé sajátja, így nagyobb kockázatot hordoz
Összegezve: Ha az első két eset valamelyike áll fenn, nem sok esélyt adok, még részleges ukrán sikerekre se, a harmadik esetben viszont lehetségesnek érzem, hogy ezt az ukránok megfogják, és újra gondolkodásra kényszerítik az orosz vezetést.
Ha nekem tippelnem kéne, az első két szkenárió ötvözete valósul meg, azaz az orosz csapatok megpróbálkoznak egy teljes letámadással, és a legkisebb ellenállás irányában megpróbálják áttöréssé fejleszteni a csapást. Én az ukránok helyében vagy kivonnám a csapatokat Donyeck megyéből, új védelmi állásokba, vagy, egy Hannibálos csellel (Igaz az taktikai színten, de hasonló alapelv alapján történt, amikor is Cane-nél szándékosan felkínálta a centrumot az ellenséges csapásnak, így hozva létre túlerőt a szárnyakon, ami bekerítést ért, és totális győzelmet) szándékosan Harkov irányába mutatnék gyengeséget, ezzel véres városi csatára "kényszerítve" az orosz erőket. Természetesen ebben ott van a kockázat, hogy Harkovot bekerítik, és nem mennek be harcolni, azonban még így is akkora erőket köthet le a város, ami a többi területen stabilizálhatja a helyzetet.