Homok. Húsdaráló
Szerző: Serhiy Gnezdilov
Mit veszíthet, mit lehet még elvenni tőlem személyes poklom hatodik napján, Piszkijben, az ukrajnai Donyeck első utcájától egy kilométerre? A lövészárokban hevernek a 152-es kaliberrel összetörve azoknak a testei, akik kedvesebbek voltak nekem, mint a családom. Ahogy korábban írtam, egy rohadt falunként 6500 kagyló kevesebb, mint egy nap alatt.
Már hat ilyen nap telt el, és el sem tudom képzelni, hogyan élte túl a gyalogságunk kis része is az ellenséges tűzzáporban.
Nem, nem nyafogok.
Két 82-es és 120-as aknavető dolgozik oldalunkon.
Néha felébred, és Donyeck irányába "tüsszent" két tüzérségi csövet.
Alig reagálunk. Nincs ellenütőtűz, a szótól fogva az ellenség gond nélkül tüzérségi lövedékeket rak lövészárkaiinkba, nagyon erős, konkrét állásokat bont le több tíz perc alatt, szünet és minimális pihenés nélkül tolva a védvonalunkat.
Tegnapelőtt beszakadt, két-háromszázas folyó ömlött. Statisztikát nem teszek közzé, nálunk tilos, de a veszteségek számáról és százalékáról fogalmad sincs.
Ez egy pokoli húsdaráló, ahol a zászlóalj egyszerűen testével visszatartja a támadást.
Majdnem egy hete várunk legalább valamiféle segélyt, ami az ellenség tüzérségét sújtja, minket, ismétlem, büntetlenül lövöldöznek mindennel, amiben az orosz katonai rendszer gazdag, a repülés ma működött.
Büszke vagyok a zászlóalj vezetésére, amely itt maradt velünk. A harcos velünk van, mindannyian velünk vagyunk, konzultálva, háromszázan világítanak, bekötözve és pár óra múlva visszatérve a pozícióba, ha lehet így nevezni ezeket a feneketlen szakadékokat.
Háború folyik.
De ellenakkumulátoros harc nélkül értelmetlen húsdarálóvá válik, ahol egy nap alatt őrült mennyiségű gyalogságunkat őrlik fel.
Tényleg az igazságot akartad? Itt van, a meztelen igazság.
A tartalék pozícióba megy, lezárja az áttörést, és öt perc múlva a 15 emberből már csak egy marad épségben.
A testek hazudnak. Ha könnyű 300-as, talán szerencséd lesz, elájulsz, és gyalog kiszállsz, eléred az orvosokat.
Éppen a háromszázadot vitték el. Végig kiabált: - Hol a támogatás? Hol van a tüzérség? Miért hagytak el minket? Miért nem takart minket senki?
Nem tudom, barátom, miért nem takart minket senki... Sikít, én meg szégyellem, hogy még mindig épségben vagyok, csak pár jó fülsüketítés.
Hánytam, feldühítettem magam, bocsánat, és újra akcióba léptem.
Minden tartalék megsemmisült, a haditechnika lángokban áll, az ellenség közeledik és minden gond nélkül elfoglalja állásainkat egy újabb tüzérségi zápor után.
Jelenleg elveszítjük a Homokot, minden emberi és anyagi erőforrásunk szinte kimerült.
Denys, egy mariupoli lakos, aki azt mondta nekem, hogy "jó, bízom a letartóztatottban, hamarosan mindent visszaadunk" meghalt. Kétszer is megsebesült, közvetlenül a lövészárokba kötözték, mondták neki, Denchyk, menj a kiürítésre, de azt válaszolta: "Srácok, nem hagylak el."
Mindketten először megsebesültek, a második sebzés után pedig tovább lőtt.
Még mindig nem vettük el a holttestét. A Homok romjain hever széttárt karral és dermedt tekintetével. Bosszút kér. Hogyan utasíthatom el a legutóbbi kérését? Hogyan hagyhatjuk el Dant?
Azt hiszem, Dimka végül is túlélte. Mert nem halhatott meg, hiszen nemrég tért vissza a kórházból, éppen most kérte meg barátnőjét. Azt mondják, hogy az egyik plébánia után egyszerűen eltűnt. Elaludt a földdel. De úgy gondolom, hogy ez tévedés, és ő él. Ostoba remény és várakozás.
Tudom, hazám nem szeret hangosan gondolkodni. De nem maradt más választásom a győzelem és a letartóztatás között. Az igazságot kell hallani, nem a suttogást a konyhában. Természetesen erre a posztra külön repül, mert hogyan? Igen, az állam hazudik a saját polgárainak?
Nem lepődök meg, ha ma valaki azt mondja: "Sirozs, a Kreml ügynöke a donyecki front győzteseinek zseniális tervéről beszélt, akasszuk fel a Béketeremtőre."
Szórakozottan mondhattam, hogy minden ellenőrzés alatt áll. Most Piskyben nincs minden senki irányítása alatt, de valamiért csitítják a helyzetet.
Harangozzon törött harangokon, miközben testekkel borítjuk be a Homokot.
Tüzérségre van szükségünk.
Adj nekünk valamit, amihez ragaszkodhatunk.
Szergej Hnezdilov Джерело: https://censor.net/ua/r3358083