Nem azt akarom én itt bizonygatni, hogy a 2500 lövés sok/kevés más eszközhöz képest, legyen az keleti Mista, vagy nyugati M777-es technika, hanem azt hogy árban hány vontatott cső is jön ki az önjáró árából?
A drón ugyan úgy szétszedi a PZH-2000-et is, ha tűzkész állapotban van, ha menetben, teljesen mindegy. Álcázni és védeni kell a tüzérséget, vagy megbaszhatjuk.
Nem azt mondom hogy igazam van mindenképp, pusztán azt próbálom itt boncolgatni, hogy értem én hogy mennyivel nagyobb lehetőségek vannak a szuper nagy lőtávban, szuper pontosságban, főleg mint Counter Arty, de KELL a darabszám. Na már most nem tudom pontosan hogy áll pl. a PZH-2000 árban pl. egy M777-hez arányban, de ha már csak 3 kijön az árából, az elgondolkoztató hirtelen, mert bizony ott 3 cső áll szemben 1 csővel, s az mint a valós ukrán példa mutatja, egy háborúban SOSEM elég. Meggyőződésem hogy nem kell mindenhova PZH-2000, lenne egy csomó olyan feladat amire HA VAN MŰKÖDŐKÉPES elégséges számú cső, jó az M777-kategóriájú fegyver is... Amihez SZINTÉN vannak amúgy nagy hatótávolságú ÉS prec gránátok... Csak sokkal olcsóbb maga az eszköz, egységnyi forrásból több cső jön ki.
Erről beszélek.
Értettem, hogy miről írt, arra is próbáltam reagálni.
Minél nagyobb a hatótávolsága, annál könnyebben védhető is, továbbá az ellenséges counter-arty is sokkal korlátozottabb ezáltal.
Nincs tökéletes álcázás+védelem, ezért is szükséges, hogy nagy mobilitású legyen, mivel eleve abból szükséges (szvsz) kiindulni, hogy nem tudjuk majd kellően megvédeni. A vontatott járműveket túl lassan lehet "becsomagolni", s a jövőben - előreláthatólag - erre még nagyobb hangsúly fog helyeződni.
Szóval az egyedüli opció, ha a darabszám lényeges, akkor mindenképpen kerekes, s maximum annyi lehetne még az engedmény, hogy 122-es lövegek legyenek rajta. Ezeknek három előnye van a 155-ösökhöz képest, hogy a hozzájuk tartozó lőszer kisebb súlyú, magyarán könnyebben szállítható, illetve olcsóbb a hozzátartozó lőszer és a karbantartási költségei is mérsékeltebbek. A másik oldalon viszont sokkal hosszabb a lista. Egyébként a területvédelmiseknél lehetne létjogosultsága a 122-nek, bár itt azért, ha jól érzékeltem, vita van, hogy esetleg 105-ösöket kellene venni, de ezeknek számos hátránya van a 122-esekhez képest is, sokkal korlátozotabb célok ellen vethetőek be.
Vontatott lövegeken sztm csak akkor gondolkozhatnánk, hogyha 100% közeli védelmet tudnánk biztosítani + támadó hadműveleteket, ostromokat/elnyúló harcokat vélelmeznénk. Az elmúlt pár év azt mutatta meg, hogy ezek ki fognak kopni, esetleg csak a nagy hadseregek számára lehetnek opciók, illetve azoknak, akiknek nincs pénze másra.
Szóval hiába lenne ~3vs1, a legtöbb esetben az a 3 nem érne egyet.
Egyébként a lengyel vonal is érdekes. Ők AHS Krab-okra, M120 Rak-ra helyezték a hangsúlyt, illetve a legutóbbi nagy fegyvervásárlásuk alkalmával (koreaiaktól) tüzérségi fegyvereket is fognak vásárolni, pontosabban 600 darab K9-et. Erre építették a Krab-jukat egyébként. Itt mind a három típus lánctalpas.