1. Az energiaárak emelkedése a háború előtt kezdődött, de a háború felgyorsította ezt a folyamatot. Az eu energia importőr, s importőrként az oroszok jelentős szereplők voltak. A szén teljes betiltásra került, ami már érvényben van (pl.: a lengyel szükségletek 40%-át fedezte); a kőolaj embargó 90%-a betiltás alá került + a kőolajszármazékok is betiltásra kerültek (teljes szükséglet 15%-át fedezte a gázolaj+egyéb import). Egyébként a gázolaj ára Mo.-n új csúcson jár, de vélhetően lesz még rosszabb is.
2. Putyin mondta azt Vektor moszkvai látogatásakor, hogy ötöd áron kapjuk a gázt (a hosszútávú megállapodásban foglalt mennyiségre vonatkozóan, ami 4,5 milliárd köbméter). Akkor a gáz ára 1000$/1000köbméter volt (most ~3500$/1000köbméter), ami így 200 dollár/1000 köbmétert jelentene. Másnap a Kreml helyreigazítást tett közzé, hogy Putyin össszekeverte Magyarországot Belorusszal, ezt utána pl. az RT is átvette. Megjegyzés: Minden egyes független-objektív "kiszámolta" már többször is, hogy mi vesszük a legdrágábban az orosz gázt. Csak két példa
1. és
2. Persze ezen cikkek is csak közvetett adatokra alapozzák megállapításaikat, mivel
a szerződés tartalma nem ismert.
3. Az emelt árakkal nem kompenzálható a rezsicsökkentés valódi ára, ez a költségvetésnek
akár több ezer milliárdjába is kerülhet. És felesleges olyan dumával jönni, hogy az átlagember többet fog fizetni, mint mondjuk a németek. A kedvenc példám az elmúlt időszakből mzp-től ered, aki azt mondta, hogy az emberek többet fognak fizetni a gázért, mint Berlinben, mert ott csak 550, míg nálunk 144 köbméterig 102 forint, afelett 747 forint (az utóbbi sem piaci ár). Amellett, hogy a fogyasztás megtakarítást át lehet vinni egyik hónapról a másikra. De, ha én a 144 köbméter 3x-osát fogyasztom el az adott hónapban (432 köbméter) és nem hoztam semmit korábbról, még akkor is kevesebbet fizetek, mintha ezt Berlinben tenném, mert azaz egyharmad rész, ami régi áron van az ennyivel lehúzza a végösszeget. Szintén tény, hogy nem tudjuk mennyi lesz télen a gáz ára Berlinben, ahogy azt se tudjuk, hogy mennyi lesz a gáz ára nálunk, mert valamikor októberben felülvizsgálják majd. A tél még mindig messze van.
Csak a tények kedvéért, de én sem voltam teljeskörű.