Szigorúan magánvéleményként, és persze a tévedés jogát abszolút fenntartva válaszolok a dologra.
Egyrészről, ez a Harkovi ellentámadás meglepte az oroszokat. Olyan értelemben, hogy számoltak vele, de nem számoltak az ukránok erejével/veszteségtűrő képességével akármi. Szóval rövid távon tátott szájjal beszáguldoztak a pénix erdőbe. Ennek a kibillentésére odacsaptak úgy, ahogy tudnak.
A másik rész: már a háború elején azt gondoltam, hogy erre az egész dologra nagyon jó analógia a Korell vs Alapítvány. Persze nem egy az egyben, de nagyon sok vonásában hasonló a dolog.
Így most arról van szó, hogy szép lassan bedönti az EU gazdaságát ez az egész, és a végén anélkül éri el a kitűzött célt, hogy milliók/milliárdok halnak meg a harcokban.
Erre persze lehet azt mondani, hogy oké, de a szankciók így is úgyis maradnak, akkor nem mindegy?
És az a helyzet, hogy nem.
A fent említett analógiában is van egy beszélgetés, ami szerintem ide is jól áthozható. Ugye lényegében arról van szó, hogy az alapítványnak lenne elég ereje ahhoz, hogy elpusztítsa Korellt a harcban. Csak ez esetben felkeltené a Birodalom figyelmét, és akkoriban a Birodalomnak még bőven van elég ereje arra, hogy kiradírozza őket a történelemből.
Na most itt is erről van kicsit szó. Amíg az oroszok "gyengék" addig marad a lollozás, meg az egymás marcangolása a gázért, meg a hideg. Ha az oroszok egy jól irányzott támadással kiiktatják a teljes ukrán infrastruktúrát, majd átgyalogolnak rajtuk, mint dinoszaorusz a pockon, attól a nyugat (jogosan) megijed. És láthatóan az oroszok jobban ismerik az európai néplelket, mint a saját vezetőik. Egy ilyen szituban, a társadalom összezárna az ellen, amitől fél. Szóval pont az történne, ami a legrosszabb az oroszoknak, a kormányok megerősödnének. (Ugye jól látható, hogy a brüsszeli zsarolás is mennyire működik idehaza. De Berlusconi is akkor bukott meg, amikor leszálltak róla, Franco mögül se farolt ki a népesség, stb) Szóval jobban megéri az épp szükséges erővel bohóckodni, mint koncentrált támadással elintézni egész ukrajnát.
De mint már írtam, ez csak felvetés, és természetes, hogy tévedhetek, a mindentudást meghagyom blogennek, meg roninak.