[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 648
113
Ha valaki megtámadja Fehéroroszországot az megtámadja Oroszországot is, pont úgy mint aki megtámadja Portugáliát, az az USA-t is megkapja ellenfélnek a NATO miatt, a CSTO is hasonlóakat ír elő a tagjainak.
Oszt ha a polákok támadnak és a miheztartás végett kapnak 2-3 taktikai nukit, az sem 5. cikkely... Szóval lapozzunk! ;)
@ornagy amennyire én tudom a brit Challengerek eleve nagyjavításra szorulnának...
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
8 740
36 519
113
Ha valaki megtámadja Fehéroroszországot az megtámadja Oroszországot is, pont úgy mint aki megtámadja Portugáliát, az az USA-t is megkapja ellenfélnek a NATO miatt, a CSTO is hasonlóakat ír elő a tagjainak.

Nem, nem, nem és nem.
Az 5. cikkely nem jelent automatikusan hadiállapotot sem a NATO-nál, sem a CSTO-nál, sem az SCO-nál.

Csupán ellenlépéseket tesznek ami lehet egy haragos levél is, vagy az ukrajnához hasonló segélyezés.

Örményország is CSTO tag, mégis beintett neki az összes többi tavaly.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
478
6 252
93
10 Challenger 2-esről szól a fáma, ezzel akarják a fritzeket beugrasztani, hogy küldjenek és engedélyezzék másoknak Leo2-esek küldését. A jenkik ennek a legnagyobb felbújtói, nem igazán van meg nekem, hogy miért nem adnak át ők Abramset. Tuti hogy akad európában egy nagy rakattal a US Armynál... Szerintem nem akarnak beégni vele, inkább mások portékáját akarják gyalázni.
Elárulom milyen kontextusban kell ezt nézni: a cél kettős, és az ukránok támogatása mellett a másik cél németország további gyengítése. Britek és más jelentéktelen országok csöpögtetnek ezt-azt, meg ígérnek pár tankot, miközben úton-útfélen megy a németek ütése, hogy azonnal adjanak mindent: leopárdot, mardert, PZH-t, patriotot, ugyanakkor ne merjenek nyersanyagot venni az oroszoktól még akkor se, ha ezzel a saját sírjukat ásnák, és ha maguktól nem látják be ezt, akkor segítenek nekik egy amerikai-brit-lengyel koprodukcióban készült NS robbantással. Mindeközben megy a projekt, hogy Lengyelországból egy olyan latorállamot hozzanak létre, ami garantálja a következő Európából induló világégést -
 • 2000 tank
 • 1000+ önjáró löveg
 • 80 F35+F16 és 50 FA-50 (és még ki tudja mit jelentenek be, ha az 50db ex-szovjet flottát átadják)
 • 500!!! darab HIMARS és Chunmo MLRS
 • 500+ IFV és APC
Ez minimum összemérhető a jelenlegi német haderővel, de némely tekintetben sokkal erősebb annál: németek tankból 330 darabbal terveznek jelenleg, MLRS-ből van nekik 34 db, önjáró lövegből 94db. Ezt a különbséget se a jelenleg még nagyobb légierő, se a 2x annyi IFV+APC sem tudja kiegyenlíteni.

Egyszerűen elképesztő, hogy Németországban a jóvátételes meg EP helyek elosztásáról szóló lengyel lázálmok, az NS-sel kapcsolatos háború előtti lengyel szólamok, majd annak felrobbantása után nem kongatják a vészharangot. Se a többi európai országban. Tényleg, a globsec és a napi történések iránt az átlagnál kicsit jobban érdeklődő fórumozó komolyabban tisztában van azzal, hogy mindez történelmi és aktuálpolitikail kontextusban mit jelent???

Mert ezek a fenti számok legalább annyira szólnak Németországnak és a régi Európának, mint az oroszoknak. Ha Európa békéjének, szuverenitásának és a stabilitásnak a megőrzéséhez, azaz a lengyel latorállam idejekorán történő megállításához az szükséges, hogy velük együtt mi is komoly pozíciót és érdekérvényesítő képességet bukjunk az EU-ban, akkor (és csak akkor) ám legyen. Bármennyire támogatom az ország jelenlegi külpolitikai irányát, az EU faszkodásaival szembeni ellenállást, ha ehhez a sokkal fontosabb célhoz csak ezen az ösvényen vezet út, akkor hajrá. De pont a fentiekből adódik, hogy az EU és az európai országok vezetésében csak idióták, megvásárolt korrupt bohócok és amerikai ügynökök ülnek, így képtelenek lennének ezt meglépni. Hisz odáig se jutnak el, hogy a saját érdekeinket felismerjék, se a meglévő problémákat (lengyel faló) azonosítani tudják, így azt elvárni, hogy ezzel szemben bármilyen proaktív fellépésre sor kerüljön, csak egy túl sokat gondolkodó bolond (én) utópisztikus elképzelése.

Azt viszont minden nem hülye európainak fel kéne ismernie, hogy az európai béke ma ott kezdődik, hogy a lengyeleket meg kell állítani. Jó lenne, ha ezt a lengyel emberek legalább egy jelentős része felismerné.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
4 015
35 397
113

Spiegel: Oroszország Ukrajna minden szegletét elpusztíthatja​

Nem "oroszpropaganda"... németek írták.
Katonai szakértők és hírszerzők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak drónokat, hanem iráni ballisztikus rakétákat is vásárolt Teherántól.
"Ha Oroszország iráni fegyvereket használ, az komoly fenyegetést jelent Ukrajnára nézve. Általuk az ország szinte minden szeglete célponttá válhat"
- írja a lap.
Mint a cikk szerzői megjegyzik, a ballisztikus rakéták ellen nehezebb védekezni, mint az alacsonyan, lassan repülő drónok vagy cirkálórakéták ellen, mert nagyon gyorsan és meredek szögben csapódnak be.

Tavaszra hozták előre az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokat​

– mondta Larisa Bilozir, a Doverie-csoport ukrán parlamenti képviselője a Rada tévécsatorna adásában.

„Ukrajna teljesen befejezte hazai feladatát, és a Verhovna Rada megszavazta az összes szükséges törvényjavaslatot. Úgy tudom, már 2023 őszéről 2023 tavaszára tolták át az Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdéséről szóló tárgyalásokat. Februárban pedig Ukrajna-EU csúcstalálkozóra kerül sor, ahol megvitatják az idei terveket” – mondta.
Volodimir Zelenszkij elnök sajtószolgálata arról számolt be, hogy az Ukrajna-EU csúcstalálkozót február 3-án tartják Kijevben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673285759

A Soledar nehéz helyzetét megerősíti a "Cenzor" főszerkesztője, Jurij Butusov. Megerősíti az orosz csapatok sikerét, és azt állítja, hogy az RF fegyveres erői „elérték azt a pozíciót, ahonnan lehet lőni a Soledar fő utánpótlási útvonalán. Magára az útra az oroszok nem tudtak kijutni, ez nem egy teljes bekerítés, azonban az autópálya mentén a normális mozgás lehetetlen, ez kritikus a védelem szempontjából.
Megerősíti az RF fegyveres erők mai előrehaladását is bizonyos területeken
Butusov úgy véli, hogy az orosz csapatok fő feladata a Soledar megszorítása lesz, amelyre az RF fegyveres erők tartalékokat vonnak be.

Nincs jele az oroszok fáradásának - Karc FM​

 

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
114
282
63
Elárulom milyen kontextusban kell ezt nézni: a cél kettős, és az ukránok támogatása mellett a másik cél németország további gyengítése. Britek és más jelentéktelen országok csöpögtetnek ezt-azt, meg ígérnek pár tankot, miközben úton-útfélen megy a németek ütése, hogy azonnal adjanak mindent: leopárdot, mardert, PZH-t, patriotot, ugyanakkor ne merjenek nyersanyagot venni az oroszoktól még akkor se, ha ezzel a saját sírjukat ásnák, és ha maguktól nem látják be ezt, akkor segítenek nekik egy amerikai-brit-lengyel koprodukcióban készült NS robbantással. Mindeközben megy a projekt, hogy Lengyelországból egy olyan latorállamot hozzanak létre, ami garantálja a következő Európából induló világégést -
 • 2000 tank
 • 1000+ önjáró löveg
 • 80 F35+F16 és 50 FA-50 (és még ki tudja mit jelentenek be, ha az 50db ex-szovjet flottát átadják)
 • 500!!! darab HIMARS és Chunmo MLRS
 • 500+ IFV és APC
Ez minimum összemérhető a jelenlegi német haderővel, de némely tekintetben sokkal erősebb annál: németek tankból 330 darabbal terveznek jelenleg, MLRS-ből van nekik 34 db, önjáró lövegből 94db. Ezt a különbséget se a jelenleg még nagyobb légierő, se a 2x annyi IFV+APC sem tudja kiegyenlíteni.

Egyszerűen elképesztő, hogy Németországban a jóvátételes meg EP helyek elosztásáról szóló lengyel lázálmok, az NS-sel kapcsolatos háború előtti lengyel szólamok, majd annak felrobbantása után nem kongatják a vészharangot. Se a többi európai országban. Tényleg, a globsec és a napi történések iránt az átlagnál kicsit jobban érdeklődő fórumozó komolyabban tisztában van azzal, hogy mindez történelmi és aktuálpolitikail kontextusban mit jelent???

Mert ezek a fenti számok legalább annyira szólnak Németországnak és a régi Európának, mint az oroszoknak. Ha Európa békéjének, szuverenitásának és a stabilitásnak a megőrzéséhez, azaz a lengyel latorállam idejekorán történő megállításához az szükséges, hogy velük együtt mi is komoly pozíciót és érdekérvényesítő képességet bukjunk az EU-ban, akkor (és csak akkor) ám legyen. Bármennyire támogatom az ország jelenlegi külpolitikai irányát, az EU faszkodásaival szembeni ellenállást, ha ehhez a sokkal fontosabb célhoz csak ezen az ösvényen vezet út, akkor hajrá. De pont a fentiekből adódik, hogy az EU és az európai országok vezetésében csak idióták, megvásárolt korrupt bohócok és amerikai ügynökök ülnek, így képtelenek lennének ezt meglépni. Hisz odáig se jutnak el, hogy a saját érdekeinket felismerjék, se a meglévő problémákat (lengyel faló) azonosítani tudják, így azt elvárni, hogy ezzel szemben bármilyen proaktív fellépésre sor kerüljön, csak egy túl sokat gondolkodó bolond (én) utópisztikus elképzelése.

Azt viszont minden nem hülye európainak fel kéne ismernie, hogy az európai béke ma ott kezdődik, hogy a lengyeleket meg kell állítani. Jó lenne, ha ezt a lengyel emberek legalább egy jelentős része felismerné.
szerintem erre pénzük sincs de ha "ajándékba" kapnák a nagy testvértől se tudnák fenttartani
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 448
8 406
113
Nem, nem, nem és nem.
Az 5. cikkely nem jelent automatikusan hadiállapotot sem a NATO-nál, sem a CSTO-nál, sem az SCO-nál.

Csupán ellenlépéseket tesznek ami lehet egy haragos levél is, vagy az ukrajnához hasonló segélyezés.

Örményország is CSTO tag, mégis beintett neki az összes többi tavaly.
De:
A Felek megegyeznek abban, hogy az egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek; és ennélfogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Felekkel egyetértésben, azonnal megteszi azokat az intézkedéseket - ideértve a fegyveres erő alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és az ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezen intézkedések akkor zárulnak le, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
22 135
69 385
113
Hm. Akkor lehet, ezért keringenek olyan hírek, hogy az USA 2024-2025-ig "tervezi" elhúzni a háborút? (Ehhez nem kell, hogy kitartsanak addig az ukránok. A helyükbe léphetnek a baltiak, lengyelek; már kellően be vannak csibészelődve)
A lényeg, hogy mennél inkább kitárazzon az orosz - miközben az USA nehéztechnika érintetlen -, s intenzívebben, mint ahogy pótolni/felhalmozni tud - hiszen a belső igénytől kisebb tartalék egy módosult tudatállapot, ami esetén még jobban sarokba lehet szorítani. Hiszen eddig sem lett "tudd, hogy értsd" következménye a Nyugat számára sem a szimbolikus veszteségeknek; Moszkva cirkáló elvesztésének, sem a kercsi hídnak, sem a felrobbantott tengeri gázvezetékeknek, nemhogy a nyílt beavatkozásnak, pedig ekkor még mondhatni érintetlenek voltak az orosz készletek nagyságrendjükben, a technikák üzemideje stb.
Ezt a Nyugat az oroszok gyámoltalan hozzáállásának tudta be. Egyre inkább úgy látom, hogy jogosan.

Nem volt tükör szimmetrikus válasz azóta sem.
Pedig közreműködő felek, mióta világ a világ , csak abból értenek.

Nem csodálkoztam volna, ha az elején - a nyílt nyugati támogatást látva - az oroszok a lengyel határnál, hogy a másik oldalon szabad szemmel is lássák, hallják; eldurrantottak volna - no nem taktikait - egy pár termobárikus töltetet azzal a kommentárral, hogy itt álljon meg a nászmenet, vagy a következő kör igazi lesz.

Ez a hajó már elment, most már ez a háború a haditermelések élet-halál versenye lesz.:(
Csak nehogy megjelenjen 1 milla észak-koreai a Donyec folyónál ...

Más.
Ukrán népmesék:
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 658
113
MilitarySpendingMW.png
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 648
113
Nem, nem, nem és nem.
Az 5. cikkely nem jelent automatikusan hadiállapotot sem a NATO-nál, sem a CSTO-nál, sem az SCO-nál.

Csupán ellenlépéseket tesznek ami lehet egy haragos levél is, vagy az ukrajnához hasonló segélyezés.

Örményország is CSTO tag, mégis beintett neki az összes többi tavaly.
Örményország más téma volt, mivel az azeriek a hivatalosan elismert Örményország területére nem mentek be csapatokkal, csak Karabah területére aminek a státusza kérdéses.
A hohol sztyeppéken is megnézném én az Abramseket :
main-qimg-ae1e20b5b901d8ecd6f0aac87515eb92-lq

szaúdi M1A2
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 078
4 450
113
Ez minimum összemérhető a jelenlegi német haderővel, de némely tekintetben sokkal erősebb annál: németek tankból 330 darabbal terveznek jelenleg, MLRS-ből van nekik 34 db, önjáró lövegből 94db. Ezt a különbséget se a jelenleg még nagyobb légierő, se a 2x annyi IFV+APC sem tudja kiegyenlíteni.
Csak úgy érdekességkeppen hogy is áll a német hadsereg mondjuk IFV ből:

 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 129
13 108
113
BRÉKING!!!
Az ukránok állítólag parancsot kaptak a visszavonulásra Soledarból, nehogy bekerítsék őket.


Tyűű, Julian barátunk igazi poroszos kemény háborúzós fickó. Már hiányolja a féllábúakat, meg a Hitlerjugendeket a frontról. Meg azt sem érti, hogy az ukrán propagandával ellentétben 100 000 KIA (ahogy Leyen asszony elkotyogta), meg ebből következően 3-400 000 sérült mellett hová tűntek a képzett katonák…
Erre az utolsó emberig harcolunk és nem tárgyalunk hozzáállással az oroszok Berlinig jutottak anno, ezt tudhatná ő is.
Csak azért tettem ezt be, mert mikor ő ilyen szinten kétségbeesett, ott tényleg nagy baj van az ukránoknál.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 193
9 594
113
Az 5. cikkely nem jelent automatikusan hadiállapotot sem a NATO-nál, sem a CSTO-nál, sem az SCO-nál.
Lassan ez az 5. cikkely is olyan lesz, mint a legendás jobb kéz szabály a KRESZ-ben:
Akkor van előnyöd ma meg is adják. Ha nem, akkor így jártál..
Kár erre hazardírozni, hogy ez majd minden sz@rtól megvéd.. és így nyugodtan alhatunk