<blockquote rel="vadani"><blockquote rel="mcsaba">A viszonylagos eseménytelenség a még hivatalosan meglevő tűzszünetből is adódik, viszont nem nagyon hallani, hogy politikai egyezkedés folyna a kieviek és a szakadárok között, ill. van-e láthatáron bármiféle megállapodás. A "módosított" Zil-131 elég furcsa, a hátországból már nem tudnak rendes PSZH-t sem küldeni? A "patthelyzet" most leginkább azt jelentheti, hogy egyik fél sem tud kezdeményezni komoly veszteségek kockázata nélkül, ez marad is addig, amíg a harceszközökben valamilyen minőségi változás nem következik be valamelyik félnél.
Mondjuk már ez is nagy haladás a kezdetekhez képest. Bár az ukrán vezetés hibázhatna még a szokása szerint, de csak nekem tűnik úgy, hogy most már picit összeszedettebbek?</blockquote>
Szerintem az elején nagyon elszámították, kikkel állnak szemben. A hivatalokat elfoglaló, irreguláris, gyengén felszerelt szabadcsapatokra számítottak, akiket majd a reguláris hadsereg egy-kettőre elintéz. De aztán semmi sem volt olyan, mint amire számítottak, se az ellenfél, se a saját hadseregük.
Számomra kérdéses, az ukránok tényleg akarják-e politikai eszközökkel rendezni a konfliktust. A Krím visszaszerzésére csak akkor van reményük, ha eszkalálódik a helyzet. Bár most már, hogy az oroszok jelentősebb erőket telepítettek a Krímbe, a félsziget visszaszerzése csupán realitást nélkülöző elméleti lehetőség szintjére csökkent. Az is fontos, hogy az oroszok krími erősítése a Nato csúcs után történt, ahol a Nato bejelentette, hogy nem ismerik el a Krím Oo-hoz való csatalakozását (v. annektálását a másik retorika szerint). Szóval ez a Nato-tól elég kontraproduktív volt, az ellenséges retorikára konkrét katonai lépéseket kapták válaszul.
Az is lehet, hogy az ukránok most azért nem akarnak lépni, hogy a választások előtt ne csökkenjen tovább a megmaradt katonai potenciáljuk, és többféle lehetőség maradjon nyitva előttük.
</blockquote>
A választásokra vonatkozó észrevételeddel egyetértek. De szerintem még a harcok ilyen szintű intenzitása mellett is jelentősen gyengülnek még október végéig. Mikorra is írták ki a választást? Én október végére emlékszem, ezért írtam a végét.
Nem szólva a bekerítésekről, amelyek közül több esetében (konkrétan szerintem 3) amiknek nincs esélyük utánpótlásra akkor már 2-3-4 hónapja maradnának utánpótlás nélkül és mindegyikben egy 1-2 ezer katona van.
Továbbá Debelcsevó és a Zsedovkai "kazán" amiknek a jövője nem ismert. Az ezekben található technika megsemmisülése vagy szaki kézre kerülésre csökkentené a tecnhnika különbségeket.