[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
4 683
9 959
113
Ha jol ertelmezem ez a 3-ik film a konbajnnal meg a lelott ukranokkal. A godorben lehet akadt egy tulelo mert csak ket hulla van kihuzva melle, de korabban harman voltak benn.
igen én is azt figyeltem. ha jól vettem ki a fiatal ott maradt.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 020
4 250
113
Orosz harckocsik, Iszkander-M rakéták és Uragan MLRS-k ukrán bunkereket és csapatokat támadnak
Azért az Iszkander hordozó járműve elég jól el boldogul a sárban.
Lassan már WC-re se tudnak menni
Az ukrán RT csapatok
APTOPIX_Ukraine_Tensions_22055353636586-3500x2333.jpeg

Ukraynanin-Hava-Savunma-Radarlari-Imha-Edildi.jpg

FMYuEmuXIAUcB1U.jpg:large

Orosz Kaszta-2E1 lokátor telepítése Donyeck-től nem messze
117240231_2710407452535327_7198384616087301510_o.jpg

Az ukrán RT csapatok képek nem tavaly februárban készültek? Elég ismerősnek tűnnek, illetve szerintem mostanában senki nem keríti körbe kerítéssel a lokátorokat amikre meg veszélyt jelző táblákat is kitesznek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 761
113

Az SVO sorsa most Szentpéterváron dől el – Rogov​

Vlagyimir Rogov, a Zaporozsje régió közigazgatásának főtanácsának tagja elmondta, hogy jelenleg Szentpéterváron tartózkodik, ahol szerinte "egy különleges katonai művelet sorsa dől el".
„Alig néhány órája még nem is gondoltam, hogy a régi újévet, vagy ahogy külföldi barátaim szokták nevezni, az orosz újévet Szentpéterváron leszek kénytelen megünnepelni.
Észak-Palmürában sokszor meghatározták Szülőföldünk sorsát. Bizonyos mértékig még most is megoldódik.
Legalább az SVO sorsa, pontosabban az, hogy milyen forgatókönyv szerint hajtják végre a különleges műveletet” – írta Rogov a Telegram csatornájában január 13-án, késő este.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673678236

Robbanások Kijevben, Harkivban és Ocsakovban – az infrastrukturális létesítmények ütöttek (VIDEO)​

FRISSÍTVE​

09:10. Igor Terekhov, Harkov polgármestere elmondta az első részleteket a város helyzetéről:
„Kharkov reggeli ágyúzása. Az S-300-as rakéták előzetes négy érkezése az ipari körzetbe. Infrastruktúra célzása. Tisztázzuk az áldozatokkal és a pusztítással kapcsolatos információkat” – mondta a városvezetés vezetője.
Jelenleg Harkovban leállították a metrót.
10:20. A Nikolaev terület kormányzója, Vitalij Kim arról számolt be, hogy Ochakovóban a polgári infrastruktúra objektuma ütközött és kigyulladt.
A harkovi régió kormányzója, Oleg Szinegubov elmondta, hogy két S-300-as érkezést regisztráltak a régióközpontban, nem pedig négyet, ahogy azt Terekhov polgármester korábban kijelentette. A város metrója újraindult.
Az ukrán régiókban a légiriadó ebben a percben hallgat, míg az UAF "South" hadműveleti parancsnoksága azt állítja, hogy Oroszország hét hadihajót vont vissza a Fekete-tengerre, amelyek közül az egyik fedélzetén nyolc "kaliberű" sortűz található.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673675552
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 532
18 671
113
12 Chally-2 megy UAba. Először 4 kiképződni, utána további 8. Ma várható a bejentés. Érdekes még, hogy Jordánia nemrég jelentette be, hogy megválik a Chally-1eseitől. És pár napra rá, látható volt USA szállítógép Jordániából UK-ba. Persze lehet véletlen, de az is lehet, hogy előbb-utóbb egy valag (esetleg ráncfelvarrt) Chally-1 csatlakozik...
(De ez csak az én találgatásom)
Te sem gondoltad komolyan, hogy banderasztánban lesz kiképzés....
Mondjuk kíváncsi leszek mi lesz ebből, egyáltalán eljutnak e oda, mert továbbra is tartom, hogy baromság 12 harckocsit ilyen körülmények közt hadrendbe állítani. Mire készségszinten kezelnék a cuccot, addigra Szásáék kiselejtezik alóluk. Több értelme lenne átadni Challenger 1-eseket nagyobb mennyiségben, ha már muszáj még egy típussal növelni a káoszt. Viszont nyár előtt ezekből a 70 tonnás dögökből ne nagyon vigyenek a hohol pusztákba, mert nagyon hamar statikus cél lesz belőlük... Azt egyébként tudja valaki, hogy milyen csavarokkal szerelik ezeket? Angolszász vagy metrikus rendszer? A Bradleykhez biztosan kell majd szerszámkészleteket is rendszeresíteni, az is szép kis kalamajkát okoz majd a javítóknál... Nyilván nem áthidalhatatlan probléma, de látva az ottani viszonyokat, biztos vagyok benne, hogy akad majd kellemetlenség ebből. Saját tapasztalat : haverom nagy USA autóbubus és rendszeresen belefut használt autóknál abba, hogy csavarfejek szét vannak barmolva. Ezt az okozza, hogy korábbi szerviz során, metrikus kulcsokkal dolgoztak a kocsin és mivel azok nem teljesen passzolnak így főleg a komolyabban lehúzandó csavarok feje elnyalódik. Ez még egy autónál is komoly gondot okoz, el lehet képzelni hogy milyen az amikor egy harcjármű erőátvitelében lévő csavart elbarmolnak így... Mert lesz ilyen, ebben biztosak lehettek.
Ha megindulna egy ilyen nagy arányú fegyverátadás az már magasabb szintre emelné a konfliktus intenzitását. bár ha mondjuk ha öt ország át is adna 1-1 század Leopardot az még mindig csak bő zászlóaljnyi szint. Fegyverátadások szempontjából az idő egyre jobban nem az oroszoknak dolgozik. Lassan egyre több nehézfegyverzet átadására kerülhet sor az ukrán félnek. Nyugaton felpörgetik a 155-ös lőszer gyártását. amig az oroszok meg még mindog a töküket vakarásszák. Jó addig is talán az 1-200 000 még be nem vetett mozgósított kiképzése folyik.

Soledar: valóban jelentős orosz győzelem lenne? Egy nagyobb falu. Egy pötty a térképen. Áttörés nincs. Hány hónapba is került elfoglalni? jó Bahmut-Soledar leköti az Ukrikat.
Papíron jelenleg is rendelkeznek 1200 körüli harckocsival, kérdés mennyire valós maga a keretszám, de még nagyobb kérdés, hogy abból mennyi bevethető?
Ahhoz hogy komoly hatást érjenek el többszáz harckocsira lenne szükség és nem elaprózva, hanem egyszerre bedobva a harctérre profi személyzettel....
Hogy a mit pörgetnek fel? Meg ki vakarássza a tökét? Már te is kópiumozol?
"Army Secretary Christine Wormuth separately shared with the reporters that the U.S. will go from making 14,000 155mm shells each month to 20,000 by the spring and 40,000 by 2025."
A NATO szerint az oroszok napi 20000 darabot tudnak gyártani, ha minden üzemüket teljes kapacitásra állítják.
A KMW idáig havi 2 darab Leo2-est gyártott, most biztos beleállnak és felvesznek embereket, felpörgetik a gyártást, belehúznak és csinálnak havi 10-15 darabot.
Az Uralvagonzavod az utóbbi 2 hónapban 200-200 db T-90M-et adott át állítólag. Biztos volt benne olyan ami nem teljesen most készült, de még akkor is mondhatjuk hogy havi 100-at le tudnak húzni 3 műszakban... A szovjet/orosz doktrína mindig is arra épült, hogy nagy tömeget gyártsanak és ez tüzérség és hk vonalon nem változott, a gyáraik megvannak, ők nem szerveztek ki semmit, sehová.
Az meg hogy Szoledar mekkora győzelem, majd kiderül. Nem a semmiért védték annyira. Soledar alkalmas arra, hogy ott erőket és tüzérséget vonjanak össze és mivel onnan Artyomovszk tűz alatt tartható így ugródeszka lehet a város bevételéhez. Nem mellékesen többször is volt róla szó, hogy itt fel tudják törni az első komoly védvonalat.
Ha valóban csak egy pötty lenne a térképen, akkor a kijevi junta nem áldozott volna fel ilyen mennyiségű élőerőt és hadianyagot. Láttad Te a képeket meg a videókat onnan? Halmokban állnak a hoholtesttek az erdőben, az utcán, a házakban, valami iszonyat ami ott van.
FmRQqARWQAIEmNq@ssgtzlan ezek régi felvételek összevágva.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
941
4 522
93

Támadásokról számoltak be több ukrán városban

Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, robbanások történtek Harkivban, Kijevben és Bucsában is.

A RIA Novosztyi orosz hírportál szerint heves támadások történtek szombat reggel a Zaporizzsja régió több területén is. Légiriadóra figyelmeztettek Poltavában, Cserkasziban, Kirovogradba, Dnyopropetrovszkban valamint Mikolajivban is.

Olekszij Kuleba, a kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy a robbanásokat követően tűz ütött ki az egyik kritikus infrastrukturális létesítményben.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
14 916
41 112
113
Te sem gondoltad komolyan, hogy banderasztánban lesz kiképzés....
Mondjuk kíváncsi leszek mi lesz ebből, egyáltalán eljutnak e oda, mert továbbra is tartom, hogy baromság 12 harckocsit ilyen körülmények közt hadrendbe állítani. Mire készségszinten kezelnék a cuccot, addigra Szásáék kiselejtezik alóluk. Több értelme lenne átadni Challenger 1-eseket nagyobb mennyiségben, ha már muszáj még egy típussal növelni a káoszt. Viszont nyár előtt ezekből a 70 tonnás dögökből ne nagyon vigyenek a hohol pusztákba, mert nagyon hamar statikus cél lesz belőlük... Azt egyébként tudja valaki, hogy milyen csavarokkal szerelik ezeket? Angolszász vagy metrikus rendszer? A Bradleykhez biztosan kell majd szerszámkészleteket is rendszeresíteni, az is szép kis kalamajkát okoz majd a javítóknál... Nyilván nem áthidalhatatlan probléma, de látva az ottani viszonyokat, biztos vagyok benne, hogy akad majd kellemetlenség ebből. Saját tapasztalat : haverom nagy USA autóbubus és rendszeresen belefut használt autóknál abba, hogy csavarfejek szét vannak barmolva. Ezt az okozza, hogy korábbi szerviz során, metrikus kulcsokkal dolgoztak a kocsin és mivel azok nem teljesen passzolnak így főleg a komolyabban lehúzandó csavarok feje elnyalódik. Ez még egy autónál is komoly gondot okoz, el lehet képzelni hogy milyen az amikor egy harcjármű erőátvitelében lévő csavart elbarmolnak így... Mert lesz ilyen, ebben biztosak lehettek.

Papíron jelenleg is rendelkeznek 1200 körüli harckocsival, kérdés mennyire valós maga a keretszám, de még nagyobb kérdés, hogy abból mennyi bevethető?
Ahhoz hogy komoly hatást érjenek el többszáz harckocsira lenne szükség és nem elaprózva, hanem egyszerre bedobva a harctérre profi személyzettel....
Hogy a mit pörgetnek fel? Meg ki vakarássza a tökét? Már te is kópiumozol?
"Army Secretary Christine Wormuth separately shared with the reporters that the U.S. will go from making 14,000 155mm shells each month to 20,000 by the spring and 40,000 by 2025."
A NATO szerint az oroszok napi 20000 darabot tudnak gyártani, ha minden üzemüket teljes kapacitásra állítják.
A KMW idáig havi 2 darab Leo2-est gyártott, most biztos beleállnak és felvesznek embereket, felpörgetik a gyártást, belehúznak és csinálnak havi 10-15 darabot.
Az Uralvagonzavod az utóbbi 2 hónapban 200-200 db T-90M-et adott át állítólag. Biztos volt benne olyan ami nem teljesen most készült, de még akkor is mondhatjuk hogy havi 100-at le tudnak húzni 3 műszakban... A szovjet/orosz doktrína mindig is arra épült, hogy nagy tömeget gyártsanak és ez tüzérség és hk vonalon nem változott, a gyáraik megvannak, ők nem szerveztek ki semmit, sehová.
Az meg hogy Szoledar mekkora győzelem, majd kiderül. Nem a semmiért védték annyira. Soledar alkalmas arra, hogy ott erőket és tüzérséget vonjanak össze és mivel onnan Artyomovszk tűz alatt tartható így ugródeszka lehet a város bevételéhez. Nem mellékesen többször is volt róla szó, hogy itt fel tudják törni az első komoly védvonalat.
Ha valóban csak egy pötty lenne a térképen, akkor a kijevi junta nem áldozott volna fel ilyen mennyiségű élőerőt és hadianyagot. Láttad Te a képeket meg a videókat onnan? Halmokban állnak a hoholtesttek az erdőben, az utcán, a házakban, valami iszonyat ami ott van.
FmRQqARWQAIEmNq@ssgtzlan ezek régi felvételek összevágva.Annyit tennék hozzá,hogy nem csak a csavarfejek,hanem az menetek sem metrikusak,vagyis egy anya,vagy egy csavar sem fog passzolni,bónusznak még az összes tömlő is collos,tehát kb esélytelen,hogy találsza műhelyben,vagy a kertben agy darab slagot,és bepasszintod 2 bilinccsel.
Mindkét darálónkban Cat motor van,meg az egyik Hitachiban Cummins, úgyhogy megy a sucka,fucka amikor patkolni kell valamelyiket.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 932
14 278
113

Kuleba: már öt ország kész Leopard 2 harckocsit Ukrajnába szállítani – Németország döntésére várnak...​


2023. január 13., péntek, 22:19


Lengyelországon és Finnországon kívül további három ország nem nyilvános megállapodásban vállalta, hogy nyugati Leopard 2 harckocsikat ad át Ukrajnának, amennyiben Németország mint gyártó ország beleegyezik.

Az Európai Pravda szerint ezt Dmytro Kuleba külügyminiszter mondta Vadim Karpjak újságírónak adott interjújában.

Szerinte Ukrajna "objektíve fél lépésre van attól, hogy megoldja a tankok kérdését".

"A franciák az első, mondhatni, csapást mértek erre a falra egy könnyű kerekes harckocsival... A franciák jók, ők tették meg az első lépést. Aztán a lengyelek... A Leopárd ígéret azonban a második ilyen lépés.. Ez arra késztette a többi országot, amelyek eddig csendben suttogva mondták, hogy készek a Leopárdot adni nekünk, hogy előálljanak és azt mondják: mi is készen állunk erre" - mondta a miniszter.

A külügyminiszter példaként Finnországot hozta fel, ahol már közölték, hogy az orosz fenyegetésre való tekintettel készek Ukrajnának egy - kis - tankcsomagot biztosítani.

"És legalább három másik országról is tudok, amelyik készen áll erre, De egyelőre nem beszélnek róla, mert csak akkor akarják hangosan kimondani, ha 100%-ig biztosak benne, hogy a németek "kiálnak" , és azt mondják: mi támogatjuk" - tette hozzá Kuleb.

Később tisztázta, hogy Lengyelországgal és Finnországgal együtt "már öt olyan ország van, amely készen áll a (tankok) átadására, de a Németországgal kapcsolatos kérdések megoldására vár".

Emlékeztetni kell arra, hogy Lengyelország korábban bejelentette, hogy kész átadni egy Leopard harckocsikból álló századot Ukrajnának a partnerekkel kötött koalíció keretében. Pénteken azonban a német kormány közölte, hogy még nem kapott hivatalos kérést Lengyelországtól egy Leopard harckocsi szállítására Ukrajnának.

Ugyanakkor a Bloomberg forrásai szerint a német szövetségi kormány a jövő héten bejelentheti, hogy döntést hozhat arról, hogy nyugati tankokat szállít Ukrajnának.
Kuleba: Célunk egy Leopard tankokból álló dandár összeállítása​


2023. január 13., péntek, 22:13


970ead2-2bb7ee6-kuleba-fb1.jpg

DMITRO KULEBA. FOTÓ A FACEBOOK-RÓL

Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, hogy Ukrajna célja a Leopard tankokból álló dandár összeállítása.

Forrás: Kuleba a külügyminiszter által az Instagramon közzétett, Vadim Karpyak interjújában

"Célunk egy Leopárdokból álló harckocsi dandár összeállítása. Ez csak a kezdet. Miért egy Leopárd? Mert ez egy olyan harckocsi, amelyet Európában már évtizedek óta tömegesen gyártanak, és számos európai hadsereg rendelkezik vele.

Tehát egy kicsit itt is, meg ott is vehetsz belőle. Ezeknek a harckocsiknak különböző változatai vannak. De ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé, és a mi ambiciózus célunk az, hogy a tankkoalíció részeként egy dandárt állítsunk össze a kezdet kezdetén.

Részletek: Kuleba hozzátette, hogy a harckocsik szállításáról Németországtól várják a végső döntést.
"Megjelent az első videó az ukrán SHARK felderítő drón harci körülmények közötti használatáról a megszállt Donyeck feletti égbolton."


2022 októberében vált ismertté, hogy az ukrán "Ukrspetssystems" cég kifejlesztett egy új az EW támadásoknak is ellenálló , pilóta nélküli SHARK légirendszert , amely többek között képes korrigálni az amerikai HIMARS rakétatüzérségi rendszerek tűzvezetését.
Kuleba szeret nagyokat mondani, majd akkor érdemes szerintem erről beszélni, ha egyrészt a németek rábólintanak, másrészt van konkrét felajánlás a lengyeleken és a finneken kívül. Egyébként meg egy pusztán Leo2-ből álló hk dandár.... Hát szerintem ez is nagyot mondás kategória a részéről.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 761
113

Kijev: Kritikus infrastrukturális objektum, amelyet ismeretlen fegyver talált el (FOTÓ, VIDEÓ)​

Kijevben egy létfontosságú infrastruktúra objektumot talált el egy ismeretlen fegyver . Áramkimaradást jegyeztek fel Ukrajna fővárosában, a légitámadások Ukrajna egyre több régióját érintik.
► Lehetséges, hogy az ütést az Iskander hadműveleti-harcászati komplexum adta le. Ezeket a rakétákat a légvédelmi rendszerek nehezen észlelik és elfogják. Az APU repülőgépet emelt az égbe.
► Kijev Golosejevszkij kerületében, ahol szintén robbanást hallottak, egy rakétadarabok zuhantak le – mondta Klicsko polgármester.
Az ukrán források rakétahordozóink felszállásáról számolnak be: hét Tu-95-ös és egy Tu-22-es.
► Jelenleg Kijev, Szumi, Poltava és Cserkaszi régiókban ismét légiriadót rendeltek el.
► Harkivban és a régióban a reggeli érkezések miatt vészhelyzeti áramkimaradások lehetségesek – mondta Oleg Sinegubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673685375

FRISSÍTVE​

12:50. Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnok-helyettese, Olekszandr Pavljuk tábornok megerősítette, hogy hatalmas rakétatámadás várható Ukrajna ellen.
Az orosz légierő bombázói az égen, a Caliber hordozók pedig behatoltak a Fekete-tengerbe. A repülőgépek teljes rakétája 100 rakéta, a hajók - 8-14 rakéta.
Pavljuk elmondta, hogy nem kizárt a rakéták kezdeti irányának megváltoztatása.
Emellett a kijevi, a poltavai és a cserkaszi régiók kormányzatának tisztviselői hatalmas sztrájk veszélyére figyelmeztetnek. Kérjük a lakosságot, hogy ne hagyják figyelmen kívül a riasztásokat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673687277

Ballisztikus rakéták találták el Kijevet Fehéroroszországból (VIDEO)​

A reggeli rakétatámadásokat Kijev ellen Fehéroroszország hajtotta végre. Iskander rakétákat vagy azok iráni megfelelőit használták .
Jurij Ignát, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője elmondta, hogy a kijevi célpontokat eltaláló rakéták észak felől (a Fehérorosz Köztársaság felől) ballisztikus pályán repültek. Iszkanderekről vagy iráni megfelelőikről van tehát szó, ha Oroszország megkapta őket – írja az ukrán média.
„A ballisztikát nem tudjuk észlelni és lelőni” – ismerte el Ignat.
Tegyük hozzá, hogy Fehéroroszország részéről a mai napig nem indítottak rakétákat Ukrajnában lévő célpontokra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673689120
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
21 755
75 660
113
Rácz András Oroszország-szakértő szerint nem szabad csak Szoledarra figyelni, mert a bahmuti front déli része is fontos. Kiemelte: Bahmuttól délre jó eséllyel beszakadt a front, és ha itt az oroszok tovább tudnak menni, akkor elvághatják a H-32-es utat, ami Bahmut egyik fő utánpótlási vonala.

 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
8 451
20 523
113
Az ukrán RT csapatok képek nem tavaly februárban készültek? Elég ismerősnek tűnnek, illetve szerintem mostanában senki nem keríti körbe kerítéssel a lokátorokat amikre meg veszélyt jelző táblákat is kitesznek.
Ez az első nagy támadás volt februárban. Ezzel kezdtek. A felderítést (Rt csapatokat) teljesen kiütötték. Azért is kellett azonnal a NATO felderítést átadni nekik, mert ha az nincs, akkoor azonnal megfeküdt volna az ukrán légvédelem. Azóta is a NATO felderítés tartja őket életben.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
374
3 144
93
Szerintem közeledünk a majd feltételezhetően hosszú évekre befagyó végállapothoz.

A téli “megindulunk ha majd megfagy a sár”-ból már jó eséllyel nem lesz semmi egyik oldalon se és én személy szerint a tavaszi “megindulunk ha majd megszárad a sár”-ban sem hiszek.

Mindkét fél kimerült, a gazdasági kilátások Ukrajnában a háborús pusztítás, Oroszországban a magas vásárlóerejű exportpiacokból származó bevétel és a technológiaimport elvesztése, valamint a háború direkt és indirekt költségei miatt nincs erőforrás új lendületet venni.

Szerintem már a nyugati fegyverszállítások is arra vannak méretezve és időzítve, hogy Ukrajna majd a befagyott konfliktusban tartani tudja magát és a megszilárduló status quo-t.

Lehet, hogy tévedek, de jelentős területcserére én már nem számítok.

Ukrajna területének legnagyobb részén lesz egy gazdaságilag és katonailag is nagyon erősen nyugati orientáltságú és hatványozott mértékben oroszellenes, gazdaságilag még egy jó ideig lélegeztetőgépre kapcsolt, ámde katonailag relatíve erős állam, a nyugat által felfegyverezve.

Az oroszok meg minden bizonnyal katonailag képesek lesznek megtartani az etnikailag is orosz többségű, még február 24 előtt megszerzett krimi illetve donbaszi területeket.

Csak az az igazi kérdés, hogy a 2014-ben elfoglalt területeken felül mi marad a 2022-es háború területileg viszonylag szerény mértékű orosz hódításából?

És persze, hogy mindez a nyereség végül megéri-e Oroszországnak, hogy cserébe…
…lett egy még a korábbinál is ellenségesebb szomszédja tele nyugati fegyverekkel
…lesz két új NATO-tagállam a határainál
…elvesztette legfizetőképesebb exportpartnereit az energiapiacon
…ellehetetlenült a fejlett technológia-importja
…a posztszovjet szövetségi rendszerének tagjai elkezdtek eltávolodni tőle
…elégette a 2008 óta zajló fegyverkezés eredményeinek tekintélyes részét
"
És persze, hogy mindez a nyereség végül megéri-e Oroszországnak, hogy cserébe…
…lett egy még a korábbinál is ellenségesebb szomszédja tele nyugati fegyverekkel
…lesz két új NATO-tagállam a határainál
…elvesztette legfizetőképesebb exportpartnereit az energiapiacon
…ellehetetlenült a fejlett technológia-importja
…a posztszovjet szövetségi rendszerének tagjai elkezdtek eltávolodni tőle
…elégette a 2008 óta zajló fegyverkezés eredményeinek tekintélyes részét"

Szép felsorolás, amelyikből mindegyik igaz egy picit, de szerintem nem fogja megrengetni Oroszországot.

De, akkor most sorold fel, hogy Ukrajna mit is veszített.

Kezdve azzal, hogy cirka 40 milliós országból a legpesszimistább számítások szerint lett 20-25 milliós ország. Az "életképesebbek" (munkaképesek, magasabb szakképzettségűek, szülőképes nők) nagy része elmenekült és egy bizonyos idő múlva esze ágában sem lesz visszamenni.

Mondhatod, hogy a lerombolt dolgokat a hatalmas nyugati tőkeinjekcióval nagyon rövid időn belül újraépíthetik mindent és jobb lesz, mint új korában.

Csak, ha az oroszok meg tudják tartani az eddig elfoglalt területeket akkor mi is marad? Igazad van a terület ~75%-a megmarad.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 251
54 232
113
Akkor meg egyszer elmondom. A dronos faxi nem magyar, rendes ukran neve van, soha nem is volt magyar, a neve sem. Olcso vigaszt nyujt az ukran partiaknak, nem veletlen nem hallottal eddig rola soha igy. O az aktualis Kijev szelleme. Egyebkent rendes ukran nacko a szokasos fajtabol. Ket napja olvastam lehet hogy itt, lehet mashol az elso fantasztikus videojakor, ha nagyon raerek igy melo mellett talan visszakeresem neked.
Egyebkent a hazrobbantasos videoval van ket baj. Az egyik hogy pont a lenyeg nem latszik rajt, a masik hogy megneztem terkepen a lokacio szerint. Nos a kepen futo katonak epp az ukran iranybol erkeznek, a folyokanyarulat mellett van a tuloldalan (vagy mi az, lehet csak patak), es epp az oroszok fele tartanak akik a patak tuloldalan vannak miutan befordulnak a kis utcaba. Sanszos hogy ezek valojaban ukranok, es vagy erosites, bebukott egy ellentamadasuk korabban. Prigozsin ket nappal korabban ettol eszakabbra levo banyabol jelentkezett be a haverjaival, pedig annyira ő elore par szelfiert biztos nem megy hiszen az ukranok/Nato verdijat tuzott ki a fejere. Tovabba nem kellett gyorsan elore haladjanak, inkabb alaposan.
Nos a szokasos ukran alhirekhez annyit hogy egyreszt hallhattuk Szladkov es masok helyi riportjai alatt hogy kezifegyverekbol Szoledarban nem lonek mar. Tovabba az utobbi ket napban egy rahedli falu es telepules, pont szabadult fel a kornyeken Szoledar ota, amirol keppel videoval bizonyitek van ahogy a Wagnerosok a telepulesek kozpontjaban allnak, szoval geolokalva van. Na es van megszamlalhatatlan ukran es egyeb zsoldos hulla, valamint rengeteg miszlikbe robbant harcjarmu, amikre nehez lesz Z betut festeni mivel a Paladinok, M113-ak, M777, stb Nato technika sosem volt az oroszok hasznalataban.
Csak ennyit szerettem volna kozolni, de tegnap mar a 2 oras korlat miatt nem volt kedvem varni.
Szoval ennyit errol az ukran dronmesefilmrol.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 223
64 823
113
Kuleba szeret nagyokat mondani, majd akkor érdemes szerintem erről beszélni, ha egyrészt a németek rábólintanak, másrészt van konkrét felajánlás a lengyeleken és a finneken kívül. Egyébként meg egy pusztán Leo2-ből álló hk dandár.... Hát szerintem ez is nagyot mondás kategória a részéről.
Rövidesen kiderül, ehhez kapcsolódva...Nagy-Britannia 12 Challenger 2 tankot ad Ukrajnának, az első 4-et azonnal - a média...​


2023. január 14., szombat, 11:19d4e9b3a-0e5a0fc-challenger-2690.jpg


CHALLENGER-2. FOTÓ WIKIPEDIA.ORG


Rishi Sunak miniszterelnök jóváhagyta azt a tervet, hogy 12 Challenger 2 harckocsit küldjenek Ukrajnába, az első páncélozott járműegységeket azonnal át kell szállítani.

Erről a The Sun című brit bulvárlap számolt be - írja az "European Truth".

Egy Downing Street-i forrás szerint Risi Sunak brit miniszterelnök tájékoztatni fogja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a tankáthelyezési tervről, mondván, hogy "azt akarja, hogy tetteink hangosabban beszéljenek, mint a szavak".

"A miniszterelnök világossá tette, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell tartania Ukrajna iránti elkötelezettségét, és ez magában foglalja a kritikus védelmi felszerelések biztosítását és az erőviszonyok megváltoztatását a csatatéren" - mondta a forrás.

"Egy négyből harckocsiból ( Challenger 2 tankból) álló csoportot azonnal Kelet-Európába szállítanak, és röviddel ezután további 8-at" - írja a kiadvány.

Sunak állítólag ezen a héten tárgyalt védelmi és biztonsági tisztviselőkkel, és közölte velük, hogy a harckocsik Ukrajnába szállítását operatív prioritásként kell kezelni.

A kiadvány szerint Sunak miniszterelnök és Wallace védelmi miniszter is egy teljes század kiküldése mellett döntött Zelenszkij elnök intenzív lobbizása után.


Sajtóértesülések szerint a brit kormány hétfőn hivatalosan is bejelenti a Challenger 2 harckocsik Ukrajnának való átadásáról szóló döntését.

A 227-es brit készletekből kivett tankok kis száma önmagában nem jelent nagy változást a csatatéren, de ez lesz az első alkalom, hogy egy nyugati ország beleegyezik, hogy Ukrajnába küldje nehézpáncélosait.

Kijev reméli, hogy ez megnyitja az utat egy pozitív német döntés előtt.

A Bloomberg értesülései szerint a német szövetségi kormány a jövő héten jelenthet be döntést a nyugati harckocsik Ukrajnába történő szállításáról.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint öt ország már készen áll a Leopard 2 harckocsik Ukrajnának való átadására, de Németország döntésére várnak.


 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 083
7 499
113
Az ukri védelmi miniszter tegnap délutáni nyilatkozata szerint (Reznyikov), Soledarban a helyzet nehéz, de teljesen az ukrán erők ellenőrzése alatt a város. Továbbá a napi 5-600-as orosz veszteségeknek maximum 1/10-e az ukrán... Minden rendben van a fronton és nem sokára támadásba lendülnek, elsöprik a most is hiáva rohamozó orosz zsoldos csapatokat... :D :mad::confused::eek:o_O
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 639
8 951
113
A térképek szerint az ukrán erők még tartják SZoledárt...

Ember, mindig meg tudsz nevettetni ezel az ukranok meg tartjak Soledart szoveggel :D :D Gondolom ezt addig fogod tolni, mig fel nem fogja valtani ezt nalatok "az ukranok meg tartjak Bahmutot" direktiva. ;)
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
408
979
93
Kiválogattam a videóban mennyire nincsenek közel a bajtársak:
Első képen még abban a pillanatban amikor odarohan az árokhoz kb a bekarikázott tag 10m-en belül saccra 6-7m:
28c3664a53f3a52204e0e4461602c4c8.png

Második kép közvetlen azután, hogy kiugrik az árokból és a kamera látószögébe kerül a bajtársa saccra 5-6m és harmadik kép amikor jobban körbeforog (kicsivel utána a háttérben feltűnik még 1 alak, azt már nem fotóztam ki mert felesleges)
ef2b8170ff860aec4ff0e4c7316fb8b7.png

Majdan alkalmasint tégedet is megmajdanozunk, de egyenlőre maradjunk ennél a bérencnél! Szóval én ezt a csávót még magyarul nem hallottam beszélni, ezen felül van több kárpátaljai ismerősöm is, de olyan egy sincs Aki ezt a rezsimet támogatná. Jómagam is többször voltam kint és a saját tapasztalatom az, hogy a ruszinokkal, románokkal nagyon jó a viszony, viszont a hoholok (akiknek a legkevesebb közük van ahhoz a földhöz) kimondottan pökhendi arrogáns népség. Szóval az a magyar aki őket szolgálja, az bizony nem népszerű nálam és szerintem a földijei körében sem.

Jó hát ők már 500 NATO tankról álmodoznak...

Komoly gond lehet ha már egy ráczandrás ilyet leír...
Hozzáteszem hogy a NAFO kutyusok is elkezdték egymást marni :
Amikor már dzsihádi Juliant a feketeöves russzofóbot egy posztért keresztül akarják lőni a saját kis cimborái, akkor azért már nagy lehet a córesz.
Én nem túl sok kárpátaljai magyart ismerek, da akiket igen, és beszéltem velük, azok mind Ukrajnát támogatják. Ebbő van olyan aki élt Oroszországban is.