[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 106
113
A ruszki harckocsik talajnyomása úgy emlékszem 0,7-0,88 kg/cm2 körül van, a nyugatiaké meg 0,8-1 körül.
A nagyobb baj a gumi betétes lánc, a gumi nagyon csúszik a sárban, de a vizes füvön is.
Feltehetik az X profilú jégsarkanytyúkat, de szerintem sem kell sietni nekik oda.
Legalább is ebben a sárban nehéz lesz mindenkinek.
Ne találgassatok a 60-70 tonnás tankokkal,mind lefekszik mint a fsz egyből, ahol a 40-50 tonnàsok,nem,az Oroszok nyilván otthon vannak azon a terepen,a saját tankjaikkal,ahogy az ukránok alá ilyen nehéz gépeket adnak,el fognak velük süllyedni,nyilván már tapasztalt harckocsizó már csak a temetőben van az ukránok között, a zöldfülűeknek meg fingjuk sincs hogy mit bírnak azok a vasak terepen,és mit nem.
A számított talajnyomás olyan, ebben az esetben,mint a számított napi kalória érték,nem mindegy,hogy egy 190 centis,120 kilós ember ,vagy ennek a 2/3-a,meg hogy szundizik naphosszat,vagy talicskázza a betont,stb.
Szart sem ér,ami számit az terepviszonyok ismerete,mármint a felázott sztyeppén való gyakorlás,sok sok óra gyakorlás,sok sok elakadás,és mentès ,kitapasztald a gép határait.
Ja,a 70 tonnás gépet kihúzni is jó móka,főleg ha durcás Oroszok lőnek 152-esekkel,esetleg krasznopollal.
A harci videóról mostmár ideje leakadni,kiképzett emberek hivatásszerűen gyilkoják egymást, az ilyen,mi is megpróbáltuk 80 éve,azt kaptuk,amit most a ukránok kapnak.
10 000-vel esnek el mindkét oldalon,ez ilyen.
Alapvetően annyival nem rosszabb a nyugato harclocsik terepjáró képessége mint az oroszoké de mindenképpen hátrány ha elakad a nagyobb tömeg.Abban a sárban ami ott lessz tavasszal talán a traktor az egyetlen jármű amivel van esély közlekedni elakadás veszélye nélkül.Chalenger 2-ő átadásából indult ez a "vita".Ha már chalenger 2 ott az angoloknak is lehet bőven tapasztalata a sárral mert eső meg sár felázott talaj van bőven az angoloknál is.Amekkora sár meg várható ott tavaszra műutat leszámítva bármelyik akár orosz-nyugati gép könnyen előfurdulhat hogy toronyig süllyed el a sárban.Franciák által átadott amx10 -esek se kétszer annyira jók terepen mint az Orosz harckocsik hiába fele a tömegük.
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
12 Chally-2 megy UAba. Először 4 kiképződni, utána további 8. Ma várható a bejentés. Érdekes még, hogy Jordánia nemrég jelentette be, hogy megválik a Chally-1eseitől. És pár napra rá, látható volt USA szállítógép Jordániából UK-ba. Persze lehet véletlen, de az is lehet, hogy előbb-utóbb egy valag (esetleg ráncfelvarrt) Chally-1 csatlakozik...
(De ez csak az én találgatásom)
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
Túl későn túl kevés...az élőerőt meg bedaráltatták Szoledárnál...itt sem és Mariupolnál sem jött be a "Sztálingrád effektus" pedig itt is több a veszteség védekező oldalon mint a támadóén, nem is beszélve a nyersanyagok energia embertömeg források különbségéről és most már a morálról is.
Szóval én valahol megértem Kulabát a panzerekkel, hiszen kilőtték már alóluk a SZU technikát azután kb. az összes kelet-európai SZU technikát, és már csak nyugatról kaphatnak 10-15 vasat, de sajnos Ukrajnán már csak egy dolog segíthet...


...a piócásember!
Ha megindulna egy ilyen nagy arányú fegyverátadás az már magasabb szintre emelné a konfliktus intenzitását. bár ha mondjuk ha öt ország át is adna 1-1 század Leopardot az még mindig csak bő zászlóaljnyi szint. Fegyverátadások szempontjából az idő egyre jobban nem az oroszoknak dolgozik. Lassan egyre több nehézfegyverzet átadására kerülhet sor az ukrán félnek. Nyugaton felpörgetik a 155-ös lőszer gyártását. amig az oroszok meg még mindog a töküket vakarásszák. Jó addig is talán az 1-200 000 még be nem vetett mozgósított kiképzése folyik.

Soledar: valóban jelentős orosz győzelem lenne? Egy nagyobb falu. Egy pötty a térképen. Áttörés nincs. Hány hónapba is került elfoglalni? jó Bahmut-Soledar leköti az Ukrikat.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A ruszki tank birja a hideget. Ez a hír egy picsogás, hogy miért kell a pár tucat nyugati.
Minden ruszki 2. generációs, dízelmotoros harckocsi rendelkezik:
  • Láng fáklyás előmelegitő berendezéssel.
  • Kombinált elektromos és levegő indítással, amik önmagukban is képesek (csak elektromos vagy levegő) indítani.
  • Az akkumulátorok csepptöltéssel tölthetők, ahol van csepptoltő.
  • Indításkor légteleniti az üzemanyag rendszert, indító olaj nyomást létesít, a könnyebb indítás és a csapágyperselyek védelme érdekében.

Persze ez a jó állapotú tankok esetén működik. De általában valahogy beindul, mínusz negyven fokban is. Az üzemanyag parafin tartalma lehet még problémás (téli gázolaj kell).

Egy fontos dolgot elfelejtettem, ami a hideg időszakban segíti az indítást. Az oldalnyomatékváltók olajban futó tengely kapcsolók és fogaskerekek.
Ezért van, hogy minden T-72, T-64 indításkor kicsit megmozdul. Ilyenkor a folyadék hidrodinamikai nyomatéka "dolgozik". Hideg időben az olaj megdermed, ekkor az indítás még nehezebb, mert a dermedt folyadékon keresztül fogja meg a motort a harckocsi tömege.
Ezért a nyomaték váltók olaját hideg időben leálláskor egy beépített szivattyúval le kell szívni egy tartályba. Indítás, melegrejáratás után pumpálja vissza a szivattyú az olajat. Ezt a vezetőtérből vezérli a HK vezető, ha erre ki van képezve.
Szélsőséges esetben a sebváltókban lévő kevés olaj is megfagyhat, ilyenkor tüzet gyújtanak alatta.

Szóval kiképzetlenség, a harckocsik rossz állapota és üzemanyag, fagyálló probléma miatt fordulhat elő, ha nem indul egy orosz(ukrán) tank.

Ha már egy beindult, akkor egymást be tudják bikázni, vagy be tudják húzni. Amelyik levegőrendszere nem tölt, abba meg átteszik a légpalackot (kb. 2 perc)

Kemény meló.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ha megindulna egy ilyen nagy arányú fegyverátadás az már magasabb szintre emelné a konfliktus intenzitását. bár ha mondjuk ha öt ország át is adna 1-1 század Leopardot az még mindig csak bő zászlóaljnyi szint. Fegyverátadások szempontjából az idő egyre jobban nem az oroszoknak dolgozik. Lassan egyre több nehézfegyverzet átadására kerülhet sor az ukrán félnek. Nyugaton felpörgetik a 155-ös lőszer gyártását. amig az oroszok meg még mindog a töküket vakarásszák. Jó addig is talán az 1-200 000 még be nem vetett mozgósított kiképzése folyik.

Soledar: valóban jelentős orosz győzelem lenne? Egy nagyobb falu. Egy pötty a térképen. Áttörés nincs. Hány hónapba is került elfoglalni? jó Bahmut-Soledar leköti az Ukrikat.
Mégis a kokós zelenszkij beáldozott rengeteg embert,és tecnikát ezért pötyy a településért.Ha ránézel a térképre akkor látni is fogod,hogy miért,szeverszkbe például elég körülményes lesz majd ellátmány juttatni ezek után. https://www.google.com/maps/d/viewe...V&ll=48.79328696258603,38.12856367673047&z=11
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
Ha jol ertelmezem ez a 3-ik film a konbajnnal meg a lelott ukranokkal. A godorben lehet akadt egy tulelo mert csak ket hulla van kihuzva melle, de korabban harman voltak benn.
igen én is azt figyeltem. ha jól vettem ki a fiatal ott maradt.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Orosz harckocsik, Iszkander-M rakéták és Uragan MLRS-k ukrán bunkereket és csapatokat támadnak
Azért az Iszkander hordozó járműve elég jól el boldogul a sárban.
Lassan már WC-re se tudnak menni
Az ukrán RT csapatok
APTOPIX_Ukraine_Tensions_22055353636586-3500x2333.jpeg

Ukraynanin-Hava-Savunma-Radarlari-Imha-Edildi.jpg

FMYuEmuXIAUcB1U.jpg:large

Orosz Kaszta-2E1 lokátor telepítése Donyeck-től nem messze
117240231_2710407452535327_7198384616087301510_o.jpg

Az ukrán RT csapatok képek nem tavaly februárban készültek? Elég ismerősnek tűnnek, illetve szerintem mostanában senki nem keríti körbe kerítéssel a lokátorokat amikre meg veszélyt jelző táblákat is kitesznek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Az SVO sorsa most Szentpéterváron dől el – Rogov​

Vlagyimir Rogov, a Zaporozsje régió közigazgatásának főtanácsának tagja elmondta, hogy jelenleg Szentpéterváron tartózkodik, ahol szerinte "egy különleges katonai művelet sorsa dől el".
„Alig néhány órája még nem is gondoltam, hogy a régi újévet, vagy ahogy külföldi barátaim szokták nevezni, az orosz újévet Szentpéterváron leszek kénytelen megünnepelni.
Észak-Palmürában sokszor meghatározták Szülőföldünk sorsát. Bizonyos mértékig még most is megoldódik.
Legalább az SVO sorsa, pontosabban az, hogy milyen forgatókönyv szerint hajtják végre a különleges műveletet” – írta Rogov a Telegram csatornájában január 13-án, késő este.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673678236

Robbanások Kijevben, Harkivban és Ocsakovban – az infrastrukturális létesítmények ütöttek (VIDEO)​

FRISSÍTVE​

09:10. Igor Terekhov, Harkov polgármestere elmondta az első részleteket a város helyzetéről:
„Kharkov reggeli ágyúzása. Az S-300-as rakéták előzetes négy érkezése az ipari körzetbe. Infrastruktúra célzása. Tisztázzuk az áldozatokkal és a pusztítással kapcsolatos információkat” – mondta a városvezetés vezetője.
Jelenleg Harkovban leállították a metrót.
10:20. A Nikolaev terület kormányzója, Vitalij Kim arról számolt be, hogy Ochakovóban a polgári infrastruktúra objektuma ütközött és kigyulladt.
A harkovi régió kormányzója, Oleg Szinegubov elmondta, hogy két S-300-as érkezést regisztráltak a régióközpontban, nem pedig négyet, ahogy azt Terekhov polgármester korábban kijelentette. A város metrója újraindult.
Az ukrán régiókban a légiriadó ebben a percben hallgat, míg az UAF "South" hadműveleti parancsnoksága azt állítja, hogy Oroszország hét hadihajót vont vissza a Fekete-tengerre, amelyek közül az egyik fedélzetén nyolc "kaliberű" sortűz található.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673675552
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
12 Chally-2 megy UAba. Először 4 kiképződni, utána további 8. Ma várható a bejentés. Érdekes még, hogy Jordánia nemrég jelentette be, hogy megválik a Chally-1eseitől. És pár napra rá, látható volt USA szállítógép Jordániából UK-ba. Persze lehet véletlen, de az is lehet, hogy előbb-utóbb egy valag (esetleg ráncfelvarrt) Chally-1 csatlakozik...
(De ez csak az én találgatásom)
Te sem gondoltad komolyan, hogy banderasztánban lesz kiképzés....
Mondjuk kíváncsi leszek mi lesz ebből, egyáltalán eljutnak e oda, mert továbbra is tartom, hogy baromság 12 harckocsit ilyen körülmények közt hadrendbe állítani. Mire készségszinten kezelnék a cuccot, addigra Szásáék kiselejtezik alóluk. Több értelme lenne átadni Challenger 1-eseket nagyobb mennyiségben, ha már muszáj még egy típussal növelni a káoszt. Viszont nyár előtt ezekből a 70 tonnás dögökből ne nagyon vigyenek a hohol pusztákba, mert nagyon hamar statikus cél lesz belőlük... Azt egyébként tudja valaki, hogy milyen csavarokkal szerelik ezeket? Angolszász vagy metrikus rendszer? A Bradleykhez biztosan kell majd szerszámkészleteket is rendszeresíteni, az is szép kis kalamajkát okoz majd a javítóknál... Nyilván nem áthidalhatatlan probléma, de látva az ottani viszonyokat, biztos vagyok benne, hogy akad majd kellemetlenség ebből. Saját tapasztalat : haverom nagy USA autóbubus és rendszeresen belefut használt autóknál abba, hogy csavarfejek szét vannak barmolva. Ezt az okozza, hogy korábbi szerviz során, metrikus kulcsokkal dolgoztak a kocsin és mivel azok nem teljesen passzolnak így főleg a komolyabban lehúzandó csavarok feje elnyalódik. Ez még egy autónál is komoly gondot okoz, el lehet képzelni hogy milyen az amikor egy harcjármű erőátvitelében lévő csavart elbarmolnak így... Mert lesz ilyen, ebben biztosak lehettek.
Ha megindulna egy ilyen nagy arányú fegyverátadás az már magasabb szintre emelné a konfliktus intenzitását. bár ha mondjuk ha öt ország át is adna 1-1 század Leopardot az még mindig csak bő zászlóaljnyi szint. Fegyverátadások szempontjából az idő egyre jobban nem az oroszoknak dolgozik. Lassan egyre több nehézfegyverzet átadására kerülhet sor az ukrán félnek. Nyugaton felpörgetik a 155-ös lőszer gyártását. amig az oroszok meg még mindog a töküket vakarásszák. Jó addig is talán az 1-200 000 még be nem vetett mozgósított kiképzése folyik.

Soledar: valóban jelentős orosz győzelem lenne? Egy nagyobb falu. Egy pötty a térképen. Áttörés nincs. Hány hónapba is került elfoglalni? jó Bahmut-Soledar leköti az Ukrikat.
Papíron jelenleg is rendelkeznek 1200 körüli harckocsival, kérdés mennyire valós maga a keretszám, de még nagyobb kérdés, hogy abból mennyi bevethető?
Ahhoz hogy komoly hatást érjenek el többszáz harckocsira lenne szükség és nem elaprózva, hanem egyszerre bedobva a harctérre profi személyzettel....
Hogy a mit pörgetnek fel? Meg ki vakarássza a tökét? Már te is kópiumozol?
"Army Secretary Christine Wormuth separately shared with the reporters that the U.S. will go from making 14,000 155mm shells each month to 20,000 by the spring and 40,000 by 2025."
A NATO szerint az oroszok napi 20000 darabot tudnak gyártani, ha minden üzemüket teljes kapacitásra állítják.
A KMW idáig havi 2 darab Leo2-est gyártott, most biztos beleállnak és felvesznek embereket, felpörgetik a gyártást, belehúznak és csinálnak havi 10-15 darabot.
Az Uralvagonzavod az utóbbi 2 hónapban 200-200 db T-90M-et adott át állítólag. Biztos volt benne olyan ami nem teljesen most készült, de még akkor is mondhatjuk hogy havi 100-at le tudnak húzni 3 műszakban... A szovjet/orosz doktrína mindig is arra épült, hogy nagy tömeget gyártsanak és ez tüzérség és hk vonalon nem változott, a gyáraik megvannak, ők nem szerveztek ki semmit, sehová.
Az meg hogy Szoledar mekkora győzelem, majd kiderül. Nem a semmiért védték annyira. Soledar alkalmas arra, hogy ott erőket és tüzérséget vonjanak össze és mivel onnan Artyomovszk tűz alatt tartható így ugródeszka lehet a város bevételéhez. Nem mellékesen többször is volt róla szó, hogy itt fel tudják törni az első komoly védvonalat.
Ha valóban csak egy pötty lenne a térképen, akkor a kijevi junta nem áldozott volna fel ilyen mennyiségű élőerőt és hadianyagot. Láttad Te a képeket meg a videókat onnan? Halmokban állnak a hoholtesttek az erdőben, az utcán, a házakban, valami iszonyat ami ott van.
FmRQqARWQAIEmNq



@ssgtzlan ezek régi felvételek összevágva.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Támadásokról számoltak be több ukrán városban

Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, robbanások történtek Harkivban, Kijevben és Bucsában is.

A RIA Novosztyi orosz hírportál szerint heves támadások történtek szombat reggel a Zaporizzsja régió több területén is. Légiriadóra figyelmeztettek Poltavában, Cserkasziban, Kirovogradba, Dnyopropetrovszkban valamint Mikolajivban is.

Olekszij Kuleba, a kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy a robbanásokat követően tűz ütött ki az egyik kritikus infrastrukturális létesítményben.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 503
113
Te sem gondoltad komolyan, hogy banderasztánban lesz kiképzés....
Mondjuk kíváncsi leszek mi lesz ebből, egyáltalán eljutnak e oda, mert továbbra is tartom, hogy baromság 12 harckocsit ilyen körülmények közt hadrendbe állítani. Mire készségszinten kezelnék a cuccot, addigra Szásáék kiselejtezik alóluk. Több értelme lenne átadni Challenger 1-eseket nagyobb mennyiségben, ha már muszáj még egy típussal növelni a káoszt. Viszont nyár előtt ezekből a 70 tonnás dögökből ne nagyon vigyenek a hohol pusztákba, mert nagyon hamar statikus cél lesz belőlük... Azt egyébként tudja valaki, hogy milyen csavarokkal szerelik ezeket? Angolszász vagy metrikus rendszer? A Bradleykhez biztosan kell majd szerszámkészleteket is rendszeresíteni, az is szép kis kalamajkát okoz majd a javítóknál... Nyilván nem áthidalhatatlan probléma, de látva az ottani viszonyokat, biztos vagyok benne, hogy akad majd kellemetlenség ebből. Saját tapasztalat : haverom nagy USA autóbubus és rendszeresen belefut használt autóknál abba, hogy csavarfejek szét vannak barmolva. Ezt az okozza, hogy korábbi szerviz során, metrikus kulcsokkal dolgoztak a kocsin és mivel azok nem teljesen passzolnak így főleg a komolyabban lehúzandó csavarok feje elnyalódik. Ez még egy autónál is komoly gondot okoz, el lehet képzelni hogy milyen az amikor egy harcjármű erőátvitelében lévő csavart elbarmolnak így... Mert lesz ilyen, ebben biztosak lehettek.

Papíron jelenleg is rendelkeznek 1200 körüli harckocsival, kérdés mennyire valós maga a keretszám, de még nagyobb kérdés, hogy abból mennyi bevethető?
Ahhoz hogy komoly hatást érjenek el többszáz harckocsira lenne szükség és nem elaprózva, hanem egyszerre bedobva a harctérre profi személyzettel....
Hogy a mit pörgetnek fel? Meg ki vakarássza a tökét? Már te is kópiumozol?
"Army Secretary Christine Wormuth separately shared with the reporters that the U.S. will go from making 14,000 155mm shells each month to 20,000 by the spring and 40,000 by 2025."
A NATO szerint az oroszok napi 20000 darabot tudnak gyártani, ha minden üzemüket teljes kapacitásra állítják.
A KMW idáig havi 2 darab Leo2-est gyártott, most biztos beleállnak és felvesznek embereket, felpörgetik a gyártást, belehúznak és csinálnak havi 10-15 darabot.
Az Uralvagonzavod az utóbbi 2 hónapban 200-200 db T-90M-et adott át állítólag. Biztos volt benne olyan ami nem teljesen most készült, de még akkor is mondhatjuk hogy havi 100-at le tudnak húzni 3 műszakban... A szovjet/orosz doktrína mindig is arra épült, hogy nagy tömeget gyártsanak és ez tüzérség és hk vonalon nem változott, a gyáraik megvannak, ők nem szerveztek ki semmit, sehová.
Az meg hogy Szoledar mekkora győzelem, majd kiderül. Nem a semmiért védték annyira. Soledar alkalmas arra, hogy ott erőket és tüzérséget vonjanak össze és mivel onnan Artyomovszk tűz alatt tartható így ugródeszka lehet a város bevételéhez. Nem mellékesen többször is volt róla szó, hogy itt fel tudják törni az első komoly védvonalat.
Ha valóban csak egy pötty lenne a térképen, akkor a kijevi junta nem áldozott volna fel ilyen mennyiségű élőerőt és hadianyagot. Láttad Te a képeket meg a videókat onnan? Halmokban állnak a hoholtesttek az erdőben, az utcán, a házakban, valami iszonyat ami ott van.
FmRQqARWQAIEmNq



@ssgtzlan ezek régi felvételek összevágva.



Annyit tennék hozzá,hogy nem csak a csavarfejek,hanem az menetek sem metrikusak,vagyis egy anya,vagy egy csavar sem fog passzolni,bónusznak még az összes tömlő is collos,tehát kb esélytelen,hogy találsza műhelyben,vagy a kertben agy darab slagot,és bepasszintod 2 bilinccsel.
Mindkét darálónkban Cat motor van,meg az egyik Hitachiban Cummins, úgyhogy megy a sucka,fucka amikor patkolni kell valamelyiket.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113

Kuleba: már öt ország kész Leopard 2 harckocsit Ukrajnába szállítani – Németország döntésére várnak...​


2023. január 13., péntek, 22:19


Lengyelországon és Finnországon kívül további három ország nem nyilvános megállapodásban vállalta, hogy nyugati Leopard 2 harckocsikat ad át Ukrajnának, amennyiben Németország mint gyártó ország beleegyezik.

Az Európai Pravda szerint ezt Dmytro Kuleba külügyminiszter mondta Vadim Karpjak újságírónak adott interjújában.

Szerinte Ukrajna "objektíve fél lépésre van attól, hogy megoldja a tankok kérdését".

"A franciák az első, mondhatni, csapást mértek erre a falra egy könnyű kerekes harckocsival... A franciák jók, ők tették meg az első lépést. Aztán a lengyelek... A Leopárd ígéret azonban a második ilyen lépés.. Ez arra késztette a többi országot, amelyek eddig csendben suttogva mondták, hogy készek a Leopárdot adni nekünk, hogy előálljanak és azt mondják: mi is készen állunk erre" - mondta a miniszter.

A külügyminiszter példaként Finnországot hozta fel, ahol már közölték, hogy az orosz fenyegetésre való tekintettel készek Ukrajnának egy - kis - tankcsomagot biztosítani.

"És legalább három másik országról is tudok, amelyik készen áll erre, De egyelőre nem beszélnek róla, mert csak akkor akarják hangosan kimondani, ha 100%-ig biztosak benne, hogy a németek "kiálnak" , és azt mondják: mi támogatjuk" - tette hozzá Kuleb.

Később tisztázta, hogy Lengyelországgal és Finnországgal együtt "már öt olyan ország van, amely készen áll a (tankok) átadására, de a Németországgal kapcsolatos kérdések megoldására vár".

Emlékeztetni kell arra, hogy Lengyelország korábban bejelentette, hogy kész átadni egy Leopard harckocsikból álló századot Ukrajnának a partnerekkel kötött koalíció keretében. Pénteken azonban a német kormány közölte, hogy még nem kapott hivatalos kérést Lengyelországtól egy Leopard harckocsi szállítására Ukrajnának.

Ugyanakkor a Bloomberg forrásai szerint a német szövetségi kormány a jövő héten bejelentheti, hogy döntést hozhat arról, hogy nyugati tankokat szállít Ukrajnának.




Kuleba: Célunk egy Leopard tankokból álló dandár összeállítása​


2023. január 13., péntek, 22:13


970ead2-2bb7ee6-kuleba-fb1.jpg

DMITRO KULEBA. FOTÓ A FACEBOOK-RÓL

Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, hogy Ukrajna célja a Leopard tankokból álló dandár összeállítása.

Forrás: Kuleba a külügyminiszter által az Instagramon közzétett, Vadim Karpyak interjújában

"Célunk egy Leopárdokból álló harckocsi dandár összeállítása. Ez csak a kezdet. Miért egy Leopárd? Mert ez egy olyan harckocsi, amelyet Európában már évtizedek óta tömegesen gyártanak, és számos európai hadsereg rendelkezik vele.

Tehát egy kicsit itt is, meg ott is vehetsz belőle. Ezeknek a harckocsiknak különböző változatai vannak. De ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé, és a mi ambiciózus célunk az, hogy a tankkoalíció részeként egy dandárt állítsunk össze a kezdet kezdetén.

Részletek: Kuleba hozzátette, hogy a harckocsik szállításáról Németországtól várják a végső döntést.




"Megjelent az első videó az ukrán SHARK felderítő drón harci körülmények közötti használatáról a megszállt Donyeck feletti égbolton."


2022 októberében vált ismertté, hogy az ukrán "Ukrspetssystems" cég kifejlesztett egy új az EW támadásoknak is ellenálló , pilóta nélküli SHARK légirendszert , amely többek között képes korrigálni az amerikai HIMARS rakétatüzérségi rendszerek tűzvezetését.
Kuleba szeret nagyokat mondani, majd akkor érdemes szerintem erről beszélni, ha egyrészt a németek rábólintanak, másrészt van konkrét felajánlás a lengyeleken és a finneken kívül. Egyébként meg egy pusztán Leo2-ből álló hk dandár.... Hát szerintem ez is nagyot mondás kategória a részéről.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Kijev: Kritikus infrastrukturális objektum, amelyet ismeretlen fegyver talált el (FOTÓ, VIDEÓ)​

Kijevben egy létfontosságú infrastruktúra objektumot talált el egy ismeretlen fegyver . Áramkimaradást jegyeztek fel Ukrajna fővárosában, a légitámadások Ukrajna egyre több régióját érintik.
► Lehetséges, hogy az ütést az Iskander hadműveleti-harcászati komplexum adta le. Ezeket a rakétákat a légvédelmi rendszerek nehezen észlelik és elfogják. Az APU repülőgépet emelt az égbe.
► Kijev Golosejevszkij kerületében, ahol szintén robbanást hallottak, egy rakétadarabok zuhantak le – mondta Klicsko polgármester.
Az ukrán források rakétahordozóink felszállásáról számolnak be: hét Tu-95-ös és egy Tu-22-es.
► Jelenleg Kijev, Szumi, Poltava és Cserkaszi régiókban ismét légiriadót rendeltek el.
► Harkivban és a régióban a reggeli érkezések miatt vészhelyzeti áramkimaradások lehetségesek – mondta Oleg Sinegubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673685375

FRISSÍTVE​

12:50. Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnok-helyettese, Olekszandr Pavljuk tábornok megerősítette, hogy hatalmas rakétatámadás várható Ukrajna ellen.
Az orosz légierő bombázói az égen, a Caliber hordozók pedig behatoltak a Fekete-tengerbe. A repülőgépek teljes rakétája 100 rakéta, a hajók - 8-14 rakéta.
Pavljuk elmondta, hogy nem kizárt a rakéták kezdeti irányának megváltoztatása.
Emellett a kijevi, a poltavai és a cserkaszi régiók kormányzatának tisztviselői hatalmas sztrájk veszélyére figyelmeztetnek. Kérjük a lakosságot, hogy ne hagyják figyelmen kívül a riasztásokat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673687277

Ballisztikus rakéták találták el Kijevet Fehéroroszországból (VIDEO)​

A reggeli rakétatámadásokat Kijev ellen Fehéroroszország hajtotta végre. Iskander rakétákat vagy azok iráni megfelelőit használták .
Jurij Ignát, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője elmondta, hogy a kijevi célpontokat eltaláló rakéták észak felől (a Fehérorosz Köztársaság felől) ballisztikus pályán repültek. Iszkanderekről vagy iráni megfelelőikről van tehát szó, ha Oroszország megkapta őket – írja az ukrán média.
„A ballisztikát nem tudjuk észlelni és lelőni” – ismerte el Ignat.
Tegyük hozzá, hogy Fehéroroszország részéről a mai napig nem indítottak rakétákat Ukrajnában lévő célpontokra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673689120
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 784
113
Rácz András Oroszország-szakértő szerint nem szabad csak Szoledarra figyelni, mert a bahmuti front déli része is fontos. Kiemelte: Bahmuttól délre jó eséllyel beszakadt a front, és ha itt az oroszok tovább tudnak menni, akkor elvághatják a H-32-es utat, ami Bahmut egyik fő utánpótlási vonala.

 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Az ukrán RT csapatok képek nem tavaly februárban készültek? Elég ismerősnek tűnnek, illetve szerintem mostanában senki nem keríti körbe kerítéssel a lokátorokat amikre meg veszélyt jelző táblákat is kitesznek.
Ez az első nagy támadás volt februárban. Ezzel kezdtek. A felderítést (Rt csapatokat) teljesen kiütötték. Azért is kellett azonnal a NATO felderítést átadni nekik, mert ha az nincs, akkoor azonnal megfeküdt volna az ukrán légvédelem. Azóta is a NATO felderítés tartja őket életben.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
530
4 783
93
Szerintem közeledünk a majd feltételezhetően hosszú évekre befagyó végállapothoz.

A téli “megindulunk ha majd megfagy a sár”-ból már jó eséllyel nem lesz semmi egyik oldalon se és én személy szerint a tavaszi “megindulunk ha majd megszárad a sár”-ban sem hiszek.

Mindkét fél kimerült, a gazdasági kilátások Ukrajnában a háborús pusztítás, Oroszországban a magas vásárlóerejű exportpiacokból származó bevétel és a technológiaimport elvesztése, valamint a háború direkt és indirekt költségei miatt nincs erőforrás új lendületet venni.

Szerintem már a nyugati fegyverszállítások is arra vannak méretezve és időzítve, hogy Ukrajna majd a befagyott konfliktusban tartani tudja magát és a megszilárduló status quo-t.

Lehet, hogy tévedek, de jelentős területcserére én már nem számítok.

Ukrajna területének legnagyobb részén lesz egy gazdaságilag és katonailag is nagyon erősen nyugati orientáltságú és hatványozott mértékben oroszellenes, gazdaságilag még egy jó ideig lélegeztetőgépre kapcsolt, ámde katonailag relatíve erős állam, a nyugat által felfegyverezve.

Az oroszok meg minden bizonnyal katonailag képesek lesznek megtartani az etnikailag is orosz többségű, még február 24 előtt megszerzett krimi illetve donbaszi területeket.

Csak az az igazi kérdés, hogy a 2014-ben elfoglalt területeken felül mi marad a 2022-es háború területileg viszonylag szerény mértékű orosz hódításából?

És persze, hogy mindez a nyereség végül megéri-e Oroszországnak, hogy cserébe…
…lett egy még a korábbinál is ellenségesebb szomszédja tele nyugati fegyverekkel
…lesz két új NATO-tagállam a határainál
…elvesztette legfizetőképesebb exportpartnereit az energiapiacon
…ellehetetlenült a fejlett technológia-importja
…a posztszovjet szövetségi rendszerének tagjai elkezdtek eltávolodni tőle
…elégette a 2008 óta zajló fegyverkezés eredményeinek tekintélyes részét
"
És persze, hogy mindez a nyereség végül megéri-e Oroszországnak, hogy cserébe…
…lett egy még a korábbinál is ellenségesebb szomszédja tele nyugati fegyverekkel
…lesz két új NATO-tagállam a határainál
…elvesztette legfizetőképesebb exportpartnereit az energiapiacon
…ellehetetlenült a fejlett technológia-importja
…a posztszovjet szövetségi rendszerének tagjai elkezdtek eltávolodni tőle
…elégette a 2008 óta zajló fegyverkezés eredményeinek tekintélyes részét"

Szép felsorolás, amelyikből mindegyik igaz egy picit, de szerintem nem fogja megrengetni Oroszországot.

De, akkor most sorold fel, hogy Ukrajna mit is veszített.

Kezdve azzal, hogy cirka 40 milliós országból a legpesszimistább számítások szerint lett 20-25 milliós ország. Az "életképesebbek" (munkaképesek, magasabb szakképzettségűek, szülőképes nők) nagy része elmenekült és egy bizonyos idő múlva esze ágában sem lesz visszamenni.

Mondhatod, hogy a lerombolt dolgokat a hatalmas nyugati tőkeinjekcióval nagyon rövid időn belül újraépíthetik mindent és jobb lesz, mint új korában.

Csak, ha az oroszok meg tudják tartani az eddig elfoglalt területeket akkor mi is marad? Igazad van a terület ~75%-a megmarad.