Semmilyen szempontból nem elég rá. Senki nem gondolta, hogy ukrajna nem áll ellen.
Krím megszállásakor kb ugyanannyi orosz katona volt ott, mint ukrán (paritás, tudod).
Élsz egy
feltételezéssel, miszerint az oroszok arra számítottak, hogy fél-harmad mennyiségű katonával majd jól megszállnak egy full militarizált országot, egy olyat, amellyel az azt megelőző 8 évben de facto háborúban álltak.
Ezt arra a
feltételezésedre alapozod, hogy az orosz hírszerzés dilettáns meg hülye vagy
direkt hazudott. Ezt így hogy? Szerinted bárki is elhitte volna az orosz vezetésben, hogy 1:3 arányú ukrán katonai túlerővel majd át fognak állni, meg eldobják a fegyvert??
Én úgy látom, hogy az oroszok húztak egy trendvonalat 2021 végén, ukrajna militarizációját, felszereltségét, morálját, elborultságát illetően, és az utolsó előtti pillanatban elkezdték a hadműveletet - amelynek az elsődleges célja szerintem az ukrán hátországban a teljes káosz kialakítása lett volna (talán abban reménykedve, hogy eltakarodik zelenszkij meg a bandája).
Rengeteg jele volt annak, hogy menetből álltak neki a bulinak és nem rendesen rákészülve. Azt mindenképp meg akarták előzni, hogy az ukránok az ATO-t magasabb sebességi fokozatba kapcsolják és bevonuljanak a szaki területekre, mert akkor Krímnek is végképp lőttek volna.
Egyszerűen elébe mentek az ukrán támadásnak. Lehet, hogy rossz ritmusban, meg nem teljesen átgondolva, de azt gondolom, hogy ez tipikusan a "
rossz döntés is jobb, mint a nem döntés" helyzete volt.
Ha jó helyre megy, használhatatlanná tudja tenni azt a bunkert.
A miheztartás végett én számoltam egy lehetséges maximális penetrációt egy, a Kindzsal orrában
éppen elférő, 3 méter hosszú és 10 cm átmérőjű wolfram rúdra (ez 480 kg). Nekem 11,7m jött ki megerősített betonfedezék sűrűségével
számolva (2500 kg / m3)
Egy viszonylag új építésű,
amerikai nukleáris töltettároló bunker 120 cm vastag betonelemekből épül...
Van rajta pár méter föld, de egy penetrátor azon még könnyebben is átmegy.
A 10 Machos sebességből adódó kinetikus energia pedig elég sokáig tolja azt a penetrátort (gondolom több réteg betonon is átmegy, ha kell). A wolfram pedig amikor dezintegrálódik és finom por lesz belőle,
öngyulladásba kezd és berobban.