Van egy-két bibi ezzel az analógiával:
1: nem igazán lehet összehasonlítani a kettőt a légierővel ileltve a légihadviseléssel, kicsit más liga...
2: kicsit fordítva üt vissza ez ugye hiszen, köztudott, hogy Su 57ből még mindig scak mutatónyi mennyiség van, oly sok a kinzsalból se lehet.. míg F-35 és társaiból már egész szép számmal van.. már a többedik upgraddel.. És valahogy nem tudom, csak nekem tűnik úgy, hogy a légihadviselés terén pl mintha mindenki a jenki mintát venné alapul? (köztük az oroszok is)
nos véleményem szerint a te "analógiáddal" is van azért némi probléma .. a stealth kategóriás gépek terén élenjáró az USA ezt nem vitaja senki, az aerodinamika meg egy olyan tudományág ami nem országfüggő,tehát a mérnököknek ugyanazokat a problémákat kell leküzdeniük,ezért is születhetnek hasonló megoldások, a copyright dolog,meg lehet hogy nem szép,de mindenképpen költséghatékony .. ez meg egyszerű tény,amivel nem igazán lehet vitatkozni.
úgy gondolom felesleges összevetni a Szu-57,és az F-35 de írhatom nyugodtan akár az F-22 képességeit,melyik,miben jobb stb .. darabszámban jobb az amerikai ez tény,.. másik dolog hogy harci bevetésen,olyan kaliberű légvédelemmel ellátott országban mint pl Ukrajna még egyik sem vett részt ,
(és azt engedjük most el hogy nem a legmodernebb nyugati légvédelmi rendszereket kapták meg az ukránok mert ez enyhén szólva is nevetséges .. /kivéve az Izs lapátcsövűvel lövöldöző ukrán nyugdíjast aki egymaga lelötte a ruszki gépet,meg a vénasszonyt aki szintén ledobta egy üveg szilvalekvárral az égről a másikat .. a darabszám az vitatható,de erről meg nem a ruszkik tehetnek .)
ahogyan légiharcban sem vett részt egyik sem olyan ország légiereje ellen mint pl az orosz vagy az amerikai,azt nem tudjuk,hogy mi lenne a vége ennek az egésznek (mondjuk addig jó),csak papír alapon okoskodunk,mert a gyártó cég ezt meg azt írta, addig viszont amig élesben nem bizonyítanak egymás ellen addig az csak papír .. a légi hadviselést, nemcsak a repülőgépek vívják szerintem,mert ugyanolyan fontos,ha nem fontosabb a földi EW tevékenység,ami azért nagyban tudja befolyásolni a dolgokat, a ruszki EW-re azért volt némi panasz szíriában az USA részéről,hogy bezavarták az AC-130-asokat,ezzel veszélybe sodorták a jenkiket, zavarták az AWACS gépeiket stb stb ..
szóval nem minden a dogfightban fog eldőlni,de ott jobban áll az USA ez is tény amit senki nem vitat.
az,hogy egy mind a két végén óceánnal határolt mondhatni "szigetország" mint pl az USA a légierőre és a haditengerészetre költ inkább,mint vele szemben pl az oroszok,akik többnyire szárazföldi határokkal rendelkeznek abban mi a meglepő ?? nyilván más fegyvernem élvez prioritást az oroszoknál,vagy ez csak nekem logikus ?
másik oldala az éremnek,hogy ha van egy működőképes (nem csak papíron) hiperszonikus rakétád mint pl a Kindzsál ,azzal nagyon hamar rottyra vághatod az ellenfél légibázisait,hangárjait stb stb .. erre mondták ugye,hogy a Patriot majd leszedi .. aha .. be is bizonyosodott,hogy kb mire képes ,tehát megint más jött ki mint a papíron.
de most néztem meg pl az IFV-k "rangsorát" a Militarytoday oldalán (nehogy orosz propival vádoljon bárki is)
1.Puma
2.Lynx
3.K-21
4.CV90
5.M2A4 Bradley
6.Kurganec-25
7.ZDB-08
8.BMP-3
9.Hunter
10.Piranha V
tényleges harci bevetésen melyik és mit is bizonyított ? (papírforma szintén),elméleti alapja talán,de gyakorlati alapja végképp nincs ennek a listának,és ebben a háborúban mutatkozik meg talán pro és kontra is,hogy a papírforma,meg a gyakorlat telejsen különböző dolog,éppen ezért éri a nyugatiakat sok kellemetlen meglepetés,meg érte a ruszkikat is az elején.
Capslock27
szerintem az lenne a legjobb ha a magyar kormány küldene lőszert és fegyvert,pár sisakot,mellényt és az összes kérpátaljai magyart elküldhetnék az ukránok az első vonalba harcolni, ha ezeket mind megölnék a ruszkik,akkor megszűnne az etnikai feszültség Kárpátalján és végre az Ukrán föld lehetne,ha meg elkapnák őket a ruszkik és kiadnák őket Magyarországra,akkor megint lehetne 10 ujjal mutogatni a magyarokra hogy azok túszúl ejtették szegény ukrán állampolgárokat !! ha erre a nyomásra visszaküldenék őket Ukrajnába akkor mehetnének megint a frontra .. csak elfogynak egyszer .. és ha ez bekövetkezik,már nem lenne oka Magyarországnak hogy bármit is vétózzon,hiszen ha nincs ksiebbség nincs probléma sem !
ez elfogadaható válasza számodra ? vagy irjam le azt amit tényleg gondolok ezzel kapcsolatban ?
miért is kellene oroszbarát lépésnek nevezni a kárpátaljai magyarság védelmét ?
szlovák ellenes,ukrán ellenes,román ellenes szerb ellenes,horvát ellenes,szlovén ellenes,és osztrák ellenes a magyar kormáyn .. azért mert támogatja az ott élő kisebbségi nemzettársait (mondjuk kultúrálisan,hogy meg tudják őrizni a nemzeti identitásukat pl) ejj soviniszta magyarok,hát miért kellett minden szomszéd országba betelepíteni a magyarságot ?? ugye ??
@Anti
szerintem teljesen felesleges mit mondtak a ruszkik,háború van a Krim meg legális célpont innentől,amit a szemükre lehet vetni az az,hogy nem pofázni kellene mindenféle vörös vonalakról,hanem szétbaszni mondjuk a Radát,porig .. mert így tényleg csak blöffölés amit előadnak,ha annyira jóemberkedni akarnak,akkor szólítsák fel előtte azukránokat,hogy "szevasztok gyerekek,tiplizzetek le a környékről kurva gyorsan mert fél órán belül szétbasszuk a Radát,meg úgy a komplett kormányzati negyedet" aztán mehet a csapássorozat ..
@Wilson
Romániában nem azért van némileg jobb helyzetük a magyaroknak mert az EU-s tagállam,de ha ez neked nem esik le akkor nem is igazán van miről beszélnünk.