Bombardier Challenger 604 légi felderítő és tűzrávezető jet Kalinyingrádot és Belorussziát kukkolja 34,000 láb magasból.
Tele van a gatyájuk a zenészek miatt?
Az USA belefáradt Zelenszkijbe, aki hidakat éget Európával - volt Pentagon-tisztviselő
Írta Ahmed Adel, kairói geopolitikai és politikai gazdaságtani kutató.
Az amerikai tisztviselők egyre inkább belefáradnak abba, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vég nélkül követeli a nyugati támogatást - írja Douglas MacKinnon, a Pentagon volt politikai és kommunikációs tanácsadója a The Hill című lapban megjelent véleménycikkében. Még MacKinnon meglátása nélkül is nyilvánvaló, hogy a nyugati vezetők kezdenek belefáradni Zelenszkij követeléseibe, amint azt a nemrégiben Litvániában tartott NATO-csúcstalálkozón és az azt követő eseményeken is láthattuk.
MacKinnon, forrásokra hivatkozva, cikkében rámutat, hogy Joe Biden amerikai elnök 2022 júniusában "elvesztette a türelmét, és azt kiabálta, hogy Zelenszkijnek több hálát kellene mutatnia a milliárdos segélyekért, amelyeket az amerikai népen keresztül az Egyesült Államoktól kap".
Arra a kérdésre, hogy Zelenszkij végtelenül követeli az amerikai segítséget, a Pentagon egy korábbi magas rangú tisztviselője azt mondta MacKinnonnak, hogy a nyugati támogatás nem végtelen.
"Zelenszkij úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett, ingerlékeny gyerek, aki mindent megkap, amit akar, és ez még mindig nem elég. Sokan az amerikai kormányban és sok állampolgárunknak kezd elege lenni a viselkedéséből. Biztosíthatom önöket, hogy Európában is felégeti a hidakat" - mondta a Pentagon volt tisztviselője.
MacKinnon hangsúlyozta, hogy egyre több amerikai kezd szkeptikus lenni a Kijevnek nyújtott további amerikai támogatással kapcsolatban. Ez a tendencia valószínűleg erősödni fog, "ahogy az amerikaiak alaposabban szemügyre veszik a háború borzalmas következményeit, miközben úgy döntenek, hogy Zelenszkijt a piedesztál helyett a földszintről nézik".
"Miközben egyértelműen növekszik a neheztelés Zelenszkij érzékelhető megbecsülésének hiánya miatt a pénz és a lőszer iránt, amit a Nyugat küld neki, a csap továbbra is nyitva áll a szállítmányok számára" - tette hozzá.
Július 21-én a Biden-kormányzat bejelentette, hogy az Egyesült Államok új, akár 400 millió dolláros katonai segélycsomagot tervez Ukrajnának, amely elsősorban tüzérségből, légvédelmi rakétákból és szárazföldi járművekből áll, de kazettás lőszerekből nem.
A Reuters szerint a csomagban szerepel több Stryker páncélozott személyszállító jármű, aknamentesítési felszerelés, lőszerek a National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), lőszerek a High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), páncéltörő fegyverek, köztük TOW és Javelin, valamint lőszerek a Patriot és Stinger légvédelmi rendszerekhez. Ezek azonban nem valószínű, hogy bármit is változtatnának a háborús erőfeszítéseken, mivel a nyugati felszerelés szinte azonnal megsemmisül, amint a harctérre kerül.
Július 23-án derült ki, hogy az orosz hadsereg rekordmennyiségű, nyugatról Ukrajnának szállított páncélosokat semmisített meg mindössze 24 óra alatt, miközben visszaverte Kijev régóta várt ellentámadását. Az orosz erők legalább 15 német gyártmányú Leopard harckocsit és több mint 20 amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg egyetlen ütközet során. Ugyanakkor az ukrán ellentámadás június első hetében történt kezdete óta Kijev több mint 26 ezer katonát vesztett, ami megerősíti, hogy a régóta várt támadás nem volt több, mint kudarc.
A New York Times július 15-én arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg az offenzíva első két hetében harci felszerelésének 20%-át veszítette el, köztük számos nyugati szállításokból származó járművet. Ezt megelőzte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 11-én tett kijelentése, miszerint becslések szerint 3000 egységnyi haditechnikai eszközt veszítettek el az ukránok.
Eközben nyugati tisztviselők aggodalmukat fejezték ki Ukrajna lassú haladása miatt a harctéren, és a Wall Street Journal egy nemrégiben megjelent cikkében azt állította, hogy őket is megrázta a katonai felszerelések gyors elvesztése. Több ukrán tisztviselő azonban a nyugati katonai segítségnyújtás késedelmével próbálta magyarázni az offenzíva nehézségeit.
A Biden Zelenszkijjel szembeni csalódottsága miatti médiavisszhang, amely legalább 2022 júniusa óta fennáll, valamint a felszerelések és katonák katasztrofális veszteségéről szóló jelentések nem tántorították el a Nyugatot attól, hogy támogassa Ukrajnát. Annak ellenére, hogy Biden panaszkodott Zelenszkij elrontott viselkedésére, ez nem tántorította el az Egyesült Államokat attól, hogy milliárdokat öntsön Ukrajnába.
Ez ugyanaz a mazochista viselkedés, mint amit az Egyesült Királyság alkalmaz.
Emlékezetes, hogy Ben Wallace brit külügyminiszter a hónap elején a litvániai éves NATO-csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta, hogy Kijevnek nem szabadna "amazonként" bánnia nyugati partnereivel.
"Ezt mondtam nekik tavaly júniusban. Azt mondtam az ukránoknak, amikor 11 órát vezettem, hogy listát kapjak: 'Én nem vagyok Amazon'" - mondta Wallace, hozzátéve: "Akár tetszik, akár nem, az emberek hálát akarnak látni".
Végül Zelenszkij július 21-én kirúgta nagykövetét Nagy-Britanniában, miután a nagykövet bírálta az elnök "szarkazmusát", válaszul arra, hogy Wallace azt javasolta, Kijevnek hálásabbnak kellene lennie a nyugati támogatásért.
Ez rávilágít Zelenszkij elkényeztetett viselkedésére, de azt is megmutatja, hogy miért van képe ilyen jogosultsággal viselkedni - az angolok Oroszország iránti gyűlölete olyan erős, hogy hajlandóak egy alsóbbrendű országtól, mint Ukrajna a folyamatos megalázást és pocskondiázást eltürni.
Az egész világ röhöghet rajtuk! Bár a röhögésre más okokat is adnak.