[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Orosz bombázók repülnek Harkovba: mindenkinek azt mondták, menjen fedezékbe..​


2022. FEBRUÁR 25., PÉNTEK, 18:43

A városi hatóságok figyelmeztették Harkov lakóit, hogy orosz bombázók repülnek be a városba, ezért mindenki azonnal bújjon óvóhelyre és bombaóvóhelyre.

Forrás : Harkiv Városi Tanács Polgári Biztonsági Osztálya

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 683
113
Aztán ez vagy igaz vagy nem sajnos ezt nehéz kideríteni,az biztos, hogy az a 18 IL-76 nem véletlenül döntött úgy, hogy még sem száll le a repülőtérre
Valószínűleg a leszállópályákat a 4. gyorsreagálású dandár tüzérsége gallyra vágta, hiszen most sem a gépek hozták az erősítést, hanem egyrészt lábon jöttek a páncélosok másrészt állítólag ernyőzve jöttek a VDV erők. De persze, hogy mi a valóság majd a győztes megmondja a végén... :D
 
W

Wilson

Guest
Azt a tweetet le is szedték, mert egy repszimből volt, nem valóság.
Azt a tweet igen de az ukrán hivatalos közleményekben meg változatlanul szerepel, várom az egyik orosz fórumon rendszeres időközönként közzétett az orosz veszteségekről szóló közleményt, hogy abban benne lesz-e. Ők mindig megpróbálják több forrásból is alátámasztani az adataikat...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
H

Hummen23

Guest
Szerintem ezt a "magyarozást" itt érdemes lenne befejezni. Amennyire akár minimális mértékben is tisztában lennél a történelemmel, akkor tudhatnád, hogy nem a "síkhülyeségünk a külpolitikához" volt az oka a történteknek. Ezzel még nem magyarként is tisztában lehetnél, ha már ide írogatsz ...

Amúgy egyébként mit kellene tennünk a jelenlegi adottságainkkal külpolitika terén mondjuk az elmúlt 10 évben? Például habzó szájjal fikázni az oroszt e tekintetben mindenki előtt járva, gázt lemondani, Paks -ról kirúgni, katonai támadást végrehajtani ellenük? Vagy mit? Meg mitől lenne a jelenlegi politikai vezetésünknek orosz orientációja? A jelenlegi háborúval kapcsolatos nyilatkozatokból ezt szűrted le? Avagy az orosz gáznak itt milyen alternatíváját tudtad volna felmutatni az elmúlt 10 évben vagy akár az elkövetkezendő pár évben? Mindezt úgy, hogy mi kapálóztunk a környéken a leginkább a diverzifikáció felé Türk Tanácsostul, Déli-Áramlatostul meg KRK -i LNG terminálostul stb. stb. Avagy nem lehet, hogy a közelmúltbeli politikánk az oroszokkal inkább a pragmatikus reálpolitikán alapult - minél kevesebb ideológiai dolgot belekeverve (mind pro- mint kontra)?

Namost az első bekezdéshez. Hasonló stílusban lehetne olyanokat is írni, hogy az oroszok környezetében erőszakos puccs általi hatalomátvételek pl. Grúzia, Ukrajna, Fehéroroszország (legutóbbi esetben csak kísérlet) stb. Apropó, Te pl. az erőszakos puccs általi hatalomátvételt a demokratikus intézményrendszer részeként tartod számon? Csak azért, mert nagyon sokszor írod, hogy az ukrán nép ezt akarta meg azt. Szerintem meg pl. ami 2014 után bekövetkezett azt nem akarták. Amit most elszenvednek azt meg pláne nem ... Ahogy írtam - ez meg az én véleményem.

Úgy egyébként az említett három puccs közül az első kettőnél (a 3. lényegében nem sikerült) vége egy fegyveres konfrontáció lett Oroszországgal. Úgyhogy igen, érezhette fenyegetve magát Oroszország ... Most az ukrán meg NATO fenyegető hangvételű nyilatkozatokról és egyebekről nem is beszélve. No meg a szankciók sem számítanak túlzottan baráti gesztusnak. A hatékonyságát hagyjuk is, de pl. nem lett volna értelme leülni az orosszal tárgyalni az elmúlt bő 7 évben mondjuk? Mondjuk egy erős nemzetközi nyomással karöltve biztonsági garanciák az oroszoknak meg mondjuk némi autonómia a kérdéses ukrán területeknek cserében Ukrajna területi integrációjáért? Nem, bakker inkább legyen egy bő 7 évig húzódó fegyveres konfliktus aztán meg ez a háború. Gratulálok ... Meg mindenkinek aki összehozta ...

Egyébként még hasonló stílusú "egybites féligazság" lehetne például az is, ha olyat írna valaki, hogy vajon melyik áll közelebb a valósághoz az alábbi két opció közül?

  • az oroszok lőtték az elmúlt 7 évben az országukban élő ukrán kisebbség területeit,
  • az ukránok lőtték az elmúlt 7 évben az országukban élő orosz kisebbség területeit.

Ugye milyen "egybites féligazság" ez is? A helyzet ennél sajnos minden szempontból sokkal bonyolultabb és még csak nem is oldja fel az, ha elkezdenénk teljes erőbedobással gyűlölni Oroszországot. Avagy pl. katonákat küldeni a keleti frontra, ahogy egyes politikusok helyénvalóként gondolnák ...
Köszönöm, hogy ezeket leírtad!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Véleményem szerint most, hogy az oroszok legyakják az ukikat, itt lenne az esély arra, hogy Kárpátalját visszaszerezzük, de az oroszok nem fogják odadobni azt a területet egy velük ellenséges szövetség tagjának. Mi lenne a megoldás? Kilépés a natóból?

Nagyon kicsi az esélye, hogy olyan helyzet alakuljon ki, hogy felajánlják nekünk. És még nehezebb elfogadtatni a világgal - anélkül hogy kilépnénk a NATO-ból. Szóval nemigen van realitása. Ettől függetlenül a szemünk sarkából figyelni kell mi történik.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Például arra, hogy Aszad a mai napig hatalmon van az orosz katonai segítségnek köszönhetően, a Krímet mindenki orra előtt lazán lenyúlták (visszacsatolták), Lukasenka seggét is fél kézzel megmentették, illetve Kazahsztánban is secperc alatt rendezték a sorokat.
Ehhez képest itt Ukrajnában valami egészen más történik katonai oldalról, aminek két alapvető oka lehet:
1. az orosz vezérkarnak és a hadműveleti tervezőknek egyszerre mentek el otthonról és fogalmuk sincs, mit csinálnak
2. nem tudjuk, hogy Putyinék mire és hogyan adtak utasítást valójában, amit pedig a médiának mondanak/mutatnak, az sima bullshit, közben más strat célok vannak
A magam részéről a 2. pontra szavazok, viszont ez további kérdések özönét vetné fel, de már nem teszek fel kérdéseket.
Vegyük a 2. opciódat! Ez nem a teljes orosz sereg ami a határon felsorakozott, ez egy töredék! Mert ezt látjuk! Meg azt is hogy egy sor hibát vétenek! Hol vannak a stratégiai bombázók? Hol a híres orosz tüzérség és rakétatüzérség?? Amit a videókon látni, hogy felszántják a földet is ha kell! Nincs nagyobb légitámogatás!!! Egy csomó dolog amit nem értek max betudom annak, hogy azért nem nyúlnak ezekhez a dolgokhoz mert kímélni akarják a civil lakosságot! Tehát az orosz fősereg valami másra készül?? De mire?? Leírtál valamit amit értek is meg nem is!!
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Én próbálom ezt a roncsot kisilabizálni:

41982970_9d9f5e734a01ee86248f9708c33d50c9_t.jpg


Azt látjuk, hogy az orrkúp, de nem textilbakelit, nem dielektrikus panel hanem mintha fém lenne. Ez így az akármi is lehet kategória, de harci gép.

Üdv mindenkinek!

Teljesen amatőrként és kopaszként szólok hozzá, de sztem ez egy Szu-27-es. Az orrkúp nem kétszínű, hanem kormos.
A "sugárzás jel" az orrkúpon:

Azt nem tom milyen radar van ezeken, de a sárga-kék akár ez is lehet:
(innen https://deftech-ltd.com/products/he...on-life-extension/249-su-family-aircraft.html)

A baloldali mókamiki könyöke alatt olyan mintha az IRST "doboza lenne". Mögötte a pilóta ülésének a váza látható, pontosabban amira az ülés erősítve van.
Ja és 1 db antenna indul az orrkúpból...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Ukrajna azért van szarban mert Oroszország a szomszédja és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot. Én minden Oroszországgal szomszédos állam vezetőjének a helyében elgondolkodnék most. Ha az oroszok támadni akarnak akkor kitalálnak valami ürügyet. Vagy még csak ennyit se tesznek. A mostani támadásnak sincs valós oka. Ukrajna nem jelentett veszélyt Oroszországra. Még csak Ukrajna nato tagságának se volt reális esélye.
Magadnal vagy? Nincs oka, meg nem jelentett veszelyt? Baxki, rank is veszelyt jelent nem hogy az oroszra. Normalis vagy te? Hol voltal eddig a francia udvarban? Inkabb hatul a francban...