[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Amúgy arról is lehetne beszélni hogy az USA milyen szépen cserbe hagyta a szövetségesét milyen szinten demoralizálo ez a leendő és jelenlegi szövetségeseknek hogy a pelenkás bajkeverő gyakorlatilag mosolyogva nyilatkozgat hogy mennyire sajnalunk titeket hős ukránok, ha már ennyire putyint szapuljuk hogy loser.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 180
61 062
113

A lengyelek nem akarnak Minszkbe menni, helyette inkább Varsób mennének. Oda gondolom az oroszok nem akarnak majd.

Jöjjenek hozzánk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 202
33 610
113
Azt az iranyt meg kellene nyomni, Szumi ala is besegithetne par ezer plusz egyseg onnan. Azert kiashatnanak par marsalt a Kreml falabol hatha segitenek...
Kiev ala kene beesni hogy csiki csuki legyen. A nyugati oldalt nem is mondom mar Koroszteny, Zsitomir, Berdicsev. Aztan rotyoghatna az ukran sereg 20-30000 embere.
sumy már elesett :) egy rugóra jár az agyatok az orosz vezérkarral :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93

A lengyelek nem akarnak Minszkbe menni, helyette inkább Varsób mennének. Oda gondolom az oroszok nem akarnak majd.

Jöjjenek hozzánk.
már múltkor is hogy bejött a "budapesti egyezmény"...!
talán peking?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 468
113
és ha az ukrán állások a városban vannak? :p
Városi harcban erősen csökken az orosz erőfölény, szóval előbb utóbb városi csetepaté lesz ebből.
Ezek kint vannak kilometerekre a varoson kivul. Legalabbis voltak. Tobb kilometer vedmurendszer volt ott 7-8 eve. Be akartak huzni a szakik tobb iranybol, tul is haladtak rajt, de aztan megse...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Nem hiszem hogy Putyin ebből a háborúból megerősödve fog kijönni. Nyilván sok múlik azon hogy mennyire húzódik el a konfliktus, de az látszik hogy az ukránok motiváltak. A legrosszabb opció Putyinnak ha Afganisztán lesz Ukrajnából. A legjobb opcióról már biztosan lemondhat, mert az ukránok ellenállnak. Rengeteg orosz városban voltak tüntetések a háború ellen. A szankciókkal meg ismét sok évre recesszióba taszíthatják az orosz gazdaságot.
Drágáim, 2 napja se tart a háború, de már Kievben vannak az oroszok. Mi lenne, ha az ukránok nem lennének motiváltak?
Legalább annyi, végre itt vannak az oroszok videó van, mint ahány nemár, meg ellenállós. És sokszorta több ahol átlag Igor csak felnéz, válat von, és megy a dolgára. Mi lenne, ha nem lennének motiváltak?
De komolyan.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Kofman meglátásai az eddig történtekről, DeepL fordításával:

Néhány nagyon korai benyomás az elmúlt két napról. Ez egy maximalista háborús célokat kitűző hadművelet, és úgy tűnik, hogy Moszkva gondolkodását a háborúval kapcsolatban a háborús optimizmus színezi. Úgy tűnt, mintha az orosz erők gyorsabb UKR katonai összeomlásra és könnyebb győzelemre számítottak volna.

Az ukrán légvédelem és légierő kiiktatására irányuló korai hadjárat vegyes eredményeket hozott, az orosz légierő nem különösebben gyakorlott a SEAD vagy a DEAD terén. A nyitó fázisban a legtöbb csapást robotrepülőgépekkel mérték. Az UKR légierő még mindig rendelkezik néhány repülőgéppel.

A pimasz helikopterdeszant támadás a Hostomel repülőtér elfoglalására egy kis légi elemmel furcsa lépés volt. Kétlem, hogy a cél az volt, hogy több légi járművet szállítsanak le egy vitatott repülőtéren, amelyet tüzérség és MLRS könnyen fedez. Valószínűleg arra számítottak, hogy kitartanak a szárazföldi erősítésig.

Eddig csak a töredékét láttuk a hadművelethez felsorakoztatott orosz erőknek. Nem világos, hogy az orosz erők elérték-e a kezdeti célokat, de a legjobb becslés szerint gyorsabb győzelemre és kisebb ellenállásra számítottak.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők kerülik a tömeges tüzelést, kivéve talán Harkiv környékén, és inkább a gyors előrenyomulásra összpontosítanak. Várhatóan sokkal nagyobb tüzet fognak használni, ha csalódást szenvednek. Nem sok kibernetikai és kevesebb EW-hatást látnak, mint amire sokan számítottak.

Az orosz erők főként az úthálózathoz ragaszkodnak (mint 2014-2015-ben). A felderítő csapatok korai előrenyomulása, de az utakon való haladás a támogató egységeket csapdáknak kitéve hagyta. Már most a városi hadviselés és a városokban folyó tűzharcok jelei mutatkoznak.

Harkiv környékén és Szimijben heves harcok voltak. Az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Okhtyrka mellett, és úgy tűnik, hogy megpróbálják megkerülni Harkivot. Szimitől nyugatra Konotop felé is van előrenyomulás. Ez egy nagyon hiányos kép. 7/

Az orosz erők Fehéroroszország felől hatoltak be, és a csernobili elzárt zónán keresztül Dymerig haladtak. A harcok első jelei ma Kijev külvárosában, az Obolonskyi körzetben. Egyértelműen a főváros felé tartanak.

Úgy tűnik, hogy a fő kitörés a Krím felől délre történik. Az orosz erők Herszonba és Melitopolba nyomultak. Herszonért és az Antonovszkij híd körül még mindig folyamatos harcok folynak. Néhány korai jel arra utal, hogy talán bevonultak Mykolaivba, de valószínűleg csak egy felderítő elem.

Az orosz erők jelentős mennyiségi és minőségi fölényben vannak. Az UKR erők határozottságot és ellenállóképességet tanúsítottak. Az orosz hagyományos túlerő, bármennyire is az, nem biztos, hogy a maximalista politikai céljaik elérését jelenti. Ez csak a háború nyitánya.
Ilyen elemzéseket én is tudok...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 468
113
és ha az ukrán állások a városban vannak? :p
Városi harcban erősen csökken az orosz erőfölény, szóval előbb utóbb városi csetepaté lesz ebből.
Amugy korbezarni es otthagyni oket, +50-60 km ellenseges teruleten nem tornek at, kijonni nem tudnak. Megvarjak a veget, a kadirovcik meg el tomogetik addig a csajaikat.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
https://karpathir.com/2022/02/25/az...-napokon-belul-orosz-ellenorzes-ala-kerulhet/
"A CNN forrásai szerint, hogy az Egyesült Államok egy, legfeljebb négy napos ellenállásra, ami nagyjából megegyezik az invázió előtti prognózissal.
Az elemzők ugyanakkor azt is mondták, hogy az ukrán erők összességében a vártnál erősebb ellenállást tanúsítnak az orosz hadsereggel szemben."

Vajon az ukrán ellenállás nagyobb a vártnál vagy az oroszok kezdtek bele túl puhán? Mert nem mindegy, ugye. Persze az is lehet, hogy a kettő egyszerre.