[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Tiszta Észak-Korea....

Orosz iskolások és állami alkalmazottak írnak majd támogató leveleket az ukrajnai megszállóknak....​

2022. MÁRCIUS 8., KEDD, 21:46

Az Orosz Föderáció hatalmi pártja, az „Egyesült Oroszország” azt tervezi, hogy az egész Orosz Föderációban „A haza védelmezői” akciót tart, amelynek keretében az oroszok leveleket írnak az Ukrajnát támadó orosz megszállóknak.

Forrás : UP forrás a hírszerzésben

Részletek : A március 9-én kezdődő akció keretében az Orosz Föderáció minden régiójában az emberek leveleket írhatnak majd az Ukrajnát megszálló orosz hadseregnek, a kormánypárt pedig vállalja a kézbesítésük biztosítását.

Az akcióban orosz iskolások, diákok, egyetemi tanárok, nyugdíjasok, költségvetési és nem költségvetési szervezetek, intézmények alkalmazottai, valamint pártaktivisták és az Egységes Oroszország támogatói vehetnek részt.

Levelet küldhetnek a katonaságnak, gyerekrajzokat vagy plakátokat, sms-eket, emaileket.

A levelek átvételi pontjai minden nyilvános „Egyesült Oroszország” "recepción" működnek.

Megjegyzik, hogy a liberális ellenzék és a show-biznisz sztárjainak egyéni „sikítása” ellenére az oroszok túlnyomó többsége állítólag megérti és helyesli, hogy szükség van „különleges műveletre Ukrajna és a a náci kijevi rezsim felszámolása."

Az akció bejelentése megtalálható az orosz médiában , különösen Szentpéterváron.

Ami ezt megelőzte: Moszkvában a rendőrök egy hatodik osztályos gyerek házához mentek ki, (aki az ukrán háborúról kérdezősködött az órán, és a szünetben azt kiabálta"Dicsőség Ukrajnának"), mivel nem voltak otthon a szülei, a gyerek nem nyitotta ki az ajtót, ezért a rendőrök lekapcsolták az áramot, és egy idézést hagytak az ajtónál, és a szüleit behívták az iskolába.

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Odessza,Transzmisszia felé lényegében elakadt a támadás,észak felé a srtaégiai katlan sehol.
Minden híresztelés ellenére, egy percig se próbálkoztak Odessza felé, még az odesszai védelmi körzet elérése előtt északnak fordultak az orosz csapatok. Arrafele viszont jelentős előretörést értek el.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Akkor nézz utána jobban....
Én speciel utaztam Lufthansától kezdve, KLM-ig kb mindennel....
Ugye nem volt légi szállító kapacitás elégséges.
De ajánlom figylmedbe az első Öbölháborút, nézd meg mennyi civil céget vontak be a személyzet és a technika mozgatásába, pedig csak egy Irak-ról volt szó.
persze, de ez a doktrína része.
Pl az US civil légitársaságok egy részének eleve erre vonatkozó szerződése van a Pentagonnal.
Nem ad-hoc.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
De az nem háborús bűncselekmény.
Ez viszont az.

Amúgy miért írtad ezt? Mit szeretnél mondani?
Azért írtam, mert szerintem jóval több példa volt arra, hogy a civileket kímélték, főleg az első napokban.
Ez egy kiragadott példa, szerintem nem reprezentatív. Nem tudom megítélni, hogy háborús bűncselekmény volt-e, amikor háborús övezetben civilek az autójukkal grasszálnak, a konkrét esetben sem meg úgy általában sem.
 
  • Dühítő
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and omae

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 338
13 761
113
Megmerték lépni a lengyelek, nem semmi, kíváncsi leszek erre mit lépnek az oroszok...

Lengyelország kész vadászgépeket szállítani Ukrajnának, de megvannak a feltételek​

2022. MÁRCIUS 8., KEDD, 21:05

Lengyelország készen áll az Ukrajna által kért
MiG-29-es vadászgépek átszállítására a németországi Ramstein légitámaszpontra, de arra kéri az Egyesült Államokat, hogy biztosítson csererepülőgépeket.

Ez áll a lengyel külügyminiszter kedd esti közleményében az " Európai Igazság " szerint.

„A Lengyel Köztársaság hatóságai az elnök és a kormány közötti egyeztetést követően készek azonnal és ingyenesen telepíteni az összes MIG-29-es repülőgépüket a ramsteini légibázison, és átadni az Egyesült Államok kormányának. Amerikában” – áll a közleményben.

Lengyelország ugyanakkor arra kéri az Egyesült Államokat, hogy biztosítson számára megfelelő működési képességekkel rendelkező csererepülőgépeket.

"Lengyelország készen áll arra, hogy azonnali feltételeket teremtsen a repülőgépek vásárlásához" - áll a közleményben.

A lengyel kormány ugyanerre kéri a többi NATO-szövetségest is, akiknek MiG-29-esei vannak.

Korábban a Fehér Ház megerősítette, hogy az Egyesült Államok tárgyal Lengyelországgal arról, hogy Ukrajnának adhasson vadászgépeket.

Olyan szovjet vadászgépekről beszélünk, mint például a MiG-29, amellyel az ukrán pilóták már megtanultak repülni.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok keresi a módját a lengyel vadászgépek készleteinek gyors feltöltésének annak érdekében, hogy Lengyelország el tudja látni harci repülőgépeit Ukrajnának.

Ben Wallace brit védelmi miniszter kijelentette, hogy Nagy-Britannia támogatni fogja Lengyelországot, ha úgy dönt, hogy Ukrajnát harci repülőgépekkel látja el, de figyelmeztetett, hogy ennek közvetlen következményei lehetnek az országra nézve.


Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
Mert erre van idő, ehhez van hozzáértés odaát?
És azért az öreg 29et ne írjuk le ennyire, csípőből :)
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
Hát figyu, az ukrán légierő 2 hete operál, túlélte az alpha strike-ot, a midennapos Kalibr esőt, meg az orosz szuhojok BVR fegyvereinek záporát.
Nem autós kártya ez, hogy az egyik üti a másikat minden esetben, és akkor kuss a neve...
 
  • Tetszik
Reactions: Filter and kriss02

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Végignéztem a DoD, Army, BBC meg mindent, ami eszembe jutott,
de sehol nem írnak a no-fly zone-ról :/
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A repüléstilalmi téma kapcsán:

https://www.reuters.com/world/us/wh...zone-evacuation-corridors-ukraine-2022-03-08/

-ez egy 10 perces hír a Reuters-től, amely Psaki-t idézi, miszerint még egy korlátozott, minimális, csak a civilek menekítését célzó repüléstilalmi zóna kijelölése is orosz-amerikai háborúhoz vezethet, amit ők sem szeretnének.

"We would still have concerns about that being an escalatory action that could lead us into a war with Russia, which is not something the president intends to do."
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs
W

Wilson

Guest
В ході бою затонув патрульний катер “Слов’янськ”

A haditengerészet R190 "Slovyansk" típusú szigetországi járőrhajója. Fotó: ArmyInform.

A Slovyansk járőrhajó akció közben elsüllyedt.​


Az orosz katonai erők csapást mértek a "Sziget" osztályú "Slovyansk" ukrán járőrhajóra. Erről a Militarny számolt be az ukrán haditengerészetre hivatkozva.

Az Oroszországi Föderáció Ukrajnába történő teljes körű inváziójának első napjaitól kezdve a P190-es "Szlovjanszk" járőrhajó tengeri irányból nyújtott védelmi támogatást.

Az elsötétítési küldetés során a hajót a levegőből támadták. A csata során harci sérüléseket szenvedett és elsüllyedt. A legénység bátran harcolt..

Патрульний катер Слов’янськ

A "Slovyansk" járőrhajó férfiasan teljesítette a feladatot és ezzel példát mutatott a többieknek" - jelentették a ZSU haditengerészetén. A keresési és mentési művelet során, hála szakértelmüknek, képességeiknek és bátor cselekedeteiknek, a legénység egy részét sikeresen megtalálták. A legénység gond nélkül megmenekült.

 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Azzal is számolni kéne, hogy azt a kialakuló katlant egy elsőéves tisztjelölt is felismeri, nemhogy egy olyan hadsereg, aki valószínűleg annak a realitásával számol 7-8 éve. Szerintem hatalmas harcok várhatóak Mikolajivtől északra Krivij Rih és Kirohovrad alatt, illetve északon Poltava, Krasznohrad, és délen Zaporizzsja környékén. Az ukrik minden bizonnyal halogató harcot folytatnak keleten, és próbálnak minél rendezettebben visszavonulni Dnipro felé, a folyó túloldalára. Ennek peremfeltétele a bekerítési kísérletek meghiúsítása. Nem lennék meglepve, ha az ukránok a Dnyeper nyugati oldalán lassan bevetnék a tartalékaikat a Herszon/Mikolajiv irányból észak felé törő erők megállítására.
a4757cdb6400a7ba5988bf09e0cc4f35.png
Így van.
Geográfiailag ez a helyes. Valószínű az oroszok is tudják.
A távolságok nagyok, és a kötelékeknek nagy távolságokat kellene megtenni nyílt térben, gyakorlatilag légifedezet nélkül.
Keleten valószínű van elég mun és üza a védvonalban. Kérdés, tudják-e magukkal vinni. Illetve a lőszer lerakatoktól távolodnak. Ergó lesz egy shortage ammo.
Valószínűleg meg fognak próbálni kitörni, erre az ellenfél is számít.
Nagy légicsatát várok. Ha az oroszoknak sikerül a térségben légi dominanciát kivívni, akkor mészárszék a kötelékeknek akik kitörni készülnek.....ha készülnek.
Ugye azt figyelembe kell venni hogy az oroszok nem írtak alá semmiféle aknatípusra vonatkozó tiltást....
Csak végig kell szórniuk a területet és megtizedelődik aki áthalad a területen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 905
65 806
113
Kérdezzék meg a donyeckieket!
Washingtonbol jobban latjak. :D

Az a helyzet hogy Iskanderrel kellene takaritani ha mar van nekik, es utana rogton bevonulni a teruletre. Ez csak maszatolas, es idopazarlas. Ha vege az agyuzasnak a megfigyelok, es egyeb harcosok ujra felmasznak az emeletekre. Aztan kezdodik elorol.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Másképen gondolom.
Ukrán főerők nincsennek katlanban,most már nem is lesznek,szerintem.
Krimbe még mindig nincs zavartalan biztonságos szárazföldi összeköttetés.
Odessza,Transzmisszia felé lényegében elakadt a támadás,észak felé a srtaégiai katlan sehol.
Szerintem nem jól látod.
Egyrészt napok óta a területen nyomulnak előre Mikolajev térségében, másrészt nézz rá a térképre és látni fogod, hogy miért ez az irány.
Több km széles deltatorkolatok vannak, vagy nagyon szűk átkelési lehetőségek (főleg, hogy van híd, amit az első napokban fel is robbantottak). Tehát Odesszát és térségét vagy a tenger felől, vagy Északról lehet biztonságosan megközelíteni. Nyilván a partraszállás elég kockázatos, főleg, hogy rá vannak készülve. Tehát marad Észak. Ahhoz pedig egy nagy ívet kell tenni, de akkor már egyszerűbb elérni először a Moldáv (Dnyeszteren túli...) határt és ezzel egyszersmind elvágni Odesszát. De ha elérik ezt a célt, akkor megint csak lehet, hogy logikusabb nem Odessza ellen menni, hanem Északi irányban katlant kialakítani. Tehát Odessza egy viszonylag mellékes cél is lehet. De nyilván, ezt ők tudják, hogy mik a célsorrendek, meg egyáltalán a célok.
Valószínűleg az egyik kulcsmozdulat lesz Mariupol elfoglalása. Biztonságosabb szárazföldi összeköttetés, felszabaduló erők.
Kijevnél szerintem elsősorban az erők lekötése lehet fő cél. A hermetikus bezárás és megszállása másodlagos lehet.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Az a 10 milliós népi orosz Ukrajna keleti felén él túlnyomórészt, így pl Harkovban és környékén, látod te is milyen ott a helyzet így már meg is van a megfejtés ,hogy ezen ukrajnai állampolgárok túlnyomó része melyik oldalon áll...
Az a 10 millió inkább 8 millió. Legalábbis ennyi volt a 2001-es népszámláláskor, azóta eléggé valószínűtlen, hogy 2 millióval nőtt volna a számuk. Sőt nagy rá az esély, hogy Ukrajna teljes lakosságához hasonlóan inkább csak fogyatkozott.