[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 593
14 618
113
Azzal is számolni kéne, hogy azt a kialakuló katlant egy elsőéves tisztjelölt is felismeri, nemhogy egy olyan hadsereg, aki valószínűleg annak a realitásával számol 7-8 éve. Szerintem hatalmas harcok várhatóak Mikolajivtől északra Krivij Rih és Kirohovrad alatt, illetve északon Poltava, Krasznohrad, és délen Zaporizzsja környékén. Az ukrik minden bizonnyal halogató harcot folytatnak keleten, és próbálnak minél rendezettebben visszavonulni Dnipro felé, a folyó túloldalára. Ennek peremfeltétele a bekerítési kísérletek meghiúsítása. Nem lennék meglepve, ha az ukránok a Dnyeper nyugati oldalán lassan bevetnék a tartalékaikat a Herszon/Mikolajiv irányból észak felé törő erők megállítására.
a4757cdb6400a7ba5988bf09e0cc4f35.png
Így van.
Geográfiailag ez a helyes. Valószínű az oroszok is tudják.
A távolságok nagyok, és a kötelékeknek nagy távolságokat kellene megtenni nyílt térben, gyakorlatilag légifedezet nélkül.
Keleten valószínű van elég mun és üza a védvonalban. Kérdés, tudják-e magukkal vinni. Illetve a lőszer lerakatoktól távolodnak. Ergó lesz egy shortage ammo.
Valószínűleg meg fognak próbálni kitörni, erre az ellenfél is számít.
Nagy légicsatát várok. Ha az oroszoknak sikerül a térségben légi dominanciát kivívni, akkor mészárszék a kötelékeknek akik kitörni készülnek.....ha készülnek.
Ugye azt figyelembe kell venni hogy az oroszok nem írtak alá semmiféle aknatípusra vonatkozó tiltást....
Csak végig kell szórniuk a területet és megtizedelődik aki áthalad a területen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 304
113
Kérdezzék meg a donyeckieket!
Washingtonbol jobban latjak. :D

Az a helyzet hogy Iskanderrel kellene takaritani ha mar van nekik, es utana rogton bevonulni a teruletre. Ez csak maszatolas, es idopazarlas. Ha vege az agyuzasnak a megfigyelok, es egyeb harcosok ujra felmasznak az emeletekre. Aztan kezdodik elorol.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Másképen gondolom.
Ukrán főerők nincsennek katlanban,most már nem is lesznek,szerintem.
Krimbe még mindig nincs zavartalan biztonságos szárazföldi összeköttetés.
Odessza,Transzmisszia felé lényegében elakadt a támadás,észak felé a srtaégiai katlan sehol.
Szerintem nem jól látod.
Egyrészt napok óta a területen nyomulnak előre Mikolajev térségében, másrészt nézz rá a térképre és látni fogod, hogy miért ez az irány.
Több km széles deltatorkolatok vannak, vagy nagyon szűk átkelési lehetőségek (főleg, hogy van híd, amit az első napokban fel is robbantottak). Tehát Odesszát és térségét vagy a tenger felől, vagy Északról lehet biztonságosan megközelíteni. Nyilván a partraszállás elég kockázatos, főleg, hogy rá vannak készülve. Tehát marad Észak. Ahhoz pedig egy nagy ívet kell tenni, de akkor már egyszerűbb elérni először a Moldáv (Dnyeszteren túli...) határt és ezzel egyszersmind elvágni Odesszát. De ha elérik ezt a célt, akkor megint csak lehet, hogy logikusabb nem Odessza ellen menni, hanem Északi irányban katlant kialakítani. Tehát Odessza egy viszonylag mellékes cél is lehet. De nyilván, ezt ők tudják, hogy mik a célsorrendek, meg egyáltalán a célok.
Valószínűleg az egyik kulcsmozdulat lesz Mariupol elfoglalása. Biztonságosabb szárazföldi összeköttetés, felszabaduló erők.
Kijevnél szerintem elsősorban az erők lekötése lehet fő cél. A hermetikus bezárás és megszállása másodlagos lehet.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 376
3 515
113
Az a 10 milliós népi orosz Ukrajna keleti felén él túlnyomórészt, így pl Harkovban és környékén, látod te is milyen ott a helyzet így már meg is van a megfejtés ,hogy ezen ukrajnai állampolgárok túlnyomó része melyik oldalon áll...
Az a 10 millió inkább 8 millió. Legalábbis ennyi volt a 2001-es népszámláláskor, azóta eléggé valószínűtlen, hogy 2 millióval nőtt volna a számuk. Sőt nagy rá az esély, hogy Ukrajna teljes lakosságához hasonlóan inkább csak fogyatkozott.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 593
14 618
113
Másképen gondolom.
Ukrán főerők nincsennek katlanban,most már nem is lesznek,szerintem.
Krimbe még mindig nincs zavartalan biztonságos szárazföldi összeköttetés.
Odessza,Transzmisszia felé lényegében elakadt a támadás,észak felé a srtaégiai katlan sehol.
Kijev elszigetelése lassan zajlik,az ékek mögött hatalmas biztositatlan területek.
Olyan kifejezetten magas orosz lakosságarányú városok,mint Harkov példul,szilárdan ellenállnak.
Még mindig olyan ukrán harcászatot kérsz számon,amit eszük ágában sincs alkalmazni.Hasonló helyzetben nekünk is ugyanilyen aszimetrikus harcmodorral kell(ene) védekeznünk,mint azt most az ukránok teszik-különben a tüzérségi fölényben lévő egyszerűen elsöpör minket.
Történelmi hazai párhuzam Mohács,és ami utána jött.Amit Te számonkérsz rajtuk,az a mohácsi csatájuk lenne.Amit csinálnak,meg az a feltartóztató harc,ami a Mohács utáni várháborúkban végül megállitotta az Oszmán elörenyomulást.
Igen.
Számon kérem. Mert 8+ éve erre készülnek, képzik őket, fegyverzik őket ( Mi kapnánk 20K ATGM-et Jesszusom, Freeben....)
Illetve a gépesített erőik gyakorlatilag sehol nincsennek! Sehol!
Több száz HK-ról beszélünk!
Hol vannak a tüzéreik?
Grad, Uragan, Tornado, Szmercs?
Áll egy 64km-es konvoj kb egy hete....
Azt éppen végig szórhatta volna kezettással párszor néhány szóló MLRS.....mármint ha a sok győzelmi jelentés között létezne még bevethető.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 646
48 413
113
Az eddigi infók áttekintése után....
Véleményem szerint ezen a héten komoly változás fog beállni az Oroszok hozzáállásában a dolgokhoz.
Nagyon úgy tűnik hogy leveszik a kesztyűt.
Azon magas harcértékű egységeik amikkel rendelkeznek jobbára szétszórtan kis mennyiségben kerültek bevetésre. Ez szerintem meg fog változni ezen a héten.
Mivel a külső politikai nyomás nem stagnál, hanem növekszik, illetve tudatosult bennük hogy minél tovább húzzák, annál több hadianyag és önkéntes fog megérkezni, elkezdik áthelyezni hadászati mélységbe a csapásméréseiket ( UA nyugati területe), és masszívan beleállnak egy vagy több város ,amolyan oroszos ostromába.
Gyakorlatilag politikailag senki nem akarja rendezni a dolgot, ez minden embernek már világossá kellett váljon mindkét oldalon...
Mindegy mit csinálnak, mindig ők a hunyók, és olyan nagyon már nincs mivel embargózni őket. Embargókat kijátszotta a nyugati fél, kb 98%-ra...
A támadó sereg még mindig szabadon graszál. A háború második hetében sem történt Ukrán oldalról semmiféle olyan manőver ami akár harcászati értelemben is változtatott volna bármin is. Már most Gerilláskodnak(!),illetve bezárva a védelmi vonalakban várják a csodát.
Veszteségek? Gyakorlatilag lassításokat látok az orosz részről csupán. A hadtáp központokból beérkező utánpótlás bevárása készteti csak lassításra az inváziós haderőt.
Széljegyzet....
Közel 10 millió népi orosz él a területen....Róluk nagy a csend. Ők talán nem lettek felszerelve ezzel-azzal?
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataid. Én azt nem értem, hogy ki, miben bízik. Szerintem Oroszország kirekesztése az egyik legnagyobb hiba a béke tekintetében.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
elhet, az amerikaiak most upgradelik amraamszkij képessé
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Igen.
Számon kérem. Mert 8+ éve erre készülnek, képzik őket, fegyverzik őket ( Mi kapnánk 20K ATGM-et Jesszusom, Freeben....)
Illetve a gépesített erőik gyakorlatilag sehol nincsennek! Sehol!
Több száz HK-ról beszélünk!
Hol vannak a tüzéreik?
Grad, Uragan, Tornado, Szmercs?
Áll egy 64km-es konvoj kb egy hete....
Azt éppen végig szórhatta volna kezettással párszor néhány szóló MLRS.....mármint ha a sok győzelmi jelentés között létezne még bevethető.
milyentöbb száz hk? :O azok legtöbbje csak roncs. jó ha 150 hadra fogható harckocsijuk volt két hete...
 

Attti

Active Member
2019. július 1.
40
222
33
Egy hete írtam azt hiszem, hogy keleten az Ukrán sereg színe -java, a technika 80%-val (Lehet nem ennyit írtam....) be lesz zárva.Ki lesz kapcsolva a háborúból,és nem lesz többé ráhatása az események folyására, Ukrajna további sorsára.
Amit most kezdek vízionálni az egy Kiev-Krím vonal....a folyó mentén....
Az-az ha ki is törnek valamilyen csoda folytán, azonnal bekerülnek a következő zsákba. Esélyük sincs.
ÉS ennyi, nem is igen fognak tovább menni. Megvárják míg maguk mennek a "puskacső elé". Nyugat ukrajnai erőket leköti az odesszai partraszállás lehetősége, és az északi fenyegetés. Ami mobilizálhato azt viszik kiev védelmére. Saját maguknak csinálnak zsákokat a városokban. Oroszok komótosan ostomolnak, közben felveszik a megfelelő pozíciókat. Ha keleten győznek, akkor pikk pakk meglesz nyugat Ukrajna, és akkor hiábavaló kiev védelme, csak lekötik a maradék erőiket . Ennyi atgm mellett, ekkora országban ez a megfelelő harcmodor az oroszoknak. Az ukránok meg úgy járnak mint a franciák a 2.ban. Övék az ország nagyrészt, csak a katonáik fogytak el.
 
W

Wilson

Guest
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
Régebben olvastam a lengyel sajtóban, hogy milyenek is ezek a lengyel Mig-29-k,.de bevallom fogalmam sincs, hogy jelenleg milyen képességekkel rendelkeznek, bár szerintem csodát ne várjon tőlük senki.
Nem gondolnám teljesen átgondolatlannak a dolgot ha a lengyelek és az USA ennyire rajta van a témán, valószínűleg látnak arra esélyt, hogy hasznára lesznek az Ukránoknak.Természettesen van mögötte egy nagy adag propaganda is , hogy mennyire az ukránok mellett állnak.De az ukránok már több napja vadászgépekért és lérakrendszerekért könyörögnek, ha már a NATO nem zárja le az eget Ukrajna felett....A potens és hatékony lérak rendszerek átadását én teljességgel kizártnak tartom....
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Így van.
Geográfiailag ez a helyes. Valószínű az oroszok is tudják.
A távolságok nagyok, és a kötelékeknek nagy távolságokat kellene megtenni nyílt térben, gyakorlatilag légifedezet nélkül.
Keleten valószínű van elég mun és üza a védvonalban. Kérdés, tudják-e magukkal vinni. Illetve a lőszer lerakatoktól távolodnak. Ergó lesz egy shortage ammo.
Valószínűleg meg fognak próbálni kitörni, erre az ellenfél is számít.
Nagy légicsatát várok. Ha az oroszoknak sikerül a térségben légi dominanciát kivívni, akkor mészárszék a kötelékeknek akik kitörni készülnek.....ha készülnek.
Ugye azt figyelembe kell venni hogy az oroszok nem írtak alá semmiféle aknatípusra vonatkozó tiltást....
Csak végig kell szórniuk a területet és megtizedelődik aki áthalad a területen.
Na ez az, hogy most már az oroszok nem fogják tudni az olyan szintű -erőltetett menetben autópályán rongyolunk- előrenyomulásokat produkálni, mint az első pár napban, hiszen az ellenség felfejlődött a harchoz. A légifölényükben sem vagyok olyan halálosan biztos. Láttuk, hogy pár napja, 10 nap SEAD és DEAD után indítottak egy nagyobb légitámadás sorozatot, és az ukri légvédelem egy nap több gépet lőtt le, mint addig az egész háború alatt. Az aknatelepítés meg kétélű kard ám, ráadásul a visszavonuló ellenség is bírja ám őket rakni elég keményen.
Nagyon érdekes játszma lesz ez.

(Arról, hogy az oroszok mit tudnak meg mit nem szerintem mindent elmond az ukrik eddigi borzalmas alábecsülése részükről)
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 376
3 515
113
Akkor nézz utána jobban....
Én speciel utaztam Lufthansától kezdve, KLM-ig kb mindennel....
Ugye nem volt légi szállító kapacitás elégséges.
De ajánlom figylmedbe az első Öbölháborút, nézd meg mennyi civil céget vontak be a személyzet és a technika mozgatásába, pedig csak egy Irak-ról volt szó.
Az USA-ban évtizedek óta van erre egy keretmegállapodás a hadsereg és a légitársaságok között. A légitársaságok pénzt kapnak azért, hogy szükség esetén 24-48-72 órán belül meghatározott szállítókapacitást biztosítanak. Akkor is kapnak rendelkezésre állási díjat, ha a sereg végül nem hívja le a kvótát. Ez azért jó, mert a C-17-eseket oda tudják koncentrálni, ahol valóban szükség van rájuk, a hadműveleti területre.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Kijevi biztonsági erők Irpin közelében a kijevi régióban, 2022. március


A kijevi biztonsági erők fegyveres alakulatai az SZBU-tól a TBRO-ig, Irpin város közelében, a kijevi régióban.