[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
A rakétatüzérség munkája a Harkov régióban.

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
  • Oroszország készen áll arra, hogy szerdán humanitárius folyosókat biztosítson a civilek evakuálására Kijevből és más ukrán városokból.
  • Ismét kudarcot vallottak a kiürítések Mariupol délkeleti városából – mondta egy ukrán tisztviselő, aki azzal vádolja Oroszországot, hogy lőtt a humanitárius folyosóra.
  • Az Európai Bizottság bejelentette , hogy idén kétharmadára csökkenti az orosz gázimportot.
  • Joe Biden amerikai elnök megtiltja az orosz olaj és gáz importját, Nagy-Britannia pedig azt állítja , hogy az év végéig fokozatosan kivonja a forgalomból az orosz energiatermékeket.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több nyugati fellépést kér Moszkva ellen, miközben az orosz előrenyomulás folytatódik.
Al dzsazira

Személyes megjegyzés: A kiemelt rész jelzi a legjobban, hogy idén télen meg fogunk fagyni. De ilyen szövetségesek mellett minek nekünk ellenség?
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Propaganda, mi?!

Washington megpróbálja megakadályozni, hogy az ukrajnai biológiai kutatási létesítmények az orosz erők ellenőrzése alá kerüljenek – jelentette ki Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán.

„Ukrajnában vannak biológiai kutatási létesítmények, sőt, most nagyon aggódunk amiatt, hogy az orosz hadsereg megpróbálhatja átvenni az irányítást felettük. Ezért azon dolgozunk az ukránokkal, hogy meg tudják akadályozni, hogy ezek a kutatási anyagok az orosz erők kezébe kerüljenek, ha közel kerülnek” – idézték az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesét arra a kérdésre, hogy vannak-e Ukrajnában biológiai vagy vegyi fegyverek.
propaganda, ja. :D

The Russian invasion of Ukraine may put at risk a network of US-linked labs in Ukraine that work with dangerous pathogens, said Robert Pope, the director of the Cooperative Threat Reduction Program, a 30-year-old Defense Department program that has helped secure the former Soviet Union’s weapons of mass destruction and redirect former bioweapons facilities and scientists toward peaceful endeavors.

The labs in Ukraine are not bioweapons facilities. The US government maintains that they are public and animal health labs operated by host countries.

 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
879
2 786
93
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
a polákok így cserélik be újabb amcsi eszközökre - okosba'.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 556
113
Az eddigi infók áttekintése után....
Véleményem szerint ezen a héten komoly változás fog beállni az Oroszok hozzáállásában a dolgokhoz.
Nagyon úgy tűnik hogy leveszik a kesztyűt.
Azon magas harcértékű egységeik amikkel rendelkeznek jobbára szétszórtan kis mennyiségben kerültek bevetésre. Ez szerintem meg fog változni ezen a héten.
Mivel a külső politikai nyomás nem stagnál, hanem növekszik, illetve tudatosult bennük hogy minél tovább húzzák, annál több hadianyag és önkéntes fog megérkezni, elkezdik áthelyezni hadászati mélységbe a csapásméréseiket ( UA nyugati területe), és masszívan beleállnak egy vagy több város ,amolyan oroszos ostromába.
Gyakorlatilag politikailag senki nem akarja rendezni a dolgot, ez minden embernek már világossá kellett váljon mindkét oldalon...
Mindegy mit csinálnak, mindig ők a hunyók, és olyan nagyon már nincs mivel embargózni őket. Embargókat kijátszotta a nyugati fél, kb 98%-ra...
A támadó sereg még mindig szabadon graszál. A háború második hetében sem történt Ukrán oldalról semmiféle olyan manőver ami akár harcászati értelemben is változtatott volna bármin is. Már most Gerilláskodnak(!),illetve bezárva a védelmi vonalakban várják a csodát.
Veszteségek? Gyakorlatilag lassításokat látok az orosz részről csupán. A hadtáp központokból beérkező utánpótlás bevárása készteti csak lassításra az inváziós haderőt.
Széljegyzet....
Közel 10 millió népi orosz él a területen....Róluk nagy a csend. Ők talán nem lettek felszerelve ezzel-azzal?
Szerintem rosszul látod. A helyi oroszok nem fognak megszállók ellen harcolni.
Az erő koncentráció jó ötlet, de akkor valamelyik gyűrűt fel kell adni.
Melyiket?
Harkov?
Kijev?
Mariopol?
Az megint tekintélyvesztês, ha valahonnan kivonulnak.

Rossz a műveleti élgondolás.
Kellene egy új Conops.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 059
87 989
113
Ukrán BTR-3 lakóházak között Izjum(tegnap). Aztán mikor jön a csapás megy a szokásos propaganda, hogy az oroszok a civileket lövik

-bGxm_Z7c1E.jpg
95j3hh-8ZfU.jpg
A magyar médiából hiányoznak az ilyen képek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 059
87 989
113
Imádnak túlaggódni mindent. Jó kis diverzáns akciót készítenének elő, hogy legyen ok a beavatkozásra?
 
W

Wilson

Guest

Tajvan Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban szerzett harci tapasztalatait tanulmányozza stratégiája érdekében​


2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 04:45


f1beb22-gettyimages-1234747368.jpg

TAJVANI ZÁSZLÓ, FOTÓ: GETTY IMAGES

Tajvan katonai stratégái tanulmányozzák Oroszország invázióját és Ukrajna ellenállását, hogy saját harci stratégiát dolgozzanak ki arra az esetre, ha Kína úgy döntene, hogy megszáll.

Forrás: Reuters

Részletek: Bár a tajvani kormány nem számolt be a szigetet saját területként kezelő kínai hadsereg "szokatlan tevékenységéről", Tajpej emelte a védelmi készültségi szintjét.

Tajvan figyelemmel kíséri, hogy Oroszország nagy pontosságú rakétákat használ, és Ukrajna taktikailag okos ellenállását szorosan figyelik a tajvani biztonsági körök, amelynek erői alulmaradnak a kínaiakkal szemben.

Tsai Ing-wen tajvani elnök az "aszimmetrikus hadviselés" ötletét támogatta, hogy haderejét mozgékonyabbá és nehezebben elérhetővé tegye, például járművekre szerelt rakétákkal.

Ma Cseng-Kun, a tajvani Nemzeti Védelmi Egyetem Kínai Katonai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint Ukrajna ugyanezt a koncepciót alkalmazta mobil fegyverekkel az orosz erők megállítására.

"Az ukrán hadsereg teljes mértékben kihasználja az aszimmetrikus hadviselést, nagyon hatékonyan és eddig sikeresen akadályozza meg Oroszország előrenyomulását" - tette hozzá Ma.

"Tekintettel Ukrajna ellenállására, még inkább bízhatunk a sajátunkban" - meggyőződése.

A kiadvány megjegyzi, hogy Tajvan olyan rakétákat fejleszt, amelyek kínai célpontokat is képesek eltalálni.

Tajvan és Ukrajna álláspontja között azonban nagy különbségek vannak.

A tajvani kormány többször is rámutatott például a természetes akadályra - a víztömegre, amely elválasztja Kínától. Ugyanakkor Ukrajnának hosszú szárazföldi határa van Oroszországgal.

Emlékeztetőül: Kína a demokratikus Tajvant szakadár tartománynak tekinti, de Tajvan szuverén államnak tekinti magát, saját alkotmánnyal, fegyveres erőkkel és választott vezetőkkel.

Kína figyelmeztette Tajvant, hogy minden függetlenségi kísérlet "háborút jelent".

 
W

Wilson

Guest
Kijev és Csernyihiv védelme kitart, álruhás támadók vonulnak Mykolaiv felé.

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA 07:14

Az ukrán hadsereg tartja Kijev és Csernyihiv védelmét, az orosz megszállók katonai felszerelést rejtegetnek lakóházak mögött Csernyihiv régióban, és civil ruhába öltözött idegenek nyomultak előre Herszon régióból Mikolajiv felé.

Forrás: Az AFU vezérkarának operatív információi március 9-én, szerdán 06:00 órakor.

"A védelmi erők csoportosítása továbbra is védelmi műveleteket folytat a meghatározott műveleti zónákon belül.

Északi és északnyugati irányban folytatódnak a harci műveletek a polesski és volinyi műveleti területeken, valamint Ukrajna államhatárának szakaszán és Nizsin, Ivanica, Trosztyanec települések területén, folyamatban van Csernyihiv városának védelme.

A Kijev város védelmére szolgáló erők és eszközök csoportosítása tükrözi az ellenség támadását, tüzet okoz a támadó csoportjainak, és stabilan tart bizonyos pozíciókat.

Részletek: Az orosz csapatok által ideiglenesen megszállt Csernyihivi terület településein az ellenség a nemzetközi humanitárius jogot megsértve továbbra is fegyvereket és katonai felszerelést rejteget a lakóházak között és a mezőgazdasági létesítmények helyiségeiben.

Orvosi létesítmények hálózatát használja a sebesült személyzet orvosi ellátására.

Okkpanti letiltja a mobiltelefon-tornyokat.

Déli irányban a védelmi erők műveleti csoportjai fedezik Ukrajna államhatárát és a tengerpartot, védik és védik a repülőtereket és a kritikus infrastrukturális létesítményeket.

Más irányokban a csapatcsoportok stabilizációs műveleteket hajtanak végre és területvédelmi feladatokat látnak el.

Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje visszaveri a rakéta- és bombatámadásokat, megsemmisíti a megszálló légi támadó eszközöket, és légi fedezetet nyújt a fontos ukrán infrastrukturális létesítmények és csapatalakulatok számára.

Berdjanszkban az ellenség elkezdte terjeszteni azokat a propagandaanyagokat, amelyek célja államunk katonai és politikai vezetésének lejáratása.

A Herszon régióban kiderült, hogy az orosz fegyveres erők civil ruhába álcázott katonái Mykolaiv városa felé tartanak.

 
W

Wilson

Guest

Amerikai hírszerzés: Putyin "dühös és ideges", további eszkalációhoz folyamodhat....​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 06:20​


a77a5ec-gettyimages-107252850.png


FOTÓ: GETTY
Vlagyimir Putyin orosz elnök eszkalálódó offenzívát indíthat Ukrajnában.

Forrás: Az amerikai hírszerző közösség vezetőit idézte az Amerika Hangja az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsági meghallgatásán

Részletek: Az USA becslései szerint 2000-4000 orosz katona halhatott meg az ukrajnai háborúban. Avril Haynes, a nemzeti hírszerzés igazgatója megjegyezte, hogy "Putyint valószínűleg nem fogják megállítani az ilyen kudarcok, és lehet, hogy az eszkaláció mértékéig megy el, megduplázva az Ukrajna lefegyverzésére irányuló erőfeszítéseit".

Haynes szerint ilyen magas feszültségek mellett mindig fennáll a "véletlen eszkaláció" lehetősége.

William Burns, a CIA igazgatója szerint Putyin most "dühös és frusztrált", és valószínűleg megkettőzi az ukrán hadsereg leverését, nem törődve a civil áldozatokkal.

Ugyanakkor Burns és a CIA elemzői nem látják, hogy Putyin hogyan érheti el célját, hogy elfoglalja Kijevet, és Vlagyimir Zelenszkij kormányát egy Moszkva-barát bábkormányra cserélje.

A hírszerző közösség elemzői nem észleltek semmilyen változást Oroszország nukleáris politikájában a korábbi nemzetközi válságok során tapasztaltaktól eltérően.

 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and vata

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 556
113
A helyi oroszok a megszállók oldalán mennek harcba, sehol nem céloztam arra hogy védik Ukrajnát.
A harkovi lakótelepen az orosz lakosok a gradokkal vannak?
Vicces vagy....
Szerintem nem érted az ottani helyzetet.
Az a baj a civil lakosság lövetésével, hogy nem tudod ki az orosz, ki az ukrán.
Innentől nagyon kontra produktív ez a módszer.
 
  • Tetszik
Reactions: meister.proper