[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 312
55 650
113
No,hivatalosan is Oroszország lett a felszabadított terület,egy bank furgonban cserélik a hrivnyát rubelre,ez lehet még a szaki részen van,de szaerintem ez lesz mindenhol.
Vigyorognak a helyiek mint a tejbetök,hogy Oroszország lett a falucska,szerintem ahogy vége,elmúlik a háborús pszihózis,és megértik a népek,hogy Ukrajnánál egy sokkal jobb ország lettek,ahogy én érzem,hirtelen elkezdik majd az Oroszok az ujjáépítést,és a beruházásokat,el fog felejtődni a nato,meg a fegyverkezés,háborúzás,nyomor,újraindul az eu-s kereskedelem,és még jól is kijöhetnek belőle,nem lesz németország,de az Oroszok hamar felemelik magukhoz őket,és ezzel kifogják a szelet a nackóizmusból.



Őszintén kívánom nekik,hogy érjen véget ez a leghamarabb,és kezdjenek új lappal,tőlük annyira volt/van az Orosz életszínvonal,mint tőlünk a Német,szóval egy kalappal egykori ukrajna,várjuk a turbinákat,olajat,gázt,vodkát,dózer alaktrészt,egyebet Záhonynál.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Egy francia zsoldos a csapás után meggondolta magát és nem fog harcolni Ukrajnáért. :)



Hirtelen szembe jött a valóság. :)

A francia Mickael Ukrajnába ment harcolni Oroszország ellen, most menekül.

A Lviv megyei jarovivi katonai létesítményben volt, amit orosz légicsapás ért.

Azt mondja a videóban:

„Itt a bázist most semmisítették meg, mi most elmegyünk. A halottak között vannak a barátaim is, úgyhogy menekülünk innen. (KIÁLT...)

A bázis elpusztult. Össze kell szednem magam. Itt a lerombolt bázis, és ott is bombáztak. Most is. Nos, az emberek azt mondják, hogy ez nem igaz."

"A bázisunkat, ahol katonai szerződést kötöttünk Ukrajnával, épp most rombolták le. Több tucatnyian voltunk, csak mi maradtunk. Több száz amerikai katona volt azon a bázison.

Száz százalék, hogy valaki információkat adott a bázisunkról."
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 206
113
Persze. A BMP-1 páncélzatát a 20 mm-s nyugati gépágyúkra méretezték. (1960's évek).
A BMP-2 esetén alapvetően az acélminőség változott.
Azon a ponton ahol megsorozták a BMP-t ott a BMP-1/2 páncélzata 19 mm vastag.... (igaz meg van döntve, de akkor is papír)
A BMP-3 talán kibírta volna a dolgot, azt UBR-8-ra méretezték, bár ha jól emlékszem ott is 200 méter az előírt távolság.

Ez esetben is látok jelentős különbséget az izraeli és orosz képességek között --a szemmel láthatóan javuló orosz hatékonyság ellenére--, mert:
Izrael valamelyik fegyvernem nagyobb vesztesége esetén szinte órákon belül megvizsgálta az okokat és napokon belüli válasszal oldotta meg a helyzetet és gyakorlatilag leginkább ezzel az "emberi tényező" előnnyel nyerve meg a háborúit!!!

Az orosz --ez-irányú: rugalmas alkalmazkodás-- képesség hetek alatt nem tudott
katona-életeket mentő,
pár-tíz milliméteres,
tábori körülmények között is felszerelhető,
kiegészítő-páncélt produkálni,

ami ugyan csökkenti/megszünteti a vízi átkelés képességét, de az egész konfliktus alatt nem is hallottunk ilyenről, ha mégis ilyet előre terveznek, akkor tizen-percek alatt eltávolítható is lehet egy ilyen utólagos védelmi megoldás!


Erre --az izraeli gyors, rugalmas alkalmazkodásra-- való felkészítést nyomokban sem látom a magyar haderő kiképzésében, pedig a szinte biztosan várható túlerő ellen ez a kiemelkedően hatékony képesség tudja biztosítani az önvédelemhez és fennmaradáshoz szükséges katonai erő szintjét

Ezt az emberi tényezőt inkább tartom kiemelkedően fontosnak a "Kárpát-medence meghatározó hadereje" célhoz
, mint a "jóindulatos"/PR-marketinges 44/218/24 technikákat, a rájuk elégetett súlyos "jóindulat"-milliárd Euro-kkal együtt!!!


R-Sz R kezd csúszni a 6-7-8 hónapos (tanév hosszúságú) állampolgári/honvédelmi felkészítő oktatás bejelentésével, ami kb. ingyenes jogsit, 2-3 (részben választott)szakmát, fizikai (ön)képzést ad segítve a sikeres-felnőtté válást! :hadonaszos:

Hahóóóóó...

...és bizony jut eszembe az aktuális idézet, így Március 15-éhez közeledve:

"Most, vagy soha... !!!"


Akkor inkább (kb.) MOST !!!




.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 859
113
Letöltöttem, kinagyítottam, elemeztünk: ez a kép a lefordított szöveggel azt sejteti, hogy a zöld hengeres valamikkel "körített drón nem robbant.
Az LMzés eredménye: a zöld hengerek szinte biztosan akkumulátorok, az elektromotorral működő drón áram ellátásához (szinte biztosan Lítium-ion/Li-Ion, esetlen Lítium-Polimer/LiPo fajtájúak).

Műszaki szempontból az valóban lehet, hogy a hiányzó orr részben volt a fel-nem-robbant harci-fej, de ezt inkább azért nem tartom valószínűnek ilyen esetben sokszorozott példányban szokta az ukrán dezinformáció/propaganda azt mutogatni!
...vagyis ezesetben NEM volt.

A drón egyébként:
  • a Flying Wing --magyarul csupaszárny-ként-- meghatározott repülők/konstrukciók csoportjába tartozik.
  • 200 km/h körüli sebességgel.
  • és --a hasznos tehertől függően-- kb. 30-70 km közötti max. hatósugárral.

A hasznos teher --felderítő kamera és/vagy kommunikáció és/vagy robbanó/harci-fej-- körülbelül olyan kg-os nagyságrendű lehet.

Ez egyébként nem lebecsülendő, felülről támadva bőven elég bármelyik tanknak, APS nélkül! ...estleg ERA/NERA +páncálzat megfogja.

Ennyit tudtunk kibogarászni a képből!


.
Akksi, kb. 2kg van nekem is. Összeragasztom őket blokkba és van egy akksitelep, H-bridge meg 4 motor és mindjárt van egy fürge is autó. Ezek 3.7V-s Li-akksik.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 312
55 650
113
Ez egyre durvább lesz,gondolom a nackók bevették magukat a paneházakba,szétlövetik a várost a szimpatikus fiatal emberek,mire számítanak,így nem lesz hadifogoly státusz,meg amnesztia,le fogják gépelni őket a csába.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
roaf.ro

Press release​

Regarding the information circulated in the press, which accredits the idea that the aircraft that crashed in the two aviation events of 02.03.2022 "were shot down by a battery of S-300 surface-to-air missiles", we make the following clarifications:

The statement is completely false. The "information" referred to is nothing more than misinformation from the Russian online media and has nothing to do with actual facts or events. The Ministry of National Defense communicated with maximum transparency the information regarding the two accidents. By order of the Minister of National Defense, a technical investigation commission was appointed to investigate the circumstances of these plane crashes. At the same time, according to the procedures, the Military Prosecutor's Office was notified and the training flights with these types of aircraft were stopped, until the completion of the specialized investigation. Please note that following the verifications carried out so far by the competent commission of inquiry,

Tehát a román 21-est nem lelőtték.
És a Pumescut?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 031
113

Elméletileg orosz drónfelvétel, állítólag azovosok állítanak félre civileket, hogy ne tudjanak elmenni, de lehet az ellenkezője is.
Elég takaros kis hely volt.
Itt megtalálod a választ, benne van boki hsz-e is amire reagáltam és a helyet is meg tudod nézni közelről ;)
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 015
14 833
113
Hirtelen szembe jött a valóság. :)

A francia Mickael Ukrajnába ment harcolni Oroszország ellen, most menekül.

A Lviv megyei jarovivi katonai létesítményben volt, amit orosz légicsapás ért.

Azt mondja a videóban:

„Itt a bázist most semmisítették meg, mi most elmegyünk. A halottak között vannak a barátaim is, úgyhogy menekülünk innen. (KIÁLT...)

A bázis elpusztult. Össze kell szednem magam. Itt a lerombolt bázis, és ott is bombáztak. Most is. Nos, az emberek azt mondják, hogy ez nem igaz."

"A bázisunkat, ahol katonai szerződést kötöttünk Ukrajnával, épp most rombolták le. Több tucatnyian voltunk, csak mi maradtunk. Több száz amerikai katona volt azon a bázison.

Száz százalék, hogy valaki információkat adott a bázisunkról."
keszküzé moá :) Mádám i möszijő lő kápádon mádám sikít dö tür :) Igen sajnos ők operettkatonaságra számítottak, sajtó felkapással, pózolással...nos sajnos ez lehet , h nem az.... :( nem haragszom én rá...őt is becsapták....