[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 376
3 515
113
A haladás/nemhaladás (ezt mindenki eldöntheti) heti bontásban sajátkezűleg animálva a Wikipédia térképe alapján:

ANIMGIF-Ukraine-Weekly.gif
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Kína a NATO-nak: soha nem fogjuk elfelejteni, hogy ki robbantotta fel a belgrádi követségünket.

Kína csütörtökön visszautasította a NATO felszólítását, hogy semmiképpen se támogassa Oroszországot, és emlékeztette a nyugati katonai szövetséget, hogy az Egyesült Államok vezette erők voltak azok, amelyek a Jugoszlávia elleni 1999-es támadás során lebombázták belgrádi nagykövetségét.
“A kínai nép teljes mértékben át tudja érezni más országok fájdalmát és szenvedését, mert soha nem fogjuk elfelejteni, hogy ki bombázta le nagykövetségünket Jugoszláviában. Nincs szükségünk az igazságszolgáltatásról szóló kioktatásra a nemzetközi jog megsértőitől” – közölte Peking brüsszeli diplomáciai képviseletének szóvivője, reagálva Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megjegyzéseire.

A diplomata a NATO-t “hidegháborús maradványnak” bélyegezve azt javasolta, hogy a szervezetnek önvizsgálatot kell tartania, hogy megvizsgálja, hogy terjeszkedésével és katonai műveleteivel hozzájárul-e a világbékéhez és stabilitáshoz.

Stoltenberg kedden Kínát támadta a NATO védelmi minisztereinek rendkívüli ülése előtt. Azt javasolta, hogy Peking “csatlakozzon a világ többi részéhez, és határozottan ítélje el az Oroszország által Ukrajnában végrehajtott brutális inváziót”, és azt mondta, hogy Moszkva bármiféle támogatása most abban segítené, hogy “folytassa a háborút, amely halált, szenvedést és hatalmas pusztítást okoz”.



“Kínának az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként kötelessége, hogy ténylegesen támogassa és betartsa a nemzetközi jogot” – tette hozzá.

Oroszország február végén indított ukrajnai hadműveletét részben a NATO keleti irányú terjeszkedésével indokolta. Moszkva szerint ez egyre nagyobb fenyegetést jelentett nemzetbiztonságára, amelyet meg kellett szüntetni, miután az Egyesült Államok és szövetségesei nem voltak hajlandók békésen deeszkalálni a helyzetet. Oroszország azt is közölte, hogy meg kell védenie a kelet-ukrajnai népköztársaságokat az ukrán kormányerők folyamatos támadásaitól.

Peking támogatását fejezte ki Ukrajna területi integritása mellett, de egyetértett Moszkva indoklásával, mondván, hogy a NATO európai terjeszkedése egyértelműen provokatív.
Kína elutasította, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, és bírálta azokat a nemzeteket, amelyek ezt megtették, illegálisnak és a világgazdaságot károsítónak minősítették az ilyen intézkedéseket.

1999. május 7-én éjfél körül egy amerikai B-2 bombázó csapást mért a belgrádi kínai nagykövetségre, három kínai újságíró meghalt és mintegy 20 ember megsebesült. A célzást a CIA végezte, amely később azt állította, hogy egy közeli katonai raktár koordinátáit akarta megadni.

Bill Clinton elnök bocsánatot kért a támadásért, balesetnek nevezve azt.

A NATO az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül indította el az 1999-es Jugoszlávia elleni bombázó hadjáratot, ahol Oroszország és Kína is megvétózott minden kísérletet. A katonai akciót azzal indokolták, hogy meg kell védeni a koszovói lázadókat a jugoszláv erők folyamatos támadásaitól.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 376
3 515
113
Orosz hír....

A határ felszabadult....​


3071728_900.jpg


A Luganszki Népköztársaság zászlajának felvonása Rubizsne felszabadult városa felett.

Véget ért a 8 évig tartó ukrán megszállás.

A sorban következő Szeverodonyeck, ahol ma is folytatódtak az utcai harcok....

Colonelcassad
Micsoda hejre kis szovjet zászlójuk van ezeknek! :)
Tisztára egy "vörös zászló a Reichstagon" remake, kár hogy nem látni hány zabrált karóra van a csuklóikon!
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 364
11 325
113
Az azovstali kohászati üzem vastag falai mögött várják elkerülhetetlen halálukat.

ukrán "harcosok" minden erejükkel nekivágtak a futásnak.

Most akkor egy gyárban ülve várják, hogy meghaljanak, vagy elfutottak?
Vagy a gyárban szaladoznak fel, s alá?
Bár elég fogós kérdés, hogy azovos, vagy csecsen fennhatóság alatt szeretnék-e élni inkább?


a csaj a dupla D-kel
Róla van kép? Csak úgy a tényszerűség kedvéért.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 313
55 666
113

Oroszország a Nemzetközi Bíróság csapdájába esett

https://hvylya.net/analytics/249166-rossiya-v-lovushke-mezhdunarodnogo-suda-oon

A tény az, hogy az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Bíróságának azon döntése, amely elrendelte az Orosz Föderációt, hogy azonnal állítsa le Ukrajna invázióját és azonnal vonja ki csapatait, példátlan. Az egyetlen hasonló megoldás a Kambodzsa és Thaiföld közötti katonai konfliktusok egyikében volt, de akkor egy demilitarizált zóna létrehozásáról volt szó a konfliktusban részt vevő felek között, "hogy ne okozzon helyrehozhatatlan kárt emberben vagy vagyonban". Mindkét fél eleget tett, a zóna létrejött, a konfliktus halálos szakasza ezután véget ért.

Most teljesen más a helyzet. A konfliktusban részt vevő országnak döntést hangoztatnak, de figyelmen kívül hagyja ezt a döntést. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnának további hivatalos lépéseket kell tennie.

Ezt a kérdést most az ENSZ Biztonsági Tanácsában fogják felvetni. Ezúttal az Orosz Föderációnak nem lesz vétójoga. Az ENSZ alapokmányának 27.3. cikke kifejezetten megfosztja a vitában részt vevő országot a szavazati jogtól. Ez a meghatározás pedig most a bíróság döntésében szerepel. Az számít, hogyan viselkedik Kína. De még ha úgy dönt is, hogy blokkolja a Biztonsági Tanács döntését, a kérdést az ENSZ Közgyűlése elé terjesztik. Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy az ENSZ Közgyűlése legutóbb március 2-án fogadott el határozatot, amelyben elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, majd felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul vonjon ki minden erőt Ukrajnából. 141 szavazat. És itt van a legérdekesebb. Az tény, hogy most Ukrajna fellebbezése után az ENSZ Közgyűlése dönthet a békefenntartók bevezetéséről. Ma is vannak hangok. És akkor Putyinnak el kell döntenie, hogy készen áll-e az egész világgal harcolni és a háború tüzében égni, vagy meghátrál. De ez ma az egyik legjobb forgatókönyv arra, hogy Putyint arra kényszerítsék, hogy hagyjon fel Ukrajna ágyúzásával és városok bombázásával. Az ENSZ kénytelen lesz kemény forgatókönyvet követni, ha nem akarja megismételni az impotens Népszövetség sorsát.

Ez egy jó forgatókönyv, és ugyanazokkal a jogi módszerekkel nemcsak fegyverszünetet lehet elérni, hanem Oroszországból Ukrajna javára szóló kényszerjóvátételi döntést is. Emlékeztetlek arra, hogy a jóvátétel a nemzetközi jog alanya anyagi felelősségének egy formája az általa egy másik nemzetközi jogalanynak elkövetett nemzetközi bûncselekmény következtében okozott károkért, különösen az állam által békeszerződés alapján történt kártérítésért. szerződés vagy más nemzetközi jogi aktus, az általa a megtámadott államoknak okozott károkért. Mert eddig nem léteznek mechanizmusok és bírósági határozatok az Orosz Föderáció ugyanazon Központi Bankjának letartóztatott pénzeszközeinek jóvátételként Ukrajnának történő átutalására. Ezt a pénzt letartóztatják, de nem kobozzák el. Tehát bár nem lehet átvinni Ukrajna számláira. És ezt még ma meg kell tenni, és már ma érdemes elkészíteni egy jogi keretet ezeknek a forrásoknak a megszerzésére, amelyeket Ukrajna helyreállítására és a károk megtérítésére fordítanak. Egyébként a kárt is mérlegelni kell, és nem szemmel hangoztatni. Hiszen a jóvátétel mértékét és jellegét az okozott anyagi kárnak megfelelően kell meghatározni, nem pedig valakinek a nagy szavai alapján.



Ez kész, ekkora gittegyletet bakker. :D
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
az a baj, hogy az oroszoknak is van szankciózó eszközük. Egyszer csak valamelyik igazgató tanácsi ülésre beesik egy Kalibr. az ellopott 300med $ért már lehet, megéri. És bármelyik kikötőre is blokádot tudnak hirdetni, úgy, hogy el se kell menniük hazulról.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 830
113

Oroszország a Nemzetközi Bíróság csapdájába esett

https://hvylya.net/analytics/249166-rossiya-v-lovushke-mezhdunarodnogo-suda-oon

A tény az, hogy az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Bíróságának azon döntése, amely elrendelte az Orosz Föderációt, hogy azonnal állítsa le Ukrajna invázióját és azonnal vonja ki csapatait, példátlan. Az egyetlen hasonló megoldás a Kambodzsa és Thaiföld közötti katonai konfliktusok egyikében volt, de akkor egy demilitarizált zóna létrehozásáról volt szó a konfliktusban részt vevő felek között, "hogy ne okozzon helyrehozhatatlan kárt emberben vagy vagyonban". Mindkét fél eleget tett, a zóna létrejött, a konfliktus halálos szakasza ezután véget ért.

Most teljesen más a helyzet. A konfliktusban részt vevő országnak döntést hangoztatnak, de figyelmen kívül hagyja ezt a döntést. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnának további hivatalos lépéseket kell tennie.

Ezt a kérdést most az ENSZ Biztonsági Tanácsában fogják felvetni. Ezúttal az Orosz Föderációnak nem lesz vétójoga. Az ENSZ alapokmányának 27.3. cikke kifejezetten megfosztja a vitában részt vevő országot a szavazati jogtól. Ez a meghatározás pedig most a bíróság döntésében szerepel. Az számít, hogyan viselkedik Kína. De még ha úgy dönt is, hogy blokkolja a Biztonsági Tanács döntését, a kérdést az ENSZ Közgyűlése elé terjesztik. Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy az ENSZ Közgyűlése legutóbb március 2-án fogadott el határozatot, amelyben elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, majd felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul vonjon ki minden erőt Ukrajnából. 141 szavazat. És itt van a legérdekesebb. Az tény, hogy most Ukrajna fellebbezése után az ENSZ Közgyűlése dönthet a békefenntartók bevezetéséről. Ma is vannak hangok. És akkor Putyinnak el kell döntenie, hogy készen áll-e az egész világgal harcolni és a háború tüzében égni, vagy meghátrál. De ez ma az egyik legjobb forgatókönyv arra, hogy Putyint arra kényszerítsék, hogy hagyjon fel Ukrajna ágyúzásával és városok bombázásával. Az ENSZ kénytelen lesz kemény forgatókönyvet követni, ha nem akarja megismételni az impotens Népszövetség sorsát.

Ez egy jó forgatókönyv, és ugyanazokkal a jogi módszerekkel nemcsak fegyverszünetet lehet elérni, hanem Oroszországból Ukrajna javára szóló kényszerjóvátételi döntést is. Emlékeztetlek arra, hogy a jóvátétel a nemzetközi jog alanya anyagi felelősségének egy formája az általa egy másik nemzetközi jogalanynak elkövetett nemzetközi bûncselekmény következtében okozott károkért, különösen az állam által békeszerződés alapján történt kártérítésért. szerződés vagy más nemzetközi jogi aktus, az általa a megtámadott államoknak okozott károkért. Mert eddig nem léteznek mechanizmusok és bírósági határozatok az Orosz Föderáció ugyanazon Központi Bankjának letartóztatott pénzeszközeinek jóvátételként Ukrajnának történő átutalására. Ezt a pénzt letartóztatják, de nem kobozzák el. Tehát bár nem lehet átvinni Ukrajna számláira. És ezt még ma meg kell tenni, és már ma érdemes elkészíteni egy jogi keretet ezeknek a forrásoknak a megszerzésére, amelyeket Ukrajna helyreállítására és a károk megtérítésére fordítanak. Egyébként a kárt is mérlegelni kell, és nem szemmel hangoztatni. Hiszen a jóvátétel mértékét és jellegét az okozott anyagi kárnak megfelelően kell meghatározni, nem pedig valakinek a nagy szavai alapján.
A szokásos nagy szavak a képmutatás királyaitól. Jó lenne ez a szervezet, ha tudna bármit is tenni, de semmit nem tud, vagy nem is akar a legtöbb esetben. Saját hasznosságukat bizonyítandó minden bizottságának a bizottsága nagyon határozottan véleményt nyilvánít, felszólít meg csinálja a dolgait, amiket eddig is. Az oroszok pont annyira fogják a maguk által is működtetett képmutató intézetet leszarni, mint Izrael, az USA, a NATO, Ruanda.

Ha békefenntartókat is küldene be az ENSZ, az kikből állna? Most kéksisakos NATO fog bevonulni, légyszi oroszok ne atomozzátok szét a világot, mert ez nem olyan, mint a zöldsisakos NATO?

Az meg, hogy kemény kéz, jó forgatókönyv...persze, ha a cél a nyilvánvaló háborús eszkaláció a béke jellemes híveitől mint eddig.

Inkább fogták volna be a pofájukat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 300
113
Kozacsa Lopan, 10 km-re Harkov folott, az elso telepules az orosz hatarnal ukran oldalon.

152 mm-es kaliberű ukrán lövedékek repültek be a falu központi terére délben, amikor az emberek humanitárius segélyt kaptak Oroszországból.

4 civil meghalt, legalább ketten megsérültek. Köztük egy 12 éves kislány is – a lába leszakadt, amikor nagymamájával egy csomaggal tértek haza. A nagymama meghalt. A lövedékek Zolocsev felől érkeztek, aki az ukrán fegyveres erők irányítása alatt áll.

Mint Vitalij Gancsev, a harkovi régió felszabadított körzeteinek ideiglenes adminisztrációjának vezetője elmondta, a bűncselekményben érintett valamennyi személyt azonosítják és bíróság elé állítják.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Mindharom letezo szemely leellenoriztem. Par eve jartak arrafele kikepzokent. Hogy kint voltak-e most is passz. Ha lesz roluk kep bezacskozva elhiszem.


Akkor megkapták, amiért mentek. Az aggkori szenilitásra már nincs gondjuk.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
Amerikai katonai szakértő a „lassú” orosz előrenyomulást magyarázza Ukrajnában
A nyugati propaganda hamis várakozásokat keltett az ukrán sikerrel kapcsolatban – mondja nyugalmazott amerikai tiszt


2022. március 16., 20:49
HomeRussia & FSU
Amerikai katonai szakértő a „lassú” orosz előrenyomulást magyarázza Ukrajnában
A nyugati propaganda hamis várakozásokat keltett az ukrán sikerrel kapcsolatban – mondja nyugalmazott amerikai tiszt

Az orosz csapatok által az ukrajnai hadművelet során elfogott nyugati katonai felszerelések a Kijevtől északra fekvő Huta-Mezhihirska falu közelében. © Szputnyik / Orosz Védelmi Minisztérium
Oroszország nagyrészt elérte célját, az ukrán hadsereg semlegesítését, de a nyugati kormányok tévesen úgy vélik, hogy a polgári áldozatok elkerülésére irányuló szándékos előrelépés gyengeséget tükröz, és fegyvereket juttat be a harcok meghosszabbítása érdekében – mondta a Pentagon korábbi vezető tanácsadója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdettől fogva szigorú parancsokat adott a polgári áldozatok és a kiterjedt anyagi károk elkerülésére – mondta Douglas Macgregor nyugalmazott amerikai hadsereg ezredes a Grayzone-nak adott keddi terjedelmes interjújában.

Ez lelassította az oroszok előretörését „odáig, hogy hamis reményt adott az ukránoknak… de a nyugati emberek megragadták, hogy megpróbálják meggyőzni a világot arról, hogy vereség van folyamatban, holott valójában az ellenkezője. az eset – mondta Macgregor.

„A háború minden szándékkal és céllal eldőlt” – mondta a nyugalmazott ezredes. „Az egész művelet az első naptól kezdve az ukrán erők megsemmisítésére irányult. Ez nagyjából teljes."

A továbbra is aktív ukrán egységek „teljesen körülvéve, el vannak vágva és el vannak különítve különböző városokban” – mondta Macgregor, köztük akár 60 ezren a donyecki határon, akiknek készletei mára valószínűleg kifogynak.

A harcokról szóló média tudósítások azonban figyelmen kívül hagyják ezt a valóságot, és azt a képet festik, hogy az orosz hadsereg „tehetetlen” – egyes amerikai szenátorok szavaival élve –, mert nem győzte le Kijevet néhány nap alatt. Ezt aztán érvként használják fel a NATO-beavatkozás és a „repüléstilalmi zóna” hívei, de azok is, akik több fegyvert szeretnének küldeni Kijevbe.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK Zelensky megújítja a repüléstilalmi zóna kialakítását az Egyesült Államok Kongresszusához intézett beszédében
„Nagyon nyilvánvaló, hogy Washington azt akarja, hogy ez a lehető legtovább folytatódjon, abban a reményben, hogy Oroszország kétségbeesetten megsérül. Egyszerűen nem látom, hogy ez megtörténik” – mondta Macgregor kedden a Grayzone-nak.

A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy „Nyugaton nincs igazság. Van vágyálom és az ukránok sikerének benyomása, ami nem állja meg a helyét” – tette hozzá az ezredes. „A legnagyobb hazugság, amit a televízióban hallottam, az az, hogy az orosz csapatoknak azt mondták, hogy szándékosan gyilkoljanak meg ukrán civileket. Ez abszurd, ostobaság."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte szerdán az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy küldjenek vadászgépeket, légvédelmi rakétákat és egyéb fegyvereket Kijevbe, valamint hozzanak létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, hogy hadserege legyőzhesse Oroszországot. Ugyanezt az érvet mondta kedden a kanadai képviselőknek.

Macgregor azonban úgy véli, hogy az ilyen szállítmányoknak nem lesz hatása, és Zelenszkij megtagadása a fegyverszünet megkötéséről csak újabb ukránok halálát okozza.

Ehhez mit szólsz @Kijev Szelleme, érdekelne véleményed.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 313
55 666
113
Kozacsa Lopan, 10 km-re Harkov folott, az elso telepules az orosz hatarnal ukran oldalon.

152 mm-es kaliberű ukrán lövedékek repültek be a falu központi terére délben, amikor az emberek humanitárius segélyt kaptak Oroszországból.

4 civil meghalt, legalább ketten megsérültek. Köztük egy 12 éves kislány is – a lába leszakadt, amikor nagymamájával egy csomaggal tértek haza. A nagymama meghalt. A lövedékek Zolocsev felől érkeztek, aki az ukrán fegyveres erők irányítása alatt áll.

Mint Vitalij Gancsev, a harkovi régió felszabadított körzeteinek ideiglenes adminisztrációjának vezetője elmondta, a bűncselekményben érintett valamennyi személyt azonosítják és bíróság elé állítják.



Na, ezeknek tapsolt a sok nyomoronc az enszben, meg a biztonsági tanácsban, meg mindenhol is.
Ezt csinálják 8 éve.
Ezeket tolják ingyen fegyverrel, meg milliárd eurókkal, a mi zsebunkbol.