[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 831
47 257
113
Nem hinném. Mindig minden kiállításon bemutatott eszközükre azt mondják a legjobb, legszuperebb és általában kiderül, hogy nincs kifejlesztve, nem integrált, nem elérhetők az ígért képességek. Itt meg szerénykednének?
Nem hiszem, nekik is érdekük, hogy jó benyomás alakuljon ki a fegyvereikről. Most lehet reklámozni.
Jaja, csak nem az a reklám hogy szép képet mutat/elárul magáról valós képességet, hanem az hogy látod a videón hogy kikúrják vele az ukrán harckocsit!
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
744
2 625
93
Előre is elnézést kérek a tudatlanságomért, de volt itt az a térkép a NATO keleti szárnyának a megerősítéséről/oroszok elrettentéséről pár (tíz) oldallal korábban, de sajna már nem találom, olyan tempóban ír mindenki... De egy dolog megütötte szememet: meg tudná mondani valaki, hogy Izland mégis mivel van jelen mindjárt egyszerre mindhárom balti NATO-tagállamban?
Elrettentésnek most hirtelen a fermentált bálna jutott eszembe, meg a savanyított birkafej, de gondolom, nem arról van szó.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and Wilson

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 666
48 509
113

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
744
2 625
93

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 779
9 234
113
2022.03.23. Newspaper.ru
"Ebben nincs túl nagy fokú gyakorlatiasság." Az USA nem érti a „tőr” használatának értelmét Ukrajnában

A Pentagon szerint nincs értelme hiperszonikus fegyverek használatának az RF fegyveres erők által Ukrajnában

A Pentagon nem érti, hogy Oroszország miért alkalmazott hiperszonikus fegyvereket egy különleges ukrajnai hadművelet során – mondta egy magas rangú katonai tisztviselő. Véleménye szerint Moszkva ezzel jelzést akart küldeni a Nyugatnak és Kijevnek. A minisztérium vezetője, Lloyd Austin jelezte, hogy a Tőrkomplexum használatát nem tartja olyan tényezőnek, amely gyökeresen megváltoztatná a helyzetet. Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma korábban kijelentette, hogy a „Tőr” használata megerősítette hatékonyságát a fokozottan védett különleges objektumok megsemmisítésében.

Az amerikai hatóságok nem értik az orosz hadsereg által Ukrajnában alkalmazott hiperszonikus fegyverek indokait – mondta a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője.

"Őszintén szólva, ez egyfajta rejtvény, mert nem teljesen világos, miért van szükség hiperszonikus rakétára, amelyet nem olyan messziről lőttek ki, hogy eltalálják az épületet" - mondta a The Hill újság által idézett tisztviselő.

Nem zárta ki, hogy Oroszország ezzel jelzést akart küldeni Nyugatnak és Ukrajnának, és további érvet akart szerezni a Moszkva és Kijev közötti rendezésről szóló tárgyalásokon.

"Katonai szempontból nincs sok praktikum" - mondta a Pentagon szóvivője.
Egy védelmi tisztviselő azt mondta a The Hillnek, hogy az amerikai tisztviselők nem tagadhatják vagy önállóan nem erősíthetik meg, hogy Oroszország hiperszonikus fegyvereket használt Ukrajnában, de elismerik ennek lehetőségét.

Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy a "Tőr" megváltoztatja a helyzetet
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jelezte, hogy a Kinzhal-komplexum használatát nem tartja olyan tényezőnek, amely gyökeresen megváltoztatná a helyzetet.

„Nem gondolnám a hiperszonikus rakéták játékmódosításként való alkalmazását. Azt hiszem, azért folyamodik [Vlagyimir Putyin orosz elnök] ehhez a fegyvertípushoz, mert megpróbál némi lendületet adni a helyzetnek” – mondta Austin a CBS-nek adott interjújában.

Ugyanakkor Joe Biden amerikai vezető "súlyosnak" nevezte az orosz csapatok által Ukrajnában használt hiperszonikus fegyvereket.

„Ez, mint tudod, egy erős fegyver. De ugyanazzal a robbanófejjel, mint bármely más rakétával, nincs sok különbség tőle, kivéve, hogy [egy ilyen rakétát] szinte lehetetlen megállítani” – mondta Biden.

A „Tőr” első használata valódi célpont ellen
A Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy korábban azt mondta, hogy az orosz hadsereg március 20-án Kinzhal hiperszonikus rakétákkal és Caliber cirkálórakétákkal megtámadta a Mikolajiv régióban található Konsztantyinovka faluban egy nagyméretű üzemanyag- és kenőanyag-tároló bázist.

Elmondása szerint az ukrán páncélozott járművek fő üzemanyag-ellátását a dél-ukrajnai harci területeken a konsztantyinovkai bázisról végezték.

Ez volt az első eset az RF fegyveres erők történetében, amikor hiperszonikus fegyvert használtak valódi célpont ellen.

"A Kinzhal repülési rakétarendszer harci alkalmazása megerősítette hatékonyságát a fokozottan védett speciális ellenséges célpontok megsemmisítésében. Ennek a légi rakétarendszernek a csapásai Ukrajna katonai infrastruktúrájára egy különleges katonai művelet során folytatódnak" - mondta Konasenkov.

Azt is megjegyezte, hogy a Kinzhal komplexumot hagyományos robbanófejjel használják.

A védelmi minisztérium képviselője szerint rakétákkal is megsemmisítették az ukrán légiközlekedési fegyverek és a Tochka-U rakétarendszerek robbanófejeinek földalatti védett tárolóit az Ivano-Frankivszk régióbeli Deljatyin faluban.

Konasenkov szerint az ukrajnai földalatti fegyvertárat egy „Tőr” semmisítette meg több mint 1000 km-es hatótávolságból. "A hiperszonikus rakéta repülési ideje kevesebb, mint 10 perc volt" - mondta a tábornok.
Nem csodálom hogy problémák vannak a morállal ha az elejétől kezdve át voltak verve a katonák.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 669
9 271
113
Előre is elnézést kérek a tudatlanságomért, de volt itt az a térkép a NATO keleti szárnyának a megerősítéséről/oroszok elrettentéséről pár (tíz) oldallal korábban, de sajna már nem találom, olyan tempóban ír mindenki... De egy dolog megütötte szememet: meg tudná mondani valaki, hogy Izland mégis mivel van jelen mindjárt egyszerre mindhárom balti NATO-tagállamban?
Elrettentésnek most hirtelen a fermentált bálna jutott eszembe, meg a savanyított birkafej, de gondolom, nem arról van szó.

A NATO harccsoportokat helyezett Kelet-Európába. Ezek vegyes nemzetiségűek. Izland a NATO tagja. Így izlandi katonák is lehetnek köztük.
 
  • Hűha
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Fegyverek Ukrajnának: Németország, Svédország és Nagy-Britannia új terveit jelentették be

2022. március 23 MANPADS

Fegyverek Ukrajnának: Németország, Svédország és Nagy-Britannia új terveit jelentették be....​


Németország új szàllítmàny páncéltörő fegyvert tervez átadni Ukrajnának. Mint a Tagesspiegel című kiadvány tudomására jutott, a német védelmi minisztérium bejelentette, hogy kétezer gránátvetőt kíván biztosítani.
Valószínűleg - Panzerfaust 3, amelyeket már korábban is szállítottak Ukrajnàba (A katonaság feltételezései).

Panzerfaust.jpg
Egy katona német gránátvetővel

A német szövetségi kormány azt is tervezi, hogy 1700 Strela hordozható légvédelmi rendszert ad át a ZSU-nak. Korábban azonban már átadtak két 500 darabos tételt ezekből a hordozható rakétarendszerekből - jelentette a BILD.

Analena Burbock külügyminiszter március 21-én bejelentette, hogy meg kívánja erősíteni Ukrajna védelmi támogatását .

AT4 gránátvetők Ukrajnában.  2022. március
AT4 gránátvetők Ukrajnában. 2022. március

Svédország 5000 páncéltörő fegyvert ad át Ukrajnának. Ezt Peter Gultqvist védelmi miniszter nyilatkozta a svéd rádiónak. Valószínűleg AT4-es gránátvetőről lesz szó , amelyeket korábban átvittek (katonai feltételezések).

Borisz Johnson, az Egyesült Királyság

miniszterelnöke arról tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a G7-ek és a NATO-találkozókat arra tervezi, hogy "jelentősen" növelje fegyveresen az Ukrajnának nyújtott segélyeket.
Ennek meg kell erősítenie Ukrajna tárgyalási pozícióját.


 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113

A rasszisták Novorosszijszkba vitték az elfogott ukrán hajókat (google fordító)​

A rasszisták a Berdyanszkban lefoglalt ukrán hajókat Novorosszijszkba vitték.
A Katonaság az orosz távirati csatornákon terjesztett fényképek alapján számol be róla.
Közzétett fotók, amelyeken az ukrán haditengerészet és az KBSZ tengerészgyalogság 5 egysége látható.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes and sixtus

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 666
48 509
113
Ismét telefonon egyeztetett Putyin és Bennett
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetről és a keddi izraeli merényletről beszélt szerdán telefonon - jelentette a helyi média.
Beszélgetésük során megvitatták az ukrajnai háborús helyzetet, s Putyin részvétét fejezte ki Bennettnek a kedden történt Beér-Seva-i terrortámadás miatt, melyben életét vesztette négy izraeli civil. Putyin a Kreml közleménye szerint megosztotta az izraeli miniszterelnökkel az Ukrajna körüli helyzetről kialakított értékelését, figyelembe véve számos külföldi ország vezetőivel fennálló kapcsolatait, és megfogalmazott több elképzelést a folyamatban lévő tárgyalásokról. Putyin és Bennett legutóbb a múlt héten beszélt egymással, és március elején találkoztak a Kremlben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetítést kért Moszkva felé az izraeli kormányfőtől a tűzszüneti tárgyalásokon.
(MTI)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 835
30 940
113
Ismét telefonon egyeztetett Putyin és Bennett
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai helyzetről és a keddi izraeli merényletről beszélt szerdán telefonon - jelentette a helyi média.
Beszélgetésük során megvitatták az ukrajnai háborús helyzetet, s Putyin részvétét fejezte ki Bennettnek a kedden történt Beér-Seva-i terrortámadás miatt, melyben életét vesztette négy izraeli civil. Putyin a Kreml közleménye szerint megosztotta az izraeli miniszterelnökkel az Ukrajna körüli helyzetről kialakított értékelését, figyelembe véve számos külföldi ország vezetőivel fennálló kapcsolatait, és megfogalmazott több elképzelést a folyamatban lévő tárgyalásokról. Putyin és Bennett legutóbb a múlt héten beszélt egymással, és március elején találkoztak a Kremlben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetítést kért Moszkva felé az izraeli kormányfőtől a tűzszüneti tárgyalásokon.
(MTI)
Vajon szóba kerűltek a Szíriának leszállított Sz-300-asok?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 666
48 509
113
Elérte a 79,6 százalékot Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága, ami az egyik legmagasabb érték az elmúlt 20 év során – jelentette ki Valerij Fjodorov, a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet vezérigazgatója szerdán a Govorit Moszkva rádiónak.

Fjodorov elmondta, hogy 2014-ben, a Krím félsziget Ukrajnától való elcsatolása idején Putyin támogatottsága 64 százalék körüli volt, amihez képest a jelenlegi 79,6 százalékos érték 10-15 százalékpontos növekedést jelent „ami nagyon nagy ugrás”. A vezérigazgató szerint támogatottság ilyen mértékű emelkedése elsősorban az elnök tevékenységének köszönhető.

Ő nagyszerű, jó döntést hozott [Ukrajna megtámadásával], és jó irányba vezet”
– nyilatkozott Fjodorov.

A VCIOM vezetője szerint ez a minősítés egyfajta mutatója annak, hogy a polgárok mit gondolnak az országról.

„A támogatottság emelkedése azt mutatja, hogy a társadalom konszolidációja megtörtént, az oroszok jelentős része úgy véli, hogy jó irányba haladunk” – mondta. „Hogy meddig tart ez a konszolidáció, mi ingathatja meg, nem tudni, mert a katonai műveletek a legkiszámíthatatlanabbak” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy növekszik azoknak az aránya, akik helyeslik az elnök döntését az ukrajnai „különleges hadművelet” végrehajtásáról. Amíg az első erre vonatkozó felmérésben, február 25-én a válaszadók mintegy 65 százaléka támogatta az elnök döntését a csapatok bevetéséről, addig ma már 74 százalék az arányuk. Az ellenzők aránya ezzel szemben 25-ről 17-re csökkent. Fjodorov szerint nagyon alacsony azoknak az aránya, akik nehezen tudnak válaszolni.

Szerinte ez a dinamika azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb a konfliktusról szóló „hamisítvány” a weben.

(MTI)