[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 021
14 870
113
Miközben a szüléset előtt vártam a soromat belefutottam egy érdekes okfejtésbe chug-on:

A keleti végekről nincs meg 55000 ukrán katona.
Nem eltűnt, nem meghalt, egyszerűen a békeidős és az első harci jelentések között eltűntek.
Na, de hova?

Tekerjünk vissza az első nap első órájára:
Hosztomel repterét megtámadják az oroszok néhány helikopternyi desszantossal, aztán délutánra el is tűnnek onnan.
Az idióták...
De miért mentek oda?
Elfoglalni, hogy utána Il-76-osok szálljanak le oda?
Elfogni zselenszkij-t? (még idiótább, mint az első felvetés).

Nos, valószínűleg végig rossz helyre fókuszáltunk, a VDV-sekre akiket kiraktak szabotálni a repteret.
Mivel a helikopterek azonnal visszahúztak Belaruszba. Mégpedig valszeg az ukrán haderő azon magas rangú tagjaival akik Kijevből segítették az orosz titkosszolgálatot.

Tekerjünk előre egy hetet. Putyin beszédet mond, hogy az ukrán vezérkar vegye át az ország vezetését és semmisítse meg a náci mocskokat.
Ugye mekkora hülyeség? De mi van, ha nem a kamerába mondta, az csak Kijevnek szólt, hanem az említett vezetés ott ült előtte.
Az ő árulásukat Kijev sem fogja nyilvánosan bejelenteni, hiszem óriási blama lenne, jobbak hősi halottként.

Oroszok kirakják, hogy az elfogott ukrán katonákkal aláíratnak egy papírt, ami szerint részükről véget ért a háború, mostantól civilek (később fontos lesz).
Legutóbbi jelentésben is csak 550 hadifoglyot említenek, ők azok akik nem hajlandóak aláírni...

Eltelik egy újabb hét és bejelentik, hogy Szojgu javaslatára engedélyezik külföldi önkéntesek bevetését Ukrajnában.
Mire ez a hirtelen fellángolás?

Nos mit kezdenél azzal, ha lenne több tízezer kiképzett, felszerelt önkéntesed komplett vezetési struktúrával és valahogy integrálni kellene a haderődbe időigényes átfegyverzés és átképzés nélkül.
Adná magát az orosz idegenlégió, de oda ukránok nem léphetnek be.
Kellene egy lekötelezett ország aki papíron befogadna több tízezer ukrán menekültet, majd rögtön harcba is küldené őket.
Nos a légióba, csak baráti posztszovjet országok lakosai léphetnek be... és szírek:


Egy probléma megoldva, már csak egy maradt:
Ekkora haderő mozgatása azonnal feltűnne, hiszem több km hosszú lenne a konvoj....

B+ ezek Kijevnél vannak.
Nem értem....magyarázd el légyszi. Nem vagyok csökkent értelmű csak melózok :(
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Azokon a képeken úgy emlékszem áradás volt a folyón, zavaros és hömpölygő volt a víz úgy rémlik. Itt meg kicsi, tiszta és nyugodt..

Rákerestem, március 5-e a BBC szerint, úgy látszik mégis Irpin.


Mondjuk a lényegen nem változtat, hogy egy részét már elöntötte a folyó, úgyhogy oroszok valszeg leléptek ha ott voltak egyáltalán.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 466
7 299
113
B+ ezek Kijevnél vannak.
mindenesetre az a rész hogy át kellene állítani több-kevesebb ukrán katonát nagyon is megalapozott
roppant időszerű lenne a hadifoglyoknak ezentúl nem két (hazamész civilnek, vagy mész hadifogolytáborba) hanem három opciót felkínálni
miszerint be lehet állni az ukrán parancsnokság alatt álló ukrán zászló alatt orosz oldalon harcoló légióba (csak van ott pár átállt ukrán tábornok akit a janukovics mint utolsó demokratikusan megválasztott elnök kinevezhet parancsnoknak)
mert az egész műveletnek nem az a része - még ha úgy is látszik - a kritikus hogy hogyan foglaljanak el több-kevesebb területet
hanem hogy hogyan tartsák meg, majd később...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 303
113
Чернозёмные поля, усеянные минами: Инженерные войска РФ нашли и обезвредили уже 12 тыс. (!) мин и фугасов в Херсонской области, большая часть из которых найдена на границе с Крымом.

Это и противопехотные мины, и противотанковые, и фугасы, закопанные вдоль трасс, которые достигали 400 кг в тротиловом эквиваленте

Aknamentesites es IED mentesites a megtisztitott teruleteken.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
mindenesetre az a rész hogy át kellene állítani több-kevesebb ukrán katonát nagyon is megalapozott
roppant időszerű lenne a hadifoglyoknak ezentúl nem két (hazamész civilnek, vagy mész hadifogolytáborba) hanem három opciót felkínálni
miszerint be lehet állni az ukrán parancsnokság alatt álló ukrán zászló alatt orosz oldalon harcoló légióba (csak van ott pár átállt ukrán tábornok akit a janukovics mint utolsó demokratikusan megválasztott elnök kinevezhet parancsnoknak)
mert az egész műveletnek nem az a része - még ha úgy is látszik - a kritikus hogy hogyan foglaljanak el több-kevesebb területet
hanem hogy hogyan tartsák meg, majd később...
amit az oroszok elfoglanak, az már többé nem lessz Ukrajna.
 
W

Wilson

Guest

Hadműveleti elemzés Meduza....​

Meduza egy elsősorban orosz nyelven, de angolul is publikáló független oknyomozó portál. 2014-ben, Lettországban élő oroszok indították, máig a balti államban van bejelentve a kiadó székhelye.

Pontosan egy hónapja tart a háború Ukrajnában. A csaták eredményeit összegezve: az orosz tervek meghiúsultak, de az ukrán hadseregnek is van elég gondja....​

Főbb eredmények​

Az orosz hadművelet gyors invázióval indult csaknem tíz irányban, a jelek szerint a legmeghatározóbb célokkal - Ukrajna egész déli részének, Kijev és Donbász elfoglalásával. Úgy tűnik, négy hét alatt mély válságba került. Még a kezdetinél sokkal kisebb ambíciók is egyre kevésbé igazodnak a valósághoz.

Eleinte kiderült, hogy az orosz hadsereg nem tud mindenütt hatékonyan támadni, és az erőfeszítések, az erősítések, a légi támogatás több fontos területen történő összpontosítása nélkül sehol sem tud támadni. Ilyen koncentráció megtörtént: tucatnyi terület közül az orosz parancsnokság két hadműveleti színteret választott, ahol valószínűleg stratégiai sikerre számítottak. Március tizedike óta a fő erőfeszítések Kijev bekerítésére és az ukrán hadsereg fő (létszám szerinti) csoportosítására irányulnak, amely a Donbászban található.

Az ukrán hadsereg fő erőinek és az ország politikai vezetésének likvidálásával fenyegetőzve az orosz vezérkar látszólag az ukrán hatóságokat akarta ha nem is megadásra, de oroszországi kompromisszumra kényszeríteni - ami még mindig elfogadhatatlan Kijev számára-. A Kreml láthatóan abban reménykedett, hogy ez a katonai siker (még ha távol is áll az eredeti tervektől) a háború politikai problémáit is megoldja.

A háború negyedik hetében az orosz hadsereg helyzete ismét romlott. Az ukrán csapatok most nem csak védekezésben állnak, hanem bizonyos irányban magukhoz ragadják a kezdeményezést is. Az azonban még nem világos, hogy van-e ehhez kellő erejük, és képesek lesznek-e hatékony támadóműveleteket végrehajtani az ellenség légi fölényével szemben.

Mi történt mindkét irányban​

Négy hétig hasonló forgatókönyv szerint alakultak az események az orosz offenzíva különböző irányaiban: az első héten több tíz és több száz kilométeres mély áttörések, majd az ukrán csapatok leküzdésének nehézségei az állandó bevetési helyeiken az ország belsejében. , majd - kezdeményezésvesztés

Kijev iránya (északi és nyugati külterület)​

  • Kijevtől északra a háború azzal kezdődött, hogy egy desszant egység leszállt az Antonov repülőtérre. A nemzeti gárda és az ukrán különleges erők ezen a területen állomásozó erőinek ezen orosz erők elleni harca több napig elhúzódott, ami lehetővé tette, hogy az orosz hadsereg fő erői ez irányban több mint száz kilométerre elhaladjanak a fehérorosz határtól. át a csernobili tilalmi zónán, és kapcsolatba lépni az ejtőernyősökkel.
  • Ezután sikertelen támadás következett Kijev felé. Az orosz csapatok nem tudták erőltetni az Irpen folyót: a folyó árterét a gát lerombolása után elöntötte a víz (ki robbantotta fel pontosan, de ez előnyös volt Kijev védőinek, akik megpróbálták megállítani a gátnál az orosz csapatok előrenyomulását. Az orosz hadsereget a számára kedvezőtlen csatákba vonták be: nyugaton (Borodjanka faluban) és északon (Irpen faluban) a csoportosulás szárnyai közötti távolság nem haladta meg a 30 kilométert. Itt lehetetlen volt a Kijev elleni támadáshoz tervezett összes erőt bevetni. Ráadásul a csoport bevetésének teljes területét átlőtte az ukrán tüzérség. A helyzetet bonyolította, hogy a csernobili övezetben kevés az út,
  • Március elején az orosz hadsereg még képes volt déli irányú offenzívát indítani, amely Nyugat felől fedezte Kijevet. A csapatok átkeltek a Kijev-Zsitomir autópályán, ahol heves harcok alakultak ki a Zsitomir felől közeledő ukrán erőkkel (valószínűleg a 61. Jaeger Brigád, a 26. Tüzérdandár és más erők). Az oroszok előrenyomulását megállították.
  • Minél délebbre haladtak az orosz egységek, annál nehezebbé vált a helyzet az ellátásukkal, a szomszéd egységekkel és a parancsnoksággal, valamint a katonaság más ágaival való interakcióban. Az orosz parancsnokok közötti beszélgetések rádiós lehallgatásai szerint Makarov város környékén és a Kijev-Zsitomir autópálya közelében ( a The New York Times tette közzé , hitelességüket nem lehet megerősíteni), a csapatokat megfosztották minden szükséges készletek, beleértve a harckocsikhoz való üzemanyagot; nem volt légi támogatás. A környéken készült fotók és videók alapján az orosz egységek súlyos felszerelési veszteségeket szenvedtek közvetlenül az autópályán és a két oldalán lévő falvakban.
  • A háború negyedik hetében a csapatok helyzete tovább romlott. Először is, a Kijevtől nyugatra előrenyomuló orosz csoport oldalainak biztosítására tett új kísérlet kudarcot vallott. Az orosz csapatok átkeltek az Irpen folyón, elfoglalták Moshchun falut, és megpróbálták befejezni Kijev blokádját északról. Ez lehetővé tenné számukra, hogy megvédjék az egyik oldalt a támadásoktól. A másik oldalon Nemeshaevo falu közelében támadás indult. Mindkét művelet azonban kudarcot vallott. Moshchun és Nemeshaevo elveszett, csakúgy, mint az Irpinen való átkelés.
  • Az ukrán csapatok folytatták ellentámadásukat: elfoglalták Makarovot, ami veszélyt jelentett a Kijev-Zsitomir autópályától délre az egész orosz csoportra. Március 24-ig nem világos, hogy a sikeres ukrán offenzíva egyszeri esemény marad-e, vagy komoly hadműveleti sikerré válik, és visszaszorítja az orosz csapatokat Kijevből.

Kijev iránya (keleti külterület)​

  • Az orosz csapatok Kijev keleti peremén – Brovary közelében, a Boriszpol repülőtéren és a Kijev-Harkov autópálya környékén – kötöttek ki, miután korábban hosszú és nehéz utat jártak be. A csapatok egy része a csernyigovi vidék erdőin keresztül majdnem Kijevig jutott; a regionális központot soha nem foglalták el, a körülötte lévő orosz oszlopokat napi támadások érték.
  • Valószínűleg ezért nem lehetett azonnal nagy erőkkel elérni Kijevet: egy-két harckocsi-osztag kísérlete az ukrán csapatok fontos támaszpontja, Brovary megközelítésére a külterületén lesben álló ukrán erőktől elszenvedett támadások miatt veszteségekkel végződött. Az orosz csapatok csak a Brovarytól tíz kilométerre fekvő Velikaya Dymerka falut foglalták el, ahol beásták magukat.
  • Keleten március tizedikén egy csoport közeledett Kijev külvárosához, amely Szumi közelében háborút indított. Az ukrán csapatok ellenállási pontjaként felszerelt városokat is meg kellett kerülnie; a csoport oszlopai is napi támadásoknak voltak kitéve.
  • Ennek eredményeként a csapatok soha nem érték el a Kijev-Harkov autópályát, valamint a Borispil repülőteret.
  • A háború negyedik hetén az ukrán csapatok itt is ellentámadást indítottak: Velyka Dymerkát megtámadták. A március 24-i támadás eredménye még nem világos.
  • Összességében az orosz offenzíva ilyen irányú folytatása aligha lehetséges, legalábbis addig, amíg komoly erőket nem helyeznek át oda, és nem jön létre utánpótlásuk

Csernyihiv, Harkov és Szumi​

  • Ukrajna északkeleti részén az első hét óta alacsony intenzitású harcok folynak, de nagyon fontosak az egész háború lefolyása szempontjából: Kijevtől keletre vannak utánpótlási útvonalak az orosz csoport számára. Az orosz hadseregnek azonban nincs ereje e kommunikáció teljes biztosítására. Ennek eredményeként a felek egy hatalmas erdős területen lebénító tüzérségi összecsapásokat hajtanak végre, leseket állítanak fel (itt az ukrán csapatok sikeresebbek, mert úgy tűnik, az orosz utánpótlás-konvojok még mindig nem rendelkeznek kellő védelemmel).
  • Általánosságban elmondható, hogy a front ezen szektorában még nem várható jelentős változás.

Harkov régiótól délre és Donbassztól északra​

  • Valószínűleg ezt az irányt választotta az orosz parancsnokság az egyik fő iránynak. Az orosz csapatoknak Izyumban kellett volna átkelniük a Szeverszkij-Donyecen; ugyanakkor Balakleyán keresztül egy másik csoportosulás is továbbjutott. Együtt kellett volna a fő ukrán erők hátába menniük a Donbászban Szlavjanszktól és Kramatorszktól nyugatra. Ezután a jelek szerint a bekerítést tervezték - a Donyeck régióból délről közeledő orosz csapatokkal együtt (a DPR és LPR erőinek támogatásával).
  • Izyum városát nem lehetett útközben bevenni, mert az ottani orosz csapatok ellenállásba ütköztek a városban állomásozó ukrán fegyveres erők légideszant rohamdandárja részéről. A város védelmezői visszaszorultak annak déli részére, a Szeverszkij-Donyecen túlra; a folyón átívelő hidakat felrobbantották.
  • Az orosz csapatok két pontonhidat építettek Izyum közelében, és folytatták támadásukat Barvenkovo és Lozovaya irányába. A Kramatorszk felől közeledő ukrán tartalékok azonban hamarosan megállították. Kamenka község területén heves harcok kezdődtek, amelyek március 24-én folytatódtak.
  • Az, hogy az orosz csapatok nem képesek offenzívát kifejleszteni abban az irányban, amelyet maguk választottak fő iránynak, az általános válság előjele. Az, hogy nem lehetett minden katonai célt egyszerre elérni, könnyen magyarázható az erők túlzott szétszórásával. De a fő irány megállása azt jelezheti, hogy képtelenség kijavítani a tervezési hibákat és koncentrálni az erőket. Egy másik lehetőség a gyógyíthatatlan taktikai problémák, amelyek nem teszik lehetővé a földi offenzíva megszervezését egy makacs ellenség ellen. Ezek lehetnek a felderítéssel kapcsolatos nehézségek, a tüzérség és a repülés célpont-kijelölése, ellátási nehézségek vagy a morál hanyatlása.

 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 752
3 963
113
Azt nem tudom, hogy mekkora marha...:) De én is úgy gondolom, hogy az oroszok el akarják vágni Ukrajnát a tengeri kijárataitol (egyedül csak Odessza kérdéses a számomra) nem véletlen, hogy miért akarja ennyire elfoglalni Mariupolt....
Nem azért amit sejtetsz szerinten, hanem elsődlegesen az náci Azov miatt. Presztízs. A többi/ későbbi célok persze ahogy mondod a tengeri kijáratot elfoglalása.
 
W

Wilson

Guest

Donbasstól és Mariupoltól délre​

  • Az egyetlen irány, ahol az orosz offenzíva folytatódik (ha lassan is), továbbra is Donbász déli része.
  • Az offenzíva (Mariupol és Volnovakha területe kivételével) később kezdődött, mint más irányokban - március elején. Ugyanakkor egy erős ellenséggel is harcolnak, aki hét éve mérnöki szempontból felszerelt pozíciókat véd. Egyelőre nem biztos, hogy az itt előrenyomuló orosz csapatok és a DPR/LPR erői teljes mélységig képesek áttörni a frontot - legalábbis addig, amíg a Mariupolt megrohamozó csapatok fel nem szabadulnak.
  • A Mariupol elleni támadás – méretéhez, az ipari övezet méretéhez és lakosságához képest – viszonylag gyorsan zajlik, de töredékes jelentések és videók alapján a DNR-erők és az orosz csapatok súlyos veszteségei kísérik. Valószínűleg a város majdnem felét elfoglalták. Egyelőre nehéz megtippelni, hogy a támadásban részt vevő csapatokat mikor és milyen állapotban fognak felszabadulni Mariupol ostroma alól.
  • A Donyeck melletti felszerelt állásokon keresztül történő támadás alternatívája a Zaporozsje régión keresztül történő előrenyomulás észak felé. Itt több mint egy hete álltak meg az orosz csapatok Vasziljevka és Gulyaipol térségében. Valószínűleg erősítést kaptak – a tengerészgyalogságokat, akiket az elmúlt napokban kirakodtak a Berdyanszk kikötőjében kirakodó hajókról. Március 24-én a hajókat valószínűleg ukrán támadás érte; legalább egyikük súlyosan megsérült. Nem tudni, hogy előtte sikerült-e kirakniuk belőle az összes felszerelést.
  • Az mindenesetre még nem biztos, hogy a Zaporozsje térségében tartózkodó orosz csapatok elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy újraindítsák az offenzívát az Izyumból kitörni próbáló csapatok ellen.

Nikolaev és Krivoy Rog​

  • Egy külön területen - a Nikolaev régióban - az ukrán csapatoknak sikerült magukhoz ragadniuk a kezdeményezést (miután az orosz csapatok leállították az Odessza elleni offenzívát, erős ellenállásba ütközve a Voznyesenszk régióban).
  • Az elmúlt héten az orosz csapatok sok állást elhagytak Nikolaev környékén, és visszavonultak Herszon régióba.
  • Ezzel egy időben a felek tüzérségi csapásokat váltottak: az ukrán csapatok tüzérségi csapást mértek (valószínűleg a Smerch nagy hatótávolságú MLRS segítségével) a hersoni repülőtérre, több mint 10 orosz helikoptert kiütve. Az orosz csapatok ugyanazzal a csapással válaszoltak a légi rohamdandár nyikolajevi laktanyájára; több tucat ukrán ejtőernyős halt meg.

A Herszon régió északi részén az orosz offenzívát, akárcsak másutt, körülbelül egy hete leállították. A csapatok elérték a dnyipropetrovszki régió határát, de nyilvánvalóan nincs elegendő erő a Krivoj Rog vagy a Dnyeper (korábban Dnyipropetrovszk) elfoglalására. Valószínűleg elhalasztották az offenzíva folytatását, amíg el nem dől a donbászi hadművelet sorsa​

Mit jelent mindez?​

A „pusztító háború” stratégiája, amelyet az orosz parancsnokság kezdetben választott, nyilvánvalóan nem működött. Sőt, mind a tucatnyi irányú offenzíva összetett változatában, mind egy kevésbé ambiciózus változatban - Kijev és Donbász gyors bekerítésével (ezt nevezhetjük „kompromisszumra kényszerítő” forgatókönyvnek).

Valószínű, hogy az orosz parancsnokság nehezen tudja kijavítani az eredeti terv hibáit: a csapatok az első napokban mélyen behatoltak Ukrajna területére, mindenütt csatában találták magukat, ezért lehetetlennek bizonyult átcsoportosítani őket. prioritást élvező területek előnyére.

Számos taktikai probléma nyilvánvalóan nem oldódott meg: az orosz csapatok a csaták eredményeiből és körülményeiből ítélve (nyílt forrásokból ismertek - az összecsapások következményeiről készült fényképek és videók) legalább nem haladják meg az ukránokat hírszerzési és célpontkijelölésben.

Végül az orosz hadsereg nem bizonyította, hogy képes gyorsan és hatékonyan elfoglalni a nagy népességű központokat. Valahányszor egy nagy helyőrséggel rendelkező várost nem lehetett megkerülni, az offenzíva napokra, sőt hetekre leállt. Ez a körülmény eltemetheti a reményeket minden nagyobb művelet sikeréhez.

Igaz, az ukrán fél sem mutatta meg, hogy döntő gólokkal, nagy erőket koncentrálva tud támadást végrehajtani. Miután az ország déli részén lezajlott háború első hetében egy csapást kihagyott, az ukrán hadsereg nem tudott tartalékokat átvinni oda, hatalmas területeket és stratégiailag fontos városokat veszített el. Az ukrán csapatok eddig főleg állandó bevetési pontjaik környékén végeznek (leggyakrabban sikeres) védelmet .

A „kompromisszumkényszer” forgatókönyvének egyetlen alternatívája, amely az egyik fél határozott és sikeres működését feltételezi, nyilvánvalóan a lemorzsolódás. És ha ez megtörténik, akkor korántsem biztos, hogy Oroszország kerül ki belőle győztesen.

  • Ukrajna láthatóan egyre növekvő amerikai és uniós támogatást élvez (bár korlátozza a Nyugat félelme az Oroszországgal való közvetlen konfrontációtól).
  • A szankciók hatálya alá tartozó Oroszország valószínűleg nem tudja hosszú ideig fenntartani a modern fegyverek gyártását (amivel még mindig előnyben van Kijevvel szemben) a veszteségek fedezésére. A technikai előny csökkenése egyenetlen lesz. Így az orosz repülés még nem szenvedett kritikus veszteségeket. De például az elmúlt hetekben a hadviselés egyik fő eszközévé vált precíziós irányítású hadianyag-készletek (beleértve a hadműveleti-taktikai rakétákat is ) gyorsan elfogyhatnak.
  • Az ukrán hadsereget pedig a tüzérség és a gépesített egységek felszerelésének kimerülése fenyegeti, amelyek veszteségei a meglehetősen korlátozott nyílt forrásokból ítélve is nagyok . Kiderül, hogy a Nyugat képes lesz-e pótolni ezeket a veszteségeket, tekintve, hogy Oroszország eddig is bizonyította eltökéltségét - és képességét - az ország mélyén található nagy fegyverraktárak elpusztítására. Ebben az értelemben fontos, hogy az orosz hadsereg hadműveleti-taktikai rakétakészletet tartson fenn, mint az ukrán katonai logisztika és a nyugati fegyverek ellátása elleni küzdelem fő eszközét.
  • Egyelőre nem lehet megmondani, hogy kinek az a képessége, hogy veszteséget okozzon az ellenségnek egy ilyen háborúban, csökken majd gyorsabban. De nem valószínű, hogy a Kreml egyáltalán számított volna arra, hogy részt vegyen egy ilyen „versenyben”. Csökkennek az ilyen körülmények között elfogadható „kompromisszum” megkötésének lehetőségei. De annak a valószínűsége, hogy egy „kompromisszumot” kell elfogadniuk, ami egészen a közelmúltig elfogadhatatlannak tűnt, éppen ellenkezőleg, nő.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
mindenesetre az a rész hogy át kellene állítani több-kevesebb ukrán katonát nagyon is megalapozott
roppant időszerű lenne a hadifoglyoknak ezentúl nem két (hazamész civilnek, vagy mész hadifogolytáborba) hanem három opciót felkínálni
miszerint be lehet állni az ukrán parancsnokság alatt álló ukrán zászló alatt orosz oldalon harcoló légióba (csak van ott pár átállt ukrán tábornok akit a janukovics mint utolsó demokratikusan megválasztott elnök kinevezhet parancsnoknak)
mert az egész műveletnek nem az a része - még ha úgy is látszik - a kritikus hogy hogyan foglaljanak el több-kevesebb területet
hanem hogy hogyan tartsák meg, majd később...

Pont az a konteó lényege, hogy az a konvoj ami elment Kijevig és ott áll az a szíriai önkéntes haderő az orosz idegenlégió kötelékében (így jogilag le van fedve, hogy az oroszok ellátják őket, fizetnek nekik stb.).
Ukrán vezetés alatt, ukrán katonákkal, aki átáll megy hozzájuk.

Ők fogják bevenni Kijevet és átvenni az ország irányítását.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
539
2 507
93
Idióták, ha 3 napja leteszik a fegyvert és elvonulnak az ajánlat szerint, akkor nem rombolóik le totálisan a belváros is és lenne az ukiknak, +x ezer emberük. De a politika, az politika.
Amúgy azt néztem, hogy az Azov egész kis hálózattal rendelkezett ott, benzinkutak, házak, nyaralók, éttermek, bárok, stb.
Hát tudod... Az a fránya fanatizmus! :(
 
W

Wilson

Guest
Nem azért amit sejtetsz szerinten, hanem elsődlegesen az náci Azov miatt. Presztízs. A többi/ későbbi célok persze ahogy mondod a tengeri kijáratot elfoglalása.
Szerinted csak az Azov miatt akarja elfoglalni ennyire a Mariupolt az orosz hadvezetés a katonái életét nem kímélve és rommá lőve a várost?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz