[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
▪ ▪ Az ukrán légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Mi-24-es helikoptert 30 kilométerre nyugatra Izyum városától és négy ukrán pilóta nélküli légi járművet.

Friendly fire? A forrás az oroszok, gondolom ők lőtték le nem az ukránok.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Kolléga...ha jól értem, az egyik MI nyóc a tengerbe zuhant? De az mi hogy az ukránok lelőttek egy ukri MI24-et?
Inkább mi az, hogy még mindig van repképes légi járművük? És ne hogy jöjjön itt nekem valaki Irakkal az öböl háborúból, mert az iraki légierő nagyobb volt, mint az ukrán...
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 302
68 405
113
Zelenszkij luxuspalotája a Krímen. A helyi kormányzó az államosítását tervezi.

GmyRFdARE1w.jpg

pJao1KbHCzY.jpg


lJ35dB4kydk.jpg

1HIBO0J4M3M.jpg

PlPTyEAP-pA.jpg

4rDxlQhcppo.jpg

7wm4qc6HPhQ.jpg
Tervezi? Mikozben nyugaton mindent elkommunizaltak az oroszoktol?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 629
45 066
113
Az orosz védelmi minisztérium esti tájékoztatója:

▪️ A kijevi rezsim megpróbált evakuálni Mariupolból az ukrán nacionalista Azov-ezred parancsnoki állományából két Mi-8-al

▪️ A DNR Népi Milícia egy ukrán Mi-8-as helikoptert lőtt le egy zsákmányolt amerikai Stinger rendszerrel, a helikopter Rybatskoje közelében zuhant le.

▪️ Egy második ukrán Mi-8-as - rakétatalálat következtében megsérült - a tenger felé vette az irányt, de 20 kilométerre a partoktól lezuhant.

▪️ Az LNR egységei folytatják offenzívájukat Szeverodonyeck külvárosában, egy nap alatt 2 kilométert haladtak előre, több mint 40 ukrán katonát megsemmisítve.

▪️ Egy DNR-csoport ellenőrzése alá vonta Novobakhmutovka falu egy részét. Egy nap alatt több mint 50 nacionalistát öltek meg

▪️ Operatív-taktikai repülőgépek 28 ukrán katonai célpontot támadtak a nap folyamán

▪ ▪ Az ukrán légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Mi-24-es helikoptert 30 kilométerre nyugatra Izyum városától és négy ukrán pilóta nélküli légi járművet.

Pontosítás: utolsó pont!
Légvédelmi rendszerek a levegőben lelőttek egy ukrán Mi-24-es helikoptert Izyum városától 30 kilométerre nyugatra, valamint 4 ukrán pilóta nélküli légi járművet.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
az első napokban telepítették azokat az aknákat odesszánál és talán mariupolnál is
vélhetően a kapkodás feszültség és felkészületlenség miatt nem teljesen szakszerűen, hanem inkább csak beqúrták azokat valahogy a vízbe
ebből adódott aztán hogy némelyik elsodródott, most meg a fél fekete tenger meg a boszporusz is már ezekkel van tele
és ugyanebből adódhatott hogy ha már ott voltak azok a raktárból kihozott aknák néhányat megpróbáltak alternatív módon, a szárazföldön hasznosítani, hátha sikerül valami kis lepetést előidézni
De!! A ...ahhh (édes Istenem) a romulánok megállapitották a "csatahajójukról" (tudjátok melyikre gondolok... neeem az amelyik rozsda"mintás" gőzgépes és 28 éve egyhelyben horgonyoz mert már félig elsüllyedt, hanem amelyik a 1919ben a balatonról csort vizibicikliből lett átalakitva) hogy az aknákat BIZTOS hogy az oroszok engedték el, vágták el és sodortatták oda!!

Te jó ég! Ez fizikailag fáj nekem b+!!.. ...mennyire vérciki mikor a lezuhant muzeális vadászrepülődből meg sodrodó aknából akarsz erőltetetten valakivé válni, mert az oda özönlő ukránok is egyből hozzánk menekülnek(!) És úgy csinálnak mintha számolni kellene velük a sakktáblán pedig már onnan csak rég levert parasztok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 302
68 405
113
Akkor most Putyin a finn határtól 20 km-re egy szigeten lévő dácsáját esetleg a Fekete-tenger partján lévő rezidenciáját vagy Kadirov dubai villáját kellene erre válaszul betenni.....:).
Wilson, Zeli egy ukran sorozathos a tv-ben. Ket vagy harom eve elnok. Putyin meg 25 eve egy Oroszorszag elnoke, nem egy Szomalia szintjen levo Ukrajnae.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 890
93
LNG betárolása is gond. Vezetékes gáz folyamatosan jön, 1000 bár (1400 akár) nyomással lesajtolják másodpercenként sok ezer m3-nek megfelelő mennyiséget, több héten (hónapon) át aztán mehet a kitárolás szezonban (meg akár azon kívül is). LNG meg kiköt, lefejtik, kondenzleválasztás, csőbe puffertárolóig el és onnan betárolás (1-2 nap) ha van szabad kapacitás (mert lehet, h épp kitárolás van). Az idő a szűk keresztmetszet; 1 évnyi mennyiség betárolása LNG-ből 3-8x annyi idő. Vagy akkor 1 évig fűtűnk, 3-8 évig meg nem...
Ezt ne terjeszd! Nincs az a földalatti tároló ami ezt kibírná, mivel ezek egy korábban "kimerült" gáz vagy olajmezőn alapulnak. A max nyomás amit az általad emlegetett lesajtoló kompresszorok hengernyomása elvisel az 11000psi ami kb 758bar. A világ legnagyobb nyomású gázmezője is kb ekkora nyomású, de még kitermelés alatt van. A másodpercenkénti szállított mennyiség valahol max 40 m3, szóval a másodpercenkénti több ezer köbméterhez nagyon sok kompresszor kell.


Az LNG-t mikor megérkezik a hajóval nem kondenzálják!!! Kondenzátum mentes azt már az LNG készítése előtt leválasztják és mondjuk benzin, PB, stb lesz belőle. Az LNG-t vagy még folyadék állapotban tovább tárolják, ami költséges és veszteséggel jár, csak úgy mint az LNG szállítás, vagy visszaalakítják légnemű állapotba ráeresztik az országos hálózatra. Az LNG lefejtése átlagosan 8 óra. Ez az "LNG-ből 3-8x annyi idő " okfejtésednek sincs semmi értelme.

Lővésed sincs a valóságról! Ne vezess félre másokat!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 617
113
Úgy látom ez a háború is a pénzről meg a világ (gazdasági)felosztásáról szól (tehát a pénzről).
Emberek halnak meg, ,milliók menekülnek, városok válnak a földel egyenlővé, tombol a kegyetlenkedés, de valami nem változik:
Továbbra is jön a gáz Oroszországból Európába Ukrajnán keresztül. Senki sem nyúl hozzá. Vladimir bejelenti hogy csak rubelben hajlandó eladni, egy telefon és már jó is az euró. Eközben az USA nyomatja a saját palagázát, drágábban, kevesebbet, környezetszennyző hajókkal és Európa jól tudja, ha belemegy akkor leáll az EU gazdsága és versenyhátrányba kerül az USA-val szemben (most a sok munkanélküit, a nyomort, elszeglnyedő éhező, fázó embereket nem említem, mert ez nekik is részletkérdés).
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 655
48 452
113
Ennyit az itt hepajkodó egyes fórumtársaim által vallott nagy ukrán háborús bűncselekményről, miszerint csak ők bújnak polgári épületek közé... A videóban elhangzik, hogy az oroszok is ott tárolgatták a járműveiket. Na meg az is elhangzik, hogy nem kíváncsiak a helyiek Oroszországra. Számtalan ilyen, és ehhez hasonló videó van. De nem értik meg... Erről ennyit. Ez különösen ciki, mivel Kelet-Ukrajna, Oroszországhoz közei részén készült a videó, ahol viszonylag sok orosz etnikumú él...
És számtalan másmilyen videó van. És nem értik meg... Szóval ennél jóval összetettebb a kép. Egy percig sem állította senki, hogy mindenki örül Ukrajnában az oroszoknak. Még a határhoz közel sem. A kérdés, milyen az arány? Ezt meg nem tudjuk. Egy-egy ilyen videó nem tükrözi az arányokat.
Csak kérdezem: az orosz tankoknak nem ott kell lenniük, ahol az ukrán fegyveres erő van? Nem értek a harcászathoz, de nekem ez lenne a logikus.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and paul64