[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 300
14 047
113
❗A Donbasszért folytatott csata közeleg: A Pentagon becslései szerint több mint 40 orosz zászlóalj taktikai csoportja tartózkodik a Donbassz régióban vagy annak közelében.

Szerdán, április 6-án még "több mint 30-nak" nevezték ezt a számot. Az elmúlt napokban mintegy 10 ezer további katona érkezett - jelentette a Pentagon. ABC hírek
Jó esélyel ki fognak futni az idobol, nemsokára az ido ukránoknak fog kedvezni ...

Igor Strelkov is egyre szukszavúbb: https://vk.com/igoristrelkov?w=wall347260249_653208 :oops:

LNR összefoglaló (a fronttöbbi részéről jelenleg nem állnak rendelkezésre aktuális adatok):

Izyum: harcok a város déli részén. Nincsenek jelentős változások. Kölcsönös tüzérségi csapások. Az ukránok intenzíven felkészítik Szlavjanszkot és Kramatorszkot a védelemre, és egy nagy "erőddé" teszik őket (a hosszú és erősen megerősített Karacsunnal együtt). Az orosz hadsereget ismét felszólítják, hogy törje el a homlokát és vérezzen el.

Rubizhne. A korábbi kijelentésekkel ellentétben a város nem áll teljes mértékben az LNR és az orosz erők ellenőrzése alatt. A városban és környékén a kemény harcok sikertelenül folytatódnak.

Popasnán pontosan ugyanaz a helyzet, mint Rubežnýben.

Avdeyevka közelében - nincs előrelépés. Erőddé változtatták ezt a pontot, és hiába támadják meg csak a Donyecki Népköztársaság „második” mozgósított zászlóaljával, ahogy most próbálják. Annál is inkább, mivel az ukrán fegyveres erők továbbra is aktívan erősödnek, és folyamatosan pótolják készleteiket, hogy pótolják veszteségeiket.

Marinka - a falu nagy része - továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll. Különben ugyanaz, mint Avdijivkában.

Kurachovo irányában - nincs jelentős változás. Maga Kurakovo erősen megerősített területté alakult, és továbbra is megerősítik. Egy újabb "erőd".

Mariupolban – nincs hiteles megerősítésem arra vonatkozóan, hogy az orosz és a DNR-erők teljes ellenőrzése alatt álltak volna Mariupol kikötője felett. Csak kijelenthetjük, hogy a kikötő falut teljesen elfoglalták és kiürítették, és csapataink bevonultak a kikötőbe.
A donyeckiek még mindig keményen harcolnak Azovstal környékén, de a gyár elleni támadás még messze van.
A "Kadyrovok" szigorúan a második vonalban vannak.
Az első vonalban szinte kizárólag a DNR erők állnak. Ennek megfelelő veszteségekkel. (Minden nap kapok üzeneteket: "ez meg az meghalt, ez meg az megsebesült").

Összességében az orosz fegyveres erők offenzívája végül megállt Donbászban. A donyecki gyalogság folyamatos támadásai időnként kisebb helyi sikereket hoznak.

Az orosz fegyveres erők átcsoportosítása nem tisztázott. Másfél-két hét múlva minden kizöldül, és a folyamat még nehezebb lesz. A háborús erőfeszítések visszafordítására szánt idő fogy.


***
És most megint valami egészen más!
Cyprusz beléegyezet a fegyverszálításra Ukrajnára, amerikai fegyverekért cserébe:


***

@PavolR...?

Szlovákia önjáró tüzérségi egységeket adhat el kerekes alvázon Ukrajnának.

Tegnap a sajtó arról számolt be, hogy Ukrajna és Szlovákia jelenleg is tárgyal a Zuzana önjáró tüzérségi egységek szállításáról.

A jelentések szerint ennek a harceszköznek a megvásárlásáról szóló tárgyalások majdnem befejeződtek.

Ukrajna 2 db tüzérségi egységet, azaz 16 db ilyen, 155 mm-es kaliberű ACS-t kíván vásárolni.

Tobbet én se tudok és nem is fogok tudni, amíg le nem szállítják ...
Amúgy pedig cyprusnak is van 12 darab Zuzana 2000 G :cool:
 
W

Wilson

Guest

bezpalov.jpg

Ukrajnában likvidálták az orosz fegyveres erők 59. páncélosezredének parancsnokát...​


Az RF fegyveres erők 59. gárda-harckocsiezredének parancsnokát, Olekszandr Bezpalov ezredest Ukrajnában megölték....

Erről a Militarny számolt be a Stratkom ZSU -ra hivatkozva .

Az ukrán hadsereg nyilvánosságra hozta az elesett orosz parancsnok személyi igazolványát.

Az orosz sajtó megerősítette a halálát. A 74.RU jelentése szerint Bezpalovot 2022. április 8-án már eltemették Ozersk városában, a cseljabinszki régióban.

278178868-348482190653768-4965483488444237968-n-768x1024.jpg

Az 59. páncélosezred parancsnokának személyi igazolványa, 2022. március 30.

Érdekes módon a Censor.N szerkesztője, Jurij Butusov március 30-án tette közzé Bezpalov dokumentumát. .

Az 59. gárda-páncélosezred a 144. páncéloshadosztályhoz tartozik. Székhelye Jelnya, Szmolenszk régió. Az ezred 2022. február 24-e óta vesz részt az ukrajnai invázióban. Az ezred egységei megsemmisültek a Harkov melletti Malaya Rohan felszabadítása során.

 

Sulaco

New Member
2011. október 28.
1
7
3
Csecsenek és oroszok szabadítják ki celláikból a Mariupoli civileket. Gondolom oda nem direkt másztak be, hogy ne tudjanak kijönni. Ukrán patkányok műve.
A "cellar" pincét jelent, nem cellát, és de valószínleg direct bújtak oda, mivel a város éppen ostrom alatt áll.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 523
93
"Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország kategorikusan visszautasít a bucsai halálesetekben való részvétellel kapcsolatos vádakat, és követeli, hogy a nemzetközi vezetők ne rohanjanak elsöprő vádakkal, hanem hallgassák meg érveit. A Külügyminisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati politikusok meg sem próbálták ellenőrizni az anyagok igazságtartalmát, hanem azonnal Oroszországot hibáztatták, és így személyesen is felelősek a kijevi rezsim által elkövetett bűncselekmény támogatásáért."

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
A "cellar" pincét jelent, nem cellát, és de valószínleg direct bújtak oda, mivel a város éppen ostrom alatt áll.
De miért bújnak egy olyan helyre, ahonnan maguktól nem tudnak kimenni, csak segítséggel?
Kézzel ütöttek a vasbetonba azt a lyukat? Vagy az ukránok csinálták nekik, hogy itt bujjatok el, majd jovunk értetek? Úgy, hogy tudják jól, hogy ostrom alatt van a város?
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
820
2 381
93
Csecsenek és oroszok szabadítják ki celláikból a Mariupoli civileket. Gondolom oda nem direkt másztak be, hogy ne tudjanak kijönni. Ukrán patkányok műve.
Szerintem csak pl. összedőlt a ház azon része ahol a kijárat van és elzáródott, valószinüleg itt födém áttörése kevesebb munka volt, mint elpakolni a törmeléket a kijáratról.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 523
93
Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt állította, hogy Ukrajna fogságba esett orosz katonák holttesteivel manipulálni fogja a nyugati újságírókat Irpinben, egy Kijev melletti városban. Ukrajna korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy több száz civilt ölt meg a főváros környékén, amit Oroszország tagad.

A védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy közölte, Kijev „újabb provokációra készül azzal a céllal, hogy Oroszországot civilek tömeges meggyilkolásával vádolja meg”.

Konasenkov azt állította, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tisztviselői azt tervezik, hogy egy hullaházból Irpin keleti külvárosában lévő egyik épület alagsorába viszik az „ukrán tüzérségtől elhunyt” emberek holttestét.

„Az SBU ezután megszervezi egy „orosz felderítő egység” „semlegesítését” a Pushcha-Vodytsia erdőben, amely [Kijev szerint] Irpinbe érkezik, hogy „megölje az orosz háborús bűnök tanúit”.


A szóvivő azt állította, hogy az ukrán erők „a nacionalisták által megkínzott és meggyilkolt orosz katonák holttestét” „bizonyítékként” fogják bemutatni a nyugati médiának.

Ukrajna korábban több mint 400 civil meggyilkolásával vádolta meg az orosz csapatokat a szintén fővároshoz közeli Buchában. Az EU-tisztviselőknek és a külföldi riportereknek Kijev szerint tömegsírokat és kivégzési stílusban lelőtt holttesteket mutattak be. Moszkva tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez, és kitart amellett, hogy a gyilkosságok azután történtek, hogy csapatai a múlt hónap végén visszavonultak a területről.
Korábban Moszkva vizsgálatot indított, miután több videó is megjelent az interneten, amelyeken állítólag ukrán harcosok orosz katonákat kínoznak és végeznek ki. Kijev azt állította, hogy a videókat rendezték, és azt mondta, hogy katonái nem sértik meg a háború szabályait.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 496
113

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt állította, hogy Ukrajna fogságba esett orosz katonák holttesteivel manipulálni fogja a nyugati újságírókat Irpinben, egy Kijev melletti városban. Ukrajna korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy több száz civilt ölt meg a főváros környékén, amit Oroszország tagad.

A védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy közölte, Kijev „újabb provokációra készül azzal a céllal, hogy Oroszországot civilek tömeges meggyilkolásával vádolja meg”.

Konasenkov azt állította, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tisztviselői azt tervezik, hogy egy hullaházból Irpin keleti külvárosában lévő egyik épület alagsorába viszik az „ukrán tüzérségtől elhunyt” emberek holttestét.

„Az SBU ezután megszervezi egy „orosz felderítő egység” „semlegesítését” a Pushcha-Vodytsia erdőben, amely [Kijev szerint] Irpinbe érkezik, hogy „megölje az orosz háborús bűnök tanúit”.


A szóvivő azt állította, hogy az ukrán erők „a nacionalisták által megkínzott és meggyilkolt orosz katonák holttestét” „bizonyítékként” fogják bemutatni a nyugati médiának.

Ukrajna korábban több mint 400 civil meggyilkolásával vádolta meg az orosz csapatokat a szintén fővároshoz közeli Buchában. Az EU-tisztviselőknek és a külföldi riportereknek Kijev szerint tömegsírokat és kivégzési stílusban lelőtt holttesteket mutattak be. Moszkva tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez, és kitart amellett, hogy a gyilkosságok azután történtek, hogy csapatai a múlt hónap végén visszavonultak a területről.
Korábban Moszkva vizsgálatot indított, miután több videó is megjelent az interneten, amelyeken állítólag ukrán harcosok orosz katonákat kínoznak és végeznek ki. Kijev azt állította, hogy a videókat rendezték, és azt mondta, hogy katonái nem sértik meg a háború szabályait.

Az oroszok szavahihetősége a bucsai-atrocitások után az ukránok szintjére csökkent. Eljutottunk oda, hogy egyik félnek, egyetlen szavát se hihetjük el és oda is, hogy az oroszok szavait ugyanazzal a rosszhiszeműséggel érdemes kezelnünk, mint az ukránokét kezdettől tettük, amikor még azt hittük, hogy az oroszoké mégiscsak a civilizált, professzionális haderő ebben a háborúban és nem az ukrán neonáci szabadcsapatokhoz hasonló fosztogató, gyilkoló horda.

Rengeteg illúziótól megszabadít ez a háború az oroszokkal kapcsolatban.
 
W

Wilson

Guest
Most kire fogja a ruszki? A belaruszra?
;)
Nem vagyok meggyőződve, hogy orosz, fehérorosz, szakadár a Tocska indítás.
Nem zárom ki, hogy ukrán trükközés, csak elég könnyű szerintem lebukni a csalással.
Miért kell több? Miért nem elég egy Tocskázás vagy ál Tocskázás?
Ezen, mintha lenne azonosító.....
Van az első szám a 9M79 a Tochka mint fegyverendszer "kódja".... A többi számnak utána lehet esetleg nézni a neten....
 
  • Tetszik
Reactions: paul64
W

Wilson

Guest
A Harkiv környéki lakosok új fenyegetéssel néznek szembe - rendszeres időközönként felrobbanó aknákkal.....

Mi történt. A The New York Times beszámolt Szergej, a Harkiv környéki Bezruki falu lakosának történetéről, akinek házát április 3-án éjjel rakéta találta el. Először nem nagyon figyelt rá (mostanában gyakran előfordul), de reggel robbanás történt a háza közelében. Odakint Szergej egy több centiméter mély krátert, egy sérült fészert és egy másik fel nem robbant, henger alakú, literes üdítősüveg méretű lőszert talált.

▪️Sergei gyorsan lefényképezte, majd visszatért a házba; 20 perccel később a lövedék felrobbant. A robbanások, amelyek körülbelül 50 perces időközönként történtek, hajnali 3 óráig tartottak.

Új fenyegetés. A The New York Times által megszólaltatott harkivi tűzszerészek szerint ez az első ismert PTM-1C akna bevetése a háború kezdete óta.

A ▪️PTM-1 a Szovjetunióban kifejlesztett páncéltörő akna, de ebben az esetben úgy konfigurálták, hogy meghatározott időközönként robbanjon. Az aknát egy lövedékkel juttatják a célpontba, amely akár több tucat lövedéket is tartalmazhat.

▪️Az Egyesült Államok utoljára 1991-ben, a Perzsa-öbölben a Sivatagi Vihar hadművelet során használt szétszórható taposóaknákat. 1997-ben a taposóaknákról szóló egyezmény értelmében betiltották a gyalogsági aknákat. A szerződéshez 164 ország csatlakozott, köztük Ukrajna is.

▪️ Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a PTM-1 aknák használatát.

 
  • Szomorú
Reactions: oliver88

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 828
113
Az oroszok szavahihetősége a bucsai-atrocitások után az ukránok szintjére csökkent. Eljutottunk oda, hogy egyik félnek, egyetlen szavát se hihetjük el és oda is, hogy az oroszok szavait ugyanazzal a rosszhiszeműséggel érdemes kezelnünk, mint az ukránokét kezdettől tettük, amikor még azt hittük, hogy az oroszoké mégiscsak a civilizált, professzionális haderő ebben a háborúban és nem az ukrán neonáci szabadcsapatokhoz hasonló fosztogató, gyilkoló horda.

Rengeteg illúziótól megszabadít ez a háború az oroszokkal kapcsolatban.
Olyan hiszeműséggel kezeled amilyennel akarod. A Bucsában történteket is egyre több külföldi újságíró látja úgy hogy megrendezett buli....Szerintem a "halottak 90%-a még akkor élt, de azóta az ZSBU már eltette láb alól őket mert tanúk. Illetve mint több nevét elhallgató lakos jelezte, az ukránok, a szerintük orosz bérencekre vadásztak. Ma de hajuk már Bucsát...