[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Meg van már a teljes orosz légifölény? Ki lett már iktatva az ukrán légvédelem? Ki lett már iktatva az ukrán légierő?

Levegőben se teljesít úgy az orosz hadsereg ahogy egy nagyhatalomnak kéne. Légvédelmet pedig kap Ukrajna és még kapni is fog valószínűleg. A NATO-nál se hülyék ülnek amikor a fegyverszállításokról döntenek.
Igen, napi 300+bevetést repülnek csak éjszaka :)
Ja hooogy ezt az ukránok nem kötik az orrodra?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Ha csak nem jelenik meg a NATO légierő, kvázi lényegtelen, hogy mit és mennyit küld a nyugat. Szét lesz bombázva, ha közel merészkedik a fronthoz.
itt kezdődik a probléma
a cél az hogy ha közel jön a fronthoz akkor szétbombázzák
láthatóan hordják be kramatorszkba az utánpótlást tehát ez is csak részlegesen sikeres
a nagyobb baj hogy maradékukrajna meg szép csendesen állig felfegyverződik, nyugatukrajnába már be se repülnek a szuhojok oda csak iskander és kalibr küldhető annyira nincs szétbombázva a légvédelem
a donbassnak előbb-utóbb vége lesz, kérdés hogy hogyan tovább
és a hogyan továbbot maradékukrajna állapota, morálja, felfegyverzettsége határozza meg
lehet mondani hogy na akkor majd megint béketárgyalunk fegyverszünet lesz mert elértük a célokat ami a donbassból áll mert sose volt igazából cél se kijev se egészukrajna
csak ez a fegyverszünet arra lesz alkalmas hogy az ukrán oldal tovább fegyverkezzen kiképződjön az új nyugati technikákra aztán néhány év múlva folytassa az új erőviszonyok alapján
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 200
113
Hivatalosan bejelentették Oroszország stratégiai célját
„Az orosz különleges hadművelet célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok dominanciájának a világban” – mondta Lavrov.
Oroszország korábban nem hangoztatta ilyen egyértelműen, hogy mi a stratégiai célja Ukrajnában.
Bár nyilatkozatok nélkül is egyértelmű volt a gondolkodó emberek számára -akik nem azonosak a nyugati fősodratú sajtó hír- és vélemény-monopóliumát benyaló konzumidiótákkal-, hogy az ukrajnai hadművelet kimenetele (mindegy mennyi ideig tart is) meghatározza a jövő világrendjének körvonalait. Ám csak most jelentették be nyíltan.
Maga az ukrajnai hadjárat pedig természetesen nem „Ukrajna és Oroszország háborúja”, hanem az Egyesült Államok Oroszország elleni háborúja, ahol az USA stratégiai célja Oroszország legyőzése és a széthulló világhegemónia támogatása. Oroszország le akarja győzni az amerikai bábokat Ukrajnában, és ezért felgyorsítja az amerikai hegemónia lerombolását.
Erre a háborúra a NATO és Ukrajna már évek óta készült (ennek jelei és bizonyítékai a szakemberek számára ismertek voltak), de az intenzív felkészülés 2021. elején kezdődött meg. Ezzel az oroszok is tisztában voltak, és 2021 tavaszán szintén megkezdték a felkészülést a háborúra. Mindazonáltal, ahogy az orosz elnök korábban fogalmazott, soha, de soha nem történhet meg ismét 1941, amikor a német csapatok lerohanták a Szovjetuniót - legközelebb Oroszország fog először ütni. Ahogy láthatjuk az eredményt, valóban így is történt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 745
113
Mi a véleménye a bucsai esetről:
1.: Provokáció.
2. Láttuk. Ott fekszenek, aztán amikor felemelik őket, röhögnek...
3. Nem lehet hogy az oroszok tették. Ők maguk ölték meg (őket) aztán az oroszokra fogják. Oroszország az ami nekünk kell.
4. Ezek maguk, a nyugati rendszerek,
(riporter)... és az emberek összekötözött kézzel?
1. Ők maguk kötik meg.
(riporter) Miért?
1. Ki tudja? Hogy az orosz fegyveres erőket hibáztathassák.
Ugye Keleten a plebs nem annyira megvezethető, mint a nyugati átlagpolgár! Én Rácz András facebook oldalán tapasztaltam, hogy 4-5 fő kivételével szinte mindenki az oroszok bűnösségét állítja. És nem az a baj, hogy ezt teszi, mert nyilván az oroszok között is van szadista, pedofil stb. Hanem az a probléma, hogy ugyanazokat a paneleket sorolja, amit a nyugati média mond. Racionális érveken elgondolkodni sem hajlandó, a kételkedés szikrája sem gyullad fel benne.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 999
32 360
113
"A nyugati média egyöntetűen már nem ír a Kramatorszk elleni rakétatámadásról, miután megjelent az Tocska -U sorozatszáma, ami bizonyítja az ukrán fegyveres erők részvételét a tragédiában.

A nyugati sajtó azonnal leállította a Kramatorszkról szóló anyagok közzétételét, amint cáfolhatatlan bizonyítékok jelentek meg arra vonatkozóan, hogy a vasútállomáson több tucat ember életét követelő támadást az Ukrán Fegyveres Erők állományában szereplőTocska-U hajtotta végre. Emlékezzünk vissza, hogy a rakéta „sorozatszáma” megegyezett azokkal a lövedékekkel, amelyek a Donbass elleni támadások során lettek bevetve.

Ha megnézzük az elmúlt két nap jelentősebb nyugati kiadványainak főcímeit, láthatjuk, hogy Kramatorszk témája egyszerűen eltűnt a legtöbb külföldi újságíró látóteréből, bár néhány nappal a sorozatszám megjelenése előtt a Tochka U-t. aktívan reprodukálták és terjesztették, követve Oroszországot "háborús bűnökkel" vádoló, már hagyományos retorikát. Most valamiért egyik „nem kötődő” újságíró sem ír egy rakétatámadás áldozatainak számáról, sem a nyomozásról, sem az elkövetők megbüntetéséről. "

Mindig lesz új atrocitás, amit a címlapokra tehetnek, most pl. az állítólagos vegyi fegyver.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 650
113
Igen, napi 300+bevetést repülnek csak éjszaka :)
Ja hooogy ezt az ukránok nem kötik az orrodra?
Miért éjszaka repülnek? Én úgy tudom azért mert nincs meg nekik a teljes légi fölény.

A háború tapasztalatai alapján nagyon nincs nyugati szinten az orosz légierő SE. A NATO pedig biztosan folyamatosan követi az eseményeket, fog még bőven problémát jelenteni a NATO támogatás az orosz légierőnek IS.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 745
113
Pár napja valamelyik ukrán vezető beszélt arról, hogy 2035-ig kell kitartaniuk:

Szóval szerintem anyagháborúra készülnek, meg hosszú intenzitású partizánháborúra.
Ez annyiban érdekes, hogy Orbán Viktor is egy 2030-as évet jelölt meg nagy fordulatként. Mit tudhatnak ők, amit mi nem láthatunk?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 650
113
Hivatalosan bejelentették Oroszország stratégiai célját
„Az orosz különleges hadművelet célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok dominanciájának a világban” – mondta Lavrov.
Oroszország korábban nem hangoztatta ilyen egyértelműen, hogy mi a stratégiai célja Ukrajnában.
Bár nyilatkozatok nélkül is egyértelmű volt a gondolkodó emberek számára -akik nem azonosak a nyugati fősodratú sajtó hír- és vélemény-monopóliumát benyaló konzumidiótákkal-, hogy az ukrajnai hadművelet kimenetele (mindegy mennyi ideig tart is) meghatározza a jövő világrendjének körvonalait. Ám csak most jelentették be nyíltan.
Maga az ukrajnai hadjárat pedig természetesen nem „Ukrajna és Oroszország háborúja”, hanem az Egyesült Államok Oroszország elleni háborúja, ahol az USA stratégiai célja Oroszország legyőzése és a széthulló világhegemónia támogatása. Oroszország le akarja győzni az amerikai bábokat Ukrajnában, és ezért felgyorsítja az amerikai hegemónia lerombolását.
Erre a háborúra a NATO és Ukrajna már évek óta készült (ennek jelei és bizonyítékai a szakemberek számára ismertek voltak), de az intenzív felkészülés 2021. elején kezdődött meg. Ezzel az oroszok is tisztában voltak, és 2021 tavaszán szintén megkezdték a felkészülést a háborúra. Mindazonáltal, ahogy az orosz elnök korábban fogalmazott, soha, de soha nem történhet meg ismét 1941, amikor a német csapatok lerohanták a Szovjetuniót - legközelebb Oroszország fog először ütni. Ahogy láthatjuk az eredményt, valóban így is történt.
Ez nem egy konkrét cél. De még ha győznének is Ukrajnában és elfoglalnák az egész országot, akkor is az USA maradna a domináns világhatalom.
 
  • Vicces
Reactions: megazez and vata

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Miért éjszaka repülnek? Én úgy tudom azért mert nincs meg nekik a teljes légi fölény.

A háború tapasztalatai alapján nagyon nincs nyugati szinten az orosz légierő SE. A NATO pedig biztosan folyamatosan követi az eseményeket, fog még bőven problémát jelenteni a NATO támogatás az orosz légierőnek IS.
éjjel nappal repülnek :)
Szóval nem nyert hangszórót.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Mindig lesz új atrocitás, amit a címlapokra tehetnek, most pl. az állítólagos vegyi fegyver.
jaja, a német újságok egy ideje folyamatosan a vegyifegyverről írnak, Bucha és társai zárójeles felsorolás - hogy "ugye, emlékszünk" jellegű "újságírás".

Ami szintén elgondolkodtató, hogy mennyire kerülik a gáz/energia témát és egyre gyakrabban jönnek a magyarázatok és rávezetések, a "miért KELL Németországnak harckocsikat küldenie"
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Pár napja valamelyik ukrán vezető beszélt arról, hogy 2035-ig kell kitartaniuk:

Szóval szerintem anyagháborúra készülnek, meg hosszú intenzitású partizánháborúra.
Akkor a történelmi példák alapján milyen végeredmény várható?
Ha egy nagyhatalom áll mögötted, akkor ameddig az össze nem omlik, tart az anyagháború.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
jaja, a német újságok egy ideje folyamatosan a vegyifegyverről írnak, Bucha és társai zárójeles felsorolás - hogy "ugye, emlékszünk" jellegű "újságírás".

Ami szintén elgondolkodtató, hogy mennyire kerülik a gáz/energia témát és egyre gyakrabban jönnek a magyarázatok és rávezetések, a "miért KELL Németországnak harckocsikat küldenie"
Èrdekes nèzni, hogyan fejlödnek a narrativák pl az osztrák és német médiákban és hogyan váltja egyik "lètkèrdés" a mâsikat: migráció, gender, klima, covid, Ukrajna....
Az ukri tèma még futni fog év vègéig, aztán esedékes az uj izgalom. A recesszióra, energia ès áruhiânyra tippelek.
Remèlem, nem a 3.VH lesz az ùj téma. :(
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 064
26 625
113
Akkor a történelmi példák alapján milyen végeredmény várható?
Ha egy nagyhatalom áll mögötted, akkor ameddig az össze nem omlik, tart az anyagháború.
Az orosz hadiipar leállt. Újraindítása évekig tellhet, így jelenleg csak javítani tud, részben azt is csak kannibalizációval, gyártani csak korlátozottan (minnél egyszerűbb a termék, annál inkább). A háború azon fog múlni, hogy meddig tart ki az orosz haderő Ukrajnában beáldozható járműállománya. Namost eddig elvesztettek az Oryx adatai alapján:

476x harckocsit (15x zlj)
753x IFV-t (18x zlj)
96x APC-t (2x zlj)
112x könnyű APC-t (1x zlj)
106x műszaki járművet
787x teherautót
209x tüzérségi eszközt (10x osztály)
78x légvédelmi eszközt
20x repülőgépet
32x helikoptert

Ez körülbelül nyolc gépesített dandár, azaz két gépesített hadosztálynyi veszteség. Elvesztették a magyar haderő tízszeresét.

A NATO meg éppen csak elkezdett szállítani. Az anyagháborút úgy gondolom az oroszok nem tudják megnyerni ilyen intenzitással.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Hivatalosan bejelentették Oroszország stratégiai célját
„Az orosz különleges hadművelet célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok dominanciájának a világban” – mondta Lavrov.
Oroszország korábban nem hangoztatta ilyen egyértelműen, hogy mi a stratégiai célja Ukrajnában.
Bár nyilatkozatok nélkül is egyértelmű volt a gondolkodó emberek számára -akik nem azonosak a nyugati fősodratú sajtó hír- és vélemény-monopóliumát benyaló konzumidiótákkal-, hogy az ukrajnai hadművelet kimenetele (mindegy mennyi ideig tart is) meghatározza a jövő világrendjének körvonalait. Ám csak most jelentették be nyíltan.
Maga az ukrajnai hadjárat pedig természetesen nem „Ukrajna és Oroszország háborúja”, hanem az Egyesült Államok Oroszország elleni háborúja, ahol az USA stratégiai célja Oroszország legyőzése és a széthulló világhegemónia támogatása. Oroszország le akarja győzni az amerikai bábokat Ukrajnában, és ezért felgyorsítja az amerikai hegemónia lerombolását.
Erre a háborúra a NATO és Ukrajna már évek óta készült (ennek jelei és bizonyítékai a szakemberek számára ismertek voltak), de az intenzív felkészülés 2021. elején kezdődött meg. Ezzel az oroszok is tisztában voltak, és 2021 tavaszán szintén megkezdték a felkészülést a háborúra. Mindazonáltal, ahogy az orosz elnök korábban fogalmazott, soha, de soha nem történhet meg ismét 1941, amikor a német csapatok lerohanták a Szovjetuniót - legközelebb Oroszország fog először ütni. Ahogy láthatjuk az eredményt, valóban így is történt.
Lavrov elveszíti híres önuralmát.
Ekkora bajban vannak?
:)
Mindig nagyon kimérten, de határozottan forgalmazott.

Az ukrán háború eredménye egyre kevésbé befolyásolja a fennálló hatalmi viszonyokat. Ezt érzik.
Ugyanis Oroszország katonai teljesítményének értékét az ahhoz szükséges idő erősen befolyásolja.
Nem mindegy, hogy gyorsan, kevés áldozattal, mondhatni könnyen ér el valamit, vagy hatalmas emberi és gazdasági áldozatok árán.
A pirruszi győzelem nem követendő, hanem kerülendő példa lenne, ha egyáltalán életnek valamit a ruszkik.
Azt jelentené, hogy a fegyveres agresszió olyan következményekkel járna, amit nem vállalnának be, azok, akik egy "új világrendben" bíznak.
Ezért nem lesz új világrend, a folyamatok mennek tovább, Kína erősödik, Oroszország marginálissá válik.
Az USA meg Kínára figyel.

Lavrov ezért kétségbeesett. Semmit nem tudnak már megváltoztatni. Semmit nem nyernek, de nagyon sokat veszítenek.