[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 768
17 869
113
Látod Wilson erről beszéltem, ezek azok a hírek amik említésre sem méltóak.
Hasonló mint az orosz mobil krematórium, ami egy orosz szemétégető és nem képes egy hullát elégetni, max 10-12 nap alatt irgalmatlan
energiabevitelel, nem lenne túlzottan hatékony eljárás.

Egy 1 milliós város hullaházi kapacitását egy sima corona virus járvány is megdöntheti, nemhogy egy háború. Tételezzük fel, hogy nem halt meg ukrán katona, sem civil, csak 1500 szerencsétlen orosz kiskatona, akiket hűteni kell. Spoiler: Nincs ennyi hűtő. Átlagosan a hullaházak 7- 8 napig tárolnak halottak a és mennek hamvasztásra, így még egy ilyen nagyvárosnak sem kell ennyi kapacitás.
Budapest 2 milliós lakosságából évente kb. 20.000-en halnak meg. Ez havi kb. 1600 fő. Értelemszerűen nem hevernek hetekig, hónapokig a hűtőben.

Ha Dnyipro-ban havonta 800-an haltak meg békeidőben, mára ez a szám szerintem jelentősen növekedett, és csak orosz katonákkal vannak tele a hullaházak, az kisebb problémát okozna a logisztikában.

Háború idején nem tárolnak hullákat hűtőházakban, de főképpen nem az "agresszor" hulláit. Azok simán már az első nap tömegsírokba kerülnek, és legjobb esetben az irataikat tárolják. (Rosszabb esetben hagyják őket ahol vannak hetekig, vagy simán ahol találták betemetik földel)

Ismét a Zelenszkij média studio áldozata lettél.
Ne a hír hozóját lőjjük le. Olvassuk el, maradjunk szkeptikusak és mérlegeljünk hideg fejjel.

A számadatok alapján én sem hiszem el, pont azért, amit írtál. Ezek a könnyfakasztó "hírek" nem nekünk szólnak, hanem a megvezethető többségnek, akik így még jobban verik majd a tamtamot nyugaton, lásd németek.
 
K

Kopi2000

Guest
annyiban igaza van,hogy ha nem is Oroszországot,de a keleti régiókban élő szakadár orosz nemzetiséget mindenféleképpen megtámadták volna,hiszen jelentős erőket vonultattak fel a térégben az ukik,ami biztos nem egy haditech bemutató erejéig volt ott ,innentől meg ki ki döntse el saját maga,hogy ezt minek nevezzük népirtásnak (az EU szerint nem az) vagy az alkotmányos rend helyreállításának.

orosz részről teljesen logikus döntés volt,de Putyin is mondta hogy 1941* volt az utolsó alkalom, hogy Oroszország nem fog hamarabb lépni ha úgy hozza a helyzet,most úgy ítélték meg (szerintem érthető) hogy lépni kell,és ezért volt a támadás.

* még mindig vita tárgya,hogy valójában Hitler támadása szintén nem egy megelőző csapás lett volna.
A Nepkoztarsagi projekt pont annyira volt orosz akcio, mint a Krim elcsatolasa. Putyin mar akkor megagyazott ennek a haborunak, csak akkor meg azt hittek, az USA-ban is, megelegszik ennyivel. Most esett le az, hogy nem, ezert kezdtek el, szerintem helyesen, tamogatni az ukranokat...
 
W

Wilson

Guest
Ezt az elmúlt másfél hónap után mondod? Mert előtte még megérteném.
Hogy mennyi realitása volt annak, hogy előbb-utóbb támadnak, az jó kérdés, tény, hogy elvileg erre készültek. Ez nem lezárt konfliktus volt. 2021-ben Washingtonban egy Oroszországgal szemben igen belligerens kormány került hatalomra, amely a belpolitikai és tömbön belüli politikai ellenfeleit orosz ügynöközte, Biden nyíltan gazembernek nevezte Putyint stb.
Ezt követően Zelenszkij lecsapott a maradék oroszbarát ellenzékére és annak médiájára, rendeletet adott ki róla, hogy a Krímnek vissza kell térnie stb. A NATO főtitkár és a britek ígéretet tettek az ukránoknak a lehető leggyorsabb NATO-felvételre. Merkel távozott, ezzel a korábbi német politikát is a jelek szerint atlantista vonal követte volna mindenképp. Az oroszok diplomáciai próbálkozása kudarcot vallott a "biztonsági igényeik" elismertetésére, elküldték őket, hogy hülyegyerek, ne követelőzz, nincs semmi beleszólásod ezekbe.
Persze hogy kijelentem főleg az elmúlt másfél hónap után, mivel csak ezen a
Nagyon tévedsz, nem Oroszország védéséről van szó, hanem geopoltikáról, az usa geostartégiájáról. KIcsit tanulj vagy tájékozódj a témában. Vagy tudod/ismered vagy nem. Egyébként Friedmann még 2015-ben jelezte, hogy lesz ukrán-orosz konfliktus/háború.
Boki ezzel a tanár bácsis stílussal nem mész nálam semmire...:)

De ha már Geopolitika nézd már meg légy szíves mit ért el ezzel a háborúval geopolitikailag Putyin az történik geopolitikailag amitől a legjobban tartott értem én, hogy szerinted a valós hiteles infó csak Moszkvából jöhet de ezért szerintem nem érdemes ignorálod a valóságot....:)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 435
33 748
113
A Nepkoztarsagi projekt pont annyira volt orosz akcio, mint a Krim elcsatolasa. Putyin mar akkor megagyazott ennek a haborunak, csak akkor meg azt hittek, az USA-ban is, megelegszik ennyivel. Most esett le az, hogy nem, ezert kezdtek el, szerintem helyesen, tamogatni az ukranokat...

Kifelejted azt az előzményt, hogy puccsot támogattak Ukrajnában, McCain óriáskivetítőkön szónokolt a Majdanon stb.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 888
113
Murad Gazdiev videója Mariupolból.


Azovstal határában elkaptunk egy „elveszett” nőt, aki nem egészen értette, hová megy.

Azt mondja, hogy ő helybeli, 25 évig élt Mariupolban tartózkodási engedély nélkül, nagyon nem mariupoli nyelvjárással.

Megjelenésében, viselkedésében sok piros zászlóra lett figyelmesek a mieink, amiről nem is beszélünk, nehogy a nacionalisták észrevétlenül kikerüljenek a bekerítésből.

Az elmúlt napokban rengeteg „civilt” találtak az ipari övezet kijáratainál, ahol fegyveresek és az ukrán fegyveres erők maradványai telepedtek le. Köztük sok olyan lány és nő van, akik a nemzeti zászlóaljakban mesterlövészek voltak. Nyilvánvalóan mindenki civil ruhába öltözött



 
K

Kopi2000

Guest

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 435
33 748
113
Persze hogy kijelentem főleg az elmúlt másfél hónap után, mivel csak ezen a

Boki ezzel a tanár bácsis stílussal nem mész nálam semmire...:)

De ha már Geopolitika nézd már meg légy szíves mit ért el ezzel a háborúval geopolitikailag Putyin az történik geopolitikailag amitől a legjobban tartott értem én, hogy szerinted a valós hiteles infó csak Moszkvából jöhet de ezért szerintem nem érdemes ignorálod a valóságot....:)

Lemaradt valami...
Az orosz szemszög szerint geopolitikailag ez történt volna mindneképp, csak előre hozták maximum.
De szerintem is benézték, azt hitték, szétesik az ukrán állam, ha berontanak. Pedig tudnia kellett az oroszoknak akár csak a nyílt információkból, hogy már tavaly elkezdék az ukrán területvédelmisek intenzív kiképzését, NATO-instuktorok tömegével voltak jelen, stb. Valamiért azt hitték úgy látszik, hogy majd ezek szaladni fognak, mint az afgán hadsereg...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 435
33 748
113
Ebben eltér a véleményünk.

"Felszabadításra" mindneképp, de egyébként igen, az ukrán nacionalisták nem titkolják, hogy Oroszország megsemmisítéséig akarják folytatni a harcot. Nézeteik szerint az OF-et fel kell legalábbis darabolni 4-5 vagy több részre, netán Ukrajna is leharaphatna belőle.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and Ursula

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Üdv!

Szerintem, az USA messze nem ekkora spíler, hogy a verziódat megvalósítsa.
Most komolyan, arról az USA-ról feltételezed ezt, amelyik az elmúlt 30 évben bármihez nyúlt, szarrá vált?
Nézd Afganisztánt! 20 év háborúskodás, dollár tíz- százmilliárdok elköltése, katonák és civilek ezreinek halála után úgy hagyták ott az egészet, hogy semmit nem értek el gyakorlatilag és még az orbitális arcvesztést is bevállalták.
És Irak? Tizenx év után, rengeteg áldozat árán mit is elértek el? Hogy a nagy helyi ellenlábasuknak, Iránnak, nagyobb a befolyása a térségre, mint valaha?
Vagy az arab tavasz, vagy a Balkán, vagy Venezuela. Mind azt mutatja, hogy arra sem képesek, hogy célokat határozzanak meg maguknak, hacsak az nem cél, hogy a hadiiparuk irgalmatlan megrendeléseket kapjon.
És róluk azt feltételezni, hogy megterveznek és végrehajtanak egy ilyen sakkjátszmát?
de hát ez is szarrá vált...
 
K

Kopi2000

Guest
Kifelejted azt az előzményt, hogy puccsot támogattak Ukrajnában, McCain óriáskivetítőkön szónokolt a Majdanon stb.
Egyébként az oroszoknak azonnal fel kell bomlasztaniuk egy szomszédos államot, ha ott az emberek el akarják zavarni az orosz bábkormányt? Ez nettó birodalmi gondolkodás. Csak addig húzták meg magukat, míg gyengének érezték magukat....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 030
87 855
113
Ukrán vagyok. Európába tartunk!

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 435
33 748
113
Tennék fel, ide alább, az orosz birodalom történelmi beágyazásáról egy cikket...


Ez a lengyel-ukrán historiográfia, a barbár ázsiai hordával (ezt mondjuk a nácik is előszeretettel emlegették). Ezek szerint vannak magyar követői is.
Az ukrán magyargyűlölet mélyebb okai is megérthetők ezáltal: számukra mi is mongolok-hunok vagyunk, ezt verte a fejükbe az ukrán nacionalista történelemoktatás.
Orosz állam szellemileg a bizánci utódja, illetve a kijevi ruszé, bár érték tatár hatások nyilván. Ez a mongolozás sokkal későbbi politikai ellentétek kivetítése a múltra.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 333
2 585
113
Persze hogy kijelentem főleg az elmúlt másfél hónap után, mivel csak ezen a

Boki ezzel a tanár bácsis stílussal nem mész nálam semmire...:)

De ha már Geopolitika nézd már meg légy szíves mit ért el ezzel a háborúval geopolitikailag Putyin az történik geopolitikailag amitől a legjobban tartott értem én, hogy szerinted a valós hiteles infó csak Moszkvából jöhet de ezért szerintem nem érdemes ignorálod a valóságot....:)
Nem lenne rossz, ha már geopolitikára és “geostratégiára” hivatkozunk itt a fórumon - ebben a témában, akkor nem csak nevekkel dobálóznánk…
Mondjuk jöhetnének az érvek. Az USA esetében a doktrína nyilvános dokumentumokban is megjelenik.
Más de ide tartozik.
A most “divatos” nemzetközi kapcsolatok/konfliktus modellek (offenzív vagy defenzív realizmus, de a régebbi strukturális realizmus) szerint értelmezve Putyin döntését (értsd: háborút indít )is több kérdés keletkezik mint válasz.
Modellek módszertana neutrális.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 263
4 671
113
"Felszabadításra" mindneképp, de egyébként igen, az ukrán nacionalisták nem titkolják, hogy Oroszország megsemmisítéséig akarják folytatni a harcot. Nézeteik szerint az OF-et fel kell legalábbis darabolni 4-5 vagy több részre, netán Ukrajna is leharaphatna belőle.
Meg is értem a félelmet, a hatalmas és erős ukrán nacionalista tömegek VESZÉLYESEK a békés Oroszországra. :cool:
Ilyen gondolkodásúak mindenhol vannak, szerencsére sokszor zárt osztályokon... ;)
Azt nem is feltételezem, hogy orosz titkosszolgálatok pénzelhetik a szélsőséges ukrán csoportokat, hogy legyen casus belli alkalomadtán. Ilyesmire csak a rút amerikai és nyugat-európai felforgatók képesek.