Nem bántásból, de ha így ítéled meg, akkor szerintem ezt, hogy Te, mit, és miként tudsz objektíven megítélni; nem biztos, hogy erőltetni kellene. De láttam már korábbi hozzászólásodban is hasonló érdekes megítéléseket, csak nem akartam belédkötni, most se ezzel a szándékkal írom.
- Nem rombolták le az infrastruktúrát.
- Nem tudjuk, hogy volt e ilyen cél, hogy valóban elfoglalják a nagyobb városokat, pláne, hogy milyen áron és mikor. Tehát ezt, mint el nem ért célt elég nehéz felróni. Meg különben is, úgy dobálóznak sokan ezzel a nem foglalták el a nagy városokat, mint ha olyan kis vicces dolog lenne milliós, több milliós városokat elfoglalni.
- Ki szemében lettek pária állam? Az egész világ szemében? Mikortól lettek páriák? -Mert 8 éve szankciózzák őket. 20 év múlva is páriák lesznek?
- Ebben igazad van, hogy nem fogalmaztak meg célt ezért nem is lehet azt "számon kérni" tőlük.
- 50 nap az sok, vagy kevés?
- Afganisztánban a tálibok/mudzsahedek 20 évig álltak ellen a világ elsőszámú haderejének és le is győzték a világ első számú haderejét és a legtöbb "top állam" alkotta szövetségesét. És akkor mi van?
- Az oroszok érdemlegesen hetek óta nem indítottak nagyobb szabású hadműveletet.
- Nincs kelet-ukrajna sem teljesen romokban. Működik az infrastruktúra, nyitva vannak a boltok, van internet; a települések néhány kivétellel nem is éltek át háborús cselekményeket, ha igen, akkor sokszor csak korlátozottan.
- Az oroszok -egyszerre- két módon tudják megtartani a keleti megyéket; erővel és a nyugat hallgatólagosságával. Az, hogy százezres városokban pár tucat, 1-2 száz ember tiltakozik, az még települési szinten is kerekítési hibahatáron belül van.
- Nem az a kérdés, hogy az oroszok a béke után újra kezdik e vagy sem; legalábbis a történelem nem ezt mutatja, hanem azt, hogy az ukránok betartják e vagy sem. (És ez sem hova pártiság, hanem realitás.)
- Az oroszok valahogy lehetetlen helyzetbe hozták maguk. Azért ezt a "valahogy" szót nem túl nehéz kicsomagolni. Kérdés, hogy meddig akarunk visszamenni az időben. De ez a háború nem februárban kezdődött. Nyugodtan vissza lehet menni legalább 2014-ig, a maidanig; de értelemszerűen a maidan sem a semmiből lett. (Ezért nem értem Wilson álláspontját, aki csak a mostani események alapján alapozza meg szimpátiáját. Meg egyáltalán kell e valaki mellé állni.)
Nagyvárosok nélkül mit foglalsz el? Mezőt, falvakat?
El kell foglalnia, különben nem lesz az övé.
Ami most nem lesz az övé, az már sosem. (A békeszerződéssel ezt írja alá).
Harkovot nem akarta? Ne mondd már.
Akarta, de gyenge volt hozzá.
A falvak sincsenek megszállva, hisz ha minden faluban hagyna egy szakaszt, elaprozná erejét.
Ezért csalóka a térkép.
Ezeket a területeket meg is kellene tartani. Katonai és rendőri erőkkel.
Hogyan? Lesz egy örök missziója a haderőnek?
Hány fővel missziózik? 200 000?
Most se megy...
Ahol ukrán lakosság van, ott partizán háborúra számíthat.
Az ukrán mért mondana le ezekről?
Mit kap cserébe?
Ezért hozta magát kilátástalan helyzetbe.
Csodát kellene tennie három hét alatt, hogy legyen miből engedni. Különben nincs béke. Ha nincs béke, maradnak a szankciók és a partizán háború NATO támogatással.