[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113
Igazából a Google a mostani politikai elköteleződésével már elég messzire eltávolodott az egykori "szabad információáramlást mindenkinek" idealizmusától.

Ezt az idealizmust épp az oroszok verték szét. A szólásszabadság addig jó, amíg mindenki igazat mond, mégha gyökeresen is eltér a véleményük. Az sem okoz gondot, ha valaki hazudik. Van ilyen. A probléma az amit az oroszok elsőként kezdtek el alkalmazni: tömegesen hazudnak. Trollgyárakat, álhír-oldalakat hoztak létre és elkezdték befolyásolni, eltéríteni a közvéleményt. Demokráciában meg a közvéleménynek különösen erős hatása van. Az oroszok használják fegyverként a szólásszabadságot. Annak valamiféle korlátozása meg a védekezés ellene. Nem jó dolog ez, de tenni valamit kellett ellene tenni, mert tarthatatlan volt a helyzet.
 

JTDP

Well-Known Member
2010. december 17.
61
378
53
W

Wilson

Guest
A fekete-tengeri hadműveleti övezetben tartózkodó orosz hadihajók több mint 200 km-re is távolodtak el az ukrán partoktól....

Forrás: OC Pivden.

"A fekete-tengeri hadműveleti övezetben a rakétahordozó és desszant hajókból álló orosz haditengerészeti csoport több mint 200 kilométerre húzódott vissza az ukrán partoktól.

De a hajózás blokkolása és a rakétacsapások veszélye továbbra is fennáll."

 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Néhány (múlt heti) kép Mariupolból:

198641.jpg


198651.jpg


198649.jpg


198653.jpg


198654.jpg
 
W

Wilson

Guest
Az orosz megszállók további légvédelmi rakéta osztályokat helyeznek át (Tor) Ukrajnába valamint S-400-as és S-300-as légvédelmi rakéta osztályokat is telepítenek a belgorodi régióba....

Forrás
: Fegyveres Erők Vezérkara

Szó szerint : "Az ellenség igyekszik folytatni az offenzív hadműveleteket a keleti hadműveleti zónában annak érdekében, hogy teljes ellenőrzést biztosítson Donyeck és Luhanszk területe felett, valamint fenntartsa a szárazföldi folyosót az ideiglenesen megszállt Krímmel."

Részletek : A polgári célpontok elleni rakéta- és légicsapások Ukrajna-szerte nem szűnnek meg. Az előző nap folyamán felerősödött a nyugati régiókban lévő objektumok rakéta csapásainak intenzitása.


A Szlobozsanszkij és Donyeck hadműveleti körzetben az agresszor támadó- és rohamműveleteket hajt végre bizonyos területeken.

Az ellenség továbbra is fegyvereket és katonai felszereléseket szállít Ukrajnába az Orosz Föderáció középső és keleti régióiból. A harci egységekkel együtt transzfer egységeket ad át.

Emellett a logisztikai rendszer fejlesztése érdekében a megszállók logisztikai központokat telepítenek, és terepi bázisokat hoznak létre a sérült felszerelések javítására .

Slobozhansky irányban az ellenség továbbra is részben blokkolja Harkov városát.

A rendelkezésre álló információk szerint a támadócsoport légvédelmi rendszerének megszervezése érdekében az ellenség "Tor" légvédelmi rakétaosztályokat szállít át a harkovi régióba.

Ezzel egy időben az Ukrajnával határos belgorodi régió területein S-400 és S-300 légvédelmi rakétaosztályokat telepítettek a fő irányítópontok, valamint a hátsó területek lefedésére.

Izyum irányban az ellenség támadó hadműveleteket hajt végre a Szeverszkij-Donyec folyó bal partján. A csoport ilyen irányú támadó akcióinak támogatására az ellenség fő- és tartalék tüzelőállások rendszerét hozta létre a rakétahajtású és a csöves tüzérség számára.

Donyeck és Tavrija irányban az orosz megszállók a teljes érintkezési vonalon fokozták a támadó hadműveleteket.

Az ellenség fő erőfeszítései arra irányulnak, hogy áttörjék csapataink védelmét Luhanszk és Donyeck régiókban, valamint megteremtsék Mariupol városa feletti teljes ellenőrzést. A zaporozsjei régióban bizonyos területeken folytatódik a megszálló erők egységeinek koncentrációja.

Dél Bug irányában az ellenség a Herson régió közigazgatási határának elérésére összpontosít . A taktikai helyzet javítása érdekében a megszállók támadó hadműveleteket próbálnak végrehajtani Alexandrovka falu területén. Az ellenség nem állítja meg a polgári objektumok elleni támadásokat Nikolaev városában.

Volyn , Polissya és Szeverszkij irányban nem történt jelentős változás .

A Fehérorosz Köztársaság továbbra is biztosítja a területét az Ukrajna területére irányuló légicsapásokhoz és a területünkön lévő objektumok felderítéséhez.

A rendelkezésre álló naprakész információk szerint a Fekete-tengeri Flotta 126. parti dandárjának veszteségei elérik a 75%-ot. A Fekete-tengeri Flotta 810. Önálló dandárjának 158 katonája életét vesztette, körülbelül 500 megsebesült, 70 ember pedig eltűnt.

E dandárok katonája jelentős része olyan írásbeli nyilatkozatot tett amelyben megtagadta az úgynevezett "különleges műveletben" való részvételt.

Donyeck és Luhanszk térségében Ukrajna védői hét ellenséges támadást vertek vissza, tíz harckocsit, tizennyolc páncélos egységet és nyolc járművet, egy tüzérségi rendszert és egy ellenséges aknavetőt semmisítettek meg.

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Szu-34-es vadászbombázók bevetéseinek felvételei, amelyek megsemmisítették az AFU katonai infrastruktúráját.

Az Orosz Légierő pilótái egy különleges művelet során ellenséges légi és földi célpontok felderítésével és megsemmisítésével kapcsolatos feladatokat látnak el. A műveletben nagy pontosságú rakéta- és bombafegyverek széles arzenálját használják.

A Szu-34-es parancsnoka, Mihail beszélt a legénysége számára kijelölt egyik feladatról, amelyet a nagy pontosságú X-29-es rakétáknak köszönhetően sikeresen teljesítettek.

https://t.me/opersvodki/3549
 
W

Wilson

Guest
Tegnapi orosz helyzetkép..

Röviden Ukrajnáról. 2022.04.18.​


3139505_900.jpg


1. Mariupol.

Súlyos bombázások után megkezdődött Azovstal feldarabolása. A tisztogatás a primorszki körzetben is folytatódik, ahol az ellenség egyes csoportjai még mindig ellenállnak. Az Iljics Vas- és Acélgyárat teljesen kiürítették. Ami azt illeti, az Azovstal még "tisztázásra" vár.

2. Nyikolajev.

Közepes intenzitású harcok vidéken Nyikolajev és Herszon között, nagyszabású támadó akciók nélkül. Mindkét fél erőket gyűjt a további lépésekhez.

3 Odessza.

Nincs jelentős változás. Az ellenség továbbra is partraszállási illetve támadási fenyegetést állít, de a BSF inkább létrehoz egy ilyen fenyegetést, mint,hogy végrehajtsa azt az ellenséges erők egy részének Odessza közelében történő feltartóztatását

4. Zaporizzsja.

A Kamenskoje-Orekhov-Gulyaipole frontvonalon nincs változás. Hulyaypiltől keletre az AFU azt állítja, hogy az orosz fegyveres erők Hulyaypil megkerülésére nyomulnak előre. Az AFU elvesztette Malinovka falut.

5. Novomikhailovka-Ugledar-Velika Novoselka.

Az RF fegyveres erői és a DNR hadserege nem jelentett jelentős előrelépést. Az ellenséges erők főként tüzet kapnak.

6. Marinka.

Nincs jelentős változás. A DPR hadsereg még nem tud a halom mögé kerülni.

7. Avdiivka.

Magán az Avdiivka-foknál nincs változás. Avdijivkától északra Novobakhmutivka és Troitskoje térségében folytatódnak a harcok. New York felé eddig nem történt előrelépés.

8. LNR.

Kremenna városát elfoglalták. Popasnán és környékén is van előrelépés. Rubizhne város déli peremén harcok folynak. Szeverodonyeck és Lisicsanszk változatlan.

9. Izyum.

Az orosz fegyveres erők Barvenkovo és Szlovjanszk felé harcolnak. Az Oskoltól északkeletre fekvő terület egy részét megtisztították. Az ellenség megpróbál ellentámadást indítani az Izyum-csoportosítás ellen, hogy feltartóztassa támadó tevékenységét. A csata itt szuperintenzív. Az AFU súlyos veszteségeket szenved emberekben és felszerelésben.

10. Harkiv.

Nincs jelentős változás. Mint korábban, a várostól északra folyó harcok és nagyszabású tüzérségi párbajok, amelyek Harkivtól északra fekvő településeket és Harkiv északi külterületeit pusztítják. Az AFU is igyekszik aktívan tevékenykedni Csugujev közelében, hogy megpróbálja megfeszíteni az Izyum-csoportosulás szárnyát.

Az AFU azt állítja, hogy az orosz fegyveres erők megkezdték a donbászi hadművelet második szakaszát. Az Orosz Fegyveres Erők ezt hivatalosan még nem jelentették be. Ennek ellenére ma volt némi mozgás, ráadásul egyre több csapás éri az ukrán fegyveres erőket és a katonai infrastruktúrát.

Colonelcassad
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Elég gyorsan haladtak tegnap a ruszkik.


Kíváncsi leszek a mai napra, mert azt a mini kiszögellést hátba kaphatják, de ha a nemzeti parkon keresztül át akarnak vágni Szlovjanksz felé, az alsó hangon legalábbis érdekes lesz. Bármennyire is közelinek tűnik és azzal az egész ukrán katlan vasúti utánpótlás szállítását blokkolnák, attól még az a terep nem lesz egy leány álom, ha nekivágnak.

Viszont valószínűleg túl kecsegtető a számukra, hogy az orosz határtól Limanon át egész Szlovjankszig lenne összefüggő vasúti szakasz. Nagyon sok múlik azon, fent tudják-e tartani a mostani tempójukat.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Egy ukrán férfi nyomon tudta követni az orosz csapatok mozgását az otthonából ellopott Apple AirPodokon keresztül, írja a Guardian a Times cikke alapján.

Vitalij Szemenyec fülhallgatóját Kijev melletti otthonából lopták el az orosz katonák. Az Apple nyomkövetőjén keresztül, a „Find my” funkciót használva azt is láthatta, ahogy a katonák – és velük együtt az AirPodok – az ország keleti részére csoportosulnak át.
Az AirPodokat a Kijevtől 17 mérföldre lévő Hostomelből emelték el még az invázió elején, amikor az orosz erők körbezárták és megpróbálták elfoglalni a fővárost. Amikor áprilisban sietősen visszavonultak Kijevből, Szemenyec követni tudta, amint a fülesek átlépték a Belorusz határt, majd a határtól 40 kilométerre fekvő Homel város közelében kötöttek ki. Nem volt itt sem sokáig nyugtuk, múlt héten az AirPodok 500 kilométer utazás után elérték Belgorodot, azt az orosz várost, ahol Putyin elnök a Donbasz elleni támadásra csoportosította csapatait.
Szemenyec az Instagram-oldalára rakta ki a képeket az AirPods útjáról, bár abban nem reménykedett, hogy valaha is viszontlátja őket. Azt írta:

„A technológiának hála most már tudom, hogy hol van az AirPodjaim. Orosz orkok rabolták el a hostomeli otthonomból”.