2022. április 23., 19:42
Jevgenyij Shakirov, Nyikita Golyaskin
Az orosz fegyveres erők letiltottak egy nyugati fegyverekkel felszerelt terminált Odessza közelében
Fotó: REUTERS/Nacho Doce
Az orosz hadsereg letiltott egy logisztikai terminált az Odessza melletti katonai repülőtéren, ahol az Egyesült Államokból és Európából kapott nagy mennyiségű fegyvert tárolták. Ezt április 23-án, szombaton jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.
„Ma délután az Orosz Légierő Nagypontosságú, nagy hatótávolságú, légi indító rakétái letiltották az Odessza melletti katonai repülőtér logisztikai terminálját, ahol az Egyesült Államokból és európai országokból kapott nagy mennyiségű külföldi fegyvert tárolták” – mondta Konashenkov. mondott.
Joe Biden amerikai elnök április 21-én bejelentette, hogy az
USA további 800 millió dolláros katonai segélycsomagot oszt ki Ukrajnának. A segélycsomag különösen nehéztüzérséget, lőszert és taktikai drónokat tartalmaz.
Április 12-én a The Washington Post arról számolt be, hogy az Egyesült Államok
kész bővíteni a Kijevnek szállított fegyverek listáját. A lap értesülései szerint a Pentagon páncélozott Humvee terepjárókat, Mi-17-es helikoptereket, partvédelmi pilóta nélküli légijárműveket, sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi ruhákat is szándékozik átadni.
Az orosz külügyminisztérium felszólította az Európai Uniót és a NATO
-t, hogy hagyják abba Ukrajna fegyverrel való pumpálását .
Február közepén a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság bejelentette, hogy az ukrán csapatok
megnövekedett ágyúzása miatt romlik a helyzet a régiókban. Ezzel kapcsolatban február 21-én Vlagyimir
Putyin orosz elnök , jelezve a DPR és az LPR helyzetének
kritikus jellegét , rendeleteket írt alá a köztársaságok függetlenségének elismeréséről, valamint a barátságról, együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló
szerződéseket .
Február 24-én az orosz vezető bejelentette,
hogy különleges katonai műveletet indít Donbass lakosságának védelmében. Ekkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tisztázta, hogy a különleges hadműveletnek két célja volt - Ukrajna demilitarizálása és denacifikálása. Szerinte mindkét szempont
fenyegetést jelent az orosz államra és népre nézve.
További aktuális videókért és a donbászi helyzettel kapcsolatos részletekért nézze meg az Izvesztyia tévécsatornát.