[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Bár valószínűleg volt már Wilson napi beszámolóiban, de pár órája kerültek fel az ukrán térképre ezek a hírek.


Északon Izjumnál már majdnem elérték a vasútvonalat az oroszok. Ez nem meglepetés, számítottunk erre. Délen viszont ha megnézitek, ahol az előre törés van, Donyecktől Mariupol irányában a vasút megszakad. Pár napja erről a szakaszról is beszéltem, hogy ennek a helyreállítása nem lesz nagyon gyors várhatóan, de az itteni előretörés célja minden bizonnyal ennek a területnek a megtisztítása és a munka biztosítása.
Érdekes lesz olvasni, hogy vajon mennyire fog a sajtóban megjelenni. (Ez a szárnyvonal ügye a teljes déli tengerpart logisztikai ellátásában kiemelt szerepet jelenthet majd.

https://liveuamap.com/en/2022/24-april-russian-troops-attempted-to-advance-at-lyman-and

Ezen a másik területen én pár napja mondtam, hogy nem látom logikusnak az ukrán ellentámadást. Feleslegesnek tűnt kivéreztetni a csapataikat. Azon a napon, amikor Kijev rohama kivérzett, hirtelen erőre kaptak az oroszok és Kreminnát lendületből elfoglalták és már akkor azt beszéltük, volt aki térképen is egy háromszöggel jelölte, hogy Limanig simán előre fognak tudni nyomulni várhatóan és hátba kapják a ruszkik azt a beszögellést, amit akkor nagy nehezen elfoglaltak.
Ha megnézitek, Liman is egy remek kis logisztikai központ lehetne, de túl közel van Szlovjánkszhoz. Tüzérséggel simán átlőnek oda. Ennek a városnak akkor lesz majd talán kisebb szerepe, ha mind a kettővel végeztek és következik Kramatorszk.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 421
113
Lehet hogy volt már de inkább kétszer mint egyszer sem


d11ae0b3c3384cd6c07246183a8e4945.jpg
Figyelembe véve, hogy az egészet szovjet időkben építették, a tervrajzok gondolom már oda-vissza ki lettek elemezve, és pontosan ismertek a lehetséges kijutási pontok.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Figyelembe véve, hogy az egészet szovjet időkben építették, a tervrajzok gondolom már oda-vissza ki lettek elemezve, és pontosan ismertek a lehetséges kijutási pontok.
Ha megvannak azok a rajzok, lehet hogy 8 év alatt építkeztek egy kicsit, egy kijárat itt, egy alagút ott. Donyecki reptérnél sem ment könnyen az alagút harc.
Szerintem
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 922
16 934
113
Felkészül a "Калибр" ! :):D


⚡️‼️Legalább hat amerikai teherszállító repülőgép érkezett Lengyelországba vasárnap

Az amerikai légierő két C-17A Globemaster típusú, legfeljebb 77,5 tonna teher szállítására alkalmas katonai szállító repülőgépe, valamint a Pentagon által bérelt amerikai szállítócégek Boeing 747-es repülőgépei leszálltak az ukrán határtól 90 kilométerre fekvő lengyelországi Rzeszow városában.

Egy C-17A repülőgép érkezését is feljegyezték az Egyesült Királyságból.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 922
16 934
113

Azt hiszem valami eg...
Nem kicsit! :)
Megsemmisítették a 93. AMFU Kholodnij Jar aknavetős ütegének tüzelőállásait Donyeck irányában.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 904
113
Terkep 2


 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 922
16 934
113
Terkep 2


Szépen megy a darálás. :)


A legfrissebb hírek Popasnából. Lépésről lépésre haladunk előre, a vasútállomás épületét már az Orosz Fegyveres Erők és az LNR felügyelete alatt tartják.

Az előrenyomulás nyugat felé folytatódik a vasútvonal mindkét oldalán. Délen a Zavodszkaja utca 73. szám alatt található, a Közlekedési Belügyi Osztály (LOVDT) vonalas részlegének elfoglalása megerősítést nyert. Északon, a helyi források szerint a Vokzalnaja utcai 20. gimnázium épületéért folynak a harcok.

A Popasnától északkeletre, a Bakhmut úton fekvő Novotoshkovskoje falu a szövetséges erők ellenőrzése alá került. Komoly, a 2014-es harcokból ismert, számozott ellenőrzőpontok vették körül, maga a falu pedig az Ukrán Fegyveres Erők erős bástyája volt. Novotoshkivske elfoglalása pozitív hatással volt az egész térség biztonsági helyzetére. Az AFU tüzérségi állásainak nyugatra történő visszavonása kizárta a lövések folytatását Donyeckben, amelynek lakossága nyolc éve kénytelen bombázások alatt élni.
 
W

Wilson

Guest

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Mar a centi is USA gyartmany Ukrajnaban?

Amugy ez lehetett a kiindulasi cikk, 5 napos! Most meg latom hogy egy ebbol valami roviditett klonvaltozatot vagy egy tucat mainstreem forras hozott le ma delutan.

Hallottam, hogy az oroszoknál még első világháborús torpedók is vannak raktáron, de őszintén voltak kétségeim... eddig ... most már úgy hiszem az valami másik világ, bármi lehetséges. Ha az ukránok elkezdenek kifutni munícióból, akkor tényleg nagy kísértés lesz a Cobasnai orosz fegyverraktár, kemény két és fél kilóméterre az ukrán határtól, Moldovában...
Egyébként már régóta vártam arra, hogy ki mikor, melyik háborúban fogja "újra felfedezni" a flechette-eket. Ennek is eljött a napja. Legutoljára amikor komolyan gondolkodtak rajta a golyóálló mellények leküzdésére jött szóba. Tartok tőle sok idő lesz mire kiderül most hogyan és mint is vetették be ezeket...