[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 608
70 329
113
Igazából áttételesen, de az a vicc hogy az oroszok Szlovákiát demilitarizálták hamarabb mint az ukránokat, egyre viccesebb ez az egész annak fényében, hogy ahogy fogy a fegyverük, egyre jobban rettegnek tőlünk a szlovákok...

Lehet hogy sokkal jobb lenne a hangulatuk/nyugodtabb az álmuk drága szlovák barátainknak, ha nem adták volna oda kompletten a haderejük puszira az ukránoknak?!
Nem mintha az a par szlovak roncs szamitana valamit, de felmerult a gondolat hogy lehet igy kerul Szlovakia bele abba a korbe amirol az oroszok a haboru elott beszeltek?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113
A bolgárok nem álltak bele a szovjet megszállásba, nem is verték szét őket.
A románok konkrétan harcoltak is a szovjetek ellen, elfoglalták Odesszát, odahaza meg kaptak a pofájukra, de időben kiszálltak.
Volt revans, de idejében abbahagyták.
Mert a román nem feszült rá jobban a kelleténél.
Csak mi hősködtünk a Don-kanyartól hazáig.
Meg még utána is. Meg is lett az eredménye.
Újra és újra ismételgetem nézzétek már meg a Kun Miklós előadását amit ide is be lett rakva. 1 órás de megéri. Sztálin már 1941 ben eldöntötte, hogy csak a magyarokat akarja a régióba megbüntetni. LEÍROM MÉG EGYSZER 1941-BEN !!!!
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113
A ruszkik egyre gyengébb propaganda oldalakat hoznak létre.
"Magyar békekör" után "Traktoristák a Bolygóért" :D nevű oldalon nyomják a szarul google translate-elt, vagy simán orosz agitpropot.

Lehet kinézek egy doboz tojással.
Kocsikra is vigyázni, nehogy úgy járjatok mint a haverjaitok Németországban. ;) :oops:
Nem lehetne hogy ezt a nick nevedet kiírod magadra, csak hogy tudjuk hogy mi kit dobáljunk meg tojással. ;)
 
K

Kopi2000

Guest
Újra és újra ismételgetem nézzétek már meg a Kun Miklós előadását amit ide is be lett rakva. 1 órás de megéri. Sztálin már 1941 ben eldöntötte, hogy csak a magyarokat akarja a régióba megbüntetni. LEÍROM MÉG EGYSZER 1941-BEN !!!!
Kun Miklos, ki is O? Talan a rosszemleku Kun Bela unokaja? Hat igen, az... Szeretem az oreget, de sokmindennel nen ertek egyet, mert eleg sajatos szemuvegen keresztul szemleli a szovjet vilagot....
 
W

Wilson

Guest
A mérték igenis számít a hozott hidegháborús példáknál. Hétköznapi példával nagyon nem mindegy, hogy valakinek megpaksolod a buksiját vagy egy olyat beversz neki, hogy leszakad az állkapcsa. További említett szempontok, hogy nem mindegy:

  • hogy saját határod mentén "ügyezel" - akár úgy, hogy más jön oda háborúzni stb. stb.
  • továbbá nem tartom elhanyagolható szempontnak, ha USA-SzU/OF szintű entitások kölcsönösen atomcsapásokkal és/vagy VH -val fenyegetik egymást.

Persze jobban jártak volna egy gyors győzelemmel. Tudod mivel jártak volna még jobban? Mondjuk egy rózsaszínű csillámpónival ... :) Amire akarok utalni, hogy ezt dobta Nekik a gép - ezzel kell beérniük. Itt most értve ez alatt a már fennálló nemzetközi szituációt illetve fenyegetéseket, az ukrán állapotokat ésatöbbi ésatöbbi

Nincs hazárdírozás. Denacifikálás és demilitarizálás van ...
Amelyek mint láthatod egyáltalán nem valósulnak meg.
A hazardírozással kapcsolatban pedig szerintem a tények azt mutatják, hogy ezzel az invázióval a jó öreg Vlagyimir Vlagyimirovics bizony hazardírozott.

Ami pedig a hidegháborús példák mértékét illeti mindent az adott kor mértékei szerint kell megítélni, és bizony az Oroszok Észak-Vietnámnak nagyon komoly mennyiségű fegyverzetet és utánpótlást adott.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
A 3 példából 2 -ben Szu szomszédos országról volt szó - egyben pedig "csak" környékbeli". Vietnámban a SzU támogatása "lóturó" volt a mostani USA/EU/NATO dolgokhoz képest.

Nem, nem olyan. Az lenne hasonló például, ha a Szovjetunió ment volna Mexikóba annak idején. Aztán a mexikóiak leöldösnének tízezerszámra jenkiket meg pár milliót kiágyúznának meg kazettásbombáztak volna az otthonukból ezzel elmenekülésre késztetve Őket. Persze nukleáris illetve piszkos bombás csapásokkal fenyegetve az USA -t közben (ne felejtsük - Szovjetunió van a hátad mögött a képzelt példában).

Aztán, ha az USA "morogni" kezdene, akkor hullává szankciózták volna európástól meg VSZ -stől. Igen, ez vicces persze, mert a VSZ meg az EU sem hasonlítható a mai EU/NATO -hoz, de képzeljük el, hogy hasonló nagyságrendű fenyegetést kap. Természetesen a UK (OK, ennek sincs akkori megfelelője a másik oldalon) meg Szovjetunió atomcsapásokkal meg 3. VH -val fenyegeti az USA -t.

Na, ekkor hasonlítana ez a "verkli", a mostanihoz ...

Ehhez képest '62 -ben pár teherhajótól teli lett rottyantva a gatya arrafelé ...

Fordítva. Az US támogatása lótúró a Szu támogatásához képest.

Majd ha 100asával érkeznek az F-16ok, Patriotok, tüzérségi eszközök.... akkor lesz kb egyenlő.

Még mindig Oroszo az Agresszor.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 342
2 595
113
Kun Miklos, ki is O? Talan a rosszemleku Kun Bela unokaja? Hat igen, az... Szeretem az oreget, de sokmindennel nen ertek egyet, mert eleg sajatos szemuvegen keresztul szemleli a szovjet vilagot....
Nagyon hasznosnak tartom a Kun Miklós Munkásságát, mert pont személyes pozíciója vagy ha úgy tetszik oppozíciója okán, olyan információkat is behoz, melyek idehaza egyáltalán jelenenek meg vagy nem ebből a szemszögből.
Inkább az oral history nagy súlya miatt kritizálható, mert nagyon nehéz más forrásból megerősíteni az általa elmondottakat. Forráskritika az ő esetében különösen hangsúlyos.
Az előadásaiban is szokott tárgyi tévesztés lenni. Hivatkozásaival is óvatosan kell bánni.
 
K

Kopi2000

Guest
RIA Novosztyi

Lavrov interjút adott a kínai Hszinhua hírügynökségnek. Kivonatok:

▪️Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások nem mennek jól, mert Kijev nyugati kezelői uszítanak.

▪️A delegációk naponta videokapcsolaton keresztül vitatják meg a szerződéstervezetet.

▪️Ukrajna nukleáris mentes státusza és a denazifikáció mellett a szankciók feloldásáról is tárgyalnak.

▪️A NATO-országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Moszkva és Kijev közötti politikai megállapodások révén megakadályozzák az orosz hadművelet befejezését.

▪️Az USA és az EU "az utolsó ukránig" harcolni akar Oroszország ellen, nem érdekli őket Ukrajna mint független ország sorsa.

▪️Ha a NATO-országok érdekeltek a rendezésben, abba kellene hagyniuk a fegyverszállításokat Ukrajnának.

▪️Az orosz hadművelet szigorúan a terveknek megfelelően alakul, a célokat az ellenállás ellenére is el fogják érni.

▪️Az orosz hadsereg mindent megtesz a polgári áldozatok elkerülése érdekében.

▪️A Nyugat oroszgyűlölő irányvonala kilátástalan: nem gyengülhetünk meg.

▪️A szankciókra válaszul a dedollarizációra, a deoffshorizációra, az importhelyettesítésre és a technológiai függetlenség erősítésére fogunk összpontosítani.

▪️A Nyugat kész veszélyeztetni a világ egész régióinak energia- és élelmiszerbiztonságát az Oroszország elleni szankciókkal.

▪️Oroszország jóhiszeműen teljesíteni kívánja az energia, műtrágya és mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó szerződéses kötelezettségeit.

Szerintem az ilyen veszterhes nyilatkozatok pont arra utalnak, hogy alapvetoen erintik ezek a szankciok Oroszorszagot is....
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 165
25 630
113
Kun Miklos, ki is O? Talan a rosszemleku Kun Bela unokaja? Hat igen, az... Szeretem az oreget, de sokmindennel nen ertek egyet, mert eleg sajatos szemuvegen keresztul szemleli a szovjet vilagot....
én meg pont ezért kedvelem (nem mert Kun/Kohn Béla unokája) hanem bemutat egy másik perspektívát is,ráadásul elégé felkészültnek is érzem a témában (pl Ludokiva Akadémiás előadásai is nagyon jók voltak,illetve a régebben futó Rejtélyes XX.század is tetszett)
 
K

Kopi2000

Guest
Nagyon hasznosnak tartom a Kun Miklós Munkásságát, mert pont személyes pozíciója vagy ha úgy tetszik oppozíciója okán, olyan információkat is behoz, melyek idehaza egyáltalán jelenenek meg vagy nem ebből a szemszögből.
Inkább az oral history nagy súlya miatt kritizálható, mert nagyon nehéz más forrásból megerősíteni az általa elmondottakat. Forráskritika az ő esetében különösen hangsúlyos.
Az előadásaiban is szokott tárgyi tévesztés lenni. Hivatkozásaival is óvatosan kell bánni.
Amit leirtal, aztal egyet tudok erteni. Eppen a szemelyes erintettsegbol eredo esetleges elfogultsagra kivantam felhivni a figyelmet...
 
K

Kopi2000

Guest
én meg pont ezért kedvelem (nem mert Kun/Kohn Béla unokája) hanem bemutat egy másik perspektívát is,ráadásul elégé felkészültnek is érzem a témában (pl Ludokiva Akadémiás előadásai is nagyon jók voltak,illetve a régebben futó Rejtélyes XX.század is tetszett)
Jo eloado, bar a tortenelemben csaladilag erintett. Ez torteneszeknel nem szokott ereny lenni...
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick and Sniper
W

Wilson

Guest
Oroszország nagy pontosságú rakéták hiányával néz szembe az Ukrajna elleni háborúban....

Az orosz fegyvergyárak képtelenek a nagy pontosságú rakétákat olyan mennyiségben gyártani, hogy kielégítsék a keresletet - jelentette a Financial Times forrásokra hivatkozva.

Részletek: A nagy pontosságú rakéták hiányának kezelése érdekében Moszkva kénytelen volt más régiókból fegyvereket a nyugati határaira szállítani. "A készleteik korlátozottak, fogyóban vannak, és azt látjuk, hogy más stratégiai területekről Kalibr rakétákat kell áthelyezniük" - mondja a kiadvány egyik forrása.

▪️ Oroszország nehézségei egyrészt "ipari bázisának minőségével", másrészt a nyugati szankciókkal kapcsolatosak, amelyek korlátozzák az országot abban, hogy növelje az új rakéták gyártását - állítja a lap forrása.

Kontextus: A Pentagon pénteken közölte, hogy véleménye szerint Oroszország legalább néhány nappal lemaradt a céljától, hogy bekerítse az ukrán erőket a Donbasszban. "Valójában sehol sincsenek az észak és a dél összekötéséhez, mivel az ukránok továbbra is ellenállnak" - mondta a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője, akit a nyugati média idézett. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok kissé délkeletre és délnyugatra haladtak előre Izjumtól, valamint Szlavjanszk és Barvinkovo (Szumi terület) felé.

▪️Az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján a nap végéig közzétett jelentések nem tartalmaztak adatokat a szerdán, csütörtökön és pénteken Ukrajnában történt orosz katonai előrenyomulásról.

 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 342
2 595
113
Jo eloado, bar a tortenelemben csaladilag erintett. Ez torteneszeknel nem szokott ereny lenni...
Nem látom ennyire kritikusnak a családi érintettséget a történész szakma gyakorlása szempontjából. Bár erénynek önmagában én se nevezném.
Gondolj arra, h ilyen alapon az emlékiratoknak még ennyi létjogosultsága se lenne…pedig azok is hasznos források lehetnek.
Módszertani kérdés a kezelésük.
 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának reggeli tájékoztatója

  • Az éjszaka folyamán nagy pontosságú rakéták öt katonai létesítményt találtak el Ukrajnában, köztük a Berezovoje, Vozdvizenka, Pokrovszkoje és Barvenkovo körzetekben található lőszer- és üzemanyagraktárakat.
  • A légiető kilenc olyan területet sújtott, ahol élőerő és az ukrán katonai felszerelések koncentrálódtak. Több mint 120 ember vesztette életét, négy harckocsi és hat páncélozott jármű semmisült meg.
  • A rakétaerők négy katonai célpontot találtak el: az Ukrán Fegyveres Erők két parancsnoki állomását, egy több indító rakétarendszerből álló üteget és egy radarállomást.
  • A tüzérség 389 ellenséges célpontra csapott le (köztük 35 parancsnoki állást, 41 erődöt, 169 élőerő- és katonai felszerelés koncentrációs területet, 33 tüzérségi állást, 15 rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt).
  • A légvédelmi rendszerek 18 drónt semmisítettek meg Gorlovka, Chervony Oskol, Petmanovo, Kramatorsk, Kozinka, Karpovka, Putilovo, Novoakhtyrka, Bezliky Liman és Peremoga települések felett.
  • A Smerch MLRS rakétarendszer két ukrán rakétáját lőtték le a Donyecki Népköztársaságban található Gorlovka és a Harkov-vidéki Sznezskovka települések felett.
 
W

Wilson

Guest

Tegnapi orosz helyzetkép...​


Izyum irány. 2022.04.29​


3154420_900.jpg


A támadás Izyum iránya ellen...

1. A Yampol megtisztítása folyamatban van, vagy már megtörtént.
2. Akár 1000 Vusnyikovot nyomnak a folyóhoz Oskol közelében.
3. Harc a Vörös-torkolat szélén.
4. Krasznij Liman és Szlavjanszk között tegnap az ukrán fegyveres erők felrobbantották a vasúti hidat.
5. A harcok folytatódnak Pashkovo falu környékén Kurulkától délre, néhány kilométerre a Barvenkovo-Slavyansk autópályától.
6. Szintén folyamatos harcok Orekhovoért Novotoshkovszkijtól nyugatra.

Mindkét fél megjegyzi, hogy az Ukrán Fegyveres Erők súlyos veszteségei voltak az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tűzcsapásai miatt.

Colonelcassad
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113
Hogy a sok tojás dobáló magyar közül ki tudjátok választani.
:)
Te is kiírhatod magadra ezt a nick nevet. Körülbelül ugyan annyian lesztek és ugyan azok az angolszászok által fizetett belpesti bőcsészek akik tüntikézni is kijártok a gazdi parancsára kb az a 100 ember meg a slepp újságíróitok. Azt hiszem, hogy a választások megmutatták az eredményt.