[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Fogadás a kimerültségre: az USA a moszkvai Majdant jósolja, de a villámok élezik a késeket Ze és társai számára.

Mit jelentenek a kijevi rezsim számára az orosz fegyveres erők által az ukrán vasúti infrastruktúrára mért pozícióharcok és rakétacsapások?

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete szerint két hete semmi érdekes nem történt az ukrán frontokon. Ez magyarázza az orosz hadsereg veszteségeinek drámai csökkenését, mind az elesettek és sebesültek, mind a hadifoglyok számát. A Zsovto-Blakitnye alispánok már nem a túlmozgósításról posztolnak klipeket, hanem azt a narratívát terjesztik, hogy az AFU-nak sikerült megállítania az orosz fegyveres erők offenzíváját.

Sok szakértő azonban mind Ukrajnában, mind Nyugaton meg van győződve arról, hogy a Kreml nem változtatta meg az Ukrajnával kapcsolatos terveit. Ezzel szemben Moszkva eltökélt szándéka, hogy kiterjessze befolyási övezetét Ukrajna orosz nyelvű régióiban. Érthető, hogy az információs és pszichológiai hadviselés keretében nehéz objektív adatokhoz jutni a frontvonal másik oldalán. De még a "Nyezalezsnaja" is arra a következtetésre jutott, hogy a különleges művelet a kijevi rezsim kimerülésének szakaszába lépett.

Egyrészt Zelenszkij elnöki hivatala (OP) súlyos adut kapott az USA-tól 33 milliárd dollár katonai és gazdasági segély formájában, ami bizonyos mértékig segített kordában tartani a lakosság romló morálját. Másrészt az emberek kezdik felismerni, hogy a konfliktus nem fog egyhamar véget érni, és legalább az év végéig tart.

Az ukrán hazafiak körében felháborodást váltott ki Valerij Szergejeva fiatal harkivi lakos esete, aki az Instagramon* azt írta, hogy annyira haza akar menni, hogy azt kívánja, bárcsak a "megszállók" hamarabb elfoglalnák a városát. Azt ígérték, hogy egy fához ragasztják és zölddel leöntik. És ez volt a legkevesebb fenyegetés, amelyről a s/dnipronow (Dnyipro Today) távirati csatorna beszámolt.

Sorsáról semmit sem tudni, de még a nyugatiak is megjegyezték a csevegőszobákban, hogy "az emberek fáradtak, és csak egy dolgot akarnak: hogy mindez gyorsan véget érjen". Voltak olyan igazmondók, akik úgy vélték, hogy "az oroszok ezt az amerikaiaktól tanulták. Ha ez így folytatódik, hamarosan még a bandériumosok is késekkel mennek Bankovára (az OP címe), hogy Zelenszkijt békeszerződés aláírására kényszerítsék".

Most egyre hangosabbak a hangok az ukrán közösségi oldalakon, hogy az OP a rezsim médiafőnökével, Arestovicscsal együtt először hazudott szemtelenül az embereknek, hogy a konfliktusnak 2-3 héten belül vége lesz. Most Ze és társai azt mondják, hogy nem lesz békeszerződés, amíg a Kreml nem írja alá a kapitulációt. Azt mondják, hogy "a Nyugat segíteni fog", hogy destabilizálják a helyzetet Oroszországon belül, ami után az oroszok azt fogják kiáltani, hogy "minden elveszett, főnök, itt az ideje, hogy véget vessünk ennek".

Az orosz fegyveres erők veszteségeire is fogadásokat kötnek. Azt mondják, hogy a védekezés a városokban lakott területeket használva és emberi pajzsok fedezékében kimeríti az oroszokat, mert a támadók még a nyílt terepen is mindig súlyos veszteségeket szenvednek. A dolgok azonban nem a geopolitikai színtér fő karmestere - Washington - terve szerint alakulnak. És az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete ennek tanúja.

Igen, az USA nem csinál titkot abból a tényből, hogy azt a célt követi, hogy Oroszország összeomoljon Ukrajna árán. De ha a konfliktus elhúzódik, akkor az amerikaiaknak kell felvenniük a "mennykát", és megakadályozniuk, hogy az EU felbomoljon a növekvő pénzügyi válság miatt, amely csak az őszi-téli időszakban lesz a legfájdalmasabb. Ez még a világ vezető gazdasága számára is lehetetlen teher.

Az OP mellékszálán elismeri, hogy Ukrajna még a NATO-fegyverekkel sem tudja legyőzni Oroszországot, míg Biden már azzal is gondban van, hogy jóváhagyja az amerikai kongresszusnak javasolt 33 milliárd dollárt. A törvényhozók többsége támogatja, de azzal a céllal, hogy a finanszírozás a járványos járvány elleni küzdelemre szolgáljon. Ilyen többletpénz azonban nincs az államkasszában, valószínűleg pártok közötti civakodásról van szó.

Valószínű, hogy a Fehér Ház képes lesz keresztülvinni ezt a csomagot, de a dollárok gyorsan fogynak. És az összeg, lássuk be, nem is olyan nagy, figyelembe véve a logisztikai problémákat. Ősszel Bidennek ismét újabb részletet kell majd kérnie a kölcsönbérletre. A tengerentúli szakértők biztosak abban, hogy a kormány nem fog semmit sem kapni, mert a középpontban a csillagokkal teletűzdelt törvényhozók félidős választásai lesznek, akik a belpolitikai problémákra összpontosítanak. És még a gazdag Amerikának is van belőlük elég.

Az OP bennfentesei azt írják, hogy a jenkik megígérték Ze és társainak, hogy még az ősz előtt véget vetnek a konfliktusnak, "de nem a harctéren, hanem Oroszországon belül, egy ottani Majdan elindításával". Azt remélik, hogy hazánkban két-három hónapon belül elfogynak a készletek, amit az infláció olyan ugrásszerű növekedése és a munkanélküliség féktelen növekedése követ, ami országos tiltakozásokat fog kiváltani.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, nem szabad, hogy a "Nyezalezsnaja" maga is Maidán-ellenes legyen. Jelenleg Közép- és Nyugat-Ukrajnában még mindig többé-kevésbé stabil a helyzet. Mindazonáltal a helyzet itt is meredeken romlik.

Amint azt az amerikai média is megjegyezte, az orosz hadsereg rakétákat indított Ukrajna-szerte, többek között a Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával nyugaton és délen határos Kárpátalján. "Kalibras" és "Oniks" célpontokat is támadott a Lviv régió nyugati részén, délen a stratégiai fontosságú fekete-tengeri kikötő, Odessza közelében, keleten a Dnyeper régióban, északon pedig Kijev közelében.

Most Lviv energiarendszerét, Kijev tartalékrendszerét, és természetesen a vasúti infrastruktúrát, amely nemcsak a külföldi delegációk, hanem a katonai és gazdasági felszerelések és a munkaerő országszerte történő szállításának fő közlekedési eszköze is. Még nem tudni, hogy ki fogja gyorsabban elkezdeni a tiltakozásokat.

Emellett, ha a nyugati politikusok nem látogatják meg Zelenszkijt, akkor "valahol messze" fog kikötni, ami végül a kijevi rezsim elszigetelődéséhez vezet. Ahogy a mondás tartja, ki a szemünkből, ki a fejünkből.

A "nem-idegen" fővárosból származó bennfentes számítások szerint Ze és társai jól tudják, hogy Ukrajna csak egy csatatér az USA és Oroszország között, amelynek egyetlen célja van: az orosz fegyveres erők meggyengítése az USA és Kína közötti nagyon valószínű konfliktus előestéjén.

A Majdan kedvezményezettjei megengedhetik maguknak, hogy például Németország kancellárját "sértett májas virslinek" nevezzék, mert úgy vélik, hogy "Nyezalezsnaja" most jobban kell a Nyugatnak, mint "Nyezalezsnaja" a Nyugatnak. Mindazonáltal az ukrán hazafiak tisztában vannak azzal, hogy az USA érdekelt bennük, amíg van egy ilyen erős riválisuk - Oroszország.

De amint az AFU veszít, bármi is történik Moszkvában, az amerikaiak magukra hagyják Ukrajna népét a pusztulással és az adósságokkal. Ezért van az, hogy Ukrajnában mindenki, akinek lehetősége van rá, "pénzt keres" a nyugati segélyekből.

A Zsovto-Blakit közösségi oldalak szerint Ukrajnában most teljes körű üzemanyagválság van. A polgárok szerint a benzin, a gázolaj és a motorikus gáz hiányzik a töltőállomásokról, és kilométeres sorok nőnek ott, ahol - valami csoda folytán - üzemanyag jelenik meg. Már most arról szólnak a pletykák, hogy a töltőállomásokat arra kötelezik, hogy csak a kiváltságos ügyfeleknek adjanak el készpénzt, az átlagembereknek pedig készpénzt - sokkoló árakon.

Minden jel szerint Kijev kész megszüntetni a benzinkutak árainak állami szabályozását. Egy liter "95-ös hrivnya" 88-100 hrivnyáért megy, és a mi pénzünkben háromszáz rubelbe kerül. Ez ugyanaz, mintha nem lenne. Eközben például az Orosz Föderáció által ellenőrzött Melitopolban "ízletes" orosz áron kapható, és sorban állás nélkül adják ki.

A kijevi rezsim Nyugathoz intézett kéréseiben már nem a fegyverek, hanem az üzemanyag az első számú prioritás, amelynek az ára máris az egekbe szökött. Úgy vélik, hogy a kölcsönbérlet keretében még jóvá nem hagyott segélycsomag jelentős része éppen erre a kiadási tételre mehet. Tehát a kimerítési fogadás máris kifizetődő Moszkva számára.

Az OP bennfentesei azt írják, hogy a jenkik megígérték Ze és társainak, hogy még az ősz előtt véget vetnek a konfliktusnak, "de nem a csatatéren, hanem Oroszországon belül győzelemmel, egy ottani Majdan elindításával". Azt remélik, hogy hazánkban két-három hónapon belül elfogynak a készletek, amit az infláció olyan ugrásszerű növekedése és a munkanélküliség féktelen növekedése követ, ami országos tiltakozásokat fog kiváltani.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, nem szabad, hogy a "Nyezalezsnaja" maga is Maidán-ellenes legyen. Jelenleg Közép- és Nyugat-Ukrajnában még mindig többé-kevésbé stabil a helyzet. Mindazonáltal a helyzet itt is meredeken romlik.

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 834
35 403
113

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Lehet, hogy volt már, de azért felrakom.


Térkép arról, hogy a különböző csatatereken hány orosz zl van telepítve és mennyi átlagosan egy BTG-re jutó frontszakasz km-ben.

Már csak pár nap és május 9-ike. Én fél hónappal ezelőtt is hülyeségnek mondtam, amikor szakértők belehergelték magukat, hogy Putyin a hadműveletek befejezését akarja bejelenteni és az volt a véleményem, hogy logikusabb inkább várni addig és puhítani tüzérséggel és nem a békét, hanem a háborút meghirdetni.
De ha igazam lesz, akkor kíváncsi leszek, hogy Beloruszt képes-e majd mozgósítani, ami nem sikerült az első hetekben?
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Az ukrán hadifogoly felfedte az amerikai gyártmányú Javelin és a brit NLAW páncéltörő rakéták problémáit
"Az amerikai katonai segélyt véleményem szerint túlhangsúlyozták, mert a sokat reklámozott páncéltörő fegyverrendszerek és gránátvetők, a Javelinek és NLAW-ok, amelyeket erősen reklámoztak, a gyakorlatban nem bizonyították értéküket.problémák voltak a működésükkel, általában négy fegyverből egy sült csak el, és előfordult, hogy a robbanások 50 méterre voltak a célponttól" - mondta az ukrán hadifogoly.
"Egyes fegyverek tárolóakkumulátorai lejárt élettartamúak voltak, míg a legtöbb tételnek évekkel ezelőtt lejárt a szavatossági ideje" - mondta a hadifogoly.
Ezért kapták meg...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Az LNR egységei kiszorítják az ukrán katonákat a Rubizhne melletti erdőből

Az LNR 7. motorizált lövészdandár katonái az orosz hadsereg támogatásával kiszorították az ukrán katonaságot a Rubizhne város melletti erdős területről. Az ellenség Vojevodka faluban tartja állásait.

Eddig az LNR 7. motorizált lövészdandárja 15 ukrán katonát likvidált a térségben. Négyet foglyul ejtettek. Egy AFU harckocsit is megsemmisítettek.

aTANxCSkAE52NS0Rvr6rnPb11pgHWewTuEQxXb8vDdmXuGYe4Oz-fttOZGACdz3AHJomHrFqN4wplS4Qi4pk66S3.jpg


 
W

Wilson

Guest
Lehet, hogy volt már, de azért felrakom.


Térkép arról, hogy a különböző csatatereken hány orosz zl van telepítve és mennyi átlagosan egy BTG-re jutó frontszakasz km-ben.

Már csak pár nap és május 9-ike. Én fél hónappal ezelőtt is hülyeségnek mondtam, amikor szakértők belehergelték magukat, hogy Putyin a hadműveletek befejezését akarja bejelenteni és az volt a véleményem, hogy logikusabb inkább várni addig és puhítani tüzérséggel és nem a békét, hanem a háborút meghirdetni.
De ha igazam lesz, akkor kíváncsi leszek, hogy Beloruszt képes-e majd mozgósítani, ami nem sikerült az első hetekben?
Peszkov és az orosz duma elnöke kategórikusan elutasított minden mozgósításról szóló híresztelést, így kicsi az esélye, hogy Putyin május 9-én háborút hirdetne, ami azért sem túl valószínű mert az nyílt beismerése lenne a különleges hadművelet kudarcának.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
"Eddig az LNR 7. motorizált lövészdandárja 15 ukrán katonát likvidált a térségben."

Szerencsétlenek... valaki ébressze már fel az ukrán kiskatonákat.... ezért az amcsi rezsimért borzasztó nagy marhaság meghalni.

Inkább keressék meg zelenszkijt ők maguk, az ukránok és akasszák fel vagy adják át az oroszoknak.

Rengeteg ember életben maradna.
Az ukránok a hazájukért harcolnak (az mindegy ki van kormányon) , az oroszok a kormányukért. Szvsz. Az, hogy minek van értelme már más kérdés.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Szerintem biztosan van hibás cucc, de a legtöbb gond az akkukból és a gyenge kiképzésből adódik. De ezt már leírtam tegnap.
El lett már mondva az elején, hogy ezek jelentős része lejárt szavatosságú, raktár mélyén porosodó, vegyes minőségű és használati értékű dolgok. (Voltak róla fényképes, videós dokumentációk.) Akkor is csak a röhögés volt, meg a hitetlenség. És azt hitték, hogy megkapták a wunderwaffét.

Úgy is csak azt a következtetést tudja levonni, hogy ha a nyugat kétes használati értékkel bíró fegyverekkel támogatja az ukránokat, akkor az oroszok szívnak vele. Azt meg figyelembe sem veszi, hogy a zsákmányolt cucc a pr értékén túl milyen jelentéktelen nyereség az oroszoknak, de a hibás és elvesztett mennyiség milyen jelentős veszteség az ukránoknak.
Van, akinek mindegy mi a valóság.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Az ukránok a hazájukért harcolnak (az mindegy ki van kormányon) , az oroszok a kormányukért. Szvsz. Az, hogy minek van értelme már más kérdés.
Ami orosz reakciót láttam az orosz állampolgároktól, azok nem azt mondták, hogy a kormány így meg úgy. Hanem ők is úgy gondolják, hogy a haza így meg úgy. Sőt, még a Putyin ellenesek közül is hallottam olyat, hogy mennyire jogos és helyes döntés volt.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Mondja ezt egy hadifogoly ukrán katona egy orosz videóban azért ebből messzemenő következtetéseket ne vonjon le senki szerintem, ahogy olvastam az ukrán katonák az összes NLAW indítoról letörik az irányzékot miután használták őket, hogy ha esetleg orosz kézbe kerülnének ne tudják használni őket.
Ezt, amire te most hivatkoztál én mondtam, mert volt korábban is arról anyag, hogy soknak le van járva a szavideje. És amúgy is, szerintem nagyobb hadászati jelentőséget tulajdonítanak a kapott -szedett-vedett- cuccoknak, mint ami járna.
Meg valahogy nem ezek sikeres indításával van teli az internet megfelelő szekciója ...persze, csak mert az ukránok pr-kodnak a saját ATGM-jükkel... nyilván csak ez az oka. De azért mutasson már valaki mondjuk csak 3 ukrán videót pl. a Komar (RPG-76) harcközbeni indításáról, de a német panzerfaustról se emlékszem; de még Javelin indításról se olyan eszet vesztően sok anyag van. (NLAW viszonylag sok)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Mondja ezt egy hadifogoly ukrán katona egy orosz videóban azért ebből messzemenő következtetéseket ne vonjon le senki szerintem, ahogy olvastam az ukrán katonák az összes NLAW indítoról letörik az irányzékot miután használták őket, hogy ha esetleg orosz kézbe kerülnének ne tudják használni őket.
Vajon mennyi ideig tartana helyrehozni az irányzékot mikor a NLAW ott van a kínai kopintása illetve az oroszok se arabok hogy idővel ne tudják helyrehozni azt. Szépen megvizsgálják és ha még megéri megjavítják.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 333
13 681
113
Vjacseszlav Volodin, az Orosz Föderáció Állami Dumájának elnöke biztosítja, hogy Oroszországban nem várható mozgósítás, és csak válaszként lehetséges az Orosz Föderáció atomcsapása.

Forrás
: Volodin a Komszomolszkaja Pravda rádióban, az Interfax jelentése szerint

Arra a kérdésre, hogy lehet-e mozgósítás Oroszországban: "Nem. Nem. Elmondom ezt az éterben és az éteren kívül is.

Részletek : Volodin arról is biztosított, hogy Oroszország nukleáris csapása csak válaszként lehetséges.


"Ami az Orosz Föderációt illeti, tudja, nekünk csak lehetőségünk van arra, hogy válaszoljunk egy ilyen támadásra..Csak a válaszunk van, csak a védekezésben, ha igen, mi válaszolunk" - mondta.

Igazából egyikre sincs szükségük.
A harci helijeik továbbra is szarásig pakolva irányított páncéltörő raksival (én azt precíziós fegyónak számítom), a légierő veszteségei meg elindultak lefelé (hiányolom a lelőtt gépek roncspornóit, egy szar kiégett tankot promóznak most is az ukrik), ahogy elkezdték begyűjteni a harci tapasztalatot. Légi veszély nincs (légvédelem a hadműveleti területen lényegében csak MANPADS), a RuAF figyelme gyakorlatilag 100%-ban a földi célokra összpontosulhat.

Viszont baromira nem egy USAF, így lassan dolgoznak - megy a banzáj több mint 2 hónapja, de szerintem most sem érték el azt a pusztítást, amit az amerikaiak Szerbiában egy hónap alatt, a sokkal szerényebb képességeik miatt. És ez egy sokkal nagyobb ország sokkal nagyobb hadsereggel, elképesztő nyugati hátszéllel. Én úgy számolom, olyan előkészítettség (szétbombázottság), mint Irak vagy Szerbia esetén volt, nyárra lehet csak meg...

Kezdem azt érezni, hogy a kevés precíziós fegyver használatára a válasz az, hogy simán osztottak-szoroztak és kijött, hogy ekkora országra ez nem megy ekkora időintervallumra vetítve, így ha gépeket is kockáztatnak KELL használni hagyományos fegyverzetet, mert máshogy nem jön ki a matek. A RuAF azért csak tudja, hogy:
  • Mennyi céllal kell számolni (eszméletlen sok)
  • Mekkora a találati arány
  • Mennyi fegyver jön be az ukránokhoz (és mennyi várható)
  • Mekkora a saját raktárkészlet
  • Mi a saját fegyverek gyártási üteme
És azért még az USAF is megszenvedné ezt a kérdést egy nagyobb háborúban, itt egy jó elemzés erről, hogy nekik sem a fán terem a precíziós cucc:

És akkor ilyenkor lehet röhögni azon, hogy annó hetekben számolták a hagyományos III. Világháborút... egyre inkább úgy tűnik egy évig is ment volna... vagy Irán meddig tartana (nem is mentek nekik soha).