[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
Biztos, hogy nem, egyetlen hajtóművet sem gyártoitak még a Bayraktarokhoz arra csak most került volna sor ,de az orosz invázió ezt meghiúsította...Szerintem az amcsik fizetik.
Milyen hajtóművet gyártottak volna hozzá?
Tavaly volt róla szó, hogy a Rotax helyett - miután nem tetszett az anyavállalatának hogy kerülőúton beszerzett termékét fegyverben használják - török diesel (PD222ST) repülőgépmotorral repül majd a Bayraktar.
( Ja, az olyan egyszerű, kell egy jó autós turbódiesel és már repül is. A Mercedes-Austro Engine párosnak is egyből összejött. Nem.)
 

Kilroy was here

Well-Known Member
2022. március 4.
37
330
53
Egesz pontosan 2 pontonhid volt, amit eloszor utottek ki, az ott van picit lejjebb a jobb parti rogzitese bucsuzott es a bal parton lehet a folyo hosszaban napozni rajta epp csak az utanpotlast mozgatni nem. Nem vagom, mikor a ruszkik pontont vertek (egyet) Izjumnal, akkor ugy vedtek a hidfot mint a szemuk fenyet aztan mar eleg mely lett hogy kozvetlen ne lehessen fenyegetni. Az ukrik mit gondoltak? Minek eroforrast olni kettobe ha egyet sem sikerul megtartani? Es mi var most az atkelt egysegekre visszaut hijjan?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 261
43 051
113
‼️Az orosz védelmi minisztérium esti tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

Az orosz légierő nagy pontosságú légiharc-rakétái megsemmisítették az Egyesült Államokból és nyugati országokból a Szol vasútállomásra szállított fegyvereket és katonai felszereléseket, valamint az AFU tartalékos egységeinek személyzetét Szoledar település közelében. Ezenkívül 19 ember- és haditechnikai koncentrációs területet ért találat, megsemmisült az ukrán csapatok ponton átkelője Csucsujevnél, valamint 6 rakéta- és tüzérségi fegyverraktár Krasznaja Gora, Verhnekamenka, Majaki DNR, Novodruzsevszk LNR, Resnyikovo és NyikolajevkaHarkiv területen.

A hadsereg operatív és taktikai repülése 54 olyan területet érintett, ahol személyzet és katonai felszerelés volt koncentrálva. A csapások eredményeként akár 380 nácit is megsemmisítettek, 38 haditechnikai egységet tettek harcképtelenné.

A rakétacsapatok megsemmisítették az Osa-AKM föld-levegő rakétaindítót Mykolaiv közelében, a Smerch többszörös rakétaindító rendszert Szoledar közelében, valamint egy légi célfelderítő radarállomást Velyka Korenikha közelében, Mykolaiv Oblasztyban.

A tüzérségi egységek 6 ellenőrző pontot, 28 ukrán tüzérségi egységet lőállásban, 179 AFU ember- és katonai felszerelés koncentrációs területet, valamint két lőszerraktárt értek el.

Egy Bairaktar-TB2 UAV-t megsemmisítettek az orosz légvédelmi eszközök Zmeiniy sziget közelében.
Lelőtték az ukrán légierő Szu-25-ös repülőgépét a Harkivi területen lévő Pogonovka település közelében. Ezenkívül 2 UAV-t semmisítettek meg a DNR Mandrykino települése és az LNR Pereimozsnoje települése felett.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 157 repülőgépet, 116 helikoptert, 768 UAV-t, 298 föld-levegő rakétarendszert, 2933 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 336 többszörös rakétavetőt, 1411 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2758 különleges katonai járművet semmisítettek meg.
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
171
1 599
93
Az értékben mennyi? (Törökök biztos nem adományként küldik ha igaz)
Kaját, ruhát meg nem nagyon kapnak....érdekes módon pár országon ( büszke vagyok rá, hogy mi is) kívül mindenki a háborút támogatja és nem az embereket...ezt hívják úgy, hogy farizeus magatartás.....a birodalom és a vazallusok nem érdekeltek a békében.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Egy ukrán korvettet, amely Odessza térségében álcázott, nagy pontosságú fegyverrel mért csapás semmisített meg. Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma szerint az 1241.1 projektű korvettről van szó, amelyből eddig mindössze 2 egység állt szolgálatba az ukrán haditengerészetnél - a Kremencsug és a Prydniprovje.
Az éjszaka folyamán az Orosz Légierő nagy pontosságú légibázisú rakétái megsemmisítették a Harkovi terület Pjatikhatka körzetében egy gépesített dandár parancsnoki állását és az Arcsyz falu közelében lévő Cservonoglinszkoje katonai repülőtér kommunikációs központját. Szintén az Odesszai területen megsemmisült az ukrán haditengerészet 1241-es projektjének egyik korvettje - közölte az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma.
Jelenleg olyan információk vannak, hogy 2022 elejétől kezdve az 1241-es projekt egyetlen korvettje sem állt szolgálatban az ukrán haditengerészetnél, ami valószínűleg arra utal, hogy a hadihajó egyszerűen a kikötőben volt, bár erről a számláról még nem áll rendelkezésre tisztázás.
A szakértők viszont megjegyzik, hogy még a leszerelt hajók is elég nagy veszélyt jelenthetnek.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
https://rusvesna.su/news/1651998199

"Miután ma Alekszandr Szatruha zaporozsjei helytartó lezárta a városból kivezető utakat, a város lakossága számára egyetlen lehetőség maradt: minden erővel megakadályozni a VSZU "befészkelését" Zaporozsje épületei közé és akár tömegmegmozdulások útján is kikényszeríteni a távozásukat a városból. Ellenkező esetben a városnak vége. Kevés az idő." - kommentálta a hírt Dmitrij Sztyesin orosz haditudósító.
 
W

Wilson

Guest
Milyen hajtóművet gyártottak volna hozzá?
Tavaly volt róla szó, hogy a Rotax helyett - miután nem tetszett az anyavállalatának hogy kerülőúton beszerzett termékét fegyverben használják - török diesel (PD222ST) repülőgépmotorral repül majd a Bayraktar.
( Ja, az olyan egyszerű, kell egy jó autós turbódiesel és már repül is. A Mercedes-Austro Engine párosnak is egyből összejött. Nem.)
Jogos igazad van én írtam el természetesen nem a Bayraktar TB2-re gondoltam hanem az Akincihez mivel ahhoz az ukránok szállítják az Ivchenko-Progress motorokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Elkhound

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Welt: Oroszország Görögország segítségével ki tudta kerülni az "olaj" szankciókat​


A legnagyobb tankerflottával rendelkező Görögország segít Oroszországnak megkerülni az orosz olajjal szemben bevezetett szankciókat – írja a Welt .

Welt: Oroszország Görögország segítségével ki tudta kerülni az olaj szankciókat


"Miközben számos európai és amerikai kereskedő, olaj- és hajózási társaság megszakított minden kapcsolatot az orosz flottaüzemeltetőkkel, a görög hajótulajdonosok tovább bővítették üzleti tevékenységüket Oroszországgal" - kommentálta a cikkben a szakértő.
A szerző megjegyezte, hogy az orosz tankerek továbbra is szabadon járnak be az európai kikötőkbe, és Görögország ebben segít. Így például április végén a Nissos Rhenia szupertanker orosz olajat vett fel a fedélzetére Rotterdam kikötőjében, és Szingapúr felé vette az irányt.

Korábban Paolo Gentiloni , az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa azt mondta, hogy az Európai Unió kilenc hónapon belül teljes tilalmat vezet be az orosz olaj szállítására , ami azt jelzi, hogy a korábbi feltételek rossz hatással lesznek annak világpiaci értékére. Szerinte egy ilyen döntés kisebb hatással lenne az európai gazdaságra, mint amennyit "az oroszt sújtaná".


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1706820-rossija_grecija_neft/
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 261
43 051
113
BÚCSÚ, FEGYVEREK

A jó hír az, hogy ezek a gránátok soha többé nem fognak ölni. Trófeaként vették el az AFU-tól Raisinshchinában. Egy egész raktár.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 351
14 005
113

Most itt mit látunk? Áthúz alacsonyan pár Szu-24 meg 25. Hol? Hová mennek? Fegyverzet? Nem tűnik a kamerás valami nagy harci zóna járónak.

A betonon meg nem az egészet lőtték szét, ezt senki nem vitatta. De az is baromság, hogy érdemben jelen vannak. Néha támadnak ott, ahol a vadászvédelmen lyuk van, és csá. Az orosz légierő szórja az ellent, ami a csövön kifér, ezek meg néha-néha megjelennek.

Amúgy ha annyira aktívak az ukránok, miért nem árasztanak el minket fedélzeti kamerás felvételekkel mostanában? Az orosz nem fog, mert ő szarik a nyugati médiára, de a saját is csak kiherélteket kap. Akkor?
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Poddubny katonai tiszt: a Serpentine feletti ellenőrzés lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy feloldják Odesszát​


Az ukrán fegyveres erők nem hagyják fel a Kígyók szigetének visszaszerzésére irányuló kísérleteiket. Vasárnap este az orosz légvédelem ismét megsemmisített egy Bayraktar-TB2 drónt a sziget közelében.

Poddubny katonai tiszt: a Serpentine feletti ellenőrzés lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy feloldják Odesszát


Szintén ma jelent meg az információ, hogy a kijevi alakulatok azt tervezik, hogy az Egyesült Államokból szállított M777-es tarackokat Zmeiny ágyúzására használják fel. Az ukrán közösségi oldalak azt írják, hogy amerikai fegyvereket már szállítottak Odesszába.

Az Ukrán Fegyveres Erők tarackokat helyeznek el a Duna torkolatánál lévő szigeteken, ahonnan a szigetre lőhetnek majd, igaz, csak Excalibur lövedékekkel, amelyek lőtávolsága eléri a 40 kilométert, haditudósító Jevgenyij Poddubnij megjegyezte .

Véleménye szerint az ukrán fegyveres erők a kedvező stratégiai fekvése miatt küzdenek oly keményen Serpentine-ért.

A sziget Kijev ellenőrzése alá kerülése esetén az ukrán fegyveres erők feloldhatnák Odesszát, és újraindíthatnák a fegyverek, üzemanyagok és kenőanyagok tengeri szállítását Romániából – magyarázta az újságíró.

"Ezért a korábbi kudarcok ellenére Kijev továbbra is kísérleteket tesz a sziget elfoglalására" - zárta szavait.
Korábban Jurij Podolyaka blogger felvetette , hogy hamarosan igazi harc kezdődik Serpentine-ért, és ez problémát jelenthet az ukrán fegyveres erőknek.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1706822-voenkor_objasnil_zachem_vsu_tak_nuzhen_ostrov_zmeinyi/
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 316
10 746
113

Poddubny katonai tiszt: a Serpentine feletti ellenőrzés lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy feloldják Odesszát​


Az ukrán fegyveres erők nem hagyják fel a Kígyók szigetének visszaszerzésére irányuló kísérleteiket. Vasárnap este az orosz légvédelem ismét megsemmisített egy Bayraktar-TB2 drónt a sziget közelében.

Poddubny katonai tiszt: a Serpentine feletti ellenőrzés lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy feloldják Odesszát


Szintén ma jelent meg az információ, hogy a kijevi alakulatok azt tervezik, hogy az Egyesült Államokból szállított M777-es tarackokat Zmeiny ágyúzására használják fel. Az ukrán közösségi oldalak azt írják, hogy amerikai fegyvereket már szállítottak Odesszába.

Az Ukrán Fegyveres Erők tarackokat helyeznek el a Duna torkolatánál lévő szigeteken, ahonnan a szigetre lőhetnek majd, igaz, csak Excalibur lövedékekkel, amelyek lőtávolsága eléri a 40 kilométert, haditudósító Jevgenyij Poddubnij megjegyezte .

Véleménye szerint az ukrán fegyveres erők a kedvező stratégiai fekvése miatt küzdenek oly keményen Serpentine-ért.

A sziget Kijev ellenőrzése alá kerülése esetén az ukrán fegyveres erők feloldhatnák Odesszát, és újraindíthatnák a fegyverek, üzemanyagok és kenőanyagok tengeri szállítását Romániából – magyarázta az újságíró.


Korábban Jurij Podolyaka blogger felvetette , hogy hamarosan igazi harc kezdődik Serpentine-ért, és ez problémát jelenthet az ukrán fegyveres erőknek.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1706822-voenkor_objasnil_zachem_vsu_tak_nuzhen_ostrov_zmeinyi/
Drónokkal fogják elfoglalni és megtartani?